Търговецът на електронно оръжие | webcafe.bg
Webcafe

Търговецът на електронно оръжие

Webcafe.bg, по Suddeutche Zeitung
15.02.2013, 17:51 (обновена 17.07.2013, 15:47)
сорс

Фирми като Gamma Group правят милиони, като продават на диктаторски режими системи, с които да следят инакомислещите

Простичко е като анимационния филм „Мулан". Там героинята се преоблича като момче, за да може да стане част от китайската войска и да се бие с врага - армии от мрачни хуни без лица, които затъмняват хоризонта. Класическа битка на доброто и злото.

Мартин Мюнх твърди, че знае кои са лошите и че той е един от добрите. Проблемът е, че мнозина не го смятат за добър. За тях той е на грешната страна в Арабската пролет. Някои правозащитни организации го обвиняват, че е продавал софтуера си на тоталитарни правителства съзнателно или без да се интересува особено какво ще правят с него.

31-годишният мъж разработва програми за следене на компютри и смартфони. С помощта на неговия троянски кон FinFisher, полицията и тайните служби разбират какво търси човек в Google или какво е казал в Skype. Даже федералната полиция в Германия тества продукта за своите цели.

Мюнх е горд с програмата си и даже наскоро я демонстрира пред немски журналисти. До неотдавна никой външен не беше допускан в мюнхенските офиси на Gamma Group, на която Мюнх е изпълнителен директор. Той умее да обяснява как работи технологията - може би защото е самоук. Програмистът няма диплома за IT специалност, а е музикант - свири джазови песни на пиано и китара.

Мюнх вижда себе си като Мушу, малкият дракон, който помага на Мулан в рисувания филм. Заради това и е кръстил Mushum компанията, чрез която има дял в Gamma Group. Германецът избягва неудобните въпроси - не помни дали чрез Британските вирджински острови са спестявани данъци, не знае кои са партньорите на Gamma и не е запознат със счетоводните отчети. „Аз съм просто един малък техничар", казва той и добавя, че взема стратегическите решения.

Бестселърът на Мюнх се казва FinSpy. На своя лаптоп той показва как действа продуктът: потребителят избира каква операционна система да бъде следена (iOS, Android, Windows или Linux), а след това троянският кон може да стигне до жертвите чрез множество сървъри в различни държави. Даже напредналите потребители не биха били напълно сигурни кой ги наблюдава.

Поведението на зловредния код може да се програмира: записване на натиснатите клавиши от клавиатурата, заснемане на екрана, активиране на микрофона или уебкамерата, локализиране на мобилни телефони. Всички следени устройства излизат на контролния компютър в списък, като само с два клика се отваря това, което е събрано от всяко.

FinSpy струва 150 000 евро, но може да стигне и до седемцифрена сума. Властите трябва да закупят лиценз за всяко следено устройство. В повечето случаи се купуват по 5, но има и такива, които искат 20. „Целите са конкретни престъпници", казва Мюнх. Не „предполагаеми извършители на престъпления". За него явно „бандит" и „заподозрян" са синоними.

Бахрейн е един от големите клиенти на Мартин Мюнх. Властите в страната използват програмата му за следене на противници на режима. Дисидентите започнали да получават странни имейли, след което цялата им кореспонденция станала достояние на правителствените агенти, заедно с телефонните разговори на опозиционерите.

Изследователският институт The Citizen Lab изследвал някои от съобщенията и експертите открили в програмния код препратки към finspyv2 (втората версия на FinSpy) и името на Мартин Мюнх. Gamma твърдят, че някой е откраднал демонстрационна версия, но не са излезли с ясно становище дали са работили с бахрейнските власти. Мюнх допълва, че компанията спазва германските експортни закони, но реално продуктите от фамилията FinFisher са продавани на различни клиенти през Великобритания.

Gamma Group влезе в новините, след като египетски демонстранти откриха документи, в които фигурира оферта на компанията на стойност 287 137 евро. В нея влизат софтуер, хардуер и обучение на специалисти от службите. Мюнх естествено твърди, че нищо никога не е било доставено.

Критиците наричат Мартин Мюнх „търговец на електронно оръжие", но той се възмущава от това отношение. „Имаме този имидж на лоши момчета и чувството не е приятно", споделя той и допълва, че не смята, че компанията му заслужава критиките.

Джаз пианистът обещава, че Gamma ще стане по-прозрачна и ще включи правозащитник в борда на директорите... след което казва, че вероятно сам ще изпълнява тази роля. За няколко часа в компанията на Мюнх, човек остава с впечатлението, че този човек има много сбъркани представи за морал.

Въпреки това, босът на Gamma работи над етичен кодекс. Компанията ще работи с две правозащитни организации, които ще преценяват дали даден клиент може да получи система за онлайн наблюдение.

Целият скандал малко изненадва Мартин Мюнх: в крайна сметка и САЩ измъчва хора в Гуантанамо, а все още се води правова държава. „Софтуерът не измъчва никого. Мисля че е добре, когато полицията си върши работата" и гони лошите, обяснява германецът. Но пропуска да спомене, че на някои места по света „лошите" са всички инакомислещи.

Oще: диктатори  египет  интернет  следене 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 17.02.201307:53

Нещо не разбрах кое и е толкова специалното на тази програма /или по-точно няколко програми управлявани от едно място/. Троянци-кейлогери има много, има даже с отворен код май. Червея се разпространява с някакви меилове /мейлове-като в детската градина/. Най-обикновени антивирусни могат да се справят с кейлогърите. Телефоните така или иначе се следят лесно, въпрос е на "желание" от странана някое правителство да ги следи. Та какво е толкова специалното?
Май специалното в цялата работа е, че е направена за технически неграмотници, да им дава възможност да следят други технически неграмотници. Затова се продава скъпо /на неграмотниците се предполага, че можеш да им пробуташ всичко и колкото е по-скъпо толкова по "изключително" ще им се струва. Исе продава разбира се на араби /които масово са много технологично грамотни/ разбира се.
Голямо електронно оръжие, голямо нещо.
Оня ден четох че пак ударили иранците /със някакъв вариант на Флейм май/ и ги накарали да изключат компютрите управляващи петролни сонди от мрежата зада ги прикрият /а, и не се разпространява по имейл/.
По-добре пишете за нещо, което е наистина интересно.
   

оценка

+1 -0