Недоволство 2.0 | webcafe.bg
Webcafe

Недоволство 2.0

Георги Деянов
20.08.2012, 17:40 (обновена 24.08.2012, 11:24)
На върха

Началото на края е поставено и вдъхновява. Защото освен красиво тук е и възможно.

Недоволството е вече различно. Целта не е да се излъчат лидери и да се делегира отговорност. Няма отново да се натоварят шепа супергерои с надежди, очаквания и разочарования. Гражданската активност не е еднократно действие веднъж на няколко години.

Не работи досегашният модел на несъгласие, гласоподаване и прибиране вкъщи да се осъществява телевизионен "контрол". Стига гневно гледане на телевизия. Не на демокрацията от дивана. Изключва се автопилотът, отговорността за живота се поема на ръчно управление. Ежедневно.

Благосъстоянието в развитите страни се създава от свободната инициатива, творчество, съзидателност на хиляди хора. Всеки, който отговаря на минимални и еднакви за всички изисквания, може да създаде организация, с която да се бори за възможности. В стопанството с отворен достъп има стимули и условия за все по-ефективно създаване на стойност.

Основен източник на награди става иновирането. Политиката е управление на общите дела - процес на взимане на решения какво да се прави, за да не живеем по-зле - управление на кризи, и какво да се прави, за да живеем по-добре - политики на развитие. В отворено и открито състезание на идеи и решения паят за всички се увеличава. Магията е неизчерпаемият ресурс на човешкото въображение.

Отворен достъп в стопанството причинява и поддържа отворен достъп в политиката и обратно. Установява се двоен баланс, който освен динамични пазари създава свобода и отговорност. Гражданско общество е многообразие на икономически агенти, които се превръщат в политически активни винаги, когато интересите им са застрашени.

Класическо негово проявление са природозащитници, протестиращи срещу промени в правилата, които улесняват разграбването и унищожаването на природата. Именно в постоянен мирен сблъсък на интереси се осуетява раздаването на привилегии на малка група за сметка на всички останали, а стопанството се развива устойчиво.

Въпреки всичко свободата и отвореният достъп не са естествени за обществата. Модерни изобретения са. Естественото е да има владетел и поданик. Владетелят измисля и налага законите. Раздава справедливост, както я разбира и чувства. Определя кой какво и как ще произвежда, прибира дан. Поданикът има право да спазва правилата. Ако е послушен и има късмет, преживява. Често безчестно в оскъдица, бруталност и страх отглежда децата си и ги учи за смирената главица.

Свободата не изненадва народите. Не може да се внесе или да се получи даром. Не се предизвиква чрез ритуал, нито (с) дистанционно. Очевидно е, че нормалността не се причинява и само с ентусиазирано гласуване. Заблуда е, че не може да се осъществява също толкова ентусиазиран, постоянен, пряк контрол върху решенията, които взимат политическите лица.

Осъществяването на общуване никога не е било по-достъпно. Не е луд този, който яде баницата, а който го държи офлайн. Ако гражданите не изискват от политическите си представители, олигарсите ще продължат да го правят. Всяка възможност за непрозрачно, необективно взимане на решения и разпределяне на ресурси ще се оползотвори. Най-силното оръжие срещу кражбата и лъжата е светлината. Превенция чрез прозрачност.

Вторачването в политиката - и още повече участието само веднъж на няколко години, произвежда половинчатите резултати, в които сме затънали днес. Съгласието за живеене в обществен строй, основан на политически плурализъм и пазарна икономика, не е равносилно на произвеждането му. Преходът ни към общество на отворен достъп е като модерна съраунд система, която не сме доинсталирали. Не е изненадващо, че не се чува добре.

Липсващите отворени достъпи и свободни пазари се извоюват всеки ден. Взискателно пазаруване помага. При възможност потребяване на екологично честни продукти. От домати през социологически проучвания до политически решения. Подкрепа за монополите не се равнява на подкрепа за развитието на динамично стопанство. Неуместно е да се твърди, че пазарната икономика се проваля в България: за 1300 г. никога не сме имали стопанство с динамична конкуренция, основана на отворен достъп.

Разбиване на информационния картел от новите медии е отличен пример как се печели от конкуренция. Отворен достъп до алтернативни източници на информация притиска традиционните медии да отразяват и анализират събитията и процесите, които хората смятат за важни, по обективен начин. Репутацията на медиите, които не отговарят адекватно на търсенето на истина, се съсипва чудесно.

Свободно е обществото на активно участие в процеса на взимане на решения. На будно разбиране на причините и пречките пред развитието. Свободата е отговорност уменията и предприемчивостта да се използват за увеличаване на благосъстоянието. Борбата отново е за свобода. Естествено е облагодетелстващите се от правилата на статуквото да пречат на демонтирането им. За останалите е революцията на осъзнаването, че промяна е възможна. Пречупване на мита за незначителността.

