Изправени пред нова търговска война | webcafe.bg
Webcafe

Изправени пред нова търговска война

Webcafe,bg, по CNN
15.03.2012, 15:02 (обновена 16.03.2012, 07:31)
китай

Снимка: © Getty Images

Китай ограничи износа на редки минерали за хай тека

САЩ, ЕС и Япония са подали търговски иск срещу ограниченията за износ на редки земни минерали от Китай, които са изключително важни за произвеждането на много високотехнологични устройства.

Защо всъщност Западът има нужда от тези минерали

Редките земни минерали са 17 на брой и имат магнитни и проводникови качества, заради които се използват в повечето електронни устройства днес - телевизори с плоски екрани, смартфони, хибридни коли и дори оръжие.  

Сред тези минерали са церий, неодим, диспросий, волфрам и молибден. Волфрамът се използва в електрониката, конструирането на автомобили, изграждането на техника за космически полети и медицинските технологии. Китай произвежда 91% от волфрама, достъпен на нашата планета.

Молибденът е метален елемент, използван при нажежаемите жички в електрическите крушки. 36% от този материал произлизат отново от Китай.

На практика тези минерали не са толкова "редки" и могат да бъдат открити в други държави, сред които и САЩ, ала безопасният им добив е много трудно начинание. Около една трета от залежите на редки земни минерали се намира в Китай. Държавата обаче контролира около 97% от техния добив, което отчасти се дължи на по-ниските разходи за труд и слабата регулация на екологичния сектор.

Значението на тези минерали и ограниченият достъп до тях са причината за много разногласия между Китай, САЩ и други държави от години насам.

Китай се възползва от монополната си позиция и оряза квотите за износ

Водещите позиции на Китай в тази индустрия доведоха до предположения, че те могат да бъдат използвани в търговска война срещу САЩ и Европа. През 2010-а доклад от Конгреса на САЩ предупреждава, че лидерството на Китай в добива на тези минерали може да доведе до намеса на американското Министерство на отбраната.  

През юни същата година, Китай засили ограниченията за износ на тези материали, като вдигна таксите за износ и намали квотата, която може да бъде продавана извън държавата. За китайските компании тя бе намалена с 32%, ала за компаниите с чужди инвестиции ограничението бе фиксирано на 54%.

През декември 2010 Китай наложи допълнителни ограничения. Освен това, временно бяха спрени доставките на редки минерали до Япония, което доведе до рязко увеличаване на техните цени.

Има ли шанс нещо да бъде постигнато чрез оплакване пред СТО?

Търговският иск, подаден от САЩ, ЕС и Япония обвинява Китай в това, че държавата е увеличила цените извън границите си, като същевременно ги е намалила на собствената си територия, което създава несправедливо предимство за нея. Освен това, САЩ обвинява Китай за това, че крие минералите за собствена употреба. Целта на Америка е да окаже натиск върху Китай, за да бъдат намалени износните ограничения.  

Китай обаче упорито защитава действията си като заяви, че те не нарушават правилата на Световната търговска организация и че ограниченията се дължат на опасения от екологично естество.

Изправени ли сме пред поредна "търговска война"

Редките земни минерали са особено важни за технологичната индустрия, а САЩ и ЕС са категорични и крайни в отношението си срещу Китай.

Според становище на Европейската комисия, подобни ограничения "нарушават правилата на международната търговия" и ощетяват производителите на автомобилни компоненти и компютри, както и много други индустрии. От ЕС допълват, че многократно са повдигали този въпрос пред Китай през последните години, но всички опити за решение на проблема срещали неуспех.

Американският президент Барак Обама заяви: "Трябва да поемем контрол над бъдещето на нашата енергия и не можем да допуснем енергийната ни индустрия да се основава в чужда държава, само защото й е било позволено да прекрачи правилата".

При всички случаи решението на проблема няма да се намери бързо

ЕС, САЩ и Япония все още отправят молби за консултации с Китай, като част от процеса за разрешаване на спорове в СТО. Ако в срок от 60 дни не бъде достигнато до споразумение, проблемът може да бъде заведен до официалната система за разрешаване на конфликти в СТО.

Какъвто и да е резултатът от това, ще бъде необходимо много време за неговото постигане: подобен спор за ограничения върху суровини бе уреден тази година - в полза на ЕС, САЩ и Мексико - едва три години след неговото възникване.

Oще: волфрам  ес  износ  индустрия  иск  квоти  китай  минерали  молибден  ресурси  сащ  сто  техника  технологии  търговска война  устройства  япония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

24 Mile Manolov | 17.03.201219:49

имаш крава - пиеш млеко. това е положението. честно или не който го копа той му определя цената. ако има търсене ще се купува. ако нема цените ше падат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

23 rossbul | 17.03.201216:03

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от 7-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк,и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

22 don Pozo | 16.03.201219:18

Смешно. Военни средства ли? Какво ще нападат Китай? Ако иска Китай да съсипе запада ще си иска борчовете. А тя великита Америка им дължи
2500 милиарда долари.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

