BP ли са освободили терориста от Локърби? | webcafe.bg
Webcafe

BP ли освободи терориста от Локърби?

Том Боуър , По The Daily Beast
15.07.2010, 12:16 (обновена 16.07.2010, 16:41)
разлив мексико

Снимка: © Getty Images

BP не напускат Аляска, но договарят продажбата на дял от активите си на Apache, сравнително малка корпорация без опита за управление на извличането и транспорта на петрол в региона

Изпълнителният директор на Бритиш петролиъм Тони Хейуърд бе сварен неподготвен. Няколко американски сенатори призоваха за разследване на ролята на мегакомпанията в предсрочното освобождаване на Абделбасет ал Меграхи, осъден през 2001 г. за взривяването на самолета на "Пан Америкън" над Локърби, Шотландия.

Обсаден заради петролния разлив в Мексиканския залив, причинен донякъде от наследството на бившия изпълнителен директор на BP Джон Браун, Хейуърд сега е изправен пред още едно неприятно наследство от Браун, който лично е летял за Либия няколко пъти с офицери от MI-6, за да договаря тайно достъп до либийския петрол. Оповестена през 2004 г. от тогавашния британски премиер Тони Блеър, сделката беше приветствана като пробив.

Неофициално корпорацията изтъква, че администрацията на Буш е била страна в сделката с ръководителя на Джамахирията - полковник Муамар Кадафи, за отказване от атомното оръжие и отваряне на петролните полета на Либия за американски петролни фирми.

Shell, ExxonMobil, Hess и други петролни компании побеждават BP в получаването на лицензи за добив на либийски петрол. Рекс Тилерсън, настоящият ръководител на ExxonMobil, лично се среща с Кадафи през 2005 г., за да започне преговорите.

Гадните подробности...

Всички приветстват успеха на BP, без да са запознати с пълните подробности.

Меграхи е освободен през август 2009 г. Аргумент за помилването му беше рак на простата, който щял да го убие до 3 месеца. Миналата седмица обаче д-р Каръл Сикора, онкологът, поставил диагнозата, призна, че може да е сбъркал: бившият офицер от либийското разузнаване "би могъл да живее още 10 години."

Сенатор Франк Лаутенбърг призова за разследване дали BP са лобирали пред британското правителство за предсрочното освобождаване на Меграхи като част от сделката за получаване на достъп до либийския петрол. Корпорацията признава, че продължаващият престой в затвора на Меграхи е бил пречка пред сделка за петрола.

Меграхи бе освободен от шотландското правителство под натиск от тогавашния британски премиер Гордън Браун.

Браун, обвиняван за финансовите ограничения, които довеждат до слабия режим на безопасност и поддръжка на BP, отнася хвалбите за либийската сделка през 2004 г. Но от началото на екологичната катастрофа в Мексиканския залив, той отказва да коментира в подробности каква е отговорността му.

Корпорацията публично обяви, че е подготвяла официални изложения през 2007 г. до британското правителство за бавния напредък при освобождаването на Меграхи.

Топмениджърите на BP в Лондон приемат въпроса за Либия като неприятно допълнение. Те са съсредоточили всичките си усилия в момента върху надеждите, че ще се справят с петролния разлив в Мексиканския залив.

Борбата в Мексиканския залив

Тапата, поставена над изтичащия кладенец в понеделник, 12 юли, според говорителя на корпорацията, може да издържи на налягането на изтичащия петрол.

Единственият въпрос сега е дали петролът ще пробие през пукнатините в стоманения корпус на кладенеца в околните наноси и скали. Ако има риск от изтичания, БП ще бъде принудена да разчита на страничния кладенец. Сега той доближава целта си на 5500 м под морското дъно, за да излее цимент в продължаващата да замърсява водите "дупка", с което ще се спре изтичането на петрол. Това решение ще бъде приложено в началото на август.

Спасени от оптимизма на мениджърите, акциите на борсата на BP се повишиха с 30 процентни пункта през последната седмица. Но корпорацията също така приписва растежа им на посещенията на Хейуърд и други висши шефове в Китай, Русия, Азербайджан и богатите на петрол страни в Персийския залив. Посланието на Хейуърд е, че BP ще оцелее - и че инвеститорите би трябвало да използват възможността на ниските цени на акциите, за да купуват. Хейуърд отхвърли идеята за издаване на акции на нов акционер.

Корпорацията не очаква враждебно изкупуване - името на ExxonMobil не бе споменато - докато цената на акциите е по-висока. Дотогава темпото ще бъде изгубено. Всяко враждебно наддаване би подлежало на изчерпателно проучване от федералната Комисия за фондовите борси и ценните книжа и без съгласието на BP вероятно би било неуспешно.

Битката за изграждане отново на репутацията на фирмата е на втори план в сравнение с тази да се подкрепи счетоводният й баланс. Преговорите за продажба на $10 млрд. от активите й трябва да приключат на 27 юли, когато се очакват тримесечните резултати. Парите от продажбите са предназначени за финансиране на операциите за почистване на огромния разлив в Мексиканския залив.

Все пак не си тръгват от Аляска 

BP не напускат Аляска, но договарят продажбата на дял от активите си на Apache - сравнително малка корпорация без опит в извличането и транспорта на петрол в региона. С намаляването на добивите на петрол, Аляска вече не е същото съкровище, което беше през 90-те години. Добавяйки към това други потенциални продажби в Аржентина и Азия, BP очакват да надвишат целта от $10 млрд. и поради това ще избират най-добрите оферти.

Новите губещи са британското и американското правителство. BP ще приспаднат своите разходи от $20 млрд. от данъчно облагане - и това е директна загуба на приходи за британската хазна, която е застрашена от бюджетния си дефицит от над 10% от БВП.

Oще: бритиш петролиъм  локърби  мексикански залив  петролен разлив 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.