WikiLeaks: Българските спецслужби пазят интересите на властта и богатите | webcafe.bg
Webcafe

WikiLeaks: Българските спецслужби пазят властта и богатите

Webcafe.bg
09.09.2011, 14:06 (обновена 09.09.2011, 16:42)
бойко борисов

Снимка: © Sophia Photo Agency

Според бившия US посланик Джон Байърли като главен секретар на МВР Бойко Борисов е бил изключително отворен за сътрудничество с американците, но само за случаи, които не засягат фигури на българската организирана престъпност

Практиките в България за събиране, проверяване и споделяне на информация са анализирани от посланик Джон Байърли през 2007 г. в секретен доклад до Държавния департамент с най-висока степен на класификация [07SOFIA1284].

Докладът е изготвен по запитване от Вашингтон, формулирано в грама, която не е налична в Wikileaks [07SECSTATE133921]. Освен отговорът от София, в публикуваните от Wikileaks доклади се откриват отговорите на още 23 посолства на САЩ, съобщава сайтът Биволъ.

Обменът на данни - мотивиран от корупция

Обменът на данни между българските институции е мотивиран от политическа корупция. Българските агенции по-охотно обменят информация с чуждестранни ведомства, отколкото помежду си, но за сметка на това пазят ревниво интересите на богатите и властимащи българи.

Корумпирани български полицаи използват партньорска информация, за да прикриват укриващи се от правосъдието. Освен това е нещо нормално от службите да тече класифицирана информация - това са шокиращите изводи от доклада.

България не поддържа свой национален списък на терористи е първото заключение в грамата на посланик Байръли. В друг, по-ранен доклад [06SOFIA1656] това също е подчертано и е уточнено, че българските служби ползват европейски източници и такива от ООН, за да идентифицират терористи и терористически организации.

В доклада са изброени по-важните бази данни, с които оперират българските служби. НСС (сега ДАНС) разполага със списък на лица под наблюдение, в който се проверяват влизащите в страната. Контактите на посолството обаче отказали да кажат колко имена съдържа тази база данни, а американците не са сигурни, че разузнавачите ни знаят колко са фигурите на организираната престъпност, вписани в нея.

Имиграционните служби и гранична полиция имат достъп до две компютъризирани бази данни: Автоматичната информационна система за издирвани лица и Автоматичната информационна система за граничен контрол, се посочва в грамата. Последната система очевидно е била описана и в друг доклад от 2006 г., който обаче също не се открива в Wikileaks.

Една полусистема за 20 милиона лева, така и недоправена от 16 години

Вътрешното министерство поддържа компютърна база данни с информация за издирвани лица, откраднати коли, невалидни документи, оръжия, валута и други вещи, които имат уникален идентификационен номер. В тази база могат да търсят информация граничните полицаи и полицейските управления, които също така могат да я допълват.

НСС има агенти за свръзка във всички полицейски агенции, така че е твърде възможно информацията да се използва и за разузнавателни нужди, и за нуждите на правоохраняването. Посланикът обаче уточнява, че не е могъл да потвърди тези практики.

Българските правителствени агенции обаче нямат обща консолидирана база данни и поддържат отделни информационни масиви. Тази информация не е новост и е илюстрирана от мъчителната сага на Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП).

Въпросната система, след 16 години изграждане и похарчени над 20 милиона лева, отново е записана като "неотложна мярка" в поредния правителствен екшън план за справяне с критиките на Европейската комисия.

България има подписани споразумения за обмен на информация за имената на пасажерите (системата PNR). Усъвършенстваната Система за Информация за Пасажерите (APIS) и Интерактивната Усъвършенствана Система за Информация за Пасажерите (IAPIS) са били ефективни за откриване на заплахи за националната сигурност.

Винаги готови, но не и за "нашите"...

Възможно е обаче корумпирани полицейски служители да ги използват, за да помагат на укриващи се от правосъдието, предупреждава посланикът.

Най-интересен е параграфът, в който Байърли дава оценка на партньорските процедури за обмен на информация.

Когато американците се обръщат към българското правителство и подчинените му агенции като към партньори, те трябва да се съобразяват с политическите реалности и като по-приложим се налага подходът "разходи/ползи".

Това е така, защото корупцията, в смисъл на партийни взаимовръзки, остава голям проблем и отразява политическите, културните и понякога личните пристрастия, когато се търси информация за български граждани.

Байърли смята, че това се дължи частично на конституционни ограничения, частично - на спомена за злоупотреби през комунистическата епоха, и частично - на културата на фаворитизиране и защитаване на богатите и разполагащите с власт.

В случаите, когато американците търсят информация за български граждани, замесени в нещо или защитаващи свои интереси, вероятността информацията, методите и средствата да бъдат компрометирани е изключително висока - предупреждава Байърли.

Ако обаче американците искат информация без връзка с българските интереси, тогава може да се разчита на изключително сътрудничеството и сигурен обмен на информация.

