Как в бюрото по труда се сблъсках с обява за работа - само за чужденци | webcafe.bg
Webcafe

В бюрото по труда с обява за работа само за чужденци

Владимир Бояджиев*
21.10.2013, 17:10 (обновена 23.10.2013, 08:09)
Човек на улицата

Снимка: © Getty Images

Е, ядосах се!

На 18 октомври отидох да се разпиша в бюрото по труда, както всеки друг месец. И както всеки друг месец, не очаквах нищо интересно да ми се случи, освен да попадна на някоя по-атрактивна служителка и да изплакна око. Дори имах късмет да няма хора и не чаках повече от 2-3 минути, достатъчни за да прегледам разлепените обяви по стената в коридора.

Там забелязах нещо интересно във връзка с това, което ми се случи преди месец, пак в бюрото по труда. Дойде ми редът, влязох и седнах. Показах си картончето и служителката започна да попълва каквото е необходимо. Аз пък започнах да преглеждам обявите, изнесени на листа на бюрото й.

Разбира се, нямаше подходящи за мен, което въобще не ме учуди, и затова насочих вниманието си към една обява за ИТ специалист в областта на обработката на изображения - снимки, видео - разни такива. Имам познания в тази област, но само с фотошоп и флаш на Adobe, а в обявата имаше изискване за 3Д и разни други програмни продукти, с които не съм запознат.

Реших да попитам служителката дали няма на разположение обучение за подобен род неща. Тя си помисли, че питам за самата обява и ми каза, че тя е само за чужденци! А, рекох, аз - как така само за чужденци? Това не е правилно. Това не е ли дискриминационно - попитах.

Понеже доста силно се възмутих, продължих да разсъждавам на глас, предполагайки и питайки служителката дали не трябва да се подаде докладна записка за подобно нарушение. Виждайки обаче странното й изражение, предложих да ми даде празен лист и аз да напиша оплакване или каквото там се пише при подобни нарушения.

Служителката явно не разбра за какво точно говоря и стана да потърси въпросното искане, което е постъпило от работодателя, за да ме увери лично, че подобно съществува и не си го е измислила.

Казах й, че няма нужда и че й вярвам, но не може да има такова изискване. Все пак тя ми показа заявката от "Кроношпан" и наистина там пишеше - за чужденец!

След като аз продължих с искреното си недоволство, тя се почувства длъжна да отиде за консултация.

Връщайки се след някоя минута, тя ми заяви, че няма проблем и ако отговарям на изискванията, мога да кандидатствам за тази позиция. Все още не бяха разбрали от какво се оплаквам. Аз й благодарих и поясних, че макар и да говоря езиците, които се изискват, и имам познания във фото и видео обработката, все пак не съм запознат с повечето програмни продукти, които са описани и затова няма смисъл да се възползвам от възможността.

От което можех да се възползвам обаче бяха курсовете за подобни програмни продукти, които се предлагат в българо-германските центрове за обучение, за които я питах. Тя не бе запозната, та се наложи да пита колежка, която разясни, че ресурсът за тях е изчерпан и не се знае кога ще има отново. Посъветва ме да се интересувам и да следя сайта, да се ослушвам по медиите дали няма да кажат нещо.

Както винаги, в бюрото по труда ми бяха крайно безполезни, което ме подсеща да разкажа и за друга случка. Преди месец, докато чаках да се подпиша на картончето, попитах за програмата "безработни предприемачи". За ония прословути до 20 000 лева, които държавата щеше да отпуска на предприемчиви безработни, желаещи да започнат собствен бизнес.

Преди година прочетох за това и реших да участвам, като му дойде времето. А според изискванията на програмата времето можеше да му дойде, когато си поне 12 месеца регистриран в бюрото и имаш поне средно образование. Е, имам поне средно и тогава се регистрирах.

Миналия месец, преди да стане година, реших да попитам. Питах - какво става с онази програма, дето трябва да си регистриран поне 12 месеца, за да участваш. Настана смут. По-неопитната служителка ми каза, че няма такова изискване и откъде съм разбрал за това, пък и тя вече е изтекла програмата. Последно набирали кандидати през пролетта.

