Американският дипломат Родерик Мур информира за царските юристи - Огнян Герджиков, Пламен Панайотов, Георги Петканов, Николай Свинаров | webcafe.bg
Webcafe

Хватката на "Юридическия кръг" на Царя

Webcafe.bg , БиволЪ
16.06.2011, 14:34 (обновена 17.06.2011, 13:17)
Симеон

Снимка: © BGNES

За Царя и неговия "Юридически кръг"...

Поредните разсекретени от WikiLeaks грами публикува сайтът БиволЪ. Този път те са на Родерик Мур, заместник-посланик по времето на Джейм Пардю, и са посветени на царските юристи, обозначени като "Юридическия кръг". Грамите излизат днес, когато Симеон Сакскобургготски навършва 74 години...

Според тях бившият министър на отбраната и адвокат Николай Свинаров първоначално не е бил ключова фигура в тази група, но според грамите дължи назначението си за министър на отбраната и заместник-председател на НДСВ на тяхното влияние...

03SOFIA88] РАЗНИЩВАНЕ НА ЮРИДИЧЕСКИЯ КРЪГ

ТЕМА: Разнищване на "Юридическия кръг"

(u) Класифицирана от CDA Род Мур (Родерик Мур, заместник-посланик на US посолството по времето на Джеймс Пардю - бел.р.)

1. (C) ОБЩ ПРЕГЛЕД: През последните седмици четирима от най-важните членове на т. нар. "Юридически кръг", който е с огромно влияние в управляващата партия НДСВ станаха прицел на различни по степен критики, повечето свързани с корупция. Поради тази причина премиерът се противопоставя на евентуално вземане на решителни мерки по въпроса.

Реакцията му във връзка с разгорялата се полемика около вътрешния министър Георги Петканов, министъра на отбраната Свинаров, председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, и шефа на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов ще бъде показателна за начина му на управление и може да се окаже с голямо значение за дълголетието на кабинета му. Край на общия преглед.

2. (C) От различните групи в хетерогенната управляваща партия, най-влиятелната досега е т.нар. "Юридически кръг". Състои се главно от бивши професори от юридическия факултет на Софийския университет и техни студенти. Водещите фигури за бившите професори по право Огнян Герджиков (в момента председател на Народното събрание), Пламен Панайотов (шеф на парламентарната група на НДСВ) и Георги Петканов (вътрешен министър).

Говори се, че всички те са близки до печално известния бивш шеф на кабинета на премиера -  Стоян Ганев. Адвокатът Николай Свинаров първоначално не беше ключова фигура в тази група, но и тук се твърди, че дължи назначението си за министър на отбраната и заместник-председател на НДСВ на тяхното влияние.

(Има и непотвърдени спекулации, че адвокатските му услуги, предоставяни на смятания за един от лидерите на организирана престъпност Васил Божков, също близък на Ганев, са изиграли роля за избирането му на тези постове.)

3. (S) Вътрешният министър Георги Петканов е предмет на подозрения от страна на десницата от самото му назначение насам, благодарение на репутацията му на активен член на комунистическата номенклатура в Софийския университет.

Подкрепата му за неефективния - и най-вероятно корумпиран - главен прокурор Никола Филчев породи критиките на тези, които се наричат реформатори. Той беше забъркан и в скандала с послушването, познат като "Гном".

Главният секретар на МВР Бойко Борисов каза на DCM (аташе по военните въпроси), че на 5-и януари е оповестил на премиера, че като резултат от скандала "Гном" или той, или Петканов или шефът на Националната служба за сигурност (НСС) ген. Иван Чобанов ще трябва да си ходят.

Тъй като Борисов е много популярен сред българската общественост (и очевидно пред премиера), а същевременно президентът наскоро гласува пълно доверие на Чобанов, призивът на Борисов прилича на прозрачен опит да свали дългогодишния си враг Петканов.

4. (S) В последно време министърът на отбраната Свинаров се озова под обстрел от най-малко две посоки. През декември американски екип, разследващ незаконната продажба на стоки с двойна употреба на Сирия от фирмата на Министерството на отбраната "Терем" докладва на премиера заключението си, че Свинаров е знаел за поне една пратка постфактум, но не е предприел навременни действия да спре втора такава или да информира членове на кабинета за нарушението.

Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев (стриктно да се защити) също повдигна обвинения за корупционни практики в Министерството на отбраната в (все още таен) доклад, изпратен на президента и ключови фигури в МО.

5. (C) Шефът на парламентарната група на НДСВ и заместник председател на партията Панайотов е разделяща фигура сред нейните депутати. Много от парламентаристите на НДСВ се оплакват, че не им се позволява да вземат участие във вземането на решения.

