Защо младите предприемачи бягат от Русия? | webcafe.bg
Webcafe

Защо младите предприемачи бягат от Русия

Webcafe.bg , По сп. Time
19.07.2011, 15:40 (обновена 21.07.2011, 12:14)
медведев

Снимка: © Getty Images

Най-голямата част от потенциалните емигранти са млади, образовани и активни в Интернет - точно типът хора, на които Медведев разчита за развитието на руската версия на Силиконовата долина

Когато е само на 17, Алексей Терентев, по онова време начетен гимназист от Москва, създава нещо, което руското правителство отчаяно се опитва да изгради - стартираща компания в духа на Силиконовата долина. Тя е иновативна, добре позиционирана на пазара - и може да се управлява от апартамента на родителите му.

Колкото е по-успешна, толкова по-голям е рискът за него

До юни миналата година, когато Терентев получава дипломата си от един от елитните университети в Москва, неговата компания е на път да го превърне в милионер. Но също така по неговите думи тя е започнала да се разраства "достатъчно много, за да си навлече неподходящо внимание от представителите на властта".

Така че Терентев, сега на 22 години, решава да не рискува. Ден след завършването си, взима лаптопа и заминава за Чехия, като пренася компанията си със себе си. Сега вече той се съмнява дали въобще някога ще се завърне в Русия.

Причините за неговото заминаване, както и бързината, с която го прави, са обичайните тревоги на младите предприемачи в Русия: корупция и бюрокрация, силите, които движат най-голямото преселение от разрухата на СССР насам. През изминалите три години са емигрирали 1,25 милиона руснаци - повечето от тях млади бизнесмени и представители на средната класа, доколкото може да се вярва на февруари т.г. от Сметната палата на Русия.

Това е около четвърт милион повече в сравнение с емигрантите през първите няколко години на съветския крах, когато Русия бе политическо и икономическо сметище. Сега държавата е стабилна и градовете й се разрастват, но собствениците на малък бизнес се чувстват по-несигурни отвсякога.

Ако не си платиш за протекции, бюрократичните спънки валят отвсякъде

За тези, които току що са стартирали, най-често срещаният страх не е от конкуренцията или банкрута, а от проверките от страна на корумпирани служители, които склоняват към подкуп или предлагат "платена защита", позната още като "покритие" ("крыша").

Миналия месец руското Министерство на икономиката заяви, че само за 2010 г. руснаците са платили $581 млн. на властите за подкупи - 13 пъти повече в сравнение с 2005 г.

Както са показали десетки случаи в миналото, собственик на бизнес, който откаже да даде подкуп, може да очаква редовни посещения от данъчните служби, пожарната, службите по безопасност, докато бъде затрупан с глоби и бюрократични спънки...

Или пък срещу него може да бъде повдигнато дело, често на база неясно формулирания закон, забраняващ "незаконното предприемачество". След кратък престой зад решетките, бизнесмените несъмнено са далеч по-склонни да плащат поисканите им рушвети.

Държавно оторизираният щурм от спецслужбите като стил на борба с конкурентите

Любимото оръжие срещу най-упоритите бизнесмени, чиито фирми често са желана плячка за конкуренцията с изградени "връзки", са щурмовете от страна на властите. Те вече са толкова обичайни в Русия, че за тях има специален термин: "маскено шоу" (маски-шоу) - игра на думи със заглавието на стар комедиен сериал.

Те се случват, когато въоръжени мъже, обикновено маскирани членове на частна охрана или специалните служби, нахлуват в офисите на компании и буквално ги превземат, като конфискуват важните документи и блокират достъпа за мениджърите.

Тази тактика се използва и в случаи от политически интерес - като правителственото завземане на телевизия NTV през 2000 г., както и при щурмовете от 2003 г. срещу петролния магнат Михаил Ходорковски, който в момента излежава присъдата си от 14 години по обвинения в измама и други престъпления. По-незначителните "маскени шоута" вече рядко се отразяват от националните медии, тъй като рядко някой ги смята за нещо ново.

