Раница за сто лева | webcafe.bg
Webcafe

Раница за сто лева

Елена Христозова
20.08.2013, 15:50 (обновена 23.08.2013, 11:21)
Училище

Кога да кажем на децата си за неравенството

- Еййй, мамо, оная раница в мола, с Уинито беше страхотна.

- Коя бе, Красимира? (Изнервено, fortissimo) Ти знаеш ли колко пари са това, сто лева за раница! А и гуменки, и анцуг, и обувки за есента трябва да ти купувам.

- Молятисебемамоооо!

- Добре, айде млъквай, сега, като дадат парите за първокласници, ще ти купя.

Този разговор го слушам в автобуса, с който се прибирам от работа. Със сигурност майката, която обещава раницата, няма на себе си дрехи и обувки за сто лева. Чантата й е ожулена и дори ластикът, с който е прибрала на опашка косата си, е избелял.

Правителството вече започна да изплаща обещаните суми от по 250 лева за първокласници. От 2008-а насам сумата не беше променяна - тогава се увеличи с 30 лева и стана 150, но настоящото правителство я вдигна с още 100 лева.

Със сигурност майката на Красимира и други родители като нея биха искали да им се плащат достойни заплати, вместо недостойни социални помощи.

Защото догодина Красимира ще е във втори клас, помощ за първокласници вече няма и ако не си пази "раницата с Уинито", няма начин да е пак с нея. Освен ако майка й няма връзки в някой магазин за стоки "втора употреба", за да й намери почти запазена маркова чанта.

Децата са особено жестоки, когато се хвалят с това, което имат. В малките градове, където по-заможните се броят на пръсти, не личи толкова. Но в София контрастът често е жесток.

Преди години помня моя колежка, която купуваше кръгли хлебчета, като тези от "Макдоналдс", вземаше салфетки и пликове оттам (кой знае как ги осигуряваше) и правеше сандвичи на дъщеря си за училище, за да мислят всички, че си ги носи оттам. Всъщност причината е да бъде натрит носа на една Ради, която се присмиваше редовно на дъщерята на моята колежка.

"Всяка вечер, като ги правя, казваше ми тя, здравата рева". Когато успяла да вземе на дъщеря си истински "Мак", детето не го харесало. Такива ми работи.

Обикновеното българско училище е прекалено стресиращо за хлапетата, които влизат за първи там. Особено ако са заобиколени с връстници, които, подражаващи на родителите си, парадират със скъпи маратонки, раница, химикал, телефон. И първото, което осъзнава често един невръстен 7-годишен човек, е неравенството, вместо прекрасния свят на познанието.

Колко рано трябва да кажем на децата си, че в този свят има бедни и богати и че някои от тях растат в семейства, където отрано чуват грозни дрязги или вечни забележки как парите не достигат.

В медиите ни това изглежда като забранена тема - въпреки втръсналите дидактизми на властта как, за разлика от Симеон Дянков и предишните, те започват програма от някакви социални мерки и разни бла-бла.

Хлапетата могат да изтананикат по-лесно някоя песничка на чалга фурия, отколкото да говорят по тази тема. Макар че кой знае, когато са малки, децата са болезнено откровени.

Когато попитах 8-годишния си съсед какво е да си беден той мисли дълго, преди да отговори: "Амиии ... да не мога да ям сладолед всеки ден". Ако попитам племенника си, който е на същата възраст и чете в момента "Приключенията на Пинокио" - от т.нар. списък със задължителна литература, той ще каже, че Джепето е беден, защото продава палтото си, за да купи буквар на сина си Пинокио. (Той плака, когато чете тази глава...)

3.5 милиона деца във Великобритания живеят в бедност и обществената телевизия BBC, която напълно покрива определението "обществена", направи уникален документален филм (виж вдясно). В него осемгодишни деца използват думата "бедни", говорейки за семейството си, а майка им обяснява как може да си позволи само храната на децата си.

В България има 1.3 млн. деца и почти 47% от тях са застрашени от бедност, каза представителят на УНИЦЕФ за страната Таня Радочай на форум м.г. Но дори за проблема с яйцата от щастливи кокошки се изговори повече преди време, отколкото изобщо е било говорено за пораженията, които нанася бедността върху малките. Стига някой да не мисли, че детство в лишения е възпитателно и калява характера!

В света на изобилие, в който живеем, бедността ужасно личи. В предишния, онзи отпреди 10 ноември, имането личеше, защото малцина бяха с привилегии.

