Готвят ни милиционерска държава | webcafe.bg
Webcafe

Готвят ни милиционерска държава

Николай Хаджигенов
18.11.2013, 10:32 (обновена 20.11.2013, 13:11)
протест, 12 ноември, сблъсъци 12 ноември

Снимка: © Явор Николов

Ако новият ЗМВР бъде приет в сегашния си вид, подобни снимки от София ще идват само от фотоархива

Доскоро, когато на власт бяха милиционерите, подобно заглавие едва ли, би учудило някого. Сега със сигурност ще учудим мнозина, макар че целта ни не е точно това.

Принципно много е трудно да бъдем изненадани с нещо, както от поредните "управляващи", така и от инструментите на властта - МВР, прокуратура и прочие.

Е, този път успяха.

Незнайно защо, всички ние или поне повечето от нас си създаваме илюзията, че тия са по-добри от ония. Е, това е мит. Дори не се налага да го разбиваме. Не се налага, въпреки риска някой да си помисли, че имаме някакви политически пристрастия. Нашите пристрастия са единствено на страната на свободата, демокрацията, закона. В този ред. Толкова! Останалото е от лукаваго.

Един тих и опасен законопроект

Всичко това започна, след като попаднахме съвсем случайно на тихомълком изготвения и внесен за нула време проект за закон за МВР. Изцяло нов. Прегледахме едва няколко члена, дори не и целия закон и паднахме от стола. От раз!

Т.н. проект за ЗМВР е изцяло репресивен акт, възстановяващ най-добрите болшевистки традиции, къмто 1937 г. да речем.

Проект, изготвен и написан по такъв начин, че да не дава възможност на гражданите да имат или да се ползват от каквито и да било права въобще. Официално превръщайки МВР в еничарския корпус на властта. Не и в защита на гражданите.

Насочен изцяло към подчиняването на гражданите и срещу протеста! Срещу протестите, конкретно!

Не сме съвсем сигурни, че мина много време, но последният действащ ЗМВР до 10.11.1989 г. не беше толкова рестриктивен и погазващ човешките права! Мракобесен закон!

На първо място, създават се нови ДОТ*, наречени извънщатни сътрудници? Това на фона на свободно действащата престъпност и въпреки наличието на 64 000 (шейсет и четири хиляди) милиционери и към момента? Няма да питаме, поради що се създават доброволните отряди, наново?

Ще ми протестирате вие...

Чл. 63 Министърът издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности, застрашаващи националната сигурност или обществения ред.

1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;

2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;

Нещо да кажете, а? Дали не убиват изначално, дори мисълта за протести, а?

Това далеч не е всичко обаче. Ограниченията не се прилагат при стачки, манифестации и прочие провеждани по установения ред. Явно се прави препращане към откровено недъгавия закон за митингите и манифестациите, противоречащ на всевъзможните конвенции и константна практика на Европейския съд, приемащи, че всяко ограничение на правото на протест е пряка заплаха за демокрацията и е незаконосъобразно!

С така написаните текстове няма никакво значение, доколкото преценката се прави от МВР. А всички знаем тяхната преценка каква е - каквато им кажат отгоре.

Чл. 65, ал. 4 Разпорежданията на полицейските органи са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.

Е, и? Очевидно е. За нас. За тях не е обаче. И кво пра'им сега?

Отделно, че всеки гражданин или трябва да е адвокат или трябва да е в непрекъсната връзка с адвокат. Ами ако въпросното разпореждане не е очевидно незаконосъобразно? Ами ако съм професор по музика или ядрен физик?

Лични данни за общо ползване

Чл. 71 Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;

2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;

3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;

4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;

5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон

И към момента едно от най-често извършваните нарушения на правата на човека е свързано именно с проверката на документите. На практика всеки униформен по всяко време спира някого на улицата без причина и му иска личната карта, след което го кара да си изпразни джобовете, да отвори чантата и прочие действия, изцяло незаконосъобразни!

Недостатък, отстранен занапред. Забележете, че могат да ви искат документите, дори когато е образувано административно наказателно производство, т.е. ако имате акт от данъчните или от КАТ? Или ако бабата на съседа ви от третия етаж има такъв акт. Няма значение с този текст.

После как точно милиционерът Х ще види дали документите са ни редовни или не? Ще прочете чиповете в тях ли? Или ще ги срича, както досега?

Въвеждат се контролни пунктове, организирани от полицейските органи. Точно както преди повече от двадесет години, когато на тях стояха униформени гавази и цивилни шлифери, заметнали автомати през рамо... Звучи ли ви познато?

И накрая по искане на друг държавен орган ... кой точно орган има нужда от това и защо? Министерски съвет ли? Бла-бла-бла. Всичко това е с една единствена цел - гражданите да бъдат контролирани, репресирани и смазани. Запомнете това, пак ще се върнем на него!

