Проблемът с бездомните кучета е заровен в боклука | webcafe.bg
Webcafe

Проблемът с бездомните кучета е заровен в боклука

Антоан Хлебаров*
02.04.2012, 13:37 (обновена 05.04.2012, 07:36)
Кучета

Снимка: © Sofia photo agency

Решим ли проблема с боклука, ще се реши и с бездомните кучета

Когато чух по новините за човека, оглозган от глутница бездомни кучета в столичния кв. "Малинова долина", се запитах защо в България от години управляващите са слепи как да се реши този проблем.

Проблемът с бездомните кучета е заровен в боклука. Каквото и да ги правят - да ги гърмят, кастрират, евтаназират, докато има храна по улицата, ще има и кучета. Това си е чиста биология – докато един вид има хранителна база, просперира, но в момента, в който му бъде отрязан достъпът до нея или тя изчезне, той или си търси друга територия, или изчезва като вид.

Какво означава това, че проблемът с бродещите по улицата бездомни кучета трябва да се решава през този за боклука? Контейнерите за смет не трябва да бъдат отворени, а затворени. Боклук около тях, както и по улиците също не би трябвало да има. С кастрирането поддържаш една постоянна популация, така че това не може да реши проблема.

Кметът на София предлага 2000 лева глоба за хората, които хранят кучетата. Да речем, че съм съгласен, НО ... колко са те в София? 1000? 2000? А колко са отворените контейнери за боклук? Нека общината плати по 2000 лв. за ВСЕКИ такъв контейнер.

Има ли боклук, има и помияри

Защо е пълно с бездомни кучета в Студентски град, в Обеля, в Младост, в Люлин... Там, където много хора си изхвърлят по стара българска традиция торбичката от балкона. Защо няма бездомни кучета в Борисовата градина? Там просто няма какво да ядат.

Бездомни кучета има в България, Румъния, Гърция. По стара балканска традиция хранителните отпадъци от ресторанта се изсипват отзад, за да се хранят кучетата. В Италия също всяка пицария храни бездомните кучета, Неапол е класика в това отношение.

Няма да срещнете бездомни кучета в Унгария, Чехия, Австрия, Германия. Но да сте виждали боклук по улиците там?

Наскоро бях в Будапеща на европейско първенство за кучета - 25 000 кучета участници, 7 милиона евро е чистата печалба само на организаторите на изложбата, без да се отчитат тези, които се оставят по хотели и заведения. Толкова расови кучета не бях виждал през живота си - и нито едно бездомно. Само че контейнерите, кофите за отпадъци там са вътре в сградите и се заключват, няма нищо на улицата.

В България преди много години беше направен такъв опит, почерпен от германците – с отходни шахти в старите блокове. Идеята беше там да се изсипват и оттам да се изнася боклука. Но никога не е осъществено.

И медийна дъвка за отвличане на вниманието

Но темата с бездомните кучета се ползва и като медийна дъвка, за да се отвлече вниманието в определен момент. Това го знам от дългогодишни журналисти, които са ми казвали: има, да речем, пет дежурни теми в държавата, които винаги се изтикват на преден план, за да се отклони вниманието на хората от истински скандали. Вижте какво имаме в момента - прекратяване на проекта "Белене" неясно срещу какво, социалното недоволство на металурзите от Кърджали, а медиите се занимават с бездомните кучета.

Освен това за Столичната община е много по-изгодно да се коментира темата за кучетата, а не за така и незапочнатия завод за боклук, който си седи на първа копка. Някой да е чул нещо за него наскоро? Освен че върви към забавяне поради смяна на технологията и кой знае още какво.

По официални данни през 2011 г. за цяла България са похарчени 50 милиона лева за справяне с бездомните кучета. С тях можеше да се построи една част от завода за боклук. А междувременно един куп фондации усвояват европейски пари за борбата с бездомните кучета.

Няма да стане и с изтребление

Дори и да избием всички улични кучета в София до едно, ще дойдат от селата. Тук има още един мит, който се налага. Разрастването на популацията се дължала на хора, които си гледали кучета вкъщи и след това ги изхвърляли на улицата. Помислете, от сто кучета, които сте видели на улицата, за колко от тях ще кажете, че са породисти?

