В очакване на българския милиардер | webcafe.bg
Webcafe

В очакване на българския милиардер

Емил Хърсев , В. "Сега"
14.03.2011, 09:05 (обновена 15.03.2011, 11:40)
Уорън Бъфет

Снимка: © Getty Images

Четете историите на успелите като Уорън Бъфет...

Едно от любимите ми икономически четива е годишната листа на милиардерите в сп. "Форбс". Тя е вярната галерия на бизнес славата, защото се пише с живи пари.

Най-интересно в престижната сбирка е кой от какво е направил пари. И няма по-добро доказателство от списъка на "Форбс", че и днес е жива и реална светлата мечта на начинаещия бизнесмен - един ден да влезе в клуба на милиардерите, безапелационен белег за свръхуспех. Регистърът на "Форбс" не е просто опис, зад всяко име стои история, в която живеят милиони хора.

Милиардерите в света са още преброимо малко, едва 1210 (това е нов рекорд, зад който има две причини - обезцененият долар и обнадеждаващият факт, че кризата е минало и светът се съвзема в депресия). Зад тези сто дузини имена стоят 4.5 трилиона долара нетен капитал. Толкова ли са важни милиардерите? Брутният продукт в текущи цени на света за 2010 г. се оценява на 62.2 трилиона долара, от тях 14.6 трилиона се падат на САЩ.

На този фон капиталът на милиардерите изглежда обидно малко. Но значението точно на този, водещия капитал е неоценимо. Големите в бизнеса са като флагмани на армади от фирми, цели армии от хора, които работят с тях и за тях. Успехът на милиардера е просперитет за всички, които го следват; провалът му значи загуба на доход и пазар за цялата екосистема наоколо.

А в историите на "Форбс" провалите са почти колкото и успехите: отворете "Форбс" отпреди 10 години да разберете колко тъпо и фалшиво е клишето, набито в главите ни - дето богатите ставали все по-богати, бедните все по-бедни. Зла и порочна лъжа е това.

Манифест на пораженеца: беден съм, значи ще скърцам от глад и мързел, защото свише е отредено така и не е моя вината. На богатите такъв им бил късметът, те нямат заслуга за богатството си, щото то сигурно е крадено. Гадните копелета само лежат, къркат шампанско и се чудят каква перверзия да намислят. И стават все по-богати. Този карикатурен образ върши чудна работа за (само) зомбиране на неудачници, а за малцинството мислещи, търсещи успеха хора е чиста отрова. За тези, които искат и чувстват, че могат да успеят: загасете телевизора, изхвърлете днешната преса и четете историите на успелите. В тях най-важното е да учим от пораженията, стига да можем. В бизнеса уроците са скъпи и всеки плаща от джоба си. Какво по-добро, ако можеш да учиш безплатно.

Това е първият урок: всички грешки се плащат. Неправилна преценка, една самонадеяна крачка и летиш от милиардните висини с врата надолу. Проверете колко са фалиралите милиардери (повече от блажено починалите и оставили състояние).

Урок втори - примамливо е да кажеш: понатрупах парички, ще ги вложа, ще се пенсионирам и ще си хрупам от дохода. Пасивното вложение са мъртви пари. Инфлация ги яде, рискът ги топи, амортизира се всяка недвижимост. Няма чисто рентиерски капитал в милиарди да е преживял три поколения. Той се стапя десетки пъти по-бързо, отколкото се натрупва.

Третият урок е най-важен според мен: следвай милиардера, той е като ледоразбивач и пробива път на плуващите след него. Те го следват и стигат пазари, които иначе ще са непробиваеми, а харчат по-малко енергия, за да растат. За да върви целият среден и мижав бизнес, разумните държави отглеждат свои милиардери за водачи. Ако ги има, средата се обогатява. Даже като губят, подхранват околния бизнес, затова е нужно да ги държиш в националната акватория, за да не търсят пристан в чужди държави и да подхранват чужди нации. Милиардери трудно се отглеждат. Принцип на умелата икономическа политика днес трябва да бъде пази големите, дребните сами се грижат за себе си.

Точно обратното на ставащото в съдираната от завист и злоба България. Затова нямаме милиардер.

Чехите имат трима, Полша - четирима, Румъния гледа двама. Даже Косово има милиардер, но "Форбс" още не го засича. Да не говорим за Украйна с 8 и Русия със 101 милиардери. Знам чалгата, това са олигарси. Какви олигарси са Дмитрий Коржев и Дмитрий Троицки - на по 46 години, започнали от студенти през 1993 г. с автокъща и станали най-добрите в Петербург, през 1995 г. направили цех за безалкохолни и го продали през 2005 г. на "Кока-Кола" за 500 млн. долара, измислили веригата супери "О'кей", дето миналата година на Лондонската борса направи 3 млрд. долара капитализация. Какви олигарси са Сергей Брин и Лари Пейдж, авторите на "Гугъл", или пък Цукербърг от "Фейсбук"? Ама имали късмет и кредит.