Какво може да се направи, ще попитате, все пак сме най-бедната в ЕС страна. Факт, но спомнете си детството, какво ви е било нужно - някой да си говори с вас, да ви чете приказки, да си играе, да лови риба, да ритате топка или да карате заедно колело, да готвите заедно. Общуването е това, което може да бъде споделено с децата, които растат в лишения. Другото са приказки за Хензел и Гретел.

Oще: бедност  деца  лишения  образование  училище 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

42 Govedo13 | 24.08.201312:51

Може да ви се вижда странно но коментара на Бойчо за швейцарското училище е абсолютно правилен.
Това че средната класа участва в така наречения рат рейс е като куче което си гони опашката. Това видео го описва най-добре>
http://youtu.be/7we24kVPzBs

Това че въпросните глупаци обучават децата им да държат на вещи вместо на реални ценности е необходимо, системата има нужда от нови хамстери да въртят колелото на всеки 40 години след като старите хамстери се скапят умрат или се пенсионират.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2013, 09:17

41 Dessislava Buncheva | 24.08.201309:51

Тези различия винаги ги е имало. На кой майка му работеше в корекома, на друг баща му бил Партиен секретар и т.н.
На мен ми е трудно да обясня на моето дете, че не ога да му купя раница от 100 лв. и обувките от 70, защото ние няма да получим помощи от Държавата, а се налага да платя и нейния данък за имота, защото е полусираче. Така с един доход си плащаме пълен данък. Докато баща и беше жив, то той се делеше на две, но и двамата работихме и получавахме заплати. Как едно малолетно дете, може да плати дела си? Естествено от живия си родител, но случая дохода е един, а данъка 100 %.
И странното в тази история, поне за мен се оказва, че кокошките и прасетата в Евросъюза, а и за самият Евросъюз имат повече права от децата полусираци.

Трудно ми е да му обясня на детето ми. То ме слуша, гледа и неразбира. И аз неразбирам, та как да го обясня, че в страната която живее и иска да и плаща полусираче данък.

Отговора и бе, махам се от тук. Не желая да живея в България, да уча в България, да съм полезна един ден, като пълноценен гражданин в България.

На мен лично ми омръзна от такива разни статистики, без реални мерки.

За сравнение в другите държави членки на ЕС, данъчните облекчения за самотни родители или приемни, стигат до 70%. Тук са на 100%.

И аз, като нейна майка, най - искрено
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 17:03

40 tougherty | 23.08.201311:33

Истината винаги е някъде между крайностите. А въпросът с "перченето" си е изцяло въпрос на възпитание. Аз например си спомням много добре как ми беше неудобно да изляза на детската площадка и да изям един банан пред всички деца, защото банани тогава просто нямаше и всички щяха да ме гледат в устата. Просто така съм възпитан. Ето защо въпросът не е дали детето има или не "Айфон", а дали ще отиде при дечицата, които нямат и ще им каже "Я вижте какво имам аз, вие имате ли такъв телефон?" Няма нищо лошо в това да купуваш хубави неща на децата си. Има лошо тогава, когато не научиш децата си, че тези хубави неща идват с много труд и че човекът не е вещите, които притежава. И това, което се опитвате да обясните с униформите и т.н. може да се определи само с една дума - класа. А класата може и да е свързана с притежание и материални възможности, но в никакъв случай не зависи само от тях. Тя се разпознава лесно по неща като възпитание и поведение. Така че може раницата да струва не 100, а 10 000 лв., но от начина по който се демонстрира да лъха на парвенющина и комплекси.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 13.08.2013, 11:54

39 Luzer | 23.08.201310:54

Бля, бля ... бля ... да изкарам и аз 100 лева за раница!

Един тюрлю гювеч от псевдо ... кавото си изберете!

"В света на изобилие, в който живеем, бедността ужасно личи. В предишния, онзи отпреди 10 ноември, имането личеше" - разбира се, една истинска "статия" не може да мине без модерните днес постулати, както "тогава" не минаваше без цитат на др. Живков

Всъщност, какво точно искаше да кажеш с това: "в света на изобилие, в който живеем, бедността ужасно личи"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

38 deowin | 23.08.201300:01

Не виждаш крещящата ирония в това да твърдиш, че екзистенциалният нихилизъм те прави богоподобен, или не ти пука, защото целта ти е просто да говориш празни мъдри приказки?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

37 Mile Manolov | 22.08.201322:15

точно средната класа вече почти я отнемва в "развитио капитализъм".
Забрави 70-80-те.. мара е вече женена muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

36 еднажена | 22.08.201321:41

Виж , Део , аз не отричам материалното , също така изпитвам удоволствие , когато си купя нещо , което искам , трябва ми или просто харча Много щастлив

"А това, че е значително по-изразено при децата, е просто следствие от това, че при тях механизмът на потискане на поведение и пориви е все още ненапълно развит."

