Контраромите | webcafe.bg
Webcafe

Контраромите

Огнян Исаев*
20.01.2014, 17:38 (обновена 23.01.2014, 08:46)

1 от 2 снимки Назад Напред

Контраром

Ромски войник в нацистката армия по време на Втората световна война - проблемът с доброволното сътрудничество на статуквото не е от вчера

На 14 януари 2014 г. (ромската Нова година) ромски деца от страната бяха натоварени в автобусите и изсипани в София с една едничка мисия - да сурвакат първите мъже и жени на държавата и чуждата дипломация. Ромите нямат традиция децата им да бъдат водени под строй да сурвакат първите мъже и жени държавници и дипломати у нас.

Без никакви съмнения сурвакарската акция ще намери достойно място в доклада на България за интеграция на ромите. Логично е да се отговори на въпроса сурвакарите могат ли да бъдат лицето на ромското недоволство, насочено към насурваканите. Ромите не бива да мълчат, когато ромският въпрос е принизен до сурвакането и баенето, танците и музиката, медиаторството и обслужването, проектите и парите. Ромските морал и достойнство са над материалното и мляскането на ръката на чорбаджията.

Чудите се какво е общото между контра и роми? Връзката е топла, даже пари. До ден днешен властта не спира да клонира контрароми, които един хубав момент ги бута срещу ромите, осмелили се да крещят на властта или да й дават акъл. Механизмите за объркване и противопоставяне се тестват в бета версия първо там. Трагедията на ромите е, че разбират лабораторната си роля, едва когато експериментът се повтори в масов мащаб. Ромите са опитната мишка на задкулисието.

Правителство на Орешарски бяга от допир с ромите. Те влизат през задната врата, то ги изхвърля през централния прозорец. Те надигат глава, то ги шляпа по врата. Те вдигат ръка, то ги бие през ръце. Те го сурвакат за здраве, то им казва, че нямат късмет. Стокхолмският синдром тресе ромите до изпотяване.

Ако си служим с думите на Малкълм Екс - мнозинството ромски будители приличат на опитомените домашни роби, които имат силна физическа и психическа връзка с господарите си. Единици са ромите, които са като диви полски роби - неподатливи на контрол, непредвидими и безкомпромисни с владетелите си.

Те раждат много и ядат много

Разговорът за ромите и ромския въпрос, безусловно трябва да бъде разгледан с оглед положението на цялото общество. Загубите на гражданска автономност и личностна независимост са тежка модерна форма на робство.

Лишение, което ромите търпят от години - систематични държавни усилия за ограничаване на участието им в подреждането на приоритетите на България и разпределянето на обществените блага.

Днес националистите от Държавна сигурност смело и кресливо играят със стария страх малцинствата да не надминат по численост мнозинството. Напомнят, че голяма част от новородените са с майчин език различен от българския. Към комунистическото тълкуване на малцинствата с тъмночервен конец е пришито капиталистическото разбиране - малцинствата са само консуматори.

От тук насетне е много лесно да се насъска мнозинството срещу малцинствата - „те раждат много и ядат много, а ти плащаш и за двете им дела".

Явно в случая имаме девиантен етноцентризъм, чиито симптоми са вредни за България. Сърбежите се усилват на фона на ромското гето, заприличало на модерен концентрационен лагер. Оскубаната бременна ромска майка с дете в ръка. Брадясалият черен ром. Протегналото ръчичка ромско чшаво. Все образи, които влизат в дома и съзнанието ни през телевизора, вестника, компютъра, радиото, а напоследък и през книгата.

Така с лекота се настървяват роми (турци и др.) срещу българи, мюсюлмани срещу християни, граждани срещу контраграждани, идеалисти срещу контраидеалисти. Гьобелс би завидял на резултатната пропагандна машина с грозни странични ефекти.

Не е само физическо оцеляване

Ромският въпрос далеч не е само физическо оцеляване или само съществуване. Не е неплатена сметка за ток или вода. Нито пък двайсетолевка по време на избори. Българските националисти добре знаят, че мястото на тази тема не е на опашката за социални помощи и детски надбавки. Идентичността и самоидентификацията са в основата му, а после навлизане в културата, икономиката, политиката.

