Шамарът не е в реда на нещата | webcafe.bg
Webcafe

Шамарите вкъщи...

Eлена Кодинова
13.04.2011, 16:04 (обновена 17.04.2011, 10:41)
Домашно насилие

Домашното насилие си е съвсем до нас, то ни е съсед, приятел, роднина, колега. Срещаме го всеки ден

Домашното насилие над жени винаги е нещо, което се случва на някой друг. Твърдим, че не се среща в нашата среда, при нашите приятели и роднини.

Всеки, който повдигне въпроса и съобщи истинските данни, е набеждаван, че си смуче от пръстите, че такъв проблем няма, само най-най-изпадналите си бият жените и децата и това не може да е кой знае каква беда. Даже, че жертвите сами са си виновни, защото стоят при насилника и няма какво толкова да ги жалим.

Истината е потресаваща

Според изследвания на неправителствените организации, потвърдени и с данни от Министерството на вътрешните работи, всяка четвърта жена в България е подлагана на тормоз у дома. Това значи, че 25% от българските жени са яли шамари, били са мачкани и потискани, а някои са стигали и до спешните отделения.

Според същите проучвания, 92% от жертвите на домашно насилие са жени, а 8% са мъже. Мъжете най-често бият, а жените-насилници тормозят психически. Така че домашното насилие си е съвсем до нас, то ни е съсед, приятел, роднина, колега. Срещаме го всеки ден. Време е да се запознаем с него, а не да го замитаме под килима и да се правим, че го няма.

Шамарът е в реда на нещата

Това изречение чух от една продавачка, с която наскоро се заговорих съвсем спонтанно. "Знаеш ги какви са нашите мъже, ама по някой шамар от време на време си е профилактичен. Жената трябва да си знае мястото."

В българските традиции шамарът е в реда на нещата при възпитанието на децата. Оказва се, че и при укротяването на жената. Наскоро прочетох интересен коментар в интернет под една статия за домашното насилие. "Няма такъв проблем. Почти никой от познатите ми не бие жена се."

Дяволът е в думата "почти", съчетана с "няма такъв проблем." "Почти" значи, че все пак някой от познатите на този човек бие половинката си, но за него това не заслужава внимание. Общо взето, обществото ни е толерантно към боя у дома. То не се потриса, не настръхва масово, когато чуе нещо подобно.

Никога не се намесва, защото това са си "техни работи". В балканската традиция мъжът е силен и властен и едва ли не насърчаван да се държи строго и потиснически с половинката си. Иначе го смятат за мухльо. А понякога прекрачва границата и влиза в удобната графа "почти".

"Почти" никой в България и не убива. "Почти" никой от познатите ми не краде примерно държавни фондове и не завлича клиенти. "Почти" е изпуснатото признание, че такъв проблем има.

Профил на насилника

Според данни на МВР, домашният насилник съвсем не е изпаднал, полуграмотен алкохолизиран бедняк, както сме склонни масово да вярваме. Той може да е уважаван човек на работното си място и дори в цялото общество.

Биячи на деца и жени се срещат по равно във всички слоеве на обществото - богати, бедни, интелектуалци, необразовани. Наскоро полицията дори арестува двама именити национално известни доктори, които си изнасилвали децата.

Насилникът има проблем с властта и контрола. А хора с подобни психически аномалии се срещат и по високите, и по ниските социални етажи. Насилието над по-слабо същество, което се е разтворило за теб и ти се е доверило да го закриляш и пазиш, не е резултат на глупост, необразованост и бедност. Това е знак, че нещо никак не е наред със самочувствието и ценностите ти, щом си храниш егото с възможно най-лесната победа. Над по-слабия от теб...

Насилникът има различни официални образи. Може много убедително да ти изнесе лекция какво зло е тормозът у дома. Но когато болното му его е засегнато и е далеч от чужди погледи, връзката между логическата мисъл и действията му се къса. Някои бият така, че да оставят синини само под дрехите.

Случва се също насилникът много категорично и ентусиазирано да отрича, че такъв проблем изобщо съществува в обществото. Подобно нещо преживели представители на женска организация, които отишли да предложат в една община програма за борба с явлението. Кметът почти ги изгонил с думите, че пари за такива измислени глупости не бива да се дават, защото няма с какво да се борят.

После се оказало, че всички в малкото населено място знаели как пребива жена си дори само ако вечерята му е закъсняла с една минута.

Алкохолът и наркотиците могат да бъдат отключващ фактор, но никога не са единствена причина за домашно насилие. Те просто изваждат на повърхността стаените в душата на посягащия проблеми. Затова и въздържанието не може да премахне злото, може само да го прикрие за известно време.

От тази година в България започва да се работи и с насилниците, не само с жертвите. Те ще бъдат подлагани на задължителна психотерапия. Подобни идеи има отдавна, но чак тази година се намират средства - проектът ще бъде финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" на Европейския съюз.

Огромна част от хората, които тормозят най-близките си, са били жертви на домашно насилие в детството си или са станали свидетели на подобно поведение от страна на един от родителите си - най-често бащата. Затова те също се нуждаят от помощ за преодоляване на травмите, превърнали ги в престъпници.

Жертвата не е виновна

Пораженията от домашното насилие върху тялото могат да бъдат ужасни, дори понякога фатални, но най-страшната травма се нанася върху душата на жертвата. Затова тя не е виновна, когато стои и търпи, тя е просто много повредена психически. Когато отвориш душата си към някого, довериш му се стопроцентово, а той в отговор започва да те бие и да ти внушава, че без него си нищо, късите съединения в мозъка са неизбежни.