-но пък вече са на възраст когато копират авторитетите си , най-често родителите и приятелите , които също имат родители...

След време болшинството деца не само няма да бъдат способни да изпитат удоволствие или екстаз от нещо "по-така" , защото ще са с атрофирали сетива за по-простичките удоволствия в живота , пък какво ще потискат или изявяват , все тая , трудно ще израстат. От друга страна лесно няма

Смее се Знаеш ли , старите хора казват: "Човек , за да стане богоподобен трябва да изживее детството , отмине човешкото , превърне животинското , открие самотата и страданието , намери смисъл във всичко и разбере , че всичко е било напразно!" .Според мен тогава се усмихва за пръв път с цялото си същество...
Но не знам де , колкото и да съм стара , имам още до тогава
Плези се ангелче

http://www.youtube.com/watch?v=6PDmZnG8KsM

спя
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

35 deowin | 22.08.201320:52

>дрехите , обувките , аксесоарите , притежанията - сами по себе си - нямат сила , която кара човек да се чувства добре

Абсолютни глупости.
По детински наивно е да наблюдаваш какво става в света и как реагират хората, и същевременно да се правиш, че не може да е така.
Можеш да твърдиш, че е повърхностно, глупаво, материалистично, неодухотворено, че не ти харесва, че не е оптимално за цялостното развитие на човечеството, или каквото и да е било друго, но не можеш да отричаш факта, че съществена част от хората съвсем реално се чувстват по-добре заради материални притежания.

А това, че е значително по-изразено при децата, е просто следствие от това, че при тях механизмът на потискане на поведение и пориви е все още ненапълно развит.
Когато станат по-големи ще осъзнаят напълно, че обществото (лелички като теб) гледат негативно на това да се чувстваш добре от материални блага, и, съответно, ще се научат да потискат външните изяви на всяко подобно удоволствие.
Естествено, самото удоволствие си остава.
Обществото просто добавя едно чувство на вина, което аз, лично, намирам за нежелателно.
Явно ти - не. Твой избор е, чувствай си се виновна щом желаеш. Не го натрисай на другите, обаче. Не е достойно.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

34 еднажена | 22.08.201320:28

По темата - дрехите , обувките , аксесоарите , притежанията - сами по себе си - нямат сила , която кара човек да се чувства добре в кожата си , в отношенията с хората и т.н.
Още по-малко насаме с тишината си.
Само временно - ако има "комплекси" и съответно нужда от псевдо-одобрение.
Каквито и да са те , заедно с притежателите им – били бедни или богати.

(Добре е да са избрани според собствения вкус , с пари от почтен труд , чисти ;)) , независимо от цената и при все - не това да се гледа в хората , сравнява и прави огромно впечатление !)

Никой , никога не е заблудил някого относно себе си , никъде - по този начин ! Траги-комедията е абсолютна , защото и майката , дето фалшифицира "Макдоналдс" , плачейки , и онези съгласни да платят огромни цифри за глупости , стига детето им да е добре прието , със завиден социален статус и по-добър старт в живота...всички те се молят на бъдещето да се смили над тях и децата им , забравили как някога са били истински , искрени , разбиращи , спонтанни , търсещи само дружбата , играта , а чрез нея - познанието.

Добрата новина е , че последното рано или късно идва с цялата истина , на която е способно и вече няма добро или лошо , просто се освобождава пространство за новото.


ангелче
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

33 еднажена | 22.08.201319:49

28 Владимир Павлов , интересна логика Усмивка
И все пак , няма ли да загубите и двамата с комшията за сметка на нефтените, автомобилните и застрахователни компании?Вие ще се разделите поне с 5 лева и евентуално със свободата си + влязлото в сила съдебно решение за изплащане на причинените вреди.Направете сметка колко са за вас 10 хиляди и колко биха стрували тези 5 лв. тогава...Комшията ще се раздели с още 10 000 , за да си купи нова кола + застраховката , изплатена солидарно с част от вноските на всички шофьори + обезщетението , получил от вас , дори ще си вземе по - хубава !

А пък ако мнозинството хора разсъждават като Вас , ще се повиши не само стокооборота в автомобилния бранш и съответните сключени , и поради нарастващият риск - по-скъпи - застраховки , но и неравенството , против което се борите с тези средства Много щастлив

Надявам се искрено да се шегувате по този нестандартен начин. Смее се
   

оценка

+0 -0