Извинете, защо и срещу кого протестираме? | webcafe.bg
Webcafe

Извинете, защо и срещу кого протестираме?

Христо Георгиев
28.10.2010, 11:14 (обновена 28.10.2010, 16:41)
студенти

Снимка: © Sofia Photo Agency

Протестират - а защо и срещу кого?

Вероятно около 80% от студентите от СУ „Св. Климент Охридски", излезли на протест днес, няма да са в състояние да отговорят на този съвсем елементарен въпрос, свързан с конкретното им занимание в момента.

Положението в образователната ни система, и то не само в сферата на висшето образование(просто човек там някак вече е достатъчно пораснал, за да го оцени) е такова, че протестите са задължителни, спешни и неизбежни. Въпросът е: с каква цел се провеждат? Кой ги организира? Общостудентски ли са?

Когато дадена група от обществото е решила да излезе на протест, то е редно по-голямата част от самоопределящите се като принадлежащи към тази група да са наясно с какво и за какво се борят.

В конкретния случай, доколкото се разбира от официалната информация за протеста, борбата е за спешна финансова помощ, за да не се затварят ВУЗ-овете през зимните месеци.

Това категорично не е повод СТУДЕНТИТЕ да излизат да протестират! Или поне със сигурност не с демонстрация пред Министерски съвет, което навежда на мисълта за протест срещу правителството.

Неясно защо обаче, винаги дебатът за ефективното управление на финансовата помощ, получавана от университетите*, преминава встрани от елементарната връзка между некадърния (или отсъстващ!) мениджмънт и недостигът на пари.

Защо трябва да се отделят допълнителни ресурси, докато университетите си стоят нереформирани и непродуктивни? Освен университетските администрации, можете ли да посочите един друг участник в системата, който да не губи от тази ситуация?

При това положение, въпросът е защо СТУДЕНТИТЕ трябва да подкрепят администрация, която е абсурдно некадърна, бавна, негъвкава, аналогова, а на всичкото отгоре раздута и скъпа?

Независимо дали за образование ще се отделят 1.13% от БВП, по-малко или повече, важно е как отделените средства биват управлявани.  В сегашната организационна рамка на СУ, със сегашния ТИП ръководство,  допълнителните пари няма да генерират нищо друго освен застой.

Проблемът е, че правителството вече нееднократно демонстрира желанието си да раздава от и без това изтънелия бюджет, за да се предпази от политическия ефект на протестиращи хора по улиците.  И най-вероятно ще склони глава и този път.

Това би означавало, че целите на протестиращите студенти са постигнати. Дали?

*визира се винаги СУ „Св. Климент Охридски", макар и да липсват много изключения в системата на висшето образование

Oще: образование  правителство  протест  студенти 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

3 emo13 | 02.11.201012:48

Студентите да залягат над учебниците /или над ракията/, а не да ми разсъждават по теми, които явно са им чужди. Мнението на 20-годишен не може и не трябва да е меродавно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 16:03

2 betsun | 29.10.201016:18

Аторът, говориш наизуст и ако си беше направил труда да погледнеш нещата по-отблизо, нямаше да напишеш поредното НЕЩО по темата...

Само за сведение: искат се адекватна реформа и нов закон за висшето образование, искат се стратегии и приоритети... и малкото заблудени и излезли да протестират просто искат бъдеще в България, те показват, че има и бдни млади хора, а вие им се смеете...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 29.10.201014:02

Съгласен съм с автора.
Не мога да разбера, как може висшисти (част от тях изучавали микро и макроикономика) бъдещето на нацията да изказват тезата "искаме качествено образование, но да не ни вдигат таксите", "пари от дъжавата да се наливат в безумна система, от която се облагат малцина, а мнозинството излиза с лист А4 подпечатан от министър и наречени диплома и почти нулеви знания (има и изключения разбира се в дадени факултети).
Доскоро бях студент и не разбирах как може за 200 лв. на година да получа каквото и да е, то и почти нищо не получих. Оказа се, че колегите които се скасваха да учат и през всичките години не изпускаха лекции и изкарваха отлични оценки, не знаят и половината от това което техни колеги бяха научили работейки по специалносста си докато учат и системно изкарвайки ниски оценки поради невъзможност да се занимават с университски задължения.
Това не е правилния модел, но е този които съществува.
   

оценка

+0 -0