Най-голямата сделка за вестници - най-големият скандал | webcafe.bg
Webcafe

Вестникарският скандал*

Webcafe.bg , Ясен Бояджиев, Дойче веле
04.04.2011, 10:31 (обновена 04.04.2011, 16:27)
полиграфически комбинат

Снимка: © 24 часа

През декември сделката за бившите ВАЦ-ови вестници в България бе обявена с усмивки, ръкостискания и подобаващо лустро. Три месеца по-късно лустрото се разтече в грозен махленски скандал

Най-голямата досега сделка на българския вестникарски пазар прерасна в най-големия досега вестникарски скандал, писаха през седмицата медиите. Това развитие обаче не би трябвало да ни изненадва, смята Ясен Бояджиев от Дойче веле.

През декември сделката за бившите ВАЦ-ови вестници в България бе обявена с усмивки, ръкостискания и подобаващо лустро. Три месеца по-късно лустрото се разтече в грозен махленски скандал. Което си е напълно в реда на нещата.

Не само и не толкова защото скандалът е бил програмиран с неяснотите в самата сделка. А защото трудно би могло да се очаква нещо по-различно на силно разкаляния български бизнес терен.

Далавери, кражби, лъжи

Днес спорещите страни старателно се заливат един друг с помия, за да докажат правотата си и да привлекат публиката на своя страна. От което тя остава с твърдото убеждение, че прави в тази ситуация по-скоро няма.

А взаимните обвинения в незаконни далавери и тъмни задкулисни сделки, в лъжа, измама и кражба звучат като диагноза на една до болка позната отвратителна действителност.

Като описание на доминиращия бизнес-модел и пълен списък на методите, с които 20 години се градяха голяма част от българския бизнес и неговия елит. С любезното съучастие на българската държава - на нейните закони, регулации и институции.

Кой лъже този път?

През декември участниците в новоскрепеното бизнес-партньорство с гордост обявиха, че  "конкуренцията" за участие в сделката била толкова "жестока", че чак не били "спали през последните седмици".  Днес двете страни се обвиняват един друг в тайно партньорство с въпросните "конкуренти".

Кой лъже и дали въобще някой казва истината, както и кой за кого е играл и играе в действителност, няма значение. Важното е, че е твърде вероятно в края на краищата реалният собственик да се окаже някой трети. Което ще си е напълно в реда на нещата.

Защото българският медиен модел, създаден и системно крепен от българската държава, се гради върху липсата на прозрачност за реалните собственици, капитали и обвързаности, контролиращи медиите, и на ограничения за концентрацията на медийна собственост. Което пък разкрива възможност за подвеждане и манипулиране на обществото и за ограничаване на правото му на информация.

Затова няма да е чудно, ако и днешният скандал се окаже част от и без това пълзящия в последните години процес на монополизация на вестникарския пазар.

Медии или търговци на влияние

рез декември всичко започна с обещания за „налагане на по-строги журналистически стандарти", „липса на целенасочена употреба на силата на медиите върху политическата среда", и запълване на „огромната ниша за истински независими медии в България".

Днес двете страни се обвиняват взаимно в намеса в редакционната политика и прокарване на нечисти интереси. И наистина - в тяхната битка най-вероятно жертва ще се окажат именно журналистическите стандарти и независимост. Което ще си бъде напълно в реда на нещата.

Защото в България медиите във все по-голяма степен са не истински медийни предприятия, печелещи единствено от издателската си дейност, а търговци на влияние, инструмент за прокарване и обслужване на политически и икономически интереси.

Сега със случая се заема българският съд. От което, разбира се, в обозримо бъдеще не бива да се очаква нищо. Установеният медиен ред на нещата би могъл да бъде променен поне донякъде единствено от журналистите.

И от гражданите и техния избор - кои и какви вестници да четат или да не четат.

*Заглавието е на редакцията. Оригиналното е "Скандал в реда на нещата".

 

Oще: 24 часа  вац  вестници  сделка  скандал  собственици  труд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

1 stg | 04.04.201118:08

хартиените вестници са мъртви, ако ще 10 000 скандала да направят все тая
   

оценка

+0 -0