Президентът на Бразилия Дилма Русеф ще трябва да предприеме драстични реформи | webcafe.bg
Webcafe

Партизанката, която управлява гигант...

Webcafe.bg , По Ройтерс/БТА
04.01.2011, 13:05 (обновена 06.01.2011, 13:41)
дилма русеф

Бившата марксистка партизанка трябва да ореже значително държавния бюджет, да намали бюрокрацията и да удържи вредното за промишлеността покачване на валутата

С полагането на клетва като президент на Бразилия, Дилма Русеф* пое управлението на един нововъзникващ гигант с процъфтяваща икономика, огромни нови петролни залежи и нарастващо влияние в международната дипломация.

Бившата марксистка партизанка обаче трябва да ореже значително държавния бюджет, да намали бюрокрацията и да удържи вредното за промишлеността покачване на валутата, ако иска Бразилия да остане една от оживените точки на света.

Има повече теоретически, отколкото икономически знания

Като икономист по образование и успешен мениджър първата жена президент на Бразилия има повече теоретически, отколкото практически знания. Най-голямото предизвикателство за нея ще бъде да популяризира непопулярни мерки като бюджетни съкращения и тавани на заплатите сред избиратели, чийто живот се подобри значително през последното десетилетие.

Повече от 20 милиона души се измъкнаха от бедността благодарение на икономическия растеж и новаторските социални политики при управлението на президента Луис Инасиу Лула да Силва. Заплатите се повишават, безработицата е рекордно ниска, а увеличаващата се средна класа купува коли и телевизори с главозамайващо темпо.

Русеф, която назначи опитен и уважаван икономически екип, ще запази до голяма степен благоприятните за пазара политики, които привлякоха вниманието на инвеститорите към Бразилия. Когато нейният ролс ройс кабриолет преминаваше, обграден от служителки по сигурността, покрай построените в модернистичен стил правителствени сгради, много бразилци бяха там, за да поздравят отиващия си, а не встъпващия в длъжност президент.

В дълг към покровителя Лула

Русеф дължи изборната си победа през октомври на подкрепата на своя покровител Лула, който напусна поста с достигнала небивала висота обществена подкрепа от близо 90 процента. Харизмата и популярността на Лула изиграха основна роля за това бившият профсъюзен лидер да поддържа крехка подкрепа в Конгреса и да се измъкне от поредица корупционни скандали, един от които за малко не доведе до процедура за отстраняването му от длъжност през 2005 г.

Русеф, която е технократка, която отдава дължимото на фактологията, чиито речи често са препълнени с числа, ще има нужда от доста ловкост и подкрепа, за да работи с често неуправляеми политически съюзници.

"Въпросът е дали тя има куража и подкрепата да се изправи срещу корпорациите. Вече има армия от негодници, които искат да развалят победата", каза сенаторът от партията "Бразилско демократично движение" Педру Симон.

Едно от първите изпитания за нейната коалиция от десет парти ще бъде извършването на значителна данъчна реформа, която тя планира да внесе скоро в Конгреса. Русеф също така ще трябва да ограничи инфлационните държавни разходи и да намали данъците, които са най-високите от където сред водещите нововъзникващи пазари и задушават бизнеса.

Глобалната валутна война, която подкопава позициите на родните предприятия с евтини китайски вносни стоки, ще подложи на проверка по-близките връзки, които Лула изгради с Пекин и другите страни от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай).

Инфраструктурата, инфраструктурата...

Наред с търсенето на краткосрочни решения на валутния въпрос като капиталови и тарифни ограничения Русеф е изправена пред дълъг списък с предизвикателства. Главното сред тях е ремонтирането на съсипаните пътища и пристанища и намаляването на прословутата бразилска бюрокрация, както и на двуцифрените лихвени проценти.

Бившата началничка на кабинета на Лула и енергийна министърка ще упражнява значително правителствено влияние в няколко сектора на икономиката, особено в петролната промишленост. Разработването на огромни нови крайбрежни петролни залежи предвещава възможности за повече приходи и работни места, но заплашва да изтласка в периферията частния капитал и технологии.

Засега Русеф не показва намерение да ореже значителните помощи за пенсионерите, да отхлаби строгото трудово законодателство или да намали ролята на държавата - все неща, смятани за ключови, ако Бразилия иска да запази бързия растеж.

Като се имат предвид многото искания у дома, тя вероятно ще бъде по-незабележима на международната сцена и ще избягва да се занимава с деликатни теми за разлика от Лула, който разгневи Вашингтон с посредническите си усилия по въпроса за иранската ядрена програма.

Русеф показва признаци, че иска да затопли отношенията със САЩ, и се дистанцира от Иран, като отправя остри критики срещу действията на Техеран в областта на човешките права.

Неин близък сътрудник каза миналата седмица, че едно от първите й посещения в чужбина ще бъде във Вашингтон. Американският държавен секретар Хилари Клинтън беше сред 31 висши чуждестранни служители, които присъстваха на церемонията по встъпване в длъжност.

"При Русеф във външната политика ще има по-малко идеология и повече прагматизъм. Бразилия ще продължи да се бори за по-значима роля на световната сцена, но ще осъзнава по-добре своите лимити", заяви преподавателят по международни отношения в университета в Бразилия Алсидеш Коща Вас.

*В репортажи от инагурацията на Дилма Русеф световни медии не пропуснаха да подчертаят тази част от биографията й, свързана с борбата срещу военната диктатура в Бразилия.

Русеф е бивш ляв партизански боец, известна като "подривната Жана д'Арк", измъчвана и хвърлена за две години в затвора по време на военната диктатура в Бразилия от края на 1960 г., съобщи CNN.

Г-жа Русеф като бивш марксистки бунтовник е била затворена три години за съпротива на военното управление и днес обеща да защитава свободата на изразяване и спазването на Конституцията на страната, коментира BBC. Агенция Bloomberg също подчерта тази част от биографията й.

Oще: бедност  бразилия  бюджет  бюрокрация  дилма русеф  екип  икономика  лула да силва  пенсионери  предизвикателства  пристанища  растеж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

3 Anton Andonov | 06.01.201123:38

Харесвам, зъбчетата и, хихи, като заец!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

2 Anton Andonov | 06.01.201123:35

Управлява Гигант, дрън дрън та пляс. Нищо не управлява.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 01:51

1 Българолюб | 04.01.201120:13

Русев се пише така с В ане Русеф с Ф.Защо тази масова неграмотност?По кое граматическо правило взехте да пишете Русефффффф а не Русев?А би трябвало даже Русева.Така окончават фамилните имена за жена.
   

оценка

+0 -0