В исторически контекст, ромите са неделима съставка от Източния въпрос. Ромите, турците и мюсюлманите са пламенни редови бойци под българския флаг по време на войните. Те воюват с ясното съзнание, че хвърлят сили в името на родината си. Жадували за строеж на собствена родина - майка на всички, а не мащеха за едни и майка за други.

„За чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност", са думите на Левски, които тогава вдъхновяват българските борци, сред които, турци, роми, и мюсюлмани. Едва ли някой от тях е предполагал, че един ден ще бъде сочен като квартирант в България

Време е за събуждане

Ромите са в безпричинна или умишлена летаргия. А ситуацията на България изисква адекватно им събуждане. Неутралната позиция е по-пагубна дори от ролята на губещите. Защото рано или късно победители и губещи сядат на масата за преговори, а неутралните - встрани от нея.

Колебливостта на ромите ги изключва от визията на България. Ромските водачи страдат от болестта, която била характерна за българските чорбаджии - конформизъм. На вратата обаче здраво чука дебата за открити позиции и свалени карти. Ромската къща е разхвърляна - един сурвака, друг окупира, трети е медиатор, пети ходи на стаж, шести е експерт, осми е в опозиция, девети в позиция, десети е безплоден оратор... Липсва равносметка и принципно последователно държание. Разхвърляния двор улеснява системата.

Позволява й да лъже, че има само и единствено контрароми.

*Авторът е бакалавър по журналистика, и магистър по психология. Работил основно в неправителствения сектор. Член на партия НПСД.

Oще: власт  гражданско общество  интеграция  контрапротест  роми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

30 Симо Петков | 10.04.201405:53

.... " Уебкафе : Ромски войник в нацистката армия по време на Втората световна война - проблемът с доброволното сътрудничество на статуквото не е от вчера .. "
------------------------------
Вече съм сигурен .. ТОВА НЕ Е НИКАКЪВ РОМСКИ ВОЙНИК , а е азербайджанец .. проверено е всичко !

Любезно предоставям линк : ...
http://reibert.info/threads/redkie-foto-inostrancev-v-vermaxte.11823/page-50
.. "Ещё такой весельчак подвернулся
Азербайджанец. К сожалению, было уже много раз, там серия фотографий. "
-----------------------------------------
.. ".проблемът с доброволното сътрудничество на статуквото не е от вчера" ..
И възниква въпросът към Уебкафе - ако е азербайджанец - дали пак проблемът с доброволното сътрудничество на статуквото не е от вчера ...
И още един въпрос - ами за какво, за Бога- е сложен тукана към статията азербайджанец... какво аджеба , илюстрира неговото фото ???
И съвет - повечко да се чете .. по-малко да се пише!

Накрая се извинявам, за малкия оффтопик ... но това бе приятелска корекция!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

29 sim4o | 07.04.201417:33

Ето снимки на служещи във Вермахта и СС ...
Има от всякакви раси и цветове на кожата ...

П.П. според този линк ТОЧНО ТАЗИ СНИМКА е на военнослужещ от азербайджанския полк на 162 дивизия на фон Нидермайер .... тя е била на фронта в Италия ... та това ВСЕ ПАК ЦИГАНИН ЛИ Е ИЛИ АЗЕРБАЙДЖАНЕЦ??

http://reibert.info/threads/redkie-foto-inostrancev-v-vermaxte.11823/page-48

НЕ МОЖАХТЕ ЛИ ДА ПРОВЕРИТЕ???? ..

Ако бъркате в снимките при условие, че за 162-а дивизия има море от информация , как да ви повярваме ,че ПИШЕТЕ ИСТИНАТА В СТАТИЯТА?....