Той е критикуван за авторитарния си метод на управление и за назначения на протежета без да се консултира с останалите членове на групата. В последните няколко седмици пресата информира за предстоящи проблеми в ръководството на парламентарната група и подмяната на Панайотов от премиера с депутат, който ще бъде по-приемлив за склоните към бунт млади "немирници" в партията. (Смятаме обаче, че слуховете за предстоящото освобождаване на Панайотов са все още спекулация.)

Освен това Панайотов наскоро се срещна с бизнес клуб "Възраждане", сред членовете на който са хора като Васил Божков и други "тъмни" бизнесмени.

(Депутат, близък до Панайотов, ни каза, че той е потърсил и е получил благословията на премиера за тази среща.)

6. (C) Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков, който е тясно свързан с министъра на вътрешните работи Георги Петканов, до съвсем скоро успяваше да остане извън свадите. Но сега е повлечен в сагата Филчев от Едвин Сугарев, бивш заместник председател на опозиционната СДС и посланик в Индия.

В отворено писмо, публикувано на 7-и януари, Сугарев обвини Герджиков, че е предмет на незаконно въздействие от страна на главния прокурор Филчев заради възможно участие преди няколко години в корупционна схема за приватизирането на "Агропромстрой". (Герджиков е оказвал силна подкрепа на Филчев, който му е кум.) Герджиков отрича обвиненията, но те предизвикаха интерес към бившите му бизнесвръзки с представители на Мултигруп (МГ) - конгломерат, който се свързва с организираната престъпност.

7. (C) Министърът на правосъдието Антон Станков е известен адвокат от НДСВ, който очевидно не е свързан с "Юридическия кръг". Усилията на Станков да прокара реформа са осуетявани от дълбоко окопана правосъдна бюрокрация. Той има чести сблъсъци с Филчев.

Чухме от няколко източника, че премиерът Сакскобургготски и министър Петканов не подкрепят инициативите на Станков за реформа в правосъдната система, макар че наскоро премиерът даде знак, че ще подкрепи промени в Конституцията.

8. (C) Коментар: Няма признаци, че атаките срещу "Юридическия кръг"са плод на целенасочена схема. В момента доста други известни личности също са обект на политически и/или законов натиск по различни причини. (Включително Филчев, заместник премиера Николай Василев, бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, бившия премиер Иван Костов и още няколко души от администрацията му.)

Не е ясно и до каква степен "Юридическият кръг" е сплотена група. Обаче атаката на Сугарев спрямо Герджиков сякаш попълни шахматната дъска за предстоящо голямо политическо разкриване на карти през 2003 г.

(Точна прогноза - през юли 2003-а се случиха промените в кабинета на Симеон Сакскобургготски. При тях Пламен Панайотов се издигна до вицепремиер, а няколко министри смениха местата си - Лидия Шулева от социалното оглави икономическото министерство, Николай Василев, който беше икономически министър, стана транспортен. Подменени бяха министрите на образованието, на здравеопазването и създаден нов министерски пост за Филиз Хюсменова от ДПС. А в началото на изборната 2005-а, през февруари, от НДСВ се отцепи кръгът "Новото време". Това доведе до нови промени в кабинета, тъй като междувременно Лидия Шулева беше освободена от поста си на вицепремиер... Бел.р.)

В този начален етап поне изглежда, че играта ще притисне "Юридическия кръг" (заедно с Филчев) срещу дясно-центриската СДС. Този сценарий се усложнява от факта, че няколко официални лица от СДС си остават близки до Филчев, който е назначение на СДС (Никола Филчев стана главен прокурор по време на кабинета на ОДС, оглавяван от Иван Костов. Твърди се, че за него е гарантирал Йордан Соколов - бел.р.).

Много е рано да се каже дали "Юридическия кръг" ще може да задържи доверието на премиера, а с него и контрола над водещи управленски позиции, и/или дали битката ще разцепи НДСВ и дали дори ще предизвика предсрочни избори.

Междувременно изглежда, че БСП, която има добра преднина в повечето социологически проучвания, ще стои встрани и ще остави другите играчи да се унищожават взаимно. Край на коментара. Р. Мур

Oще: wikileaks  биволъ  бойко борисов  георги петканов  грами  ндсв  николай свинаров  пламен панайотов  родерик мур  симеон сакскобургготски  юридическия кръг 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 12:17

1 Скапаняк | 17.06.201109:58

Ах, ти, лъжлив гнусен алчен дедо!!!!
   

оценка

+0 -0