Как да се защитя при домашно насилие? | webcafe.bg
Webcafe

Как да се защитя при домашно насилие?

Pravatami.bg*
11.06.2017, 16:44 (обновена 13.06.2017, 14:29)
Как да се защитя при домашно насилие?

Снимка: © Getty images

При подаване на молбата не се внасят никакви държавни такси

Ако ме е страх да се прибера вкъщи, защото може да бъда наранен, има голяма вероятност да  съм жертва на домашно насилие.

Какво е домашно насилие?

Домашно насилие е всеки един акт или опит за:

1. Физическо насилие: ако ме блъскат или нанасят удари, ритници, плесници; ако се хвърлят по мен предмети; или се отправят заплахи с оръжие или нараняване с него; ако ми се налага физическо възпрепятстване да напусна дома ми; ако ме заключат някъде против волята ми; ако ми се откаже наложителна помощ, когато съм болен, наранен или при бременност; ако ме възпрепятстват да потърся медицинска помощ; ако някой бие децата ми; ако някой заплашва с физическо насилие мои роднини или приятели и др.

2. Сексуално насилие: ако някой ме принуждава да се събличам против волята ми; принудително ме подтиква към полово сношение против волята ми (включително и след побой); извършва с мен полови сношения с особена жестокост; умишлено ме лишава от сексуален контакт; проявява изключителна ревност и ме обвинява в любовни връзки с кого ли не;  принуждава ме да гледаме и/ или да повтаряме порнографски действия и др.

3. Емоционално и психическо насилие: ако постоянно ме критикуват, крещят и ме обиждат; ако игнорират моите чувства; подиграват се на моите убеждения; забраняват ми да ходя на работа; манипулират ме, използвайки лъжи; обиждат мои роднини и приятели; не ми позволяват да се срещам с други хора и да поддържам отношения с близки и роднини; не ми позволяват  да се обаждам по телефона;  унижават ме пред хора; заплашват ме, че ще ме изгонят от къщи; заплашват да ми вземат децата; системно и несправедливо наказват децата ми или не ме  допускат до тях и др.

* За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

4. Икономическо насилие: налагане на пълен контрол над домашния бюджет от страна на член на семейството ми; когато някой се опитва изцяло да контролира семейния ни бюджет, сам да взема финансовите решения и да си присвоява всичките семейни доходи.

5. Принудително ограничаване на:

 • личния ми живот;
 • личната ми свобода;
 • личните ми права.

6. Домашното насилие се извършва от лица, с които съм или съм бил в родствена връзка като:

 • съпруг/а или бивш съпруг/а;
 • лице, с което се намирам или съм бил във фактическо съпружеско съжителство (т.е. имаме връзка и  живеем заедно на съпружески начала; споделяме общ дом, но без да сме обвързани чрез брак);
 • лице, от което имам дете (и в случаите, когато се намираме във фактическо съпружеско съжителство);
 • мой възходящ или низходящ роднина;
 • възходящ или низходящ роднина на лицето, с което се намирам във фактическо съпружеско съжителство;
 • лице, с което се намирам в родство по съребрена линия до четвърта степен включително;
 • лице, с което се намирам или съм бил в родство по сватовство до трета степен включително;
 • лице, което ми е настойник, попечител или приемен родител.
Как мога да се защитя?
 1. Да поискам от всеки лекар да ми издаде документ, в който писмено да удостовери констатираните от него увреждания или следи от насилието, указано върху мен.
 2. Да се включа в програми за превенция и защита от домашно насилие и програми, които осигуряват помощ на пострадали лица.
 3. Да подам молба до районното полицейско управление за налагане на спешни мерки за закрила от домашно насилие.
 4. Да подам молба за издаване на заповед за налагане на защитни мерки, причинени от домашно насилие до районния съд по постоянния или настоящия ми адрес направо или посредством районното полицейско управление. Към молбата се прилага и декларация за извършено насилие.

Подавам ги в срок от 1 месец  от установяване на домашно насилие. Те може да бъдат подадени:

 • от брат ми, сестра ми или лице, с което съм в родство по права линия;
 • от настойника или попечителя ми;
 • от директора на дирекция "Социално подпомагане", когато съм непълнолетен, поставен под запрещение или съм с увреждания;
 • право да подам този вид молба имам и ако съм навършил 14-годишна възраст или съм поставен под ограничено запрещение.

При подаване на молбата не внасям никакви държавни такси. Чак при издаването на заповед от съда, те се възлагат заедно с разноските по делото на извършителя на домашното насилие. Само при отказ за издаване на заповед или при отмяна на заповедта, държавната такса и разноските по делото се заплащат от мен, освен когато нямам навършени 18 години, както и когато съм поставен под запрещение или имам увреждания.

Мерките за защита от домашно насилие са изредени в чл.5 от Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН).

