Защо му е на Китай България | webcafe.bg
Webcafe

Защо му е на Китай България

Дойче Веле
05.04.2012, 17:58 (обновена 06.04.2012, 08:03)
Годината на Дракона

Снимка: © Getty Images

През 2012 г., Годината на дракона, експанзията на Китай в Европа е факт

Китайците настъпват. Вече не с ресторанти, а с пари в брой. Предпочитат да ги инвестират на Балканите. България не прави изключение - китайските вложения в страната са се увеличили с цели 320 процента.

Следната статистика не говори особено добре за интереса на германските инвеститори към България: през 2011 г. от България към Германия са изтекли повече парични средства, отколкото в обратната посока. От българска гледна точка дефицитът възлиза на 56 млн. евро.

Така по отношение на инвестициите германските фирми остават далеч зад тези от Холандия, Русия и Австрия. Сред "отличниците" е и Китай - само за една година китайските инвестиции в България са скочили близо 4 пъти.

Защо китайците идват тъкмо сега?

До 2010 г. китайските инвестиции в България са включвали една фабрика за стъкло, един соларно-енергиен парк и заводи за производство на телевизори и климатици. Като цяло китайските капитали за периода 1996-2010 г. възлизат на едва 17.5 млн. евро.

През 2011 г. вложенията на азиатската страна в България вече надхвърлят 70 млн. долара, след като китайци стъпват и в автомобилостроенето и земеделието. Ръстът възлиза на цели 320 процента, похвали се наскоро посланикът на КНР в София Гуо Йеджоу.

Това е забележително увеличение, като се има предвид факта, че в същото време китайските инвестиции са нараснали средно с 53% за Европа и с 94 на сто в страните от Европейския съюз. Сред най-големите "ловци" на китайски инвеститори са Гърция, Румъния и България, написа наскоро и италианската агенция ТМ нюз, цитирана от БТА.

Но защо китайците идват тъкмо сега? Едно от обясненията е, че Китай е единствената страна, която продължава да постига сравнително висок икономически ръст. Друга възможна причина е глобалната криза - докато еврозоната боледува, Пекин използва възможността да стигне до европейските пазари. А това е добре дошло за балканските икономики, загърбени от Стара Европа заради кризата.

През задния двор

По този повод много специализирани издания вече пишат за китайски инвестиционен десант в Югоизточна Европа. Гърция, която сключи стратегическо партньорство с Китай, е само един от примерите в това отношение. Интересите на Пекин са свързани с контейнерните пристанища в Пирея и Солун и строежа на офшорен комплекс от вятърни електроцентрали с мощност между 200 и 300 мегавата.

В Румъния китайците финансират с 1 милиард евро строежа на нова голяма топлоелектрическа централа и влагат средства в изграждането на ветрогенераторни паркове, в инфраструктурата, селското стопанство и минното дело.

На Сърбия китайската Exim Bank отпуска кредит от 1 милиард евро за модернизиране на две електроцентрали и за построяването на мост над Дунав. Китайски консорциум участва и в проекта за нова топлоелектрическа централа на стойност 2 милиарда евро. Македония пък внася китайски автобуси, а по протежението на р. Вардар Китайската банка за развитие ще инвестира 1,5 милиарда евро в 12 водни електроцентрали. Китайският юан стигна и до Словения, а в Хърватия китайци ще разширяват транспортната мрежа с нови пътища, ж.п.-линии, летища и пристанища.

През Бойница и Ловеч към Европа

И България има принос за китайското настъпление към Европа. В края на миналата година беше прерязана лентата на първата държавна китайска инвестиция в размер на 10 милиона евро за отглеждане на царевица, люцерна и слънчоглед в един от най-бедните селски райони на ЕС - край видинското село Бойница. Бойница обаче е в Европа, а земеделските площи в региона са сред най-евтините в целия ЕС - 1 500 евро на хектар срещу 12 000 евро в Гърция и 41 000 евро в Холандия, да речем.

От тази година България е врата и за китайските автомобили в Европа. Статистиката отчете, че 300 българи карат вече автомобили от марката "Грейт уол", сглобявани в завода край Ловеч. При пълно натоварване след време производството може да достигне 50 000 автомобила годишно. В бъдеще китайците възнамеряват да изнасят ловешките си автомобили - най-напред в Румъния и Турция, а по-късно и в Швеция, Норвегия, Великобритания и Германия.

С други думи - докато Брюксел следи как върви напредъкът в новите страни-членки и страните-кандидатки за членство в ЕС, Пекин инвестира в икономиките им. Запитан за какво му е на Китай България, китайският посланик в София Гуо Йеджоу признава, че "Китай се нуждае от всички, които могат да му помогнат да завоюва нови пазари".

http://www.dw.de

Oще: автомобили  българия  ес  износ  инвеститори  инвестиции  китай  ловеч  пазари  румъния  статистика  турция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

5 pueblo | 07.04.201223:11

:lol баси настъплението,да го еба.... 70млн долара Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2012, 19:55

4 tukayto | 06.04.201220:15

Българският народ благодари на китайския пролетарият, че произвежда всичко и на българина не му се налага да работи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

3 leibstandarte | 06.04.201213:11

Рахат бъдете, инвестират повече. Числата в статията просто не са коректни. Аз, дето въобще не ми е пряко работа, съм запознат с две големи инвестиции, които не са цитирани в статията и по които има вече плащания за над 20млн лв. само миналата година, а големите траншове предстоят тази. Друг е въпросът в бъдеще дали няма да си ги платим с лихвите Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.04.2011, 04:26

2 Aleksandar Staykov | 06.04.201209:49

Пепе, това ми направи и на мен впечатление... не настъпват ми направо се влачат. явно интереса им към България е доста нисък.
нищо де ние се пазим за следващия инвестиор, Виетнам. с тях имаме връзки... ако пак не ни изпреварят съседите де...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 05.04.201219:20

Проеки за по милиард и нещо всеки в Гърция, Сърбия, Румъния и 70 милиона общо в България. Голям напредък, няма що. Цели 320% от нищо.
   

оценка

+1 -0