Райчев Positive | webcafe.bg
Webcafe

Райчев Positive

Елица Николова
13.07.2010, 17:21 (обновена 14.07.2010, 09:29)
Андрей Райчев

Снимка: © БГНЕС

Българинът попадна в реалността и обитава тази реалност, смята Райчев

„За първи път сега българите могат да разговарят необременено за бъдещето си. А следователно, за първи път е възможно и да преговарят за него. Не че някой беше забранил това. Но преходът е нещо като матрица, която структурно ограничава възможностите на участващите в него".

Кратка част от трактовката на Андрей Райчев за постпреходната ситуация в България от книгата „Какво се случи" в съавторство с Кънчо Стойчев, в която двамата социолози интерпретират т.нар. български преход и обявяват неговия край.

Табутата от 90-те вече ги няма. Ако по време на прехода не можеше да се проблематизира бъдещето на България, „следпреходното политическо пространство бързо се изпълва с носителите на алтернативни идеи, с националистически платформи и партии, с комунистически такива, с евроскептични нагласи, с антидемократични намерения...

Самата борба за свобода става някак си свободна, което не е малко", казва прекият свидетел на прехода Андрей Райчев, в чийто BG Positive модел основните линии са пътят на България към Европа, скъсването с двуполюсният модел в политическото пространство...И боравенето със свободата - макар и с двете й остриета.

Личността

За съжаление повечето хора, които заслужават внимание през последните десет години са политици.

Макар и като цяло да е подложен на съмнение от хората, най-общо казано българският политически елит - тези, които ръководиха държавата, от най-синьо до най-червено, се справиха с политическата си задача. С основната задача да вкарат България в Европа. Не беше никак лесно. Но те се справиха.

Разбира се, имаме и творци, с които можем да се гордеем, като например Виктор Пасков. Писател, когото нацията трябва чете и да изучава в училище.

Не мога да пропусна и големите успехи на гросмайстора Веселин Топалов, световен шампион за 2005-2006 г., и на Антоанета Стефанова, която през 2004 г. стана световен шампион по шахмат за жени.

Събитието

1 януари 2007 г. България официално стана член на Европейския съюз. 

Българите много искаха да влязат в Европа и продължават да искат да бъдат в Европа. Но къде поради типично по български подценяване на хубавото и надценяване на лошото, къде просто поради къса памет, забравят за това огромно постижение. А това постижение е не само на елита, то е постижение на целия народ. Който го изгладува - и какво ли не още, за да се случи.

Колкото до това дали българинът се възползва от това събитие - той го използва всеки ден, всяка секунда. Българинът е в принципно друго, в най-доброто възможно в историята си международно и човешко положение.

Явлението

Това явление, както всички явления, е нож с две остриета - българинът през последните 10 години стана свободен. Той формално беше свободен от 90-те години, но тогава някакси хората се чувстваха задължени - да гласуват за еди-кой си, да мислят еди-какво си, да не се изложат  пред чужденците...

Българинът се чувстваше длъжен да избира между някаква предишна червена и сегашна много важна и модерна синя сила.

Това отпадна. Човек се чувства изключително свободен в политическото си, апропо - сексуално поведение. Българинът видя света какъвто е, попадна в реалността. И обитава тази реалност.

Друг въпрос е резулатът - на българина малко груби неща продължават да му харесват: скара се с елита си, избира хора, на които им липсват минимални културни предпоставки, но всичко това е обратната страна на тази свобода и безспорно най-важното явление за последните 10 години.

Откритието

За огромно съжаление, точните науки чисто и просто увяхнаха. Не са били в кой знае какъв разцвет никога, но в момента са съвсем зле.

Но в хуманитарните науки има много интересни постижения, като тези на Деян Деянов и редица  други автори. В Софийския университет например катедрата по културология е изключително интересна, както и работата на  Харалан Александров в Нов български университет. Има разцвет на хуманитаристиката, но тя е свързана с пълна липса на интерес към нея. Просто българинът не се интересува в момента от нищо, освен от пари.

Творбата

От нещата, които много ми харесват, е „Ези-тура" на Деян Енев, предпоследният му сборник с разкази, който излезе през 2000 г. Голямо произведение, което дълго ще съществува.