Подобна оценка е дадена от Байърли и в грама от 2005 г., посветена на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Според посланика той е бил изключително отворен за сътрудничество с американците, но само за случаи, които не засягат фигури на българската организирана престъпност.

Защитата и неразпространението на информацията са заложени в писаното законодателство, което обаче рядко се спазва. Нещо повече, нормално е българските медии да получават класифицирани документи относно националната сигурност, които впоследствие се публикуват, отбелязва посланик Джон Байърли.

Oще: wikileaks  биволъ  грами  данс  джон байърли  еиспп  информация  корупция  мвр  обмен  посланик  служби 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 15:42

10 Gandalf | 12.09.201116:34

8 Rose Mary | 10.09.2011 03:33
MacAllister | 09.09.2011 23:39
".............Ние все говорим за някаква демокрация и все не си даваме сметка, че онова "свято" нещо дето и прилепваме като наше разбиране за думата го няма нито у нас, нито където и да е по света..."
Дали не си? Но ми е по-интересно какво предлагаш вместо това?

Не се заяждам, събирам мнения и търся разковничето. Зациклила съм в разни философски и екзистенциални проблеми, пък някак все не ми стига интелектуалния капацитет да ги реша.

================

Решението на екзистенциалните проблеми е въпрос на идивидуално развитие. Рано или късно ще намериш някакви отговори. Важното е да задаваш въпроси, колкото и странни да са. За интлектуалния капацитет не се притеснявай, имаш достатъчно щом си стигнала до тук.
Ето къде аз намерих доста смислени отговори на много от въпросите които бях насъбрал в главата си след като спрях телевизията и се върнах към книгите.
livingeconomiesforum.org/WCRW
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

9 иван | 10.09.201109:26

„Единствената разлика от едно време е, че днес някак си по-голямата част от хората са изучени и просветени, сега не можеш да ги лъжеш с вещици, но пък се оказва, че ..........”

Ако правилно съм те разбрал, хората не се са се променили от „Адам и ЕВа” насам, и да има някаква промяна тя е несъществена, защото се намират по-рафинирани измами, с които да ни държат в състояние на постоянно оглупяване.
Но, ако ти си прозрял отвъд тези трикове и измами на рицарите, които „малко по малко все си сформират кръгли и затворени за външни лица маси”, с това ти показваш, че е възможен изход от това състояние на оглупяване. Но не се надявай, че ще убедиш някого, въпреки всички аргументи в подкрепа на тезата си, които излагаш тук. В мнозинството си хората не искат да се обременяват в нищо, което изисква интелектуално усилие за да бъде разбрано.
Има една дзенска рисунка на Сенгай, изобразяваща Пу Тай, сочещ луната. Луната на Истината. Но хората, на които Пу тай сочи Луната на Истината, не гледат към Луната, а гледат пръста му. За да видят Луната на Истината трябва да направят усилие, да си повдигнат главата. Колко по-лесно е да гледаш пръста, който е по-близо до очите ти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

8 Rose Mary | 10.09.201103:33

MacAllister | 09.09.2011 23:39
".............Ние все говорим за някаква демокрация и все не си даваме сметка, че онова "свято" нещо дето и прилепваме като наше разбиране за думата го няма нито у нас, нито където и да е по света..."
----------------
Дали не си? Но ми е по-интересно какво предлагаш вместо това?

------------
"...а сега покрай избори и такова "интересно" време темата е най-вече ще еволюираме ли най-накрая или щепродължаваме да се правим на луди."
-----------
Не се сещам за общество, което е било съставено от равно "еволюирали" индивиди, но се сещам за някои иначе хубави идеи, които са се проваляли, понеже не са отчитали този семпъл факт. Та - предния въпрос, но с това уточнение.

Не се заяждам, събирам мнения и търся разковничето. Зациклила съм в разни философски и екзистенциални проблеми, пък някак все не ми стига интелектуалния капацитет да ги реша. Отегчен Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

7 MacAllister | 09.09.201123:39

Разбира се, разбира се, разделението на властта на командна и свободно обменна никъде и никога не се е получило засега. Обществото обича да дъвче за самозалъгване дъвката за баланса, но дори и това не се говори открито, а завоалирано и в крайна сметка човешката пастмина просто използва различни лостове според модерната форма на лицемерие, за да си гради като че ли генетично програмираното в нашия вид феодално/робовладелско равновесие. Демокрацията и финансите, въпреки всички гръмки приказки се превръщат в заместници на меча и копието, а рицарите малко по малко все си сформират кръгли и затворени за външни лица маси. Единствената разлика от едно време е, че днес някак си по-голямата част от хората са изучени и просветени, сега не можеш да ги лъжеш с вещици, но пък се оказва, че каквато и просвета да имат, категорично преобладаващото хуманитарно образование и култура създават лековерни и инертни кули с голямо и заслепяващо самочувствие. Разликата е, че едно време тълпата се е насъсквала "срещу", а днес "за". Откритието на "позитивната мисъл" се оказа за феодалната душа на човешкия род като откритието на лъка и стрелата за ония далечни наши предци. Владей желанията и стремежите и всички ще следват пътеката, която ти си избрал за тях. Вярно, днес властта не е на толкоз на територии и на поданици, а е повече на "верващи" и вменени навици, но пък има ли значение стига системата да работи.