У нас "кредитен милионер" е псувня, а по света е чест. Умната държава пази като квачка успяващия, затова банките смело кредитират успеха. У нас ха се замогне някой, та събере десетина милиона евро нетна стойност и се нагърби със десетки пъти повече заеми, за да расте - и го обливаме със злоба, разтерзаваме го от яд, съдираме се да го крадем и го съсипваме с всички сили на коварната държавица. А пък българският милиардер, дето го чакам, днес се е свил в куча дупка и не смее да расте. Докато нацията не усети, че й е нужен, не го намери, не го отгледа дори, ще си мизерстваме озъбени от злоба.

Segabg.com

Oще: милиардери  милионери  форбс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 11:22

20 Borislav Borisov | 16.03.201108:41

Истината е по средата. Да подкрепяме успяващия (нашенец) - да!!! Трябва да се научим да го правим и да се поучим от старата българска поговорка - беден господар, беден слуга.
Но по-лошо от това е само монопола. Монопола, който се опитват да получат тези милиардери. Гугъл например придоби около 30 компании с иновативни продукти миналата година. Тази година дори ги изкупува по - бързо. Защото това е начина на монополиста да се развива - чрез изкупуване. Той се предвърща в нещо като атрофирал мускул, но силен. И колкото по-силен става, толкова повече покрай него не могат да съществуват или да започнат работа други.
Собствениците на медии в САЩ са намалели от над 50 на 6. Скоро ще намалеят още. А с намаляването на субектите в някоя сфера, почват монополните сдружения и спира развитието, защото движещата сила на пазара спира да работи. Като остане само един чист монополист...Е, тогава изчезва и надеждата, че може да си малкия или среден бизнесмен зад големия "ледоразбивач".
Затова не се радвайте на успехите на най-големите. Радвайте се на успехите на средната класа, където всъщност се създават и случват нещата. И я пазете от "големите" хичници да не я убият!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

19 strawsPulledAtRandom | 15.03.201122:29

Не мога да се съглася съвсем с гледнатат ти точка за отношението на монарха като феодал към поданиците си. Исторически погледнато, феодалите са били обвързани със земята и крпостните селяни, прикрепени към нея. Феодалът наистина има интерес от благосъстоянието на хората си. От своя страна, съвременният бизнесмен е обвързан с хората на географски принцип по-рядко - ако става дума само за някаква услуга, която не може да се предоставя другаде, например електропреносната мрежа. Но ако милиардерът продава Кока кола да речем, на него не му пука дали хората точно в България ще я купуват - когато ситуацията се промени, той тотално ще зареже даден пазар заради друг. Също и с наемането на работна ръка - компанията, в която работя, е затваряла офиси в западни държави за да отвори в България, където сме няколко пъти по-евтини. Когато станем по-неизгодни от индийците или виетнамците, офисът в България също ще бъде затворен. Нещата в наши дни са много по-глобални и необвързани географски, отколкото преди някокло века, така че, дали е българин или австралиец... все тая.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

18 Bichkiiata | 15.03.201120:42

There Will Be Blood

Такива са нещата ако погледнем от тривиалната страна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

17 Astarot | 15.03.201117:27

strawsPulledAtRandom, имаш право Усмивка Милиардер-филантроп е доста утопично понятие. Но едно е сигурно. По-голяма вероятност има да е филантроп, ако е българин, отколкото ако е чужденец Усмивка "Милиардерщината" е монархията на нашата епоха. Имаш пълна власт над политиците и поданиците си и на всичко отгоре се предава по наследство ;) Такава монархична власт до някъде поражда чувство за собственост върху подопечните ти, а човек се грижи за собствеността си. Иначе казано, каквато е вероятността базирана на досегашната практика, монарх да е загрижен за поданиците си, такава е вероятността и милиардер да е загрижен за подчинените си и за държавата си като цяло. Вярно, не много голяма, но въпреки това е по-голяма от тази, поробителя да го направи.
А що се отнася до тези със стотиците милиони, те са дребни риби от гледна точка на световните величини и докато са такива, не могат да си позволят лукса да надигнат глава и да се преборят с големите.

Един пример за последното е проектът за второ петролно пристанище (в Белослав) от преди 15-на години. Малко се знае за този проект, но имам инфото от първа ръка. Доста финансово и политически силни хора, бяха замесени в този проект, но накрая само двама останаха живи. Резултатът е, че сега Лукойл купува, превозва и ни препродава готови италиански горива и си слага по 20% горница за посредничеството Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

16 strawsPulledAtRandom | 15.03.201115:55

Астарот, добър опит за провокация, но не ти се получи.
Защо мислиш, че някой "местен" милиардер ще се грижи за интересите на хората? Милиардерите са истински интернационалисти... в лошия смисъл на думата. Какво им пука от кого ще дерат кожи? За тях е важно само да имат власт. И си говорим все едно, че числото "милиард" е сакрално - все едно, че си нямаме светли личности с по няколкостотин милиона и все едно, че не сме им се нарадвали...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

15 Astarot | 15.03.201115:07

Доста му сипахме на Хърсев с тези коментари Смее се Вярно е, че да говорим за български милиардер в тези гладни за народа моменти е еретична мисъл, която на пръв поглед събужда народното недоволство. Дори моят първи коментар е базиран на "пръв поглед".
Интересното е обаче, ако човек се замисли по-дълбоко върху идеята за български милиардер и по-точно за човек с достатъчно финансово влияние.