Мисля, че Бойко Ламбовски разцъфтя като талант, а не мога да пропусна и Виктор Пасков - макар че вече го споменах.

За жалост не знам какво е положението в българския театър, защото не ходя, а за другите области на изкуството нищо не смея да кажа.

Българското кино никога не е било на кой знае какво равнище - нито лошо, нито добро, средно ниво. Бих отбелязал обаче българската сапунена опера („Стъклен дом"), която тази година започна по бTV. И то като голямо културно събитие, което имаше особен предвестник - интереса към турските сериали. Това показва, че нацията започва да води някакъв интимен задушевен живот. И един от глупавите, признавам, но важни еквиваленти на този живот е тази сапунена опера. Така че този филм е голям успех.

Повратната точка

Влизането в Европа, разбира се, от международна гледна точка, а от вътрешна - идването на цар Симеон. Неговата поява скъса двуполюсния модел. Ние за месеци унищожихме отрицателното наследство на 90-те години - омразата, подчинена на разделението между червени и сини, свръхполитизацията. Това всичко приключи със Сакскобургготски в началото на неговия мандат.

Незабравимото

В България няма незабравими неща. Нашата нация много бързо забравя. Може би това, че вървим към Европа. Събитие, което ще има столетни последствия за България.

Oще: bg positive  андрей райчев  преход 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

7 Andrei | 15.07.201015:16

Казах вече, че много ми хареса това - "КОЙТО КРАЛ - КРАЛ, ДА ЗАБРАВИМ МИНАЛОТО И ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД!" А какво ще кажете за това -"КОЙТО КЛАЛ - КЛАЛ, ДА ЗАБРАВИМ МИНАЛОТО И ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД! Такива наглеци като Райчев твърде вероятно споделят и този лозунг. Трябваше да има лустрация! За съжаление вече е късно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2010, 13:29

6 nestinara | 15.07.201012:44

Комунистически наглеци! Като оня със сестрата, дето взимаха вината с мезета!
Заради такива е измислена историята за 'Кой е най-добрия комунист?'
А Един български министърпредседател(Ал. Стамболийски) им го е казал в Народното събрание:
"Вие, комунистите, сте като скакалците! Откъдето минете, след вас нищо не остава!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

5 Пламен Иванов | 14.07.201023:44

Що се отнася до "елитизирането" и забогатяването: първо НЦИОМ, после Сова-5, после Галъп (все с помощта на Луканов и с парите на фалиралата после Първа частна банка). Райчев прави и вестник "Сега" - после го продава на когото трябва. Съдружник е с Красимир Гергов (бивш служител на ДС и УБО). Имат хотели и голф-игрища - като например комплекса "Блек Сий Рама" за 35 млн. евро. Жена му Виза Недялкова взема заем от една банка и си прави частното "Радио Нет". То работи с рекламната агенция "Пиеро97" (собственост на Гергов). После го продава на СиДжей собственост на "Болкан Нюз" (пак свързано с Гергов). Какво излиза? Май едни хора си препродават едни фирми, създадени с едни пари. Да не си помислите, че това са онези червените пари в куфарчета! Няма такова нещо.

Преди 2-3 години Райчев започна да прави черен пиар на БАН и да иска тя на бъде закрита. Надали и това е случайно. Самият Райчев взема пари и от държавата. През 2008 изнесоха данни, че за 4 години е взел по проекти около 15 милиона лева (предимно от МОН). Сега богатството на социолога се оценява на 150 млн. евро. Така правят децата на добрите комунисти! Учете се. ПРЕХОДЪТ СВЪРШИ - УРА, ДРУГАРИ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

4 Пламен Иванов | 14.07.201022:03

ЛЕЛЕ... сугестивният начин да си прокарваш тезите ли? Внушението минава само при слабите умове. Само на тях можеш да влияеш по този начин. Това дори го казват в "Междузвездни войни"... тоест станало е клише понеже е истина! Обаче ние не сме такива. Ние тренираме нашите умове да бъдат самостоятелни и да не се поддават на сугестия. Нали, г-це Елица Николова? Обаче един журналист трябва да пише не ПОЗИТИВНО, а ИСТИНСКИ! Тоест, да търси ИСТИНАТА, а не да се поддава на сугестия...! (приятелски съвет)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2010, 10:03