На "трамвая"

Чл. 73. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:

1. за което има данни, че е извършило престъпление;

2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;

3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си  нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;

4. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 71;

Особено внимание обърнете на тези текстове. Те означават, че по всяко време можете да бъдете задържани без каквото и да е основание и или нарушение! Органите са тези, които казват, че не сте изпълнили тяхно разпореждане и им пречите! После, ако има изобщо после иди обяснявай, че нямаш сестра...

Точка 3 също е с фундаментално съдържание, защото отново пряко е насочена срещу протестите и срещу правата на гражданите и няма нищо общо с опазването на обществения ред, каквото и да значи това! МВР трябва да служи на гражданите и да ги защитава, а не да ги държи в подчинение.

В каква държава (ще) живеем

Цитираните текстове са съвсем избирателно посочени, но съчетани със случващото се напоследък у нас, както и с изброените по долу факти, ни навеждат единствено на мисълта за нова, по-страшна диктатура, както и до заключението, че властта не просто няма да се даде без бой, а се готви за нов режим и окончателно убиване на демокрацията у нас.

Факти? Веднага. За първи път от времето на развития социализъм прокуратурата образува дело за диверсия срещу протестиращ? Представяте ли си? Диверсия... OMFG!

За първи път, смятано от соца насам, около парламента са издигнати прегради, наподобяващи Берлинската стена.

Независимо че протестът, продължаващ повече от 140 дни, е изцяло мирен, като в него участват: студенти, майки с деца, млади и не само хора, около него са разположени: водни оръдия, бронирани коли, жандармерия и хиляди униформени, докарани умишлено от цялата страна за да мачкат софиянци.

Поголовно записват имена и данни в грубо нарушение на закона на протестиращите. И, да! Поредното недоразумение, заемащо длъжността министър на вътрешните работи отрече публично ако и да има безспорни доказателства за записването на лични данни, включително видеозаписи.

Това не е всичко обаче. След това в ранни зори униформени милиционери обикалят и вземат хората насила от къщите им в грубо нарушение на закона, като ги карат в районното да пишат за протеста.

Драстично увеличение на парите за подслушване и следене! Дори в сравнение с предишното правителство, отделило повече от 100 000 000 (сто милиона) лева за целта!

Нахлуха и завзеха факултета по журналистика, окупирайки го и недопускайки в него студенти, преподаватели, ректор. Командированите от цялата страна милиционери са настанени в четиризвездни хотели, платени с нашите пари? Върнахме ли се в най-ужасните години на соца? И това далеч не е всичко, а просто изброяване на очевидното.

Ще стане сигурно като в Беларус

Ако този законопроект бъде приет, терминът "граждански права" ще влезе в историята, а всеки един от нас съвсем "законно" ще бъде мачкан, бит, задържан и прочие. И да! Чели сме Конституцията, както и всички онези конвенции и харти за правата на човека.

Дори сме написали и Бог знае колко жалби до ЕСЗПЧ. Само че всичко това се случва после, някога и някъде, а всички ние сме тук и сега и живеем в милиционерска държава!

Сигурен съм, че сега ще гракнат 101 гласа, обяснявайки как всичко това е насочено единствено и само към сигурността ни. Е, това очевидно не е вярно. Освен това бих искал да живея като свободен гражданин. Не като роб!

"Предпочитам опасната свобода пред спокойното крепостничество" (Жан Жак Русо).

*ДОТ - Доброволни отряди на трудещите се

Oще: арест  закон за мвр  змвр  лични данни  полицейски производол  полиция  репресии  цветлин йовчев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2013, 18:30

15 Vesela Ilieva | 20.11.201318:30

Перспективна работа от дома!!!! Здравейте,
Ще ви предоставя информация, как и по какъв начин можете да печелите допълнителни доходи от интернет без никаква финансова инвестиция. Става въпрос за рекламни, PTC сайтове, които плащат на хора за да гледат реклами в тях, а те съответно да правят печалби от тези, които рекламират. Седейки вкъщи Вие може да печелите пари. Това е един вид надомна работа защото ви позволява да работите от вкъщи пред компютъра и сами да определяте кога и по колко време да отделяте. Разликата обаче е, че парите не са толкова лесни и ще трябва да се потрудите малко преди да успеете да правите един приличен доход. Лично аз в момента тегля всеки месец суми от около 150$ до 200$, но за това се потрудих няколко месеца. 200$ x 1.48( курс на долара спрямо лева) = 296 лева – това е една минимална работна заплата в България.

Или ще ви го обясня по-разбераемо по следния начин:
Дадена компания рекламира в такъв PTC сайт и дава по 2 цента на сайта когато някой човек разгледа рекламата. Следователно PTC сайта дава на хората, които са се регистрирали в него и разглеждат реклами по 1 цент. От което рекламодатеря, ПТЦ сайта и Вие сте в изгодна позиция.

