Океаните се стоплят - и това е един от отговорите на планетата на глобалното затопляне | webcafe.bg
Webcafe

Световният океан се стопля

Webcafe.bg , По сп. Nature
21.05.2010, 10:25 (обновена 21.05.2010, 10:46)
Комини

Снимка: © БГНЕС

Глобалното затопляне, причинено главно от мръсната индустрия, сгря горните 700 метра на океаните

Световните океани се затоплят и повишението е както значимо, така и реално. Това показват данните от най-мащабното изследване на температурите на солените води, събирани през последните две десетилетия.

Отчитането на температурите на океаните не е лесно. Учените, участвали в изследването обаче вярват, че вече имат неопровержими доказателства, които показват, че горните няколкостотин метра на световните морета се затоплят. Повишението на температурата е отговорът на климатичните промени, предизвикани от човешката дейност.

Откритието е важно, защото океанските температури се приемат за по-надежден и убедителен знак за глобално затопляне от данни, базирани на изследвания на земната повърхност, които са податливи на силни отклонения. Това се дължи на непостоянното време и на градовете, които могат изкуствено да повишават местните наземни температури заради градския ефект на "остров на топлина".

Учените, участвали в изследване, са разгледали данните за температури, събрани от горните 700 метра на океана. Заключението е, че този горен слой на океана се е затоплил "осезаемо" между 1993 г. и 2008 г. - периодът, обхванат от изследването. Освен това темповете на затопляне са малко по-бързи от по-ранните изследвания, цитирани в последния доклад на Международната група за климатични промени (IPCC).

Изследователският екип, ръководен от Джон Лаймън от американската Национална океанска и атмосферна администрация в Сиатъл, е установил, че температурните данни, събрани през периода на изследването, показват "силно затопляне" на горния океански слой.

Повишаващите се температури на океана са важни, тъй като морето е огромна "фуния" за глобалното затопляне и въглеродния двуокис - способността му да съхранява топлина е около 1000 пъти по-висока от тази на атмосферата. По-топлата вода е по-малко способна да поглъща допълнителния въглероден двуокис, изхвърлян в атмосферата в резултат на изгарянето на изкопаеми горива.

А затоплянето на морската вода води до увеличаване на обема й, което води до повишаване на морското равнище. Отчитанията на температурата са извършени чрез устройства, първоначално разработени от военните за оценка на скоростта на подводните сигнали на сонарите.

Argos устройствата, които са значително по сложни от досегашните ХВТ, отчитат температурите на различни дълбочини, тъй като автоматично се потапят, след което изплават.

Употребата на два различни вида техника за отчитане на един и същ физически феномен - и съмнения в точността на ранните XBT устройства пораждат някои въпроси за надеждността на информацията за температурата на горните океански слоеве. Това води до преоценка на изследването на Лаймън и неговата група учени, публикувано в сп. Nature.

"Регистрирано е бързо затопляне на глобалния океан в горните му слоеве, въпреки известна несигурност на данните от самите наблюдения," казва Кевин Тренбърт от американския Национален център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.

От 2003 г. има леко забавяне на темповете на повишаването на температурите. Учените обаче  не могат да обяснят това видимо спиране на океанското затопляне, защото морското равнище е продължило да се повишава. Данните показват, че това може да се причинява от термалното разширение на океаните, както и от разтапянето на наземните ледени пластове и ледници.

"Затоплянето не е спряло. Температурите не са спрели да се повишават, просто не е така бързо, както преди. В момента не можем да обясним това явление - може да се дължи на допълнителни проблеми, криещи се в данните от океаните, или в начина, по който се обработват данните," казва Тренбърт.

Питър Чалнър от британския Национален океанографски център в Саутхемптън коментира, че цялостната картина е ясна - океаните се затоплят. "Убеден съм в това. Всичко съответства на тази хипотеза. Кривата на промяната е статистически значима, докато изравняването в последните години няма статистическо значение," твърди той. "Това изследване показва, че затоплянето е реално."

Oще: затопляне  океани  откритие  температура 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 22.05.201017:17

Споко! Бойко ше фане виновните за затоплянето на океана! Не може те така да го затоплят и после ние да им го изстудяване - в коя нормална държава е така, а?
   

оценка

+0 -0