Хората, които си вземат кучета, си ги гледат, а дори и да се откажат по някаква причина - пътуване за дълго, алергия на дете и др., ги дават на приятел. Който е гледал куче дори една седмица, знае, че не можеш да го изхвърлиш просто така.

Всъщност най-голямата популация са бездомните кучета, които се развъждат по строежи, автомивки, автокъщи, където ги държат, за да пазят територия – ужким. Непородисти животни, които бързо се размножават.

Тази популация се попълва от селските кучета, включително и от тези, които доста хора в София си гледат по дворовете. Това е куче, на което му се хвърля един хляб за седмицата, а вечерно време се пуска на улиците. И оттам идват в София.

Покрай темата за бездомните кучета се премълчава и още нещо, добре известно на всеки ловец. Тези глутници унищожават дребния дивеч около София - зайчета, птици и др. Мога да го сравня само с филмите, които сме гледали по Animal Planet как ловуват чакалите. Приятел ловджия ми е разказвал как глутница бездомни кучета ветрилообразно заграждат един заек и, ако не е вдигнал пушката, заекът си отива...

Как да се предпазим

90% от инцидентите се случват заради лоша комуникация кучета-хора. Има няколко полезни съвета как да се действа в такива случаи, на които учим и децата в Националния дворец на децата. Мога да гарантирам, че от всички деца тук няма нито едно нахапано от бездомно или домашно куче.

Първо, кучетата са териториални, те си пазят територия, второ, когато имат малки, стават още по-агресивни, и когато човек не знае, инцидентът е налице.

Ако ви атакува куче, най-добрият съвет е да се наведете към земята, все едно, че посягате да вземете камък, за да ги замерите. При бездомните кучета, тъй като са много бити и тероризирани, има изграден условен рефлекс, че ако се наведеш да вземеш нещо, значи ще го хвърлиш по тях.

На една изложба със 120-годишна история Англия се дава представление Safe and Sound, което учи децата как да общуват с кучета. Елементарни неща, но пазят от инциденти. Например, ако срещне домашно куче на каишка, да не посяга да го пипа веднага по главата, тъй като повечето кучета смятат, че това е агресия и биха го захапали, а да подаде първо ръка да я помирише, кучето да установи контакт и тогава да го погали евентуално. Самата киноложка изложба се излъчва пряко по BBC TV. Тя е за кучетата това, което е Уимбълдън за тениса.

Когато те лае куче, обикновено е от разстояние, не те атакува, ако го заобиколиш, нямаш проблеми, то си пази теритоирята.

Ако тръгне да те напада, наведи се, все едно вземаш камък - в 99% от случаите подвива опашка и си тръгва. Ако все пак те нападне, най-доброто, което можеш да направиш, е да застанеш на място, със скръстени на гърдите ръце и с наведена глава. Ако тръгне да хапе, най-добре да легнеш на земята, в ембрионална поза, така че да не те ухапе на важни места.

Същото е и при глутницата. Ако успееш да нариташ водача й, цялата глутница изчезва.

Всичко това би могло да се преподава на децата в училище - как и по какъв начин да общуват с кучетата. За целта мисля, че един-два учебни часа на месец са напълно достатъчни - така както се учат на правилата за движение. За да няма жертви, докато чакаме тези, които трябва, да намерят решението.

*Авторът изразява лично мнение.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2012, 21:42

130 Lalinde | 07.04.201221:57

Пояснение: Бездомен боклук е боклук, който е извън контейнерите. Не става дума за някаква алюзия или намек...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2012, 21:42

129 Lalinde | 07.04.201221:55

Всъщност, и проблемът с БЕЗДОМНИЯ БОКЛУК е решим много лесно.
И то пак със затваряне капаците на контейнерите.
Просто ако те стоят затворени, по улици, цветни лехи, тротоари, градинки и зелени площи просто няма да има боклук.

