И животните, като хората, са леваци или десняци | webcafe.bg
Webcafe

И животните са леваци

Webcafe.bg
04.05.2010, 11:42 (обновена 04.05.2010, 13:56)
Папагал

Папагалите, които са изцяло леваци или десняци, са по-бързи от птиците с еднакви умения на двата крака, когато трябва да уловят храна...

Учените откриха, че повечето животни - включително котки, кучета, папагали и дори риби - са леваци или десняци. Те предпочитат употребата на една лапа, крак или око пред другото.

Досега учените приемаха, че характерната особеност да бъдеш "леворък" или "деснорък" - известна под названието латерализация, е вродено присъща само на хората - и че животните си служат еднакво добре с лявата и дясната страна на тялото. Сега обаче е установено, че почти всяко същество е еволюирало така, че да се специализира в употребата на едната страна, вместо другата.

При котките учените са достигнали до заключението, че женските екземпляри са склонни да предпочитат дясната си лапа, когато се опитват да извадят лакомство от буркан, докато мъжките котараци предпочитат лявата. Същите междуполови различия важат и за кучетата.

Рибите са склонни да имат "доминиращо" око, когато оглеждат за потенциални хищници. "Деснооките" риби заобикалят заплахите по часовниковата стрелка, докато "левооките" се движат обратно на нея.

Латерализацията изглежда помага на животните да реагират по-бързо, увеличавайки шансовете им за оцеляване. Изследователите от университета "Маккуари" в Сидни са открили миналата година, че изцяло "деснокраките" или "левокраките" папагали са по-бързи от птиците с еднакви умения на двата крака, когато трябва да уловят храна, висяща на конец.

Установено е още, че дивите шимпанзета, които са изцяло "левокраки" или "деснокраки", са по-ефективни при лова на термити с пръчка.

Изследването преобръща досегашните предположения, че предпочитанията към някоя от страните на тялото са косвена последица на уменията за употреба на езика, която зависи основно от лявото полукълбо на мозъка.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.