ето отново снимки от военнослужещи във Вермахта ...
http://reibert.info/threads/redkie-foto-inostrancev-v-vermaxte.11823/page-44
http://reibert.info/threads/redkie-foto-inostrancev-v-vermaxte.11823/page-38

Съвет - ДА НЯМА ИЗКАЗВАНИЯ НЕПОДГОТВЕНИ ..
Отваря се, каквото Симчо е дал и се чете внимателно и се сравняват снимките!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

28 sim4o | 07.04.201417:16

Това на снимката е Емил Крист - роден във Фулда в 1908 ... шофьор първо във Вермахта а после и в 34-а дивизия СС "Дирлевангер" ...

П.П. то на фронта е имало и т.нар "мишлинге" германци с еврейски корени .. какво толкова странно ... Самият внук на Маркс е офицер (не е внукът от дъщерите , а от признатия от Карл син роден от икономката ) - и загива на Източния фронт ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.01.2014, 22:33

27 Niks1na | 22.01.201422:57

Огнян Исаев е национален предател. Той е СЕПАРАТИСТ, който, бидейки подчинен на Касим Дал и Корман Исмаилов, които са пантюркисти, ислямофашисти и поклонници на диктатора Ердоган, се опитва да унищожи БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. На господина явно не му е ясно, че след 1878 година БЪЛГАРИЯ Е НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, а не някаква ,,мултиетническа'', ,,многонационална'' и не знам си каква друга държава. Като национална българска държава е основана нашата родина и като такава е призната от целия свят. ВСЕКИ, КОЙТО СЕ СТРЕМИ ДА ПРОМЕНИ БЪЛГАРСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ Е СЕПАРАТИСТ. Що господина не отиде във Франция и не пробва да им каже - учете на ромски във френските училища ?! Ще го изхвърлят като мръсно коте, защото Франция е една от най - демократичните държави, но е НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА НА ФРАНЦУЗИТЕ, господинчо Исаев. И всеки, който се опита да промени статута на Франция е СЕПАРАТИСТ и подлежи на държавно преследване. Уникално е как след изявленията на ислямофашиста Ердоган за Кърджали и Делиормана се дава трибуна на такива национални предатели, които се стремят да унищожат Българската нация. Още нещо, господинчо, говориш за Малкълм Екс, да ама негрите са били РОБИ В АМЕРИКА. А кога циганите са били роби в България ? НИКОГА !!! А виж, ЦИГАНИТЕ СА БИЛИ РОБИ В РУМЪНИЯ - ТОВА Е ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ, ЩО НЕ СЕ ИЗНЕСЕШ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ И ДА ХОДИШ ДА ЗАЩИТАВАШ ПРАВАТА НА РУМЪНСКИТЕ РОМИ, КОИТО ДЕЙСТВИТЕЛНО СА БИЛИ РОБИ, А ? И КАТО МИ ГОВОРИШ ЗА АМЕРИКА - СЛЕД ИНТЕГРАЦИЯТА КАК СЕ НАРИЧАТ НЕГРИТЕ... АФРО... АМЕРИКАНЦИ, ПРАВИЛНО ! Когато вие почнете да се наричате ромоБЪЛГАРИ или Българи от ромски произход - защото в чужбина никой не ви бръсне за роми, а всички ви наричат ,,Българи'', с което ясно ти казват националността, понеже си явно много объркан - или ти плащат от Турция, да си объркан, а ?! Та, когато вие почнете да се наричате ромобългари или българи от етнически произход, ТОЕСТ ПОКАЖЕТЕ ЖЕЛАНИЕ ДА СТЕ ЧАСТ ОТ НАС, тогава НИЕ, МНОЗИНСТВОТО, КОЕТО Е ОСНОВАЛО ТАЗИ ДЪРЖАВА В СЪГЛАСИЕ С БЪЛГАРСКАТА ХИЛЯДОЛЕТНА ДЪРЖАВНА ТРАДИЦИЯ, ЩЕ ВИ ПРИЕМЕМ КАТО ЧАСТ ОТ НАС. Докато се самоотделяте НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ НИЩО. А да вървиш срещу БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА - УСПЕХ В ЖИВОТА, МОЙТО МОМЧЕ, ПИТАЙ ГЪРЦИТЕ КАКВА СЪДБА ГИ СПОЛЕТЯ ПРЕЗ 1905 ГОДИНА - КОЕТО МАЛЦИНСТВО Е ТРЪГНАЛО ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, НЕ Е ПРОКОПСАЛО ! А, да - ЗЕМИ СЕ ЗАГРИЖИ ЗА ТРИТЕ МИЛИОНА РОМИ В ТУРЦИЯ, ЩОТО ТАМ ИМА НАЙ - МНОГО РОМИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ ! АМА НЯМА ДА ГО НАПРАВИШ, ЩОТО ОТТАМ ТИ ПЛАЩАТ, НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ !!! Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