Властите затварят хостинг-центрове по подозрения за пиратско съдържание

От уста на уста и чрез онлайн статии обаче тези истории се разпространяват бързо в бизнес средите. За Терентев "пробуждането" настъпва миналия февруари, когато един от датацентровете на Agava, водеща руска компания за Интернет хостинг, е щурмуван от полицията под предлога, че е заподозрян в хостването на нелицензирана компютърна игра.

Шест седмици по-късно, фермата от сървъри на компанията е щурмувана отново - от още една полицейска групировка, като този път оправданието за това действие е, че "е възможно" един от сървърите да хоства детска порнография. Вместо да изземе единствено въпросния сървър, полицията затваря целия датацентър, оставяйки дълго без сайтове много от клиентите на Agava.

Новините предизвикват такова възмущение, че президентът Дмитрий Медведев, който обича да се представя като технологичен кръстоносец в името на защитата на закона, се намесва персонално в следващите дни - и сървърите възобновяват функционирането си. Но щетите по доверието в индустрията вече са нанесени: "Случаят с Agava пробуди всички", казва Терентев.

Той твърди, че още преди това на хората в тази индустрия им става ясно, че уебсайтове се затварят твърде активно. Всеки може да направи това. Някой конкурент може да плати на полицията да вземе сървърите ти - и паролата за цялата база данни."

Компанията за хостинг на Терентев - NKVD.pro (чието име е каламбур с името на тайната полиция на Сталин - НКВД) се опитва да разреши този проблем. Всички нейни сървъри са разположени в чужбина.

Русия гони сама в чужбина бъдещите си технологични предприемачи

Заради начина, по който се развиват нещата, скоро това ще важи и за по-голямата част от средната класа на Русия. Според проучване, публикувано на 10 юни от руския държавен изследователски център ВЦИОМ, 21% от руснаците желаят да емигрират, като през 1991 г., когато СССР се разпада, процентът е бил само 5 на сто.

Най-голямата част от потенциалните емигранти са млади, образовани и активни в Интернет - точно типът хора, на които Медведев разчита за развитието на руската версия на Силиконовата долина.

Познат като Сколково, планираният център на технологиите е и център на икономическата политика на Медведев, който усърдно се бори да имитира оригиналната Силиконова Долина. Проблемът и предизвикателството се състоят в откриването на достатъчно стартови компании, които да се установят там.

Досега държавата е създала три огромни корпорации, които да помогнат за запълването на тази празнина, една от които е фокусираната в сферата на нанотехнологиите - "Роснано". Тази година корпорациите дори откриха съвместен офис в Менлоу Парк, Калифорния (недалеч от университета "Станфорд"), за да привличат млади таланти и технологии в Сколково.

Но това е, меко казано, трудна задача. "Необходима е цяла екосистема за поддържане на иновациите", твърди Александра Джонсън, специалист по рискови инвестиции в Силиконовата долина, която консултира руските компании. "Имате нужда от бизнес инкубатори, предприемачество, мениджъри. Нуждаете се от законодателна рамка. Много елементи от тази екосистема все още липсват в Русия," коментира тя.

Миналата година руският емигрант Андре Гейм, който спечели Нобеловата награда за физика през 2010 г., бе попитан от руски журналист какво според него е необходимо, за да се завърне да работи в своята родна страна. Той отговори: прераждане.

Терентев е съгласен. "Може би към момента, когато навърша 30 години, системата ще се промени. Рисковете тогава може би ще бъдат различни. Но кой знае? Съветският съюз е оцелял 70 години. Нашата държава не се подчинява на законите на логиката". Очевидно и на законите на Силиконовата долина.

Oще: дмитрий медведев  емигранти  предприемачи  русия  силиконова долина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

11 durex | 21.07.201119:53

И откога твърденията,че Русия е корумпирана и мутренска държава,откъдето всичко свястно се изселва,се превърна в новина!
А за отчаяните и смешни опити на няколко дежурни защитници на Путиноландия може да се приведе статистика,колко отчаяни от мизерията и корупцията в САЩ американци са емигрирали в свободна и процъфтяваща РСФСР. . . . . .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

