Авторското право третира идеите като материални блага - идеите обаче са фундаментално различни от материалните блага | webcafe.bg
Webcafe

Copywrong

Градинко
25.06.2010, 14:18 (обновена 27.06.2010, 19:08)
Кирил и Методий

Ако Кирил и Методий бяха запазили авторското си право върху азбуката, днес вероятно изобщо не би съществувала държава, наречена България - какъв по-серизоен аргумент може да има за вредата от авторските права?

Безкрайно тъпата и безрезултатна акция на полицейския киберцар Явор Колев срещу онлайн библиотеката Chitanka.info ме кара отново да се замисля за авторските права. Позицията ми накратко е, че авторските права са вредни за обществото. Ето отново защо:

Авторското право третира идеите като материални блага. Идеите обаче са фундаментално различни от материалните блага.

Материалните блага не могат да бъдат репродуцирани безплатно, но идеите могат. За да направите копие на една кола, трябва да вложите толкова ресурси, колкото и в създаването на оригинала. За да направите копие на идея, не ви трябва (почти) нищо.

Тази репродуцируемост на идеите ги прави особено ценни за човечеството - когато един има добра идея, е възможно всички да се възползват от нея без общността да влага допълнително ресурси.

Авторското право обаче настоява обществото да отделя допълнително ресурси при всяко възпроизвеждане на идеята. Така процесът на възпроизвеждане на идеите драстично губи ефикасност.

Поддръжниците на копирайта ще кажат, че не можем да говорим за загуби, защото средствата просто отиват при други хора, осигуряват препитание. Макар посредниците също да са хора и семейства да хранят, колкото повече са те, толкова повече са загубите по трасето. Плащаме за издателя, киснещ в задръстване, за некалибрираната машина в печатницата, за спуканата гума на буса с тиража, за пасианса на секретарката и т.н. - неизбежните малки неефективности на реалния свят. Законите на термодинамиката повеляват, че колкото по-къса е веригата, по-ефикасен е процесът.

В идеалната му форма репродуцирането на идеите има двама задължителни участника - авторът и консуматорът. Отпадането на посредници може само да ни радва, защото означава, че репродуцирането на идеи става по-ефикасно. Както словослагатели и метрампажи са доказали, замирането на една професия не е трагедия. Когато Исус нахранва гладните чрез възпроизвеждане на хляб и риба никой не възроптава, че хлебопроизводството и рибарството са в опасност.

Опасения можем да имаме само ако количеството идеи започне да намалява. Което няма признаци да се случва - напротив, никога не е имало толкова много и разнообразни музика, филми и литература.

Истинските творци създават идеи независимо от заплащането; те имат вътрешна нужда да споделят. Нещо повече, велики артисти са работили за клиенти именно за да си позволят лукса в свободното си време да вътворяват идеите си. Абсурден е страхът, че хората ще спрат да мислят, ако не им се заплаща за всяка използвана мисъл.

Изобилието на идеи се дължи и на друго свойство на идеите, което копирайтът игнорира - нагонът им за размножаване. Оставени на свобода, идеите се съешават и раждат нови идеи. Така обществото печели и от поколенията на оригиналните идеи. Съответно нереализираните печалби за обществото в резултат от авторските права растат експоненциално.

Преди да почнем да мислим как да осигурим възнаграждание на авторите, те трябва да признаят, че сегашното авторско право прави всички ни по-бедни. Трябва да се откажат от настояването си да третираме техните идеи като материални блага.

Вярвам, че тогава техните идеи ще станат толкова евтини, че много повече хора ще могат да си ги позволят и авторите ще могат да продължат да създават идеи.