26 pepe | 22.01.201419:08

Ама Дедогош, този проблем, за който говориш не е в ромите, а в политическата ни система. И в правната.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

25 Georgi Tashev | 22.01.201417:13

http://www.youtube.com/watch?v=MXSHnam0ezs бам! бам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

24 dedogo6 | 22.01.201412:56

Пепе - хахахаххахахахаххахахаххахахахаххахаа

Ааахахахаххахаххахахахаххааха... Смее се Mr. Green

Ти си вярваш , нали?
10 години съм живял с едно семейство , разселено от бай Тошовия режим в панелен блок... .Това преди 10-ти.От тогава са минали още 25 години.
Всичко си е както преди, ама сега са избирателна маса на който плати нали...
Кой ще ги пипне , братле? Чуди се
Вярваш ли го това?
Когато пазач, изпълняващ длъжността си , гърми по мангал, крадящ от НКЖИ , той е престъпник нали?Когато мангали крадат болтове , и дерайлира влак, няма кой да направи нищо, сакън... Бесен Лош или много луд
Не ми пука какво си мислят, четейки моите коментари!Ако изобщо могат да четат, с изключение на Исаев , който е клиничен случай на дебелокожо животно.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

23 азът | 22.01.201412:47

Нека ме гледат накриво толерастите, ама всичкорто мангал трябва да се кастрира при раждане, и след 50 години всичко ще е наред. Няма да липсват на никой. Може и да убием жираф или два Много щастлив
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

22 Manuela Gerenova | 22.01.201412:02

Аз пък ще кажа - ай сиктир с тия помощи. Не може да народиш 4 деца и да питаш за помощ. Ще родиш едно или две и ще си вземеш мерките от там - нататък. Не разбирам кравешкия възторг по имането на много деца и никога няма да го разбера. Като си направил повече от две - ще си смяташ нещата, понеже да го направиш е най-лесно.
Да, лошо е, че има социално слаби семейства, които не успяват да получат необходими за тях помощи заради някакви левове разлика. Само че трябва да се тегли чертата някъде и все ще има някой, който е примерно с един лев над тази черта. Несправедливо е, но трябва да има някакъв таван.
Отделно, много ми хареса идеята, дошла от Финландия. Дават ти една кутия с необходими консумативи. Кутията може на първо време да се ползва като легло за бебето. Що пък да не - нали и без това се предполага, че финансовата помощ трябва да отиде точно за тия неща. А така Х'Айшету няма да може да изпие кинтите...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

21 pepe | 22.01.201411:45

Дедогош, наместо да се злобее срещу тях /с което само им помагаш - те тези статии имам чувството че са за това - да събират материал за лошите българи с който после да ни топят пред разни международни организации/ трябва просто да бъдат приравнени /наистина ефективно и напълно/ към останалите граждани /те и без това нали това искат/ - значи да им се отнемат всякакви привилегии, да им се вменят равни задължения и да се поставят при конкурентни условия. И закона да се прилага стриктно към тях.
Даречем не плащат за използваните комунални услуги - осъждаш ги дори и да не можеш реално да вземеш пари от тях имаш влязла в сила присъда - ако тръгнат да се жалват, можеш да покажеш - ето, те са направили това и това, осъдени са, на основание на тази присъда е направено еди какво си - ако не си им взел гащите тогава ще можеш да кажеш - ето - аз не им взех гащите, защото аз съм добър, а те са престъпници и са осъдени за това. Значи аз съм добрия а те са лошите - и имам доказателства. И им запушваш устата. И правиш така, че всички да научат... и т.н. в този ред.
   

оценка

+0 -0