Аз много се ядосах, защото никой нищо не ми бе казал за това и никой никога не ме бе питал дали искам да участвам. По-неопитната служителка реши все пак да пита по-опитната и двете започнаха да се чудят откъде ми е хрумнало подобно нещо.

Заопитваха се да отворят сайта, на който са публикувани условията за участие, но не успяха. По-опитната отиде да пита някого и се върна с увереност, казвайки, че няма подобно условие за 12-месечна регистрация.

И сега да се върна на преглеждането на обявите в коридора онзи ден, докато чаках да ми се случи изискването за "чужденец". Започнах да ги чета и се сетих да потърся информация за въпросната програма за безработни предприемачи. И успях!

Мислех, че ще е свалена, защото е изтекла и няма нужда да виси, но си беше там. И какво мислите! Черно на бяло беше написано, че е задължително да си бил 12 месеца регистриран, за да можеш да участваш! Е, ядосах се! Може би затова и ми направи толкова силно впечатление изискването за "чужденец" след това.

Ядосах се и на себе си, че не се сетих преди месец да проверя на таблото (ама, пусто и тогава си помислих, че са свалили обявата) и да им я навра в носовете, па да ги питам защо седят тук, след като дори и обявената публично информация не знаят!

Е, сега, като ми попремина и се запитах - аджеба, ами те ако наистина не са спазили условието на програмата и са приемали документи от хора с по-малко от 12 месечна регистрация? Нищо чудно точно така да е станало.

Даже се питам сега дали да не седна да напиша някакъв сигнал до някого, белким се провери. Може би са се усетили, че няма да могат да привлекат достатъчно участници и затова да са съкратили условието за дългосрочна регистрация. Въобще няма да се учудя.

Не затова тръгнах да разказвам. Нека да кажа какво точно е нарушено в обявата, изискваща "чужденец". Това е чл. 4, ал. 1 и 2 от Закона за защита от дискриминация, които гласят:

"(1) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основата на признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства".

Не мога да си обясня, как така на никого от бюрото по труда не му е направило впечатление, че се нарушава този закон, че това изискване е дискриминационно, че няма как да бъде правилно да се иска подобно нещо.

Не само не им е направило впечатление, ами дори и след моя протест, те не направиха нищо по въпроса, а само благосклонно ми разрешиха да кандидатствам, ако желая. За пореден-реден-реден път се убеждавам, че в нашата администрация не се чете, не се мисли, не се интересува... а само се съществува.

Според мен така е в 80% от случаите, защото все пак, има и любознателни служители. Докога ще продължава, зависи само от нас. Ето, аз внасям моята лепта и онзи ден пуснах електронен сигнал до Агенцията по заетостта и ще си направя труда пак да се разходя до бюрото, за да подам писмен сигнал на място.

Вече го написах и разписах, остава да видим, дали ще ме удостоят с отговор след месец. Нещо, което силно ме съмнява.

*Авторът е от Бургас.

Oще: безработен  бюро по труда  обява  предприемач  чужденец 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

10 Прокопи | 30.10.201315:19

"Аз много се ядосах, защото никой нищо не ми бе казал за това и никой никога не ме бе питал дали искам да участвам."

А свирка за "Добро утро" не искаш ли?
Не разчитай само на Бюрото! И наистина, добре че не си взел онези 20 хил.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 16:40

9 Venko Grigorov | 23.10.201307:03

Кроношпан никога не са търсели "само" чужденци. Следя им обявите от години. Изискванията им обичайно с гръцки и турски са достатъчно рестриктивни. По скоро някой някого не е доразбрал.