Oще: авторско право 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

6 Аз008 | 19.09.201012:08

Ограничавате се само до музика, филми и книги. Стига вече с тая чалга, не е интересно.
Аз също съм против посредниците. Няма полза от тях. Така само се ощетява крайният "потребител". Това е ясно.
Градинко, добрите идеи не са евтини. Твоите колко струват?
Какво е полезно за обществото?
Изобилие от идеи ... хм!, не знам къде го виждаш. Повечето "идеи" са имитации, реплики и чисти кражби на добрите такива.
В сферата, в която работя, не чакаме "обществото" да ни плаща за права, така че това не е основният проблем. Виж, плагиатството ... Но човека си е такъв. Лесните пари са много "сладки". Крадците не крадат, за да му е добре на "обществото".
Дори при разменната търговия за да получиш нещо, трябва да дадеш нещо друго в замяна. Това, че не можеш да "пипнеш" идеята", не означава, че тя няма материално измерение.
Ако ВСИЧКО е безплатно, добре, но дали хората ще понесат "равенството"?!? А "братството" и "свободата"?!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2010, 14:45

5 djsupermax | 26.06.201020:04

@Крив Макарон: Последният ти постинг беше изтрит поради изключително бруталното му съдържание. Обидите срещу други участници във форума не са изказване на мнение и няма да бъдат толерирани. Спазвай добрия тон или ще бъдеш баннат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

4 Humble | 26.06.201008:15

@ кривия макарон

Баш чалгата, дето си ревнал за нея е потвьрждене на думите на градинко Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

3 darcas | 26.06.201008:13

Едно време е имало меценати - хора с пари, които са взимали под крилото си творци и са им давали възможност да се развиват. Сега всичко е на самотек - писателя, трябва да пише, не за да се развива, а за да оцелее. Същото важи и за останалите творци. Но все пак съм твърдо против авторските права, защото лъвския пай от тях отива за посредниците, а те са най-големите паразити.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2010, 13:05

2 Humble | 26.06.201001:32

Крив цитат от "Крив Макарон":

"Кадърните музикатни напускат страната, защото тук само с чалга се изкарват пари .... неуспехите ни на Евровизия ....като Чалгаджийницата на край Балкански полуостров ..... "


Много щастлив Бла, бла, бла, кажи си бате всичките комплекси си ги изкарай. Нищо, че нас не ни вълнуват, ти си ги кажи ...

Кажи, как всички трябва да бъдем залупени смотаняци (като теб) и книгите, които купуваме задължително трябва да си ги четем сами и да топим другарчето в народната милиция, като шерва МП3-ки ....

Кажи си бе идиот!

Всичко, което кажеш така или иначе ще бъде използвано срещу теб.

Кажи си ама си и знай, че каузата ти е обречена, срещу еволюцията не може да въвиш ... (справка САЩ 1861-1865) Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 25.06.201019:57

Аз имам друго мнение по въпроса. Никой творец не ражда нещо гениално от веднъж. Творците се развиват. И те получават своето вдъхновение, когато са материално осигурени, не когато мислят за бучката сирене. В нашата чалгаджийкса република, където кражбата да идеи е единица мярка за добър бизнес, не останаха добри творци, по простата причина, че след като издадат една-две книги/албуми и се вкарат с лични средства им се ощява живота. Кадърните музикатни напускат страната, защото тук само с чалга се изкарват пари. Кажете ми, скъпи потребите ли на безплатното творчество, дали не правите връзка между неуспехите ни на Евровизия и мислението ни: чуждите идеи ме правят по-богат, аз обаче своите пари не давам? Дали може един писател, които вече неуспешно е издал две книги, да се отпусне и да продължи своето творческо развитие, докато създаде шедьовър? И кой чуждестранен издател, ще се заеме да издава автор с 20 продадени книги, в собствената си страна?
Пълни глупости са това за ползотворността на копирайтът. Загуби има на всякъде. И то много по-големи от посочените, когато говорим за цигари и бензин, от който малко хора се лишават. Просто ограничаваме писателите си, до възможността да станат известни блогъри, дискутиращи злободневни теми. Или поръчкови публицисти. Нищо повече. Докато говорите глупости, само за да защитите джоба си, България ще я знае света, като Чалгаджийницата на край Балкански полуостров.
   

оценка

+0 -0