Хубавото при тези сайтове е, че Ви позволяват да каните приятели да се регистрират чрез Ваш индивидуален линк и по този начин Вие да печелите от разгледаните от тях реклами, без те да губят нищо.Ако те не се регистрират чрез ваш линк ще бъдат отдадени под наем на някой си от друга държава, което хич не е приятно за тях самите.Другото хубаво нещо е, че не ви се налага да правите каквато и да е инвестиция, а просто да се регистрирате в PTC сайтове и да разглеждате реклами.
Преди всичко искам да Ви предупредя, че трябва да сте наистина сериозни и търпеливи за да започнете да печелите добри пари.
Работила съм с доста сайтове и съм отсяла най-добрите!
Копирайте линка в браузера.http://www.clixsense.com/?4852529 Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.11.2013, 23:32

14 Emil Mitrev | 19.11.201323:39

Ей мамка му, бях се заклел - Никога повече емигрант, ама май ще трябва да преосмисля позицията си, щом и уважаваното до скоро от мен УебКафе, сдаде багажа... Не'ам НЕРВИ...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.11.2013, 23:32

13 Emil Mitrev | 19.11.201323:33

А бе пичове и ... дами..., къде бяхте, когато качулатите от антуража на ББ и ЦЦ нахълтваха в домовете на невинни български семейства, когато наричаха български лекари убийци и "осъждаха" без съд и присъда, къде бяхте, когато хората бяха виновни до доказване на противното, вместо обратното...Аре, нЕмам нужда от пишман защитници на правото....
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.11.2013, 17:17

12 Tanq Taneva | 19.11.201317:18

Господа и Госпожи, ако прочетете и сега действащия закон текстовете, които ви се виждат МНОГО странни ги има и в сегашния, просто са пренаписани. В новият закон има далеч други проблеми, но явно се незабелязват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.11.2013, 14:13

11 Breitling | 19.11.201314:18

Този "журналист" да вземе първо да прочете сегашния ЗМВР, тогава да коментира новия. Каква е разликата в членовете от сега действащия ? Вторият ми въпрос е , нещо общо има ли с МВР , някаква бегла представа има ли за тази система ? И не на последно място, до кога ще се продавате "журналистчета" и няма да започнете малко от малко да се учите от колегите си в САЩ ? Но как да стане това като всичките Ви новини са от интернет / преведени на български / или сте се ровили в нета за проектозакони... много добре го каза "докато четяхме и щяхме да паднем от стола" ... ами раздвижете се и свършете работа, не драскайте простотиите си, с които ни заливате постоянно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2013, 23:05

10 Агент Провокатор | 18.11.201323:05

Авторът са го зомбирали соросоидите... Чуди се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

9 MacAllister | 18.11.201316:58

Ченгесарлъка в България наистина се развива и наистина получи нов (поне видим) тласък именно при Тройната коалиция, за да продължи без прекъсване след това. Само, че едва ли ще намерите причините и двигателите на процеса в закона. Като се изключат шепа поръчкови закони (най-вече части от закони) повечето са доста прилични клонинги на чужди такива като основният им масов недъг е липсата на синхрон, но това как лековато кодексите се модифицират, за да се подчинят на второстепенни нормативи е друга тема (никак не маловажна, но друга). Ченгесарлъка у нас е част от административната зараза, но е по-голям проблем поради спецификата на служителите на МВР и социалните мрежи, които те образуват. Защо го казвам това? Ами по една много проста причина - в настоящата атмосфера дори наистина да се вкарваха в закона нови правомощия на МВР ефектът им щеше да е незначителен, но дори и минимално орязване на правомощия или внасяне на елемент на повече персонална отговорност може да доведе до сериозен ефект. Причината за първото е цялостната ни култура на страх от органите и държавата въобще, което създава персонални възможности за въздействие много по-добри от някой допълнителен повод за проверка на документи в закона. Второто се базира на финия баланс на интереси и вълча колегиалност в органите на реда - всеки допълнителен лост може да наруши баланса за мнозина. Та, ако ме разбирате правилно - над 300000 души у нас са настоящи или бивши служители на МВР, повечето от тях поддържат статус, дължат работата си и препитанието си пряко или косвено на връзките си със ситемата. Това е сериозна сила, която е оплетена във всичко и не може да бъде премахната от никоя партия току-така, камо ли от някой МП. Ще разпознаете мерките срещу нея в детайли и малки стъпки, а не в "шумни" членове на закона. Освен всичко останало коментиралите преди мен са показали доста добре колко смехотворно е да се реагира без внимателно четене на закона - моля въздържайте се в името на добрите си намерения - и най-добрите намерения девелвират, ако се гонят с неадекватни методи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

8 Прокопи | 18.11.201316:39

Афтореее, мухльоооо
Кой да ти проверява документите ако не полицая? Контрольора в градския транспорт ли?
И кой да те бие като правиш зулуми? Аз или полицая? Повярвай ми, искаш да е полицая! Усмивка
   

оценка

+3 -6

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

7 Stefan Chervenkov | 18.11.201313:52

Всъщност, има промени в текста, само че автора някак си не е успял да ги налучка Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.09.2013, 16:04

6 Dimitar Bakalov | 18.11.201313:13

"Тези, които биха се отказали от основна своя свобода, за да си купят малко временна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност."

Бенжамин Франклин
   

оценка

+2 -0