3 Andrei | 14.07.201021:19

КОЙТО КАКВОТО ОТКРАДНАЛ – ОТКРАДНАЛ, ДА ЗАБРАВИМ, ЗАЩОТО ПРЕХОДЪТ СВЪРШИ!!! ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД… Това ми хареса. Браво Пламене!
Има и още сакрални мъдрости от сорта - ГАДНИТЕ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ ОТ ЕС НИ СЕ БЪРКАТ ГРУБО ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ КАТО НИ КАРАТ ДА СИ СПАЗВАМЕ ЗАКОНИТЕ И СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРЕЧАТ ДА СИ КРАДЕМ КАКТО СМЕ СИ СВИКНАЛИ. А за Андрей Райчев какво да кажа - За неговите връзки с ДС всички знаем, но дали ще научим нущо за неговите връски с КГБ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

2 lele | 14.07.201018:51

Не можем обачè да му отречем сугествният, професионално йезуитски начин, по който си защитава тезите. На мен ми е безкрайно симпатичен този човек.. Сигурно щото не съм от елита и вярвам, че точно такъв човек не случайно е "елитизиран" в смисъл на позабогатял. Кой колкото може...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

1 Пламен Иванов | 14.07.201011:56

Знаем, че Райчев е основният апологет на тезата за приключилия преход, която обаче никой не е доказал още. Най-важният критерий за Райчев е преразпределението на собствеността. Ако обаче мислим прехода като изграждане на ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО – още сме мноооого далеч от тази фаза. Освен това целият свят е в преход, който сега започва – с икономическата криза! И в близките 10-20 години ще се промени доста. Така че нещата в България са временни. Освен това всеки разбира подтекстът на райчевите внушения: КОЙТО КАКВОТО ОТКРАДНАЛ – ОТКРАДНАЛ, ДА ЗАБРАВИМ, ЗАЩОТО ПРЕХОДЪТ СВЪРШИ!!! ДА ГЛЕДАМЕ НАПРЕД…

100 пъти съм казвал, но пак ще повторя – няма български политически елит! ЕЛИТ по определение е „най-доброто”! Само Райчев и тези, които му вярват на доверие и не ползват собствените си глави за да мислят, могат да смятат, че „политическата клика” в България включва най-добрите български граждани, които трябва да служат за пример на нацията. Ей, Богу – огледайте се – става дума за лобисти, кредитни милионери, ченгета, бивши мутри-сега депутати, червени олигарси, синовете на бившето Политбюро, манекенки-депутатки на Симеон, охранители, шофьори от ДС, местни феодали … ТОВА ЛИ Е НАЙ-ДОБРАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ?!? Всеки от тях е влязъл в политиката за да се нагуши с имоти и пари. Не мислят за хората, които са ги избрали или за националните интереси. Затова всички ги псуват и нещата у нас са на това дередже. Добре, че има платени политолози и журналисти, които да ги величаят и да им лъскат имиджа, иначе досега да са потънали в забрава! Не случайно съществува поговорка за плявата, която излиза отгоре!

Хубавото на малките държави е, че се знае всичко за всеки. И трудно минават номерата на разни тарикати. Аз например, когато говори Райчев, винаги се оглеждам откъде изгрява слънцето. Защото той е син на същата тази бивша червена номенклатура отпреди 1989 г. Връзките му със ДС също са известни и са публикувани публично документи от преди Прехода, от които си личи с какво се е занимавал, „надзиравайки” Институтите по философия и социология. Още са живи и хората от БАН, които могат да потвърдят, че въпросният Райчев лично е „цензурирал” статиите на учените от името на ЦК. Да, говоря за същия модерен, десен апологет! Нима тази трансформация ви учудва?!? Интересно е, че неговата биография в УИКИПЕДИЯ започва от 1998 г. Никъде не пише къде и какво е работил преди 1989 г. Обаче освен редактираните сайтове има и друга инормация в нета. Например: http://semkiibonbonki.blogspot.com/2008/11/blog-post_08.html
   

оценка

+0 -0