Тотю и Бойко - за Нобелова | webcafe.bg
Webcafe

Тотю и Бойко - за Нобелова

Георги Ангелов
14.10.2010, 15:00 (обновена 15.10.2010, 13:32)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

На социалния министър Тотю Младенов и през ум не му е минало, че заради безумната икономическа политика на властта икономиката може да е загубила хиляди работни места...

Сегашните трима Нобелови лауреати не заслужават Нобелова награда - особено в сравнение с министър Тотю Младенов и премиера Бойко Борисов, които имат много по-голям принос към икономическата теория. Ето, например, Тотю Младенов успя да изчисли колко хора са отишли в сивата икономика в последно време:

"Вече седми месец нивото на безработица от февруари 10.26 процента до края на септември 9.03 процента - 45 хиляди безработни по-малко. В същото време в НОИ отчитат 100 хиляди осигурени лица по-малко. Какво означава това? Вярно е, част от хората отидоха да работят в чужбина, но една друга голяма част отидоха в сивата икономика.

Ето го нарушаването на договора. Когато държавата прави едни стъпки за това бизнесът да стане по-конкурентоспособен, да има повече работни места и да има по-голяма събираемост, и когато това не се случва, се търсят други мерки, за да се компенсира това явление", заяви Младенов в събота в интервю за Дарик радио. Според него в бизнеса явно са надделели тези, които са неизрядните, и страдат изрядните.

А Бойко Борисов, на заседание на правителството, придава тежест на бакалските сметки на Тотю, дори ги нарича "статистика":

"Това вече десет дни го следим. Макар, че като сме намалили осигуровките с два пункта пак са отишли хора в сивата икономика по статистика".

От днес нататък това ще се нарича "Моделът Тотю - Бойко" за измерване на сивата икономика. Без съмнение, ако Нобеловият комитет има дори и малко здрав разум, ще награди и двамата за безценния им принос.

Забележете най-ценното в "Модела Тотю - Бойко" - вземат се две абсолютно несвързани числа и се намира разликата между тях. Тази разлика е сивата икономика. Отбележете си, че моделът е изключително гъвкав, могат да се вземат които и да са две числа и ще се получи резултат! При това, резултатът има тежест на "статистика". Не е шега работа!

Тотю Младенов казва, че безработицата спадала от февруари досега и това били 45 хиляди души. Но, казва Тотю, осигурените лица не са се увеличили, а са намалели със 100 хиляди. Част от хората са емигрирали, казва Тотю, останалите явно са отишли в сивата икономика. (Тотю знае, че не всички са емигрирали, защото само глупаците емигрират при управлението на ГЕРБ, което ни води към светлото бъдеще).

На министъра въобще не му е хрумнало, че заради безумната икономическа политика на правителството икономиката може просто да е загубила тези работни места. Такива неща като раздуване на бюджетен дефицит, отказ от Еврозоната, харчене на фискалния резерв, постоянни заплахи за вдигане на данъците, спиране на реформите, диктатура на синдикатите, заплахи срещу чуждите инвеститори - тези неща въобще не влияят на икономиката. Тя въобще не губи работни места. Те работните места си съществуват, но икономиката просто ги "скрива" в сивия сектор.

Разбира се, в "Модела Тотю - Бойко" не е включена също така вероятността хората да са се отписали от бюрото по труда, защото са стояли без работа повече от 9 месеца и са им спрели вече помощите за безработица. Тотю и Бойко знаят, че това е невъзможно, това се случва само по време на Тройната коалиция!

Без съмнение, нашите бъдещи Нобелови лауреати са отхвърлили досегашната практика при сравняване на данни да се обхваща един и същи период. Тотю не се притеснява да цитира данни за безработицата между февруари и септември и да сравнява тези данни с промяната на осигурените между декември и март. Това  сезонни ефекти и други глупости - те не пречат на великия "Модел Тотю - Бойко" да оценява сивата икономика. Дори да сложиш данни за 2003 година, моделът отново ще изчисли правилно сивата икономика през 2010.

Но, това не е всичко. Защото "Моделът Тотю - Бойко" включва и корективни мерки. Както казва Тотю "в бизнеса явно са надделяли тези, които са неизрядните, и страдат изрядните". Това е гениалното в модела - тези, които са се скрили в сивата икономика не ги закачаме. Вдигаме данъците на останалите.

При този модел няма нерешим проблем. Колко повече хора и фирми се крият в сивата икономика, толкова повече ще вдигнем осигуровките на останалите. А ако някой се оплаква, че е на ръба на фалита заради вредните икономически експерименти на правителството, Бойко ще му каже "данъците са толкова ниски, че трябва да целуваш ръка вместо да се оплакваш" (това е реална реплика на премиера от днес).

А когато всички отидат в сивата икономика или фалират заради свръхвисокото облагане, моделът също има решение - "това не е в нашия мандат, не ни пука". Там се натирят и всички реформи, особено пенсионната - тя е в по-следващия мандат към 2020 година, че и по-нататък.

"Моделът Тотю - Бойко" - революция в икономическата теория, още повече в приложната й част. Ако някой знае шведски, да превежда и да праща на Нобеловия комитет. Няма причина да се бавим повече, час по-скоро ни е нужна награда!

Oще: безработица  бизнес  бойко борисов  данни  икономика  нобелова награда  нои  осигурени  статистика  тотю младенов 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2010, 14:33

3 Mitko Ganev | 15.10.201018:40

Хей, Атеиста, не е лошо да попрочетеш малко история, за да научиш, че Югославия е създадена като Кралство на сърби, хървати и словенци след Първата световна война (през 1918 г.), а през 1929 г. е преименувана в Кралство Югославия. Чехословакия също е създадена през 1918 г. Нито една от двете държави не е създадена като комунистическа, призракът на комунизма е само в главите на профани като тебе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

2 Ateista | 15.10.201010:38

Пафката,комунисте,няма ве4е СССР,няма Ууугославия,няма 4ехословакия другарино,няма БКП,свиквай 4ервений гласоподавателе...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

1 Pafkata | 14.10.201019:19

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0