Дали ислямът е най-голямата заплаха | webcafe.bg
Webcafe

Дали ислямът е най-голямата заплаха

Webcafe.bg, по материали от AJEnglish
11.09.2012, 11:56 (обновена 13.09.2012, 08:45)
Джеймс Холмс

Снимка: © Getty Images

Той действа като терорист, но за американските медии не е.

Цветът на насилието често определя кой и какво биват определяни като заплаха за националната сигурност.

В САЩ своеобразният списък се оглавява от ислямистите, но изключва белите расистки групировки. Тяхното движение не само открито преследва ксенофобски цели, но и е отговорно за най-жестоките атаки срещу невинни американци през последната година.

Американското въображение има едноизмерна представа за тероризма, в която задължителни атрибути са тюрбаните, брадите и тъмната кожа. Въпреки това "белият" тероризъм би трябвало да се приема за най-голямата заплаха за американската национална сигурност днес.

Мотивираното от расизъм и ксенофобия нападение в Оук Крийк и палежите на джамии в цялата страна показват, че говорим за съвсем реална заплаха.

Надали има нещо по-американско от това да отидеш на премиерата на блокбастър. Поради тази причина не е и изненада пълният киносалон в Аурора, Колорадо на 20 юли тази година. Сред феновете на Батман е и Джеймс Холмс, 24-годишен студент с две пушки и пистолет.

За него ФБР твърди, че "няма връзки с терористични групировки", но това не му пречи да е подготвен да избива невинни. 12 души загиват, а 58 са ранени при последвалата кървава баня само на няколко мили от Кълъмбайн (през 1999 г. двама ученици разстреляха 13 души в местната гимназия и след това се самоубиха - бел.ред.).

Новината за масовото убийство в Аурора обиколи не само САЩ, но и целия свят. Въпреки че определиха случилото се като "Американска трагедия", медиите така и не посмяха да го определят по единствения възможен начин - като акт на тероризъм.

Американските мюсюлмани, тези с близкоизточен или южноазиатски произход, както и тези с тъмен цвят на кожата основателно си задаваха въпросът как ли е щяло да бъде отразено случилото се, ако повечето жертви не бяха бели.

Отговорът дойде само две седмици по-късно. 40-годишният татуиран ветеран Уейд Майкъл Пейдж влезе в сикхски храм в Уисконсин с ясната идея да убива други американци. Събралите се вътре вярващи, подобно на тийнейджърите в Аурора, надали са могли да си представят, че животът им е в смъртна опасност, докато кротко се молят. Осем човека бяха убити.

Уейд е видял хора с тюрбани и бради. Те по някакъв много удобен, но и погрешен начин са се вписали в неговата представа за мюсюлманската заплаха. Неговите расистки и ксенофобски виждания не могат да бъдат повлияни от факта, че става въпрос за съвсем различно вероизповедание. За него сикхите не са бели и при това положение не са американци, без значение какво правят за страната си. Целта на стрелеца е ясна - да сее страх и терор и да даде гласност на политическата визия за една бяла Америка.

Медийното отразяване на масовото убийство не беше "Американска трагедия". Медиите мълчаливо се съгласиха с мотивите на Пейдж и не превърнаха стрелбата в храма в национална новина. Това за тях отново не беше терористичен акт.

Цветът на жертвите превърна атаката в изключение, а убиецът - в маргинал, чиито действия са отвъд по-широкия политически дневен ред. Това определено няма общо с истината, при положение, че агресията на екстремистите спрямо мюсюлмани, евреи и тъмнокожи (а и въобще към всеки, който не е бял протестант от англосаксонски произход) на територията на САЩ далеч не е така ясно заклеймена, както е, например, политически мотивираното насилие в други държави.

Макар белите расисти все още да нямат зад гърба си терористичен акт с мащабите на този от 11 септември 2001 г., хилядите жертви на престъпления от омраза, сред които убити лидери и тормозени семейства, са доказателство за мащаба на терора.

Същевременно, джамиите и организациите на американските мюсюлмани са третирани по правило като потенциални терористични клетки или мрежи. Така скъпи операции на службите водят до безсмислен тормоз на една група от населението, която няма нищо общо с истински терористични актове като тези в киносалона и сикхския храм. Липсата на превантивни мерки и достатъчно внимание от страна на медиите създаде плодородна почва за актовете на омраза, сред които са и чести палежи на джамии.

В САЩ определението за заплаха се базира на етноса и религията. След 11 септември на мюсюлманите в САЩ се гледа като на заплаха първо от държавата, която ги третира като престъпници. Същите тези потенциални терористи се оказват жертви на още едно равнище - те са напълно незащитени от расисткия терор.

Барак Обама и Мит Ромни предупредиха съпартийците си, че страната е изправена пред нови заплахи, като отново визираха мюсюлманите, имигрантите и останалите "обичайни заподозрени". Докато не започне да се гледа сериозно на "белия" терор, ще се случват още "Американски трагедии", независимо дали медиите най-накрая ще посмеят да сложат подобно заглавие за убити мюсюлмани.

