Малкият човек в голямата телевизия | webcafe.bg
Webcafe

Малкият човек в голямата телевизия

Иван Бездомни
30.04.2015, 18:31 (обновена 07.05.2015, 12:57)
служител в телевизия

Снимка: © Getty Images

В следваща фирма, в която бях, всеки ден работих с човек, които не ми знаеше името. Понеже трябва да се обърне по някакъв начин към мен, чувах какво ли не - педераст, кефал, чайник, гламавия, имаше подсвирквания...

Понеже животът рядко е гаден, защото по-често е отвратителен, стана случката с TV7.

Гледам случващото се и си мисля - да си телевизия е като да си съдия - като си добър, ти казват, че си незабележим, но като си лош или дори обикновен, обществото вади голямата балтия и те почва. Това се нарича аргумент от глупост - когато не знаеш нищо в дадена област, затова си представяш какво е, решаваш, че си прав и вече знаеш всичко за тази област.

В момента четете човек, които е работил дълго време с телевизии.

Работата ми беше интелектуална, креативна; беше от онези работи, в които знаеш какво ще правиш днес, но всъщност не знаеш, защото работиш с каквото излезе в новините този ден.

И ето какво мога да ви кажа от опит. В телевизиите се случват следните неща:

Седим с колеги на обедната почивка в едно кафе и чакаме да ни станат принцесите. Докато чакаме, до нас минава изпълнителният директор на фирмата, с която работим за една телевизия, явно запътил се и той на обяд. Човекът, мултимилионер, движи се с охрана, ни видя и ни покани с него на обяд. Отидохме в налудничаво скъп ресторант, където ни сервираха най-добрата, оргазмично вкусна торта. Преди нея имаше домати със сирене; и те също бяха изненадващо вкусни за такова наглед просто блюдо. Имаше и първо, но забравих какво е.

През цялото време си говорихме като пичове, заяждахме се с него, шегувахме се, той ни разказваше разни истории - някои от казармата, други любопитни по доста тъмен начин. Директорът ни явно си имаше отворена сметка в ресторанта, защото си тръгна преди нас и ни каза да не се притесняваме и да си поръчаме още нещо, ако някой има желание. Когато ние си тръгнахме, разбира се, минахме да си вземем принцесите, които бяха вече изстинали.

По-късно чух директора ни да казва на един от мениджърите: "Аз ще те еба, а ти ще мълчиш".

Трябваше да ходим във Варна на командировка. Една седмица обикаляхме в най-безпощадната жега да заговаряме непознати по улиците. Някои колеги оставаха до посред нощ, докато си свършат работата. На следващата сутрин в 7 пак на крак. Междувременно една от секретарките във фирмата стана изпълнителен продуцент. Предполагам, че е била много добра секретарка.

После дойде кризата, започнаха съкращения, разделихме се с тази фирма и отидох да креативя за друга - в друга телевизия. Там най-хубава беше гледката през прозореца, както и 3-4 човека.

Веднъж собственикът на фирмата дойде в стаята ни, започна да иска и след 20 минути искане излезе и си тръгна. Искането беше "да му сипете жестоко на тоя, направо да го смажете".

Ставаше въпрос за някакъв политик, с когото после се оказа, че са били приятели по спортна линия, ама нещо са си развалили приятелството. И ние ко да праим - сипваме.

Такива сипвания често са голям кеф, защото от една страна знаеш, че сипваш на човек, който заслужава сипано. От друга страна морално принадлежиш към отбора на човек, който също е от мафията и се появяват реплики като "като не искаш - напусни", обаче не можеш да напуснеш заради неудобното качество на сиренето да е с пари.

Седем месеца работих там. За това време прекият ми началник ме поздрави веднъж, само защото аз го погледнах и после отместих поглед, та му стана неприятно, че няма да го поздравя. Поне не ме уволни за това, както стана с един колега. Пряката ми началничка не ме поздрави нито веднъж, което е нормално при все, че не се запознахме дори.

Махнах се веднага, щом получих възможност от друга фирма от същия бранш за същата длъжност, където мислех, че нещата ще са по-човечни.

По принцип колегите ми са пичове, които фино балансират между нормалното и лудостта.

В следваща фирма, в която бях, всеки ден работих с човек, които не ми знаеше името. Понеже трябва да се обърне по някакъв начин към мен, чувах какво ли не - педераст, кефал, чайник, гламавия, имаше подсвирквания...

Заради други хора пък веднъж трябваше да започнем цялата си работа наново. Естеството на работата ми е такава, че ако я видиш свършена, ще си кажеш "ами да, разбира се, че така, това е съвсем интуитивно", но за да го направя да изглежда така, ми трябва време и мислене; то си има чалъм.

Час преди да бъде реализирана, човек, който си мисли онова от по-горе, реши да махнем някои неща, да направим отново други и да разместим трети, които се оказа, че също трябва да бъдат направени отново, защото това не е кайма да го месиш как ти е кеф.

За 4 часа трябваше да направим нещо, което по принцип правим за 12. Част от екипа си беше тръгнал, когато приключихме.

Сега фирмата затъва стремглаво, защото изпълнителният директор на една телевизия е решил да я продава и изкуствено ѝ смъква цената, за да го оставят и след продажбата като директор, което по веригата стига първо до нас.

На всичките ми работи пиехме в работно време. На всичките ми работи имаше поне по един назначен некадърник (най-малко един, рядко един), защото е някакъв на някого. На всичките ми работи имаше поне по един човек, който работеше извън работно време, когато се прибере вкъщи, събота и неделя и по празници. Това са скучните клишета, които всички знаем и солта на текста ми.

Скъпи малки хора, купете си кучета, за да не го изяждате вие другия път, когато царете тръгнат на война.

Oще: tv7  медии  медия  предаване  служители  телевизии  телевизия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

7 impact | 02.05.201510:56

"...педераст, кефал, чайник, гламавия, имаше подсвирквания..."
Ако е вярно, ти гордост нямаш ли бе, човек... Шокиран
Ако не е вярно, защо се излагаш зорлем?
Тези подробности с нищо не допринасят за темата, а на мен ми падна мнението за теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

6 Mako | 02.05.201510:17

Шамито | 01.05.201514:27
Да споделя.Една редовно канена личност в телевизиите взе че развали празничното настроение със спомен как една номенклатура убила няколко милиона родени и неродени българи
.......................................................

Благодаря Ви, че споделихте прекрасните си спомени за номенклатурата и празниците й. Беше вълнуващо за човек, който няма ясен спомен за тези времена!
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 02.05.201510:14

Кофти мирише в този текст...Кофти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.03.2014, 16:40

4 dimitarsto | 01.05.201517:55

Много точно описание на работата в медиите /и другаде/. То си личи от продукцията, която произвеждат. За нищо не става. Или в най-добрия случай е зрелищна, но в полза на някой политик.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

3 peta_wawa | 01.05.201517:46

И как ще помогнат кучетата, да го изядат те ли Объркан ?
Наистина много креативно, ба'си майката, уродска ра'ота Смее се ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 01.05.201514:27

Бизнес който не произвежда блага но умело живее от създадените от нас блага.Информират ни без да ни питат дали и как да бъдем информирани.Демократична ценност.Да споделя.Една редовно канена личност в телевизиите взе че развали празничното настроение със спомен как една номенклатура убила няколко милиона родени и неродени българи.Че за злобата човешка няма граници е ясно но показана от професор е човешки рецидив.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 01.05.201512:19

Интересна тема, която ми потвърждава мнението ми за българските фирми.
   

оценка

+3 -0