За сметка на това съм виждал обяви на Лукойл, които със сигурност са предназначени за конкретен човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 22.10.201319:11

Това да го видя, няма да го повярвам! Автора, ама от кой свят падате, сигурно ли е че на някого, някога са дадени пари по тази програма и при какви условия? Едва ли са стигнали до тези служителки да приемат заявления или да отпускат, за да им се проясни малко и на тях. Зняете, че шурета и баджанаци обикновено ще източат програмата, ако изобщо е просъществувала.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2011, 17:28

7 П Петков | 22.10.201318:25

Моят опит от бюрото преди 3 месеца беше почти същия. Незаинтересуван чичко ми гледа рег. документи и ми вика " ми млад сте с опит няма да ви е проблем" и нито ми предложи нещо, нито се заинтересува дали по някакъв начин може да ми съдейства, при все че 2 години се осигурявах на тавана и реално от моите данъци му плащаха заплата. Оказа се прав но безхаберието му беше направо обидно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

6 DonTsetsi | 22.10.201316:17

Скуби, хубаво съветваш, но точно 3Д-то не се търси много-много. Има много безработни архитекти и дизайнери, почти всички имаме добри умения в тази област и пазара е пренаситен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.06.2013, 13:25

5 lokster | 22.10.201311:57

През малка част от времето откакто съм в трудова възраст съм бил безработен, но за времето през което бях (преди 2 години) впечатленията ми от бюрото по труда бяха аналогични.
Те не съществуват за да ти намерят работа, нито дори за да ти помогнат с намирането на работа.
Съществуват заради самото съществуване - отиваш там, подписваш се, и това е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

4 Scooby Doo | 22.10.201311:40

Авторе, авторее - тежък случай си. Вместо да си губиш времето в писане на тъпи мрънкащи статии, вземи научи 3D-то. Трябва ти добър английски, компютър и интернет за целта. С чакане някой (бюрото по труда) да ти намери работа не става. Вземи се квалифицирай малко. Не чакай някой да дойде да те научи - никой не е длъжен!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

3 Реалист | 22.10.201311:14

Много тъпа статия! Ама така е, като всеки със Средно се пъне за журнилист... Авторът да се благодари, че не са му дали 20-те бона - така като го чета - щеше да ги загуби и да потъне в дългове... И въобще са ми съмнителни такива типове, които по година и кусур висят по бюрата... А мрънкащо-оплакватекния стил на статията хич и не ми се коментира...

П.С. Господин Илиа (от коментар 1) - необходимо ли е да превръщате форума в нужник, изаквайки се под всяка статия с този си коментар??? Чуди се Объркан
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 19.12.2011, 16:06

2 Михаил Костадинов | 22.10.201310:37

За съжаление ... няма да се спирам на това в каква абсурдна ситуация живеем. Това всички го знаем. За кроткото съществуване на административните служители от заплата до заплата, също няма. Няма смисъл. Едва ли има човек в тази държава, който да е останал доволен от тези "бюра по труда", или поне аз не зная за такива. Първата ми близка среща с този вид служба беше през далечната вече 2002, когато приведен пред едно прозорче (остатък от соц. времената), зад което стоеше една начумерена лелка, чух изречението "Амииии ... с тази квалификацияяяя...която иматееее... едва ли можем да ви помогнем..."
И не ми помогнаха. Оправих се сам. Минаха 11 години и аз понатрупал още от онази "лошата" квалификация, се наложи отново да вляза в същата сграда. Гишето с прозорчето вече го нямаше, вероятно и лелката я нямаше. Имаше светлинно табло и електронна система за издаване на талончета с поредния номер за влизане през заветната врата. Имах някаква надежда, че нещата вече не са такива каквито бяха. Надеждите ми се изпариха в мига, в който ми разгледаха документите и чух с ужас почти същите думи... изречени от друг човек в друго време но пак в същия контекст. Предложиха ми лист със свободни работни места, както си му е ред и ... толкова. Оказа се че тук и сега се търсят хора БЕЗ ОПИТ. Хора без квалификация и ако може без страж... Стана ми смешно и жалко. Запитах се за пореден път какво правя тук и защо съм всъщност в тая стая. В този град и в тази държава. Да съществувам и да плащам данъци? Този път без мен...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 22.10.201308:58

"О,Българийо-рай за мангали!А за честните българи- глад и война,Молим те дайте на всики ченгета-VOLVO с педали зада не ни бият и ритат отзад по гъза!".
   

оценка

+3 -0