21 Чинчифон | 16.03.201217:39

Да приемем,че САЩ са могъщата световна сила в момента!Но това е вече недостатък,а не предимство.Защото на света няма нищо вечно."Всяка тенденция неизбежно се превръща в своето опровержение"-това е обективен природен закон,известен още като Ентропия.Умните играчи вече се оглеждат за новите тенденции,а от тях и на кой "кон" да заложат.Иначе от какъв зор щяха си дерат гърлата за да плюят срещу Путин?Уж бил нечестен и прост...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

20 lele male | 16.03.201217:34

Мдааам... По принцип икономическите изследвания обикновено показват, че най-удачният момент да се купи нещо е бил през миналата година, та предлагам да не ги мислим големите...
Пожелавам Ви много, много топъл и слънчев уикенд, а за тези които ще емигрират в Китай малък урок по китайски, за начинаещи, в две части:
1.) собствена жена - ЧУ-МА, чужда жена ЧУ-ДО
2.) собствен мъж - АХ-МАК, чужд мъж - АХ-ПАК
на бира
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

19 Last Sword | 16.03.201217:13

Абе едни производства както са изнесени в Китай, така могат да бъдат изнесени в Индия, Бангладеш, Камбоджа. В един момент разни квоти и търговски неприятности могат отново да се появят. И когато производството се ползва само за вътрешно потребление цените на разни метали пак ще паднат и всички ще плеснат с ръце и ще се прегърнат. Така си е, бай Китай иска да произвежда Хуауей, Муауей и други технологични помии, които да се превърнат в световни марки, а не просто да продава точни копия на телефони(например) с по 2 сим карти.

Много далеч са нещата от нова търговска война и тука ми се вижда, че от двете страни се помпат мускули и се правят разни ПР-и, които са за подготовка на промяна в цените на определени стоки заради лошия бай Китай, а не щото определени корпорации искат по-големи печалби.

Не виждам нищо лошо да се взаимстват американски нещица. Например огромните социални конгломерати около спортните франчайзи и изобщо цялата схема на спорта. Колежанските първенства на САЩ в повечето спортове се гледат по целия свят и са много интересен начин за социализиране на населението. Убеден съм, че има и други екстри, които могат да бъдат полезни.

Кьорфишеци разни да плашат гаргите, шъ знайте.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

18 mima | 16.03.201216:42

Американците сами се набутаха в тази работа, а сега реват, че не било честно. Първо си изнесоха цялото производство в Китай, за да ползват евтиния робски труд, после станаха и изцяло зависими от евтините суровини на китайците и сега мъкааа, мъкааа.
Но нека им, малките дръпнатооки човечета пребориха най-корумпираната и безцеремонна държава. САЩ вече трябва да се съобразяват,че не са сами на върха и сега трябва да питат жълтия брат "може ли".
Война? Трябва да са луди да започнат война точно с Китай, по-силни са от тях, но това не е като да събориш дуварите на сърбите. Или иначе казано тая работа не е като оная работа. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

17 Thea Atanasova | 16.03.201216:14

Китайчетата искат да ни поробят... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

16 dedogo6 | 16.03.201215:54

Отклоняваме се от темата... Много щастлив .Въпроса не е кой кого харесва, и какъв начин на живот се копира (разбирай американския), въпроса е в това ,че САЩ си позволяват открито да намекнат (заплашат) суверенна държава (Китай), в която на всичкото отгоре са си изнесли ЦЯЛОТО производство , без военно -промишленият си комплекс , че можело да ги накарат (с военни средства?) да си сваляли цените на това ,което си е тяхно.
Не харесвам американците, нито съм залюбил китайците (там е такъв комунизъм, че чак Сталин би им завидял) , а руснаците още я карат на колиби от дървени трупи, а в Сибир взривяват влакове, щото не знаят че войната е свършила... Много щастлив
Та дайте да караме по същество.... , ако САЩ си позволят да наложат някакви санкции на Китай, дори минимални, свързани само с търговията - тогава тази криза ще ни се види като бял кахър....

@Оня, признавам че някога САЩ са били водещи в много работи, ама признай си и ти за причината за това - студената война ,която е тикала икономиките на двете свръх държави да растат неимоверно.Именно така Рейгън пречупи СССР - икономически.
Студената война свърши - хоп икономическа криза.Та някой сега го сърбят ръцете за малка локална войничка (като в Ирак,Афганистан,Либия) за да си ръчка собствената икономика нагоре.. Само че, този път са избрали неподходящия (в икономически смисъл) противник - Китай.
По принцип , за да не ме питат защо не емигрирам в Китай или Русия - ето и моя отговор - харесвам България.Тук съм роден, и искам тук да живея,ако може да не е ден за ден, макар и да нямам достъп до така наречените "благини" на американския живот (100 часа работа седмично) и както каза някой, цял живот плащаш един кашон, наречен къща, и две коли... .
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 13:24

15 bzb | 16.03.201215:43

Китай показва зъби. Всъщост единственият коз на Запада е технологичното ноухау. Обаче при всичките инесени производства в Китай е само въпрос на време китайците да се понаучат... Да, с експлоатация на човешкия и природните си ресурси. И да - с най-нагло копиране в началото. Но какво от това...
А мрънканията на Запада в случая са абсолютна смешка. "Не било честно така. Пък!" Чуди се
   

оценка

+0 -0