Свободният човек, независещ от държавата, от олигарси, изправено защитава правата си. Последователно и прагматично създава, налага и спазва правилата на печелившата игра. Днешните българи от исторически шум се превръщат в архитекти на обществото на отворен достъп. Отново е интересно.

Началото на края е поставено и вдъхновява. Защото освен красиво тук е и възможно.

Oще: демокрация  лидери  недоволство  отговорност  политика  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

36 Крив Макарон | 23.08.201209:47

Вдъхновяващо и изчерпателно го е написал Георги Деянов. Събрал е и е анализирал множество идеи и социални движещи сили. Ако посланието му стигне до повече хора, и те го възприемат преди да се впуснат в спорове, то определено ще повлияе положително върху гражданската активност в нашето общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

35 Teodora Boqdjiewa | 22.08.201217:37

Абсолютно прав е Павур- бунт трябва Идея
Влезеш ли в Системата ставаш като нея, властта просто те променя- справка Приказка за стълбата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

34 Pavur Pezev | 22.08.201216:24

Хунтата в Уругвай изтрепа доста комуняги,доста цивилни и 98 процента криминален контингент-на улицата,без съд,без неявили се адвокати,без внезапно заболели мутряги и фарсови,влачещи се с десетилетия процеси.За к'ви протести ми говорите бе?За бунт става въпрос,бунт...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

33 Boicho Boichev | 22.08.201213:19

Групи за натиск, тинк-танкове/мозъчни центрове/,фондации,форми колкото искаш-важното е да има организирано усилие да се променят нещата.
А има нужда от промяна в Бг, смятам, че всички сме съгласни. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

32 LaForce | 22.08.201211:19

истина са тези неща които казваш, опростяването е необходимо обаче, защото е трудно да се види цялата картина в този медиен шум. нещата наистина се свеждат до това - има организация и действия /обаче правилните - тоест такива което влияят на системата, а за това трябва да се познава тя, което е доста трудно заради шибания медиен шум/ има резултат, няма организация и действие - размиване в ти си такъв аз друг има смисъл, няма смисъл той е партия аз съм демокрация - и няма резултат защото няма входно въздействие... та така трябва да се действа, но трябва да се действия будно, разумно, с отчитане на обективните реалности. Например да се основе партия нова или стара няма смисъл, да се излъчат лидери също... това са схеми дето системата ги познава и ги обича и ще ги лапне като топла супичка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

31 fata morgana | 22.08.201210:59

Да, прав е Бойчо отново. Думичката „партия” ни звучи по-мръсно от псувня. Народът като я чуе, получава алергия. Пък „протест” си има една такава романтична окраска: революция, барикади, полицията те заплашва и т.н. романтики.
Ако трябва да съм искрена обаче, как да вляза в партия като не ми иде отвътре? Някой от форумците, ако основе, може и да вляза. Ама пак опираме до някой друг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

30 Boicho Boichev | 22.08.201210:48

лошото е, че тоталитаризма ни дистанцира от обществените организации-те станаха нещо чуждо, там някой си/партията/ назначава едни хора които се занимават с безсмислици...така беше обезсмислено всичко от профсъюзи до квартални организации и читалища.а не е било винаги така-вземете историята на читалищата, училищата, кооперациите, туристическите дружества-всичко е било самоорганизация и ентусиазъм и никой не е чакал да му се направи нещо на готово.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

29 Boicho Boichev | 22.08.201210:45

И не непременно партии.няколко младежжи от квартала спокойно могат да регистрират спортен клуб.И да се поинтересуват къде отиват паричките,които държавата и общината отделят за спорт.е няма да е много приятно да се сблъскат с намусените физиономии на тези коит си "папкат" без нищо да правят,но пък удоволствието да направиш нещо полезно за града си или за квартала си е много голямо.има проекти, програми, включително европейски и национални.
същото е с туристически дружества,читалища и с много други неща.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

28 Boicho Boichev | 22.08.201210:34

Никой смислен човек няма излишно време за политика,но удачно ли е даоставим политиката и институциите в ръцете на мерзавците, и после да очакваме от тези хора нещо добро.Или после да протестираме.Всеки5 може да отдели два часа седмично за "обществени занимания"или да отдели 5-10 лева месечно за някаква кауза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

27 Boicho Boichev | 22.08.201210:29

Опростяваш нещата.Протеста, уличния протест-не съм против, но това е само една от формите на политическа борба.За Южна Африка-съвсем не съм съгласен, че апартейда падна за една седмица-ами десетилетията в затвора на Мандела и сподвижниците му, ами АНК,която водеше десетилия борба включително и медийна, и военна и дипломатическа.Без да има мощна организация против себбе си като АНК,апартейда нямаше да се даде.
   

оценка

+0 -0