Аукцион-изложба на 40-те май-красиви фотографии на природата | webcafe.bg
Webcafe

Красотата на природата

Webcafe.bg , по The Times
22.04.2010, 14:53 (обновена 23.04.2010, 15:29)

1 от 4 снимки Назад Напред

бели мечки

"Танцуващи" бели мечки

Снимката на полярни мечки, които изглежда сякаш танцуват, докато чакат морския лед да се оформи в Арктика, е една от 40-те снимки, определени за най-въздействащите фотографии на природата, правени някога.

Всяка от тези снимки е избрана от членове на Международната лига на екологичните фотографи като кадър, който е уловил красотата в природата или подчертава уязвимостта на околната среда. Много от снимките ще бъдат продадени като част от първия "Зелен аукцион" на "Кристис" в Ню Йорк - в чест на Деня на Земята.

Полярните мечки на снимката се борят, докато се събират на нос Чърчил - тънка ивица земя, която навлиза в залива Хъдсън. Мъжките мечки обикновено не са общителни животни, но участват в игрови борби, докато се подготвят да се качат на ледовете, където ще прекарат зимата. Смята се, че те се борят като вид физически упражнения - и за да утвърдят мястото си в йерархията, но също така и за забавление.

Том Мангелсен, авторът на снимката, казва, че това е любимият му кадър.

Снимката на костенурките, събрали се по залез на островите Галапагос, е дело на Франс Лантинг, който чакал цяла сутрин, докато слънцето създаде лека мъгла над острова. Фотографията е избрана, тъй като показва природна среда, заплашена от масовия туризъм. Джъстин Блек, изпълнителният директор на Лигата на екологичните фотографи, казва, че вкарването на видове от други ареали също заплашва уникалната екосистема на островите, която е вдъхновила Чарлз Дарвин да напише "Произходът на видовете".

Уменията на Лантинг са признати и като фотограф на водни линии в делтата на река Окаванго, Ботсвана, която е използвана в няколко случаи за илюстриране на красотата на пресноводните екосистеми. Фотографията тук е правена около обед, така че слънчевата светлина прониква дълбоко във водата - и фотографът се гмурнал без никакъв агрегат за подводно дишане и изчакал мехурчетата да се слегнат, преди да направи снимката.

Австралийските морски лъвове, играещи си в морската трева край Литъл Хопкинс Айлънд, са избрани за аукциона заради начина, по който Дейвид Дубиле е уловил грациозното, но непредсказуемо движение на животните.

"Всички елементи от този кадър се събират в един момент, където всичко се получава", казва Блек. "Невероятно постижение за Дейвид да отрази това."

Снимката на Джак Дикинга на пясъчниците в Стоун Кениън при скалите Вермилиън в Аризона е послужила като основа за определянето на района като Национален парк през 90-те години.

Блек коментира: "Вкаменените пясъчни дюни могат да ерозират много лесно при докосване. Снимките могат да привлекат хората към уязвими места, но обратната страна на монетата е, че ако има предложения за икономическо развитие на определена област, хората трябва да бъдат наясно какво точно излагат на риск".

Oще: ден на земята  природа  фотография 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.