Не, авторе, дори в комплексите отдавна хората не изхвърлят боклука си прозорците. Ако сте наблюдавали този боклук, а аз го наблюдавам от години, понеже всяка сутрин го събирам, той се носи до под балконите или от вятъра, или от кучетата...

Та, затуй и го наричам бездомен боклук - той идва обратно към нас от контейнерите с ОТВОРЕНИ КАПАЦИ.

Впрочем, общините биха могли да реализират огромни икономии на средства, като поръчват на фирмите производители на контейнери модели без капаци... Хубаво е и инспекторите по чистотата, като извършват инспекциите си, да ПОЗАТВАРЯТ КАПАЦИТЕ.

Правя го по няколко пъти на ден, но първият клошар отваря капака и не го затваря след това, въпреки че многократно съм ги молила да го правят.

Ами... понеже виждам поне още един човек, който да смята, че много от проблемите идват от тези незатворени контейнери, да спретнем някаква образователна акция из медиите и да обясним с прости думи за какво иде реч.

А и колкото по-чисто е, толкова по-красиво е, въпреки че младежта у нас не познава такъв тип красота...

Предлагала съм на местната община (Искър) да заграждат поне участъците, в които са концентрирани десетки контейнери.

Не можело. Загражденията щели да пречат на сметосъбиращите машини.

Интересно как загражденията по цял свят не пречат, а точно тук пък ще им пречат?

Между другото, в много френски села контейнери има само на края на града и ли в района на кметството. И не зная някой от жителите да се оплаква. Идва там с дебелия черен плик в колата си, вдига капака на контейнера и го пуска.

А тук хората смятат, че пипнат ли капака, ще се заразят. Нищо чудно да се заразят, щом хвърлят боклука си в незавързани пликове... И не им е общината виновна за това...

Ох!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

128 Thea Atanasova | 05.04.201223:34

Ще ви кажа само, че ми писна някакви идиоти да третират помиярите си като деца и децата като помияри. Не е нормално!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

127 fALLEN | 05.04.201218:05

5 дена се хвъля гняс, вкл. имаше идиотки, които твърдяха че изядените са лоши хора. и това не е само от сега, това е при всеки подобен инцидент, вкл. с малки деца и т.н. и малките деца не заслужаат да живеят, разбираш ли. тия трябва да ги пуснат на родителите.

не съм съгласен с тия варварски и ненормални изказвания!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

126 fALLEN | 05.04.201218:03

за хората пострадали една блага дума не казаха някои кукувици, но 5 дена вече се хвърля гняс и помия по всеки рационално мислещ човек. болшинството на кучелюбците излиза, че не са нормални хора, просто е. няма кво повече да се давиме тука в плюнки. ти си един от малкото адекватно звучащи защитници на кучетата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

125 fALLEN | 05.04.201218:02

мите, бате, извинявай, ама се държите точно като фанатици...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

124 Дракон с кисело зеле | 05.04.201217:53

Онази личност, която постна линка към изказването на Говорещия с кучета, обърна ли внимание на думите му?

Очевидно човекът не иска да бъдат убивани. Честно казано, разбирам го. На принципно ниво в действителност много малко хора *искат* кучетата да бъдат убити.

Но!

Видяхте ли тези думи:
---
Но това, което тези животни срещат на улицата е дори по-жестока форма на евтаназия. Да умрат от глад или от нелекувани рани, да загинат от жестока смърт причинена от хора.
---

Питам просто.
Не е ли по-добре просто да бъдат събрани и приспани безболезнено, вместо да бъдат оставени на "милостта" на болести, рани от кучешки сбивания, жестокост от страна на комплексирани олигофрени и така нататък?


Друго нещо, което ми прави впечатление, е, че кажи-речи всеки път, когато тази тема бъде повдигната в който и да е форум, винаги в крайна сметка излиза, че проблемът на голяма част от кучезащитниците са в действителност хората. Коментарите тук не правят изключение. Кучелюбителите всъщност "защитават" псетата подтикнати не от друго, а от омраза към хората. Което е психичен проблем, и това го казвам на пълно сериозно.
Лошото е, че човекомразците могат да приложат омразата си в реалния живот. Ако си я пазеха по форумите, проблем нямаше да има, но...