Че ние политици нямаме, които да защитят страната от чуждите финансови експанзии, пък сме тръгнали "път да пробиваме". Защо ли нямаме такива политици? Политиците в днешно време са марионетки на "милиардерите" (да наречем така хората със силна финансова мощ). И нека вземем за пример държавите със силни политически позиции. Защо политиците им притискат така силно малките държави със слаби правителства и недоразвити икономики? Защото зад тях стоят силни кръгове от милиардери, които са изразходвали потенциала на родните си икономики и общества и алчността им ги подтиква да завладяват нови пазари и ресурси. Те издигат политиците си, а те на свой ред изпълняват нарежданията и защитават интересите на господарите си.
Какво правят нашите политици и чии интереси защитават? Ами и те като всички политици служат на милиардерите. На кои милиардери? На чуждите, защото си нямаме наши. На руските петролни милиардери, на които подариха монопола на горивата. На австрийските, немските и чешките, на които подариха монопола на ел. разпределението. На едрите препродавачи, които направиха супер- и хипер-маркети из цялата държава, изнасяйки през тях стоките си. Еврейските финансови милиардери, заради които ни заробиха с кредити. Турските милиардери, на които плащат, за да ни строят инфраструктурата. Примери за съжаление много...
В България цялата икономика е в ръцете на кокошкари, които участват в чужди схеми и получават своя малък дял, но въпреки това нямат истинско влияние, защото без големите си партньори от вън са нищо и не могат да съществуват независимо. Затова не могат да притискат родните политици за нищо друго, освен за да запазят досегашното статукво. На тях не им пречи, техният дял си пристига. До кога? Не ги интересува, а и дори да ги интересува и да могат да си направят преценката, нямат възможностите да променят нещо, защото големият брат ще ги удари през ръцете.
Какво би се променило, ако България разполага със финансов колос? Да приемем, че дейността му е пълен монопол в даден производствен сектор, предназначен за износ и не трупа богатството си на гърба на обикновения българин. Да приемем, че този български милиардер е достатъчно хитър и ловък, за да може да мери сили на голямото финансово бойно поле с колегите си милиардери. Какви средства ще използва той? На първо място ще използва политиците. Политиците са верните кучета на финансовите господари. Те безусловно подкрепят и защитават интересите на този, който им подхвърля кокалите от пачки, а и са лоялни по принуда, поради интелектуалните си ограничения, поради които трудно могат да измислят начин да служат на двама господари едновременно. Така служейки на потенциалния български милиардер, българските политици ще служат и на българската икономика, съответно и на народа.

Та като ако се перефразира една стара поговорка, който не храни свои милиардери, ще храни чужди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

14 Thea Atanasova | 15.03.201112:55

Аз затова сега ще взема една ябълка, ще я лъсна хубаво и се надявам скоро да станат две ябълки. После от 2 ги правя на 4 и т.н. Нали така се ставаше милиардер?? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.03.2011, 20:53

13 kirocontact | 14.03.201121:26

Прочетох всички мнения и така взаимно допълвайки се става антистатия на Хърсев.А тука и да има милиардери те няма да искат да се огласяват.То е страшно да се разбере,че си уцелил шестица от тотото,да не говорим за милиарди.А и как да има милиардер когато няма откъде да направи тия пари.Население около 7 милиона.Той(милиардера) трябва да контролира изцяло търговията и производството в страната за да прави тоя оборот и приход.Значи в страната трябва да има само една фирма а другите да сме му работници.Много мразя финансисти да ми обясняват колко сме тъпи та не пестим,не работим,не знаем как да станем умни!Като тях. Бесен Бесен Бесен
Не го виждам честният начин да станеш милионер,да не говорим за милиардер в България Въпрос Не казвам,че милионерите са престъпници-не,не,не.Но винаги имат преднина пред всеки тръгнал по пътя на собствения бизнес-едни с връзки и протекции,други с уредени кредити,трети от наследствени имоти и пари...И те така...Да му мислим ние които не сме нито милионери нито кандидат милиардери,защото при толкова законни мародери...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

12 Pavur Pezev | 14.03.201120:36

Вземайте пример от дядо ви Сорос-борсовите му машинации ебаха мамата на британската лира,мнозина загубиха работата и препитанието си заради това,имало е и самоубийства,ама дядо ви се праска филантроп и либерал,основал е фондации и спонсорира люде в неравностойно положение да следват.Дядо ви Форд,да не го питат за първият милион.Оттам нататък е лесно-закоравяваш и не ти пука.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 21:13

11 Чернокс хекер | 14.03.201117:46

Тъкмо и аз щях да напишар,че от статията лъха на стар,дебел,грозен и най-вече бивш фараон Бесен
   

оценка

+0 -0