10 иван | 20.07.201121:11

За един непредубеден човек, Русия е такава, каквато може да бъде една страна преминала през тотална разруха, която поставяше под въпрос самото съществувание на Руската Федерация. На път беше да се сбъдне мечтата на много поколения държавници от Европа и САЩ: Средният и Далечен Изток на бившата Руска Империя да попаднат в „по-добри ръце”.
Но, че Русия не стои на едно място, а се променя в положителна посока е несъмнено. Ето един частен случай:
Москва – «Спектр-Р», космический телескоп, который был выведен на орбиту в понедельник, это лишь один из способов, при помощи которых российская космическая программа возвращается в нормальное состояние.
Когда он полностью войдет в рабочий режим, этот новый радиотелескоп будет синхронизирован с наземными обсерваториями, в результате чего будет получен самый крупный телескоп, который когда-либо существовал. Эксперты говорят, что он сможет выдавать картинку из самых удаленных уголков вселенной с разрешением в 10 000 раз больше, чем позволяет получать американский телескоп «Хаббл».
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 18:44

9 planinar | 20.07.201119:40

Има, обаче опити за развитие на провинцията, дори дълбоката провинция.

http://www.oryol.ru/category.php?t=div&id=112

Положителното там е, че не се закриват болници и училища, както в БГ, а се откриват такива. Както се вижда от линка, има успешни опити за възраждане на производства на леката и хранително-вкусова промишленост по селата, както и създаване на високотехнологично селско стопанство и образование с конкретна насоченост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 18:44

8 planinar | 20.07.201119:29

И като ни вземат на ръчно управление от Брюксел, направо ще цифнем и ще вържем. То нека курупцията се шири навсякъде, за едни да може ,за други да не може, пък и който да ни управлява ще е същото. Що се отнася до Русия, тези цифри не са кой знае какво - на фона на 145 милиона 1,25 е по малко от 1%, в български аналог това означава 60 хил. души, а годишно България напускат около 50 хил -за 3 г.-150хил. Това, че в Русия нивото на корупцията е сериозно не е по съмнение. Просто до това води прехода от тоталитаризъм към капитализъм. То капитализъма не е за всеки. Не може всячески да се мъчиш да заобиколиш закона и едновременно да плюеш корупцията. Пък и ако няма корупция мутренските групировки откъде ще се изхранват? Може би Николай Маринов има право, ама само донякъде. Има някой положителни неща в Русия последните години, но има и много неуредици, корупция и тем подобни. Лично на мен ми е чудно защо всички проекти за високотехнологични производства и тем подобни се съсредоточават във и около Москва. Тези Медведевци и Путиновци токлова ли не разбраха, че трябва да развиват и останалата част от страната, а не само Москва. Откъм инфраструктура провинцията им също са доста зле - в повечето села, а и в доста от по-малките им градове асфалт има само по централните улици. В БГ добре, че беше оплювания социализъм, че да имат всички градчета и голяма част от селата асфалтова пътна мрежа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 19:05

7 Джони Ди | 20.07.201118:05

Ако сменим имената в тази статия: Медведев с Бойко (цецо), МИЛЦИЯ с ДАНС и НСБОП, ще се получи една мила родна картинка. Лесно иронизираме руския ботуш и партенка, "евроазитската империя", двете джуджета Путя и Медведев ... а ние живеем в подобно издание на същия сериал. Изобри и гражданско неподчинение до дупка му е майката, докато не се изтече цялата комунистическа помия от българския политически живот. накрая или ще се намерят сравнително свестни хоря да съставят правителство и да наложат демократичните ценности и закона ... или ще ни вземат на ръчно управление от Брюксел - което също не е лош вариант Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 11:22

6 Borislav Borisov | 20.07.201116:38

Все едно чета за себе си и България Тъжен А дори не става дума за милиони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

5 axyaxy | 20.07.201115:23

И в България е така
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

4 Калоянчо | 20.07.201115:18

Че тя Русия няма да е Русия, ако не изтреби или изгони интелигенцията. Важното е да управлява КГБ и мафията с Наган и ботуш.
Племето си е такова

Както у нас още дълго ще управлява ганьовщината, милиционерщината и простащината....
... племето си е такова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

3 leibstandarte | 20.07.201112:41

Русия си е кауза пердута вече, и по- добре. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

2 Nikolai Martinov | 20.07.201112:28

http://www.webcafe.bg/id_380570298

ако става за въпрос баш родината на times е в процес на разпад, но това е друга тема
   

оценка

+0 -0