Най-странните забрани по света | webcafe.bg
Webcafe

Най-странните забрани по света

Webcafe
28.07.2017, 11:09 (обновена 31.07.2017, 13:13)

1 от 14 снимки Назад Напред

Дъвка

Снимка: © Getty images

Сингапур: забранени са дъвките
В Сингапур има редица закони, които звучат леко странно. Най-озадачаваща обаче е забраната на дъвки. Тя се отнася както за продажба, така и за внос на продукта. За нарушителите са предвидени солени глоби от около 1000 долара, като някои рискуват и затвор.

През лятото много хора избират почивка в чужбина, където откриват красотата и културата на други страни. Там опитваме непознати храни, съзерцаваме архитектурни забележителности и си прекарваме приятно.

Именно, за да бъде почивката безгрижна до край е хубаво да се познават местните обичаи. В противен случай рискувате да попаднете в най-добрия случай в неудобно положение, в най-лошия - в затвора. Миналата седмица в Саудитска Арабия арестуваха жена, разхождала се по минижуп на исторически забележителности.

Не само в арабските страни има странни забрани, вижте какви и къде в галерията.

 

Oще: австрия  акропол  анонимни блогове в русия  без стрийптиз барове  германия  гърция  да се маскираш като хитлер  деца  дъвки  дългокоси мъже  иран  исландия  как да кръстим детето  канада  кетчуп и майонеза  магистрали в германия  най-странните забрани по света  португалия  проходилка  разплащане със стотинки  русия  сингапур  токчета  хора със свръхтегло  швеция  япония 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2011, 22:51

2 Veselina Jecheva | 08.08.201716:23

за Акропола също няма нищо странно - там не разрешават дори да се облегнеш на колони, какво остава да ходиш с токчета по останките. то пък сигурно тълпи мацки с токчета има там, да се пребият по неравностите :-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 29.07.201712:12

"В Сингапур... Най-озадачаваща обаче е забраната на дъвки."

Изобщо не е озадачаваща. Причините са коментирани многократно.
След 60-те години Сингапур се развива прекалено бързо. Само за няколко десетилетия забогатяват и строят модерна инфраструктура. Но хората не могат да се променят толкова бързо. Плюят дъвки навсякъде в модерните хотели, вандали запушват датчиците на вратите в модерния градски транспорт и т.н. Проблемите им тогава са много по-сериозни, отколкото с хулиганите в западните страни - става дума за твърде високи разходи за почистване в една все още развиваща се страна. Затова и са наложили по-сериозни мерки.
И впрочем не всички дъвки са забранени - лесно можете да се сдобиете с рецепта за медицинска или никотинова дъвки.

* * *
"Във Франция е забранено да се прекалява с майонеза, кетчуп и сосове. Това важи обаче за училищните столове... разпоредбата от 2011..."

А на това кое му е странното? Всички нормални страни регулират храненето в детските заведения, даже понякога и ненормалните като нашата. За разлика от френската, нашата наредба е по-ранна - от 2009 и забранява: чипсове, снаксове, зрънчовци, подсладители в храните, плодови сокове от концентрат, мекици, тулумбички, захарни изделия (с изключение на шоколад), пържени ядки, сухи супи и още много.

* * *
"На магистралата в Германия е забранено да останеш без бензин, не може да се спира, нито пък да се върви в аварийната лента... Глобата за нарушителите е 100 евро."

Глупости. Няма закон, който да забранява липсата на бензин. И не е забранено спирането изобщо, а спирането и паркирането за повече от 3 минути. И глобата не е 100, а между 30 и 100 евро. Много ясно, че няма да ви глобят, ако спукате гума в предмет паднал на пътя или спрете заради влошено здраве на някой в колата.
А вървенето в аварийната лента е забранено на всички магистрали по света, включително и на българските. Вземете отново да прочетете Закона за движение по пътищата, за да спестите някой лев от глоби!

* * *
"Ако сте в Швеция и детето ви ядоса здраво, недейте да му удряте един по дупето."

А ако сте в България не го удряйте където и да било! Даже не го тормозете с думи! Забранено е от Закона за закрила на детето.
Абе, сериозно ли смятате, че това е странна забрана бе, тъпанари? Наистина ли си биете децата?

* * *
"Исландия, Дания и Португалия - не може да кръстиш децата си, както си искаш... В Дания предварително одобреният списък съдържа 7 хиляди имена."

Не само там. В много държави е така и целта е не да има странна забрана, а да се защити детето от глупостта да го кръстите Ютия или Фейсбук.
И списъкът в Дания не е със 7 000, а с почти 37 000 имена - 16500 мъжки + 20200 женски.
https://ast.dk/born-familie/navne/navnelister/godkendte-fornavne

* * *
"В някои австралийски щати времето, когато можете да къртите с флекса или да извършвате шумни дейности у дома е строго определено."

Ами то почти навсякъде е така. Кое му е странното? И в България е така. Не знаете ли, че общините забраняват силния шум в определени часове?
http://www.sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=103

* * *
"В Канада проходилките, устройствата, които помагат на детето да проходи и дават известно спокойствие на родителя, докато хлапето вършее из стаите, са забранени. Според канадците те са опасни за развитието на децата и съответно не се продават. За нарушителите има глоба от 70 канадски долара."

Не само според канадците, а въобще според лекарите в много страни. В САЩ строго се препоръчва да се избягват. Първо, че спокойствието за родителя е измамно и проходилките повишават опасността от нараняване. И второ - изобщо не помагат на прохождането. Доказано е, че забавят изграждането на двигателни навици.
Така че нищо странно няма. Реагирате тъпо и първосигнално без да мислите или поне да проверите как са нещата.
И глобата не е 70, а 100 000 канадски долара или затвор.

Във вашия сайт има цитати от Етичния кодекс на българските медии, сред които и задължение за проверка на информацията като основно изискване и стандарт за работа.
http://www.webcafe.bg/newscafe/obshtestvo/id_742527806_ABRO_vze_otnoshenie_po_kazusa_Vasil_Ivanov_-_Nova_televiziya

Та, като си говорим за забрани, няма да е зле да подпишете Етичния кодекс и да го спазвате.
http://mediaethics-bg.org/
   

оценка

+1 -0