Заплатата не е инструмент на социалната политика | webcafe.bg
Webcafe

2012: Колкото - толкова

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика
07.10.2011, 18:09 (обновена 11.10.2011, 07:43)
Хора

Вместо административно повишаване на доходи, управляващите да се фокусират върху гъвкава икономика и стабилни публични финанси

С наближаването на края на всяка година темите за данъци и заплати традиционно стават актуални и често изместват всичко останало от политическия дневен ред. Тази година дискусията за увеличение на заплатите изглежда още по-наболяла, защото в съзнанието на хората е останала погрешната представа, че те не са мръднали през последните две години, а в някои случаи дори са се свили, което е далеч от реалността.

Друга заблуда е, че държавата увеличава заплатите в обществения сектор и това води до ръст в доходите на населението. Общественият сектор обаче е едва 1/3 от частния сектор, а във втория държавата няма особена власт върху движението на възнагражденията.

Средната заплата в страната за първите 6 месеца на 2011 г. е нараснала с 9% в сравнение със същия период на миналата година и това се дължи на частния сектор, където тя расте с 11.8%, докато в обществения напредва с 2.9%.

През цялата 2010 г. заплатите се покачват с 9.7% - с 11.8% в частния и с 5.1% в обществения сектор. Две са водещите причини за този ръст. От една страна той се дължи на чисто счетоводен ефект - работодателите съкращават първо ниско квалифицирани служители, които имат ниски заплати, което води до увеличаване на средното възнаграждение за страната.

От друга страна всяка година се увеличават минималните осигурителни прагове (МОП) за основните икономически дейности, което увеличава декларираните доходи, а оттам - и официално декларираната средна заплата.

Разбира се има и трети ефект - работодателите са доволни от свършената работа и имат възможност да увеличат заплатите на служителите си, което се вижда от данните за постъпилите данъци върху доходите на физически лица в бюджета. Но той е сравнително ограничен.

Кризата прави работодателите предпазливи

На фона на всичко това не са изненадващи резултатите от проучване на Българската стопанска камара (БСК) сред членовете ѝ, което показва, че 55% от участниците в  анкетата няма да увеличават заплатите през следващата година, 29% имат подобни намерения, а 16% все още се колебаят. Причини за високия процент работодатели, които не планират увеличение на заплатите, могат да се търсят както в икономиката, така и в работата на администрацията.

От една страна несигурното възстановяване на глобалната икономика и увеличаващите се рискове от нова рецесия, както и задълбочаващата се дългова криза в редица развити страни създават сериозни пречки пред световния икономически растеж , а оттам - и на България. Това кара компаниите да бъдат по-предпазливи, т.е. дори и да имат свободен ресурс, много фирми биха предпочели да го спестят, вместо да увеличат заплатите.

От друга страна инвестициите през 2010 г. са с 34.1% по-малко от тези през пред-кризисната 2008 г., а за първото полугодие на 2011 г. годишният им спад е 10.5%.

Третата сериозна причина за скептицизма на работодателите са административните решения за минималните осигурителни прагове и ставката на данъци и осигуровки върху труда, които увеличават разходите за труд.

В България МОП се договарят между работодателите и синдикатите по отделните икономически дейности преди началото на всяка година. Ако в някоя икономическа дейност не бъде постигнат консенсус между двете страни или пък няма синдикат, с който да се преговаря, министърът на труда и социалната политика може административно да наложи средното договорено увеличение на праговете по останалите дейности за нея - и обикновено го прави.

В такъв случай работодателите са изправени пред няколко възможност.

Първа възможност - ако бизнесът им изцяло формален и работодателите искат да го запазят такъв, то ще бъдат принудени да увеличат разходите си за труд изцяло за своя сметка.

Втора възможност - в случай че решат, че допълнителният разход е непосилен за тях или че просто не искат да го платят, то ще бъдат принудени да прехвърлят някои работници в неформалния сектор или да ги съкратят.

Трета възможност - ако част от бизнеса на работодателите е в неформалния сектор, то увеличението на МОП ще доведе до запазване на разходите за труд на работодателя, но намаляване на нетното възнаграждение (декларирано и неформално) на заетите.

