ВМРО: В България днес има цензура | webcafe.bg
Webcafe

ВМРО: В България днес има цензура

Webcafe.bg
18.03.2011, 11:46 (обновена 18.03.2011, 12:38)
протест, вмро

Снимка: © Sofia Photo Agency

ВМРО протестира, a медиите писаха, че бил Facebook

Бел. ред.: В редакцията на Webcafe.bg получихме мейл по повод на понеделнишкия ни коментар от рубриката "Да го webа" - "Facebook демокрация". Приемаме го като право на отговор от страна на ВМРО и го публикуваме без редакции и съкращения.

Уважаеми господин Русиновски,

Казвам се Костадин Костадинов. Заместник-председател съм на ВМРО.

„Уебкафе" е място на вдъхновяващо писане. Неведнъж и блогът на ВМРО е бил надъхан от публикации в страницата, зад която стоят Вашите усилия. Но не сте прав, когато твърдите, че ВМРО се опитала да си припише протестите. Впрочем, и г-н Карбовски наскоро написа нещо подобно. Това накратко. За да избегнем любезностите и да опишем темата. Ще се радвам, ако това писмо, намери място в „Уебкафе". Важно е, г-н Русиновски.

Ние няма как да не Ви разберем. Ние сме партия, а партиите не се обичат. Ние сме правили грешки. Ние не сме нови. Ние сме националисти. А и винаги е интересно да напишеш, че партиите вече не могат, а „Фейсбук" може. Най-малкото - оригинално звучи, нали? Между другото - същият този „Фейсбук", дето правел демократични революции, точно днес блокира възможността на нашия профил да праща съобщения за новите протести. Но това е друга тема.

И истината, обаче, е друга. Вие сте прав, че не партиите вдигат хората, а недоволството. Тъкмо това недоволство докара повече от 3 хиляди души пред Министерския съвет с искания за оставка и експертен кабинет. Но партиите служат именно за долавяне на общественото брожение и за изявата му. И това прави ВМРО от години. Преди година ние атакувахме и ЧЕЗ, и ЕОН, и МИЕТ, и ДКЕВР и прочее главни букви. После Борисов си заплю темата - както обикновено - и медиите тутакси привидяха в негово лице спасителя от високите цени на тока. Логично, наистина.

И на този 13 март призовахме хората на шествие по повод искането на електроразпределителните дружества за ново увеличение. Шествие, което обаче този път трябваше да завърши пред сградата на правителството. Защото там са виновните - според нас. Обявихме протеста седмици по-рано. И това беше протест, различен от този за горивата. Макар всички ние да подкрепяме и исканията на шофьорите. Парили сме се от подобни неща - не искахме да се смесваме с другия протест. Знаехме как може да се изтълкува това. Въпреки всичко, връщайки се от нашия протест, хора със знамена минали пред парламента и се смесили с шофьорите. Грешка от наша страна. Защото това беше изтълкувано като липса на политическа хигиена. Грешка, която г-н Карбовски ползва, за да ни плюе. Свикнали сме. А и така ни се пада, щом сме го допуснали.

На нашия протест пред Министерския съвет дойдоха повече от три хиляди души.

Повече от три хиляди души. Ще ви предоставим всичките си снимки, ако искате.

Почти никой не каза за това. За медиите у нас явно не е за вярване, че три хиляди, призовани от партия, искат ново правителство и нов тип управление. И какво направиха медиите? Ами много просто - в същия ден имаше и друг протест. Находчив, но безадресен. Находчив и усмихнат. Находчив и екзотичен. Идеално! Сливаме образите на двата протеста или направо фаворизираме „фейсбукърския", говорим как партиите си отиват. О, и естествено - как ще забравим - пишем, че ВМРО „яха" протеста. Много ясно! А ВМРО услужливо започна шествието си до Министерския съвет от храм-паметника „Св. Александър Невски". Ами чудесно - явно си е казала не една от репортерките - ще снимаме само там, не и пред правителството. И ще кажем как гражданите се събрали. А кой ги поведе? Къде отидоха? Колко бяха? Няма значение.

Не може току-така 3 хиляди да викат „оставка" под прозореца но Борисов. Я дай, по-добре, да покажем ярост срещу бензиноколонки и да величаем „ФБ"-поколението. А въпросите за връзката Златев - Борисов, примерно, и отношението на тези въпроси към цените на горивата - деликатно да я заметем под чара на новото „гражданско общество"!

В България днес има цензура, г-н Русиновски. Свирепа цензура, която накара хората да свикнат с мисълта, че едни новини могат да бъдат видени само в едни медии. Това е проблем. Проблем е и демонизирането на партиите. Проблем е и повсеместното словоблудство. Простете, че си го изкарваме на Вас, но, повярвайте, пишем до всекиго. Защото знаем, че сме искрени и ни боли, и ни е яд. Просто заради справедливостта. Не ви се вярва, вероятно. Но ние да си кажем! Защото докато се занимаваме с глупости, България оскотя.

Впрочем, готвеният нов протест за горивата обещава блокиране на основни пътища. Какво ли ще измислят този път цензорите?

 

Костадин Костадинов, заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение

Oще: facebook  вмро  протести  цензура  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

5 Николай Дренчев | 20.03.201121:15

3-те хиляди души, скандиращи "оставка" под прозорците на Бойко ги видях лично. И също така не ги видях в нито една медия. Как да повярвам че няма цензура?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 10:29

4 don Clemenza | 19.03.201110:51

В България в момента цензура няма! Има известна автоцензура, но това вече зависи от човека. Бих искал да попитам колко от членовете (особено на ръководството) на ВМРО са от българи от македонски произход? По моя (признавам непълна) информация - много малко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

3 pueblo | 19.03.201103:38

какво означава вмро?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 17:11

2 Бойчо | 18.03.201114:25

Май наистина ВМРО са най-адекватни в момента. Ако и се отърват от Прасимир и още 2-3 човека около него, може и да гласувам за тях. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

1 Amor Mio | 18.03.201114:21

Скоро може и да стана член на ВМРО. Те комай са единствените, които имат виждания по едни много наболели социално-етнически въпроси, които откровено ме притесняват.
Да са живи и здрави и да дерзаят. Усилията им се виждат.
   

оценка

+0 -0