Oще: 11 септември  ислямизъм  ксенофобия  расизъм  тероризъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.01.2011, 17:35

30 mitkopi4a | 12.09.201217:18

ислямът е толкова заплаха, колкото и християнството и всички останали суеверия останали от времето на пещерния човек.
Без значения как са еволюирали доведени до фундаметализъм са проблем.
Проблем са и умерено религиозните хора, защото те придават валидност на фанатиците.
крайно време е за нов, глобален и окончателен Ренесанс
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

29 Зеленото човече | 12.09.201210:38

Страхът и незнанието са най-голямата заплаха. Ниското образование и хората, които не могат да мислят и са лесно манипулируеми. Ако човек няма глава на раменете си, без значение каква е религията му, може да извърши ужасии. Насаждането на омраза може да просъществува само при тези, които не могат да мислят.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 22:39

28 Valery Vesselinof | 12.09.201201:41

Дали ислямът е най-голямата заплаха? отговор: ДА
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

27 A4i | 11.09.201220:38

Мога само да ви уверя, че ситуацията ще ескалира във връзка с покачващите се цени на петрола. Мюсулманските заселници в западния свят са използвани като маша, с която арабските шейхове вадят кестените от огъня. Те си имат богатства, който при актуалните цени на петрола са нараснали десетократно в сравнвние с 90-те години. Същевременно като основна причина за повишаване на цената се посочва оскъдицата. Основният тип война в историята, като се започне от Суданските кланета в Дарфур до глобалните конфликти включващи I-ва и II-ра Световни войни са войни на оскъдицата. Когато група хора контролират определена стока, която представлява ценност от стратегическо значение за друга група хора, тогава предпоставките за конфлик между групите е налице. Той става нейзбежен, когато контролиращата група започне да ограничава достъпа, създавайки оскъдица и вдигане на цената на стоката.
Сега как ще реагират мюсулманските заселници в САЩ и Европа? С абсурдни искания от типа на махането на белият кръст от Швейцарското знаме, щото обиждало тамошните косовски емигранти или със забулване на северноафриканските бедняци в центъра на цивилизацията - Париж. Да отидеш в Рим и да си правиш магарийте от село пред цивилизованият свят. Хайде да помислим има ли реципрочност. Ако някой от вас отиде в Мека и иска същите неща - да си махна надписа на знамето, щото това го обижда като християнин. Какво би станало?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2012, 16:23

26 mirodes | 11.09.201219:03

Скоро четох едно изследване,че колкото по-неук е един човек,толкова по религиозен е.Рано или късно религията ще изчезне от света.Моите родители са ме учели да бъда честен, да не крада,да не правя лошо на другите хора,но не са използвали религията за това.На същото уча и моето дете.Казвам му ,че религията е една измислица и го уча на нещата,които са ме учили и моите родители.Защото умния човек ,когато му говориш неща за религията започва да си задава въпроси.Като например как така Адам и Ева са имали само двама сина и единия е убил другия пък човешкия род е бил продължен.Или как точно Исус възкръсва от мъртвите,а това не е отразено нито в еврейските хроники,нито в римските такива.Докато простия човек никога не си задава такива въпроси.Не случайно християнството е получило първоначално най-голямо разпространение сред робите,бедняците и жените.Три категории ,които не се отличават с особен ум.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

25 tonnes | 11.09.201217:30

Общо взето добре написана статия. Не че резаните са цвете за мирисане, но определено допреди измислицата наречера 11.09 - много малко хора по света ги смятаха за терористи. Нито арабите са чак толкова зли, нито чак толкова добри. Хамериканците в момента насаждат омраза срещу страни които не са им удобни, като например Иран, като от другата страна се случва същото... Чуди се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

24 Bobby_gBG | 11.09.201216:54

Тъжно ми е за теб, направо ми текат сълзи от съжаление. рев
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 11.09.201215:43

Бобчо

Толкова си праволинеен и си се взел насериозно, че затова те пързаляме всички тука - и Мина и Родриго, и аз, и кой и не..... а въобще не се усещашМного щастлив
Това с патриотарите май е само повод....
Какви войни, какви примирия, какви 5 лева Шокиран
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

22 Bobby_gBG | 11.09.201215:32

17 Оня Дето Го Трият | 11.09.201215:14
Fedar | 11.09.201215:05
"... Няма патриотари, тупащи се в гърдите байганьовци...."

Има ги пак, ама са в Русе muhihihihi
С другите все можеш да се разбереш някак....


20 Оня Дето Го Трият | 11.09.201215:27
Па'и сееее..... ето почна се - толерастите, световната конспирация и злите американци
--------------------------


Тц, както се вижда нито си пий хапчетата, нито му е хакнат акаунта, същия си е. Просто търси примирие с федара. Я ми кажи федаре ако ти ги беше написал тези неща на теб, как щеше да реагираш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

21 Bobby_gBG | 11.09.201215:30

17 Оня Дето Го Трият | 11.09.201215:14
Fedar | 11.09.201215:05
"... Няма патриотари, тупащи се в гърдите байганьовци...."

Има ги пак, ама са в Русе
---------------------------------
Ахам, с такава настройка за "конструктивни" разговори е направо цяло чудо че тези тъпи русенски патриотари, тупащи се в гърдите байганьовци още не са се разбрали с тебе...

И не, това не е обида, разбира се. Няма смисъл да ти се отвръща с друга обида като "дебил", разбириш ли...Как да е, федара си е прав както винаги, само че оня нещо е решил че е открил битка на прекалено много фронта, и по старата тактика "разделяй и владей" Оня явно прави опити да сключи мирен договор с федарския фронт, за да се съсредоточи в битката с русеските байганьовци Смее се Само не знам защо си мисли че ще му се получи номера, особено ако продължи да прави генерализации за патриотите.
   

оценка

+0 -0