До момента са договорени по-високи минимални осигурителни прагове по 46 от 81 дейности и средното увеличение е 7%. Най-високи увеличения са договорени при пчеларство, селско стопанство, търговия и туризъм и ако бъдат извадени от сметката, средният минимален осигурителен доход се покачва с 2%, сочат изчисления на БСК.

Ако практиката бъде запазена, средното увеличение от 7% ще бъде наложено на всички икономически дейности и скептичните 55% и колебаещите се 16% от проучването на БСК вече няма да имат избор и ще трябва да увеличат заплати.

Ако питате управляващите, винаги има възможност за увеличаване на заплати. Независимо че консолидираният бюджет продължава да е в дефицит вече трета година, от септември 2011 г. беше увеличена минималната работна заплата (МРЗ) от 240 лв. на 270 лв., което означава допълнителни разходи за държавата както за заплати, така и по други пера, които са обвързани с МРЗ.

Колко тежи

Управляващите, обаче не си дадоха сметка, че увеличеният разход за заплати ще тежи на частния сектор много повече, отколкото на държавния сектор. И всичко това става независимо от факта, че икономиката все още не е започнала да расте в сравнение с предкризисните си нива - тя все още се възстановява, а заетите работни места и свободните такива продължават да се свиват.

Т.е. частният сектор очевидно или е предпазлив, или не разполага със свободен ресурс, за да увеличи разходите си за трудови възнаграждения и всяко административно увеличение на данъци, осигуровки или МОП ще доведе до допълнително свиване на заетите.

Предвид множеството неизвестни пред европейските икономики, ситуацията в САЩ и световната икономика като цяло, едва ли може да се очаква висок икономически ръст на БВП в България през 2012 г.

Това от своя страна е вероятно да доведе и до по-умерен или никакъв ръст на трудовите възнаграждения, заради предпазливостта на работодателите. Дори и да разполагат със средствата, те могат да предпочетат да изчакат, за да видят как се развиват пазарите, вместо да увеличават заплати.

Картината, която виждаме на база на официалната статистика, обаче, ще е най-веорятно съвсем различна и отново ще покаже значителен растеж на заплатите и през 2012 г. Това е така, защото статистиката отразява една алтернативна реалност, заради сериозните административни намеси на пазара на труда по линия на МРЗ и МОП.

На фона на силно консервативните настроения на работодателите за увеличение на заплатите, традиционното увеличение на осигурителните прагове от началото на годината , както и вече случилият се ръст на минималнта заплата от септември тази година статистически отново ще покажат сериозен растеж на заплатите от началото на 2012 г., което няма да има нищо общо с реалността.

По-малко колективни договаряния, повече индивидуални

За да се доближат двете реалности - това, което виждаме от официалната статистика и това което на практика се случва в икономиката, трябва да се върви към намаляване на административните намеси на пазара на труда.

Трябва да се върви към намаляване на колективни договаряния докато се стигне до преговорите за ръст на заплати да стават на индивидуално ниво. В противен случай по-малко продуктивните работници получават по-високо от заслуженото увеличение на заплатите си, а по-продуктивните - по-ниско.

Често се чуват и призиви заплатите да се индексират с инфлацията, което е крайно вредно предложение. Ако ръста на възнагражденията не се дължи на увеличена производителност, единственият му ефект ще бъде да създаде още по-висока инфлация в бъдеще.

Ако нивото на трудовите възнаграждения престане да се използва като инструмент за социална политика, това само би могло да подпомогне увеличаването на заетостта и икономическия растеж.

Ако управляващите държат да се намесят и да стимулират ръст на заплатите, далеч по-продуктивно ще бъде да се фокусират върху повишаване гъвкавостта на трудовия пазар, подобряване на бизнес средата и осигуряване на стабилни публични финанси.

Oще: бизнес  бск  държава  заплати  моп  правителство  производителност  работодатели  синдикати 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

26 KingoftheROAD | 10.10.201123:46

Май се поотплеснахме от темата, та го избихме на история и цивилизация...