Виждаме, освен това, че кучелюбителите в действителност не правят нищо, за да помогнат реално на така любимите си помияри. Съжалявам, ако искаш да помогнеш на някое куче, прибери го от улицата, заведи го на ветеринар, изкъпи го, обезпаразити го, кастрирай го, храни го с истинска кучешка храна, вместо с останките от вечерята си, и въобще погрижи се за него *наистина*. Не му подхвърляй тарелки с вчерашна и/или развалена манджа, за която да се бори с другите помияри или останалите животни, обитаващи улиците, и за която не знаеш как ще му подейства на корема.
Това, което бабичките правят за уличните кучета, е само удължаване на агонията им, както се вижда от думите на Говорещия с кучета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

123 Dimitar Stamboliyski | 05.04.201217:08

AI, форумът не е мой (и слава Богу Усмивка ). Всеки може да каже каквото му е на душа, включително артистизми от типа на "Сестра ти е к*рва"... Смее се

Не ми харесва това поляризиране на мненията, едните ползват думи като "кучефанатитници", "терористи" и пр. Другите говорят, пък, хората какво социално зло били Много щастлив

Има институции и хора директно виновни за настоящото положение, наистина, на тях трябва да им се потърси сметка. Иначе, става като друг познат рефрен от ежедневието ни - "Хероинът убива"...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.11.2011, 10:41

122 AI | 05.04.201216:55

И аз да се изкажа. За радост на СтамболийскиУсмивка

Кучефанатитници, вие наясно ли сте, че ако общината, на която плащаме данъци, за да живеем в градска среда, не прибере глутниците от улиците, хората скоро ще започнат да се саморазправят и ще има трупове по градинките и около блоковете.
Тук става дума за 'разкъсани' хора. Както и да го погледнете, случки като тази отключват първичен страх и древни инстинкти, и изтриват със замах хиляди години цивилизационно развитиеУсмивка
Това, че някоя изкукуригала идиотка с проблеми в общуването със себеподобните ... която "никой, освен кученцата не обича"...няма деца за отглеждане и си няма друг социален живот, освен протестите и пускането на снимки "осиновете Пухчо и Мечо", ще ме мрази .... дали ще ми пречи да убия куче, ако то заплашва живота и здравето на детето ми?

На всички ненормалници, за които кучетата са някакъв социален фетиш... бих казал: Ако искате да спасите животните, протестирайте пред Екоравновесие с искане да си вършат работата - да ги приберат, приютят или преместят някъде. Или евтаназират безболезнено, на правилното място и след съответното изчакване. Пред Общината, за да въведе контрол в спазването на Закона за защита на животните, където всичко на теория отдавна е решено и записано.
Защото иначе скоро ще видите друг вид евтаназия... Дивашка и циганска. Такава, каквато ни е държавата. Колкото и закони да пробутвате за да ги опазите.

Плюйте ме колкото искате. Скачайте и викайте: дивак, варварин, изрод... Това е положението, нежни души. Няма друго решение към момента. За други по-хуманни и приемливи начини, отдавна е минало времето.
Затънали сме до устата в л..на. Не само кучешки.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

121 Stefan Chervenkov | 05.04.201215:35

Да, има нещо такова. Повечето фанатични "еко-терористи", които познавам, са самотни, като цяло непопулярни и отритнати от околните, без семейства и партньори. Предполагам, това провокира извратените им разбирания за морал и хуманност. Сега веднага ще скочи поне един с "аз съм образован, имам любящо семейство, високи доходи и всичко ми е наред" - супер, радвам се за теб колега коментиращ, обаче ти едва ли си като хората които обсъждаме - разбирай, едва ли изпитваш злорадство когато видиш как псетата преследват минувач, едва ли мяташ камъни по колите на Екоравновесие, едва ли повеждаш кръстоносен поход на тема как е част от живота да те разкъсат. Едва ли си "осиновил" 100 кучета за да ги пуснеш обратно на улицата, и едва ли развиваш теории как кучетата не нападат добри хора, а само такива които "заслужават".
   

оценка

+3 -0