Защо съм черноглед? | webcafe.bg
Webcafe

Защо съм черноглед?

Ники Русиновски
18.03.2010, 14:44 (обновена 05.05.2010, 20:14)
Луната - градска лампа

Снимка: © Стоян Георгиев

"... всичко под слънцето е в хармония, ала Слънцето е затъмнено от Луната" - Пинк Флойд , Dark Side Of The Moon

Аз съм черноглед.

Не съм се родил такъв, научих се. Не бойте се, няма да ви разказвам тъжната история на моя живот (дано, хм, схващате иронията в думите ми тук-там). Понеже не съм единствен - много други хора около мен също гледат света през виртуалните си черни очила.

Понякога даже се чудя дали не сме мнозинство. И даже се оказвам прав - поне в България черногледците и песимистите сме мнозинство, сочат всички проучвания.

Защо ли? Едва ли е случайно съвпадение, че измежду около 200 държави в света точно в нашата черногледците сме най-много. Не вярвам в съвпаденията, ще да има някаква друга причина.

Да, не сме най-изпадналата държава в света. Я идете в Африка при милионите гладни и болни от СПИН и после пак ще говорим. Не сме обаче и в оня свят, в който хората живеят спокойно и охолно (поне когато няма кризи). В Швейцария се притесняват дали не трябва и животните да имат адвокати (понеже имали права) и правят референдум по въпроса. Във Финландия пък признаха достъпа до Интернет за основно човешко право. В Швеция дори си имат Пиратска партия, която има двама депутати в Европарламента.

В България единствените животни, които имат права, са Октоподите. И съдът много внимава да не им ги нарушават. Полицията ги лови, съдът ги пуска - да си лекуват зъбите примерно. Къде съдът е видял октопод със зъби, не знам.

Другите животни права нямат - кучетата тук ги избиваме, какво че законът не позволява. Като свършат и братовчедите им вълците, държавният глава ловец Гоце качва самолета и отива на приятелско посещение в братски Казахстан да отстреля някой архар. Като се отегчи от архарите, слага на мерника финасовия министър (той и вицепремиер).

Хората тук права съвсем пък нямат. Питайте примерно другия вицепремиер - Цветанов. Той отмени тайната на кореспонденцията (какво като е противоконституционно) и въведе цял закон за електронното следене.

Но пък с партиите сме добре - всичките ни партии са Пиратски! Независимо че носят други имена, колят, бесят и крадат колкото могат - като за световно!

Но да не ходим по света, да се огледаме в съседите. Милата ни рОдина все пак я приеха в Европейския съюз. Но и Румъния, дето отвсякъде беше зад нас, също я приеха. Е, вече е ПРЕД нас. Пред нас обаче е и Гърция - в мисъл, че гръцката криза май също няма да ни се размине... Виж, Сърбия е зад нас - не е член на ЕС и преживя война. Дажи и след това обаче хората там живеят по-добре от нас - минете границата и вижте, ако не вярвате. А у нас война (уж) не е имало.

Как да не си черноглед? В България просто няма социален пример на честно успял човек. Успели са червената номенклатура и родата й, ония с куфарчетата, другите от Държавна сигурност (простете, ако сте пак същите, не ви броих два или даже три пъти нарочно), добре облечените бизнесмени, бившите управляващи през последните 20 години плюс техните батковци, каки и прочее рода до девето коляно... и това е.

Всъщност не съм прав. Има и един честно успял българин и всички го знаят кой е - Димитър Бербатов. Никого не е убил или ограбил, честно си е изкарал милионите. Даже раздава от тях за благотворителност. Затова и дружно го мразим и плюем толкова, даже и когато в Англия го хвалят... Така де, как си позволява той?! Мили хора сме ние, българите - спомнете си националния ни виц за казана в ада.

Въобще имам чувството, че земния ни рай сме го превърнали в един огромен адски казан, в който се плацикаме и замеряме с катран малко над 7 милиона българи, докато се варим на бавен огън. Както е казал класикът, битието определя питието, а питието определя съзнанието. Класикът е бил (и той) червен, битието е черно, питието е черно (катран), как искате да гледам на живота цветно?

Черногледството е проява на здрав смисъл в България. Това твърдение е толкова очевидно, че даже няма нужда от доказване.  Всъщност, черногледците са хора, които по душа са отчаяни идеалисти и много искат всичко да е бяло и красиво, но фактът, че то обикновено никога не е такова, им причинява непоносима болка. И именно това ги кара да гледат на света през тъмния спектър на монохроматизма.

И накрая - пазете черногледците. Те са вашият лакмус за истината. Иначе ще живеете в телешки възторг на розовите облаци на безпочвения оптимизъм в очакване на Годо. А от там се пада и боли. Черногледите са вашият Христос, поел предварително болката на неизбежното падане вместо вас - за да ви го спести. Уважавайте ги за това! Без тях светът щеше да е... наистина черен.

Oще: оптимизъм  песимизъм  черногледство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2010, 15:50

1 The_seeker | 07.06.201009:45

Искам само да добавя ,че има едни хора ,които не искат нищо да има цвят било то черен ,бял , зелен , червен.... или по скоро не ги интересува стига да има бирица,ракийца и сгодна женица...дали некой хубава колица да се подава ГАЗчица или пък може би са хейтъри по природа и петнят името на нас добрите черногледи ,защото без нас никой няма да знае къде е катрана за да може евентуално някой ден да излезем от него...
   

оценка

+0 -0