Малко хора знаят какво всъщност е направил Хенри Форд I навремето. Не не изобретил конвейера, а просто го е приложил в серийното производство. Той повишил заплатите на собствените си работници, за да могат те да си купуват колите които той произвеждал. Ей такова мислене у нашите "управляващи" и "бизнесмени" е като да видиш жълта врана. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

25 Ближи си сладоледа | 10.10.201123:33

KingoftheROAD,

така е. Така мисля и аз. Нищо вечно няма. На оня свят никой нищо не е занесъл. Идва един момент, в който червеите ни изяждат нас с всичките ни амбиции и претенции. Историята помни краха на много велики империи, организирани, далеч по-разУмно от нашата мижава държавица, дет' ша са пръсни пу шевовете от самочувствие,турено като на гол гъз чифте пищови.

Всичко си има цена. Безплатен обяд няма! Безплатно е само сиренцето в капана за мишки!

Момчета, беше ми приятно,ай лека ви нощ! Само хубавио сънища за вас. Бегам да спъ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

24 KingoftheROAD | 10.10.201123:29

Вечно и да искам няма да мога. Забравяш, че като народ сме надживели няколко империи. Те отдавна са в историята, а НИЕ все още сме тук, и се самоопределяме като Българи. Друг е въпроса, че сега някой целенасочено се опитва да ни разделя и владей, и засега успява. Но рано или късно юнак балкански ще се събуди. Може и мен да ме няма тогава, но май вече има някакви признаци на събуждане, ловко отклонени в неправилната посока. Следващия опит може да бъде и по-правилно насочен накъдето трябва...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 10.10.201122:58

Завиждам ти - ти се гласиш да живееш (и чакаш) вечно май Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

22 KingoftheROAD | 10.10.201122:50

Оня дето го трият

За чирпаването - нема проблема с лепа Брена ;)

Историята помни много примери на самозабравили се царе, императори, обществени строеве просъщесвтували хиляди години, и все пак нещо ги разбутало накрая, дали с външна или вътрешна помощ, друг е въпроса. Те олигарсите един друг си гризат териториите и кокалите, заслепени от алчност, и лакомия, и простотия, и самозабравяне, и прочее и прочее. Един от тях да поиска две бентлита, и другите може да скочат срещу него, че на тях само по едно, или пък някой да покаже слабост, другите са го налазили насекундата. На повърхността това не се вижда, и всичко изглежда привидно спокойно....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

21 Оня Дето Го Трият | 10.10.201121:50

Много ми се иска да е така и да сте прави.
Но реалността е друга - тази с перпетуум-мобилето.....и не се виждат признаци да се клати
Ако стане някога - аз черпя пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

20 KingoftheROAD | 10.10.201121:43

Оня Дето Го Трият

Е добре, сега можеш ли да разбереш, че дори и тоя, дето държи и хляба и ножа, също няма да е вечен? Той като направи някоя грешка, или вземе че отиде при свети Петър какво прайм? "Системата" пак ли продължава на перпетуум мобиле?
Словесни еквилибристики можем да си творим каквито искаме. Следващия след него може да е по-уязвим, освен това няма напълно заменими хора. Все нещо ще се попука някъде, и целата "система" ще се разплете сама. Може пък и някой друг с хляб и нож, по-гоуем от нашия да го ритне, или да го понаучи на цивилизация. Естествено на нашенския тъпунгер това не му и минава през главата, ама се полека, хубавите работи лесно и бързо не стават. Ръйш ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 10.10.201121:36

абсолютно си права!
В това две мнения няма......но за нормална среда, в нормална икономика.
Нали ти казвам - ако от едната страна наливаш данъци, а от другата изтичат Бентлита за една шепа олигарки, въобще не ти е нужно да създаваш никакъв продукт!
Съответно не ти е нужен и особено квалифициран персонал....
Фактите го сочат всеки ден, огледай се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

18 Ближи си сладоледа | 10.10.201121:22

значение, исках да напиша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

17 Ближи си сладоледа | 10.10.201121:20

За Оня Дето Го Трият

Пич, ский ся, само с голи комисионни и кинти под масата, не става! Ние освен всичко останало дет не ни е наред, не произвеждаме и някакъв кой знае какъв продукт. Нищо не изнасяме, само внасяме и търгуваме! Дано да съм на грешен път не искам да съм права, искам да се лъжа, ама пич тая порочна система ще се срине! Простата логика сочи натам.

П.П. Иначе съм жена, да. Но, това няма никакво занчение.
   

оценка

+0 -0