Ние все говорим за някаква демокрация и все не си даваме сметка, че онова "свято" нещо дето и прилепваме като наше разбиране за думата го няма нито у нас, нито където и да е по света, освен може би за кратко тук и там поради щастливо разместване на пластовете. Всъщност всеки призив за обединение, единство и съгласие е призив за подчинение и овчедушие, но ние сме научени да виждаме в тия обективно погледнато срамни за свободния човек приказки свещена истина. Ние сме обединени около уговорката да ползваме пари за размяна на услиги и ресурси, но нямаме власт върху цената си, защото търсенето и предлагането са умрели заедно с Маркс или малко след него, днес има вяра в марката, в партията, в идеологията, в намеренията, в държавата, в социалната загриженост, но няма нужди, а заместване на нуждата с желание и вяра в неговото възможно задоволяване от определени по Павловски втълпени ни неща. Всъщност ние сме като омагьосани, нашите нужди дори и в бедна страна катонашата са илюзорни стремежи и лакомия. Малцина от нас са израстнали с културата на непрестанното търсене и прегръщане на различното и неразбираемото, а другите въпреки "културата" си се въртят около ценности, които спокойно биха могли да бъдат споделени и от гражданина на Рим и от селянина във Вавилон - само предметите, в които са облечени са различни, но подтиците са си все същите. Може би натрупването на акъл ще ни ритне в задника и най-накрая ще разберем, че нямаме нужда от власт и загрижени лелки и чичковци, а имаме нужда от себе си. В загнилата ни душевност се крие капацитет за величие, но ние го пилеем за задоволяване на същите страсти, които и шимпанзетата задоволяват. На 99% от нас хич не им пука за науката или за абстрактното мислене и въображение, ако развиването им няма да им донесе "облага", както такова животно се разбира със средствата на оня, който още няма нито въображение, нито мислене, а това не е причина, нито мотивация, за да слезеш от дърветата на земята, не, това е мотивация да намериш по-дебел и по-харесван клон, заради което да ти лижат задните лапи всичките тия пръдльовци, дето са всъщност точно като тебе. Погледнете себе си - няма ли го това у вас? Има го у мен, признавам, боря го, но дали успявам си е друга тема, а сега покрай избори и такова "интересно" време темата е най-вече ще еволюираме ли най-накрая или щепродължаваме да се правим на луди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

6 иван | 09.09.201122:00

“пазят ревниво интересите на богатите и властимащи българи.”

Американците откриха Америка. Пази се това, което е застрашено.
Който у тях си, както се казва, с трън да завъртиш, няма какво да закачи”, защо да си заключва вратата? Още по-малко, някой да трябва да го пази.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

5 Rose Mary | 09.09.201119:07

При тотални пазарни отношения се купува всичко-съвест,чест морал,длъжности и дори реални,живи хора.
--------------
Ако има кой да продава, системата няма значение.
Това поне вече сме го научили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 09.09.201116:51

**WikiLeaks: Българските спецслужби пазят властта и богатите**
========
А добро утро! Само, че къде по света не е същото, че в България да е друго!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.02.2011, 17:03

3 Непиещ | 09.09.201116:46

Само не разбрах, какво му е секретното на това нещо. Че то и децата в Бг знаят как стоят нещата.
Роко го хванаха с 300 000 фалшиви марки , а делото още не е излязло. Доган направи сватба за 2 000 000, а никой не го попита от къде са парите. Президентът тегли заем от 80 000 лв. , като няма да получи толкова пари за целия си мандат ако броим лихвите, разходите и гаранциите за синовния заем. Цв.Цв. купи 6 апартамента, като ги платил по едни цени , дето и аз искам , ама няма.
Така че горките американски данъкоплатци са платили за информация, дето не е информация за никого. Ама пък поне САЩ просто печатат пари и Светът го духа /нищо общо със Светаго Духа/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 09.09.201116:14

По своята истинска същност,демокрацията е политическа система,имаща за задача да замаскира властта на парите.Това тя прави чрез медийни измами и чрез илюзията,че изборите решават проблемите на обикновенните хора.При тотални пазарни отношения се купува всичко-съвест,чест морал,длъжности и дори реални,живи хора.Най-лесно се пазаруват бедни избиратели,а най-скъпо футболисти,журналисти и депутати.И това всички го знаят!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.06.2011, 13:34

1 Ф дел Донго | 09.09.201115:49

Бре, бре. И да коментираме ли ни е страх?
   

оценка

+0 -0