Нещата вървят по план. По техния план. | webcafe.bg
Webcafe

Нещата вървят по план. По техния план.

Ясен Бояджиев, DW
06.11.2012, 07:59 (обновена 06.11.2012, 10:56)
Конституционен съд

За пореден път стана ясно, че се търсят не професионалисти, а хора, които са верни, зависими и послушни

Според българската конституция, конституционните съдии трябва да отговарят едновременно на три критерия - високи професионални качества, високи нравствени качества и 15-годишен юридически стаж. Избраните нови конституционни съдии със сигурност отговарят на третия критерий. С останалите два българският парламент открай време има проблем.

По принцип формулировката „високи професионални и нравствени качества" звучи прекалено общо и разтегливо. За да се избегнат грешките и припознаването и за да се гарантира, че изборът ще се основава именно на тези, а не на някакви други критерии и съображения, е нужна прозрачна и стриктно следвана процедура на подробно, старателно и безкомпромисно изясняване на всички факти и обстоятелства. Така че да не остане дори и най-малкото съмнение в безукорността на избраните.

Неизчистените съмнения

А съмнения съществуваха. Един от кандидатите, депутат от управляващата партия, е получил дипломата си по право в школата на МВР, после е натрупал юридическия си стаж на сравнително нисък пост в съдебната система. Може въпросният депутат да се гордее с образованието си и професионалната си кариера, възможно е дори да е най-добрият юрист в управляващата партия. Доста съмнително е обаче дали това е достатъчно, за да покрие най-високите критерии за професионализъм, особено в конституционното право.

Този недостатък обаче изглеждаше пренебрежимо дребен на фона на съмненията във "високите професионални и нравствени качества" на друг от номинираните кандидати. При това тези съмнения не са от вчера, от някакъв постъпил в последния момент „анонимен" сигнал, а от години, от множество основаващи се на факти медийни публикации. Съмнения, свързани с професионалната практика на една от най-спорните фигури в съдебната система и с конкретни обвинения в недопустима за един магистрат употреба на влияние за постигане на лични цели.

Предизвестеният избор

В края на краищата, от четиримата кандидати парламентът избра тъкмо онези, за чиито професионални и нравствени качества имаше най-силни съмнения. При това без да изчисти нито едно от тези съмнения, без никакви въпроси, дебати и мотиви по същество. И без да обърне ни най-малко внимание на безпокойството на Европейската комисия „от информациите, които поставят под съмнение почтеността и професионалния капацитет на част от кандидатите" и на призива й „всички компетентни български институции, в частност парламентът, да поемат своята отговорност и да направят проверки на обвиненията в корупция, конфликт на интереси и търговия с влияние".

Без притеснения, без свян

Никак не бяха малко тези, които предварително познаха имената на избраните. Което всъщност изобщо не беше трудно. Защото в някакъв смисъл следваната не за първи път от парламента процедура за избор е съвършено прозрачна.

Една неприкрита коалиция, включваща мнозинството и част от опозицията, без притеснения и свян отново демонстрира, че за нея професионалните и нравствените качества не са от значение. Даже напротив - може да са недостатък, защото всъщност се търсят преди всичко верни, зависими и послушни изпълнители. Демонстрира освен това, че може да прави каквото си поиска и че не й пука от никого и от нищо. Нито от мнението на българското общество, част от което и без това е безразлично по въпроса. Нито от мнението на Европейския съюз, чиито лостове за въздействие са ограничени и, както се оказва, изхабени.

Даже един извънреден, критичен европейски доклад очевидно не е достатъчна заплаха. Дори преди избори. Може би защото и за спечелването на изборите е по-важно да имаш на своя страна не Европейската комисия, а съда.

Тъй че нещата вървят по план. След овладяването на много от ключовите позиции в съдебната система дойде ред и на Конституционния съд. Очаквайте театъра с избора на главен прокурор.

DW.de

Oще: главен прокурор  конституционни съдии  констутуционен съд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 01:14

1 Arsen Lupin | 07.11.201215:14

Боко, свиньо гнусна! Мислеше си че си най-големият, най-способният и най-умният... може и така да е сред мутрите, но подцени интелекта на българите! Видя се какво лайно миризливо си, но това не е достатъчно! Трябва да те разнищят до дупка какъв убиец и наркотрафикант си с гадните си бандитски бригади и да идеш в затвора доживот!
   

оценка

+0 -0