Компетентен да наложи тези мерки е районният съд по постоянния или настоящия ми адрес. Той образува дело по моя случай в следствие на подадената от мен молба и се произнася с  решение - заповед за налагане на мерки за защита или не.

Решението издадено от районния съд може да обжалвам пред окръжния съд в 7-дневен срок от връчването му. Жалбата подавам чрез съда, постановил решението, с препис за другата страна по делото като отново не заплащам никакви държавни такси. Окръжният съд разглежда жалбата ми в 14-дневен срок и се произнася с решение, което е окончателно.

*Текстът е публикуван в сайта "Правата ми"

Oще: бой  домашно насилие  закрила от домашно насилие  институции  какво да правя ако мъжът ми ме бие  какво е домашно насилие  как да разбера че съм жертва на домашно насилие  кой може да подаде молба за домашно насилие  малтретиране  молба  познавам жена която е малтретирана  полиция  правата ми  шамар  юмруци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 13.06.201710:15

А ти Драконе, в кой свят живееш, в реалния, или във въображаемия на задната пропаганда?

Когато става въпрос за домашно насилие, се разбира единствено и само насилие на мъж, върху жена, никога обратното, и не ми цитирайте законите, естествено че в закона не се прави разлика мъж или жена, но на практика се дискриминира мъжката част от света.

Също както законът не прави разлика българин- циганин, но на практика за заболяване, за което циганина получава инвалидна пенсия, на българина не дават и болничен.

"Разликата между демокрация и диктатура е, че при демокрацията първо гласуваш, а после приемаш заповеди. При диктатурата не си губиш времето да гласуваш."
Чарлз Буковски 1920-1994
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

8 Дракон с кисело зеле | 13.06.201700:16

Харка, сине на вожда, със статията съгласен не съм, ама, човече (?), не забелязваш ли, че в случая не става дума за насилие на мъже над жени?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 12.06.201721:00

Една феминистка, Каси Джей, се заела да прави филм за равенството между половете, докато го снимала си променила възгледите на 180 градуса, отказала се да е феминистка:

"Има много неща, които поставят хората в неравностойно положение заради пола им или ги дискриминират. Когато мъжете са жертви на домашно насилие, те често са осмивани или с пренебрежение им се казва, че трябва да го преживеят и да се справят с това. Но когато една жена разкаже, че е била ударена от мъжа си, обществото веднага става съпричастно, съчувства ѝ и иска да помогне, насърчавайки я да отиде в полицията."

В Мелбърн филмът й е забранен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

6 Mitglied 555 | 12.06.201720:22

А, забравих да попитам:

Това "умишлено ме лишава от сексуален контакт" дали се отнася само за случаите, когато например жената не иска да прави секс с мен, или важи и когато искам да правя секс с комшийката, пък тя (жената) не ми разрешава? Мисля, че това е доста важно уточнение. muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

5 Mitglied 555 | 12.06.201720:14

А пък според точка 6, подточка първа, излиза, че това с отказването на секс важи и за бившите. Хари, не си прав - законът не дискриминира по пол. Значи, ако 20 години след развода с бившата ти се прииска да си спомниш младостта и си поискаш, а тя, кучката долна, вземе, че ти откаже (също както докато бяхте женени), й спретваш такъв процес за домашно насилие, че свят да й се завие!

Докато мъжете не започнат масово да се възползват от този смешен закон, той естествено ще облагодетелства само жените. Я всички мъже да заведат дела срещу жени, гаджета, любовници, приятелки, съжителки и вся остальная сволоч, да видите как бързо-бързо ще му променят параграфите онези недоклатени 240 политически джадии в парламента.

Честно, ако наистина пише такива простотии в тоя закон,... разгневен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 12.06.201717:00

"...принудително ме подтиква към полово сношение против волята ми... умишлено ме лишава от сексуален контакт"

Много щастлив Много щастлив

Значи, лицето може да отказва сексуален контакт, но ако на него му откажат такъв, това е домашно насилие?!!

От само себе си се разбира, че обектът на домашно насилие може да е само жена!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 12.06.201713:30

Уффф...
Докато дефиницията на домашно насилие е толкова широка, че на практика абсолютно всичко да влиза в нея, домашното насилие никога няма да бъде преборено. Може ли "умишлено ме лишава от сексуален контакт" да е домашно насилие, егати? Нали "Не" значи "Не"?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.02.2016, 03:17

2 Basil Fawlty | 12.06.201702:43

Дони, кво има да разбираш- 92% от мъжете на и над 25годишна възраст са жертви на сексуално насилие. 30 дни в месеца, понякога и 31.
Кога ли ще го криминализират. Чакаме.
Малии, само си представям как някой зачуква пирон над семейното ложе, и закача съдебна заповед. Хихи
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

1 d0ni | 11.06.201723:53

"умишлено ме лишава от сексуален контакт"

това как точно да го разбирам?
   

оценка

+1 -0