Домашният насилник не надвива физически, а ползва боя, за да сломи психически. След като е получил достъп до любовта на жертвата си, той си играе изключително садистично с ума и душата й. Много често й внушава, че никой друг няма да я обича, ако избяга от него.

Че ще й отнеме децата, само ако се опита да го напусне. Че всъщност шамарите са признак на обич, защото показват, че му пука. Че е предизвикан да удари. И така жертвата престава да гледа обективно на живота. Тя наистина започва да вярва, че сама си е виновна. А истината е, че няма оправдано насилие и никой не може да се оневини с това, че е предизвикан.

Подлаганите на системен тормоз у дома търпят много често и защото нямат финансова възможност да се отделят. Някои от тях се самозалъгват, че го правят заради децата, макар така да ги осакатяват още повече.

Момичетата, свидели на насилие у дома, почти задължително в зрели години се превръщат в жертви, а момчетата, израснали в такава атмосфера, я пренасят и в собствените си семейства. Така че евентуалните поражения от детство с един родител са несравнимо по-малки от травмите от детство в дом с насилие.

Жертвите на домашно насилие много често се срамуват да признаят какво им се случва. Те крият синините си с дълги ръкави и панталони през жегите. Огромното мнозинство от тях смятат за по-престижно да останат с партньор, който ги бие, отколкото да ги сочат с пръст като житейски нереализирали се самотници.

Много трудно е за българската жена да признае, че няма идеалното семейство, което обществото я натиска да изгради. Тя е убедена, че провалът й като майка и съпруга е най-големият й провал и не може да си представи, че женският живот има ценност и без това. Патриархалните ценности работят в полза на насилника. Единственото, което може да се направи за жертвата е, да й се вдига самочувствието и да й се внушава, че е ценна и без този опасен за живота й партньор. Защото на нея това й е най-трудно да повярва.

Домашното насилие над жени е наистина сериозен проблем, който не можем да отминем с лека ръка. Историята на борбата с това явление е сравнително кратка. Специален закон за предпазване от него имаме едва от 6 години и присъдите все още са много малко.

Най-краткия път за преодоляването му е опознаването на причините, поради които се случва. И че никой не е застрахован, защото всички в някакъв миг обичаме и допускаме същества от другия пол до най-съкровената си същност. А тогава перспективата ни е изкривена и можем да погазим много свои принципи. И тъй като жертвите са най-често жени, овластяването на техния пол също е важно стъпало.

Това значи нова обществена нагласа, според която жената е ценна сама по себе си като личност, а не само като част от семейство и двойка. И не, шамарът не е в реда на нещата и не можеш да си го заслужиш. Той е престъпление дори и според българското законодателство.

Oще: вкъщи  ес  жени  мвр  мъже  насилие  насилници  общество  шамар 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2012, 13:00

115 Vladimir Handzhiev | 01.06.201215:14

Последният път тя ми удари шамар, аз и го върнах. Това е игра. В голямата любов трябва да е горчива и да има горещи моменти. Без шамари е като малко кафе с 4 лъжички захар. Намирам, че някое и друго шамарче през два-три месеца е полезно за любовта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

114 Thea Atanasova | 18.04.201111:33

Не бе цялата работа идва от там, че сме много пасивни. Жените по принцип са си пасивни, но лошото идва, когато и мъжете станат пасивни. Както е в момента. Тогава се получава така, че мъжът по цял ден е навикван и мачкан в работата си и когато се прибере в къщи логично го избива на агресия.
Това в цивилизованите страни го знаят и са измислили всякакви начини за изразходване на тази скрита агресия. Има боксови круши със снимка на шефа, можеш да хвърляш стрелички по снимка на шефа и т.н. А тук в България вместо да биеш шефа биеш жена си. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2010, 17:30

113 Danail Ivanov | 17.04.201109:25

"Много трудно е за българската жена да признае, че няма идеалното семейство, което обществото я натиска да изгради. Тя е убедена, че провалът й като майка и съпруга е най-големият й провал" - Много вярно, затова и за 90% от жените е много по-лесно да кажат като ги хванат натясно, че се държат с тях като с животни - "Ами стоя защото не мога да спра да го обичам"- лесен и удобен отговор за една болна психика, а не че го обичат наистина. Любовта е до тогава докато има доверие. Иначе са просто оправдания пред хората и самовнушения, защото жертвите ги е шубе от промяната. Но това е болест, слабост, вина за което имат много фактори - възпитание, приятели, обществена среда...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

112 A4i | 16.04.201116:44

Ба* маа му! То си имало етикет за тия неща, бе. Не трябва това, не трабва онова, а правилното е еди-как си. Аферим, дали пък не е по добре за мъжете да са мюсюлмани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

111 strawsPulledAtRandom | 16.04.201114:09

Муахахахах, вярно, как не се сетих по-рано за мюсюлманите Смее се
http://www.youtube.com/watch?v=E30kBYzPEoA
Това беше голяма простотийка, който не го е гледал, да не пропуска Смее се Както казва мъдрият духовник, боят трябва да има етикет. Да, и установени правила, не можеш да биеш както си искаш, ти биеш за да дисциплинираш, не за удоволствие Смее се

@Кифла,
как ме разкри? Ей сега намятам шлифера и излизам до парка. Сега времето е ветровито и поради това, благодатно. Не ми обръщат внимание като съм със шубата, но юли и август привличам доста внимание. Затова, да не губя повече врме, а да излизам да събирам материал, че ден година храни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

110 A4i | 16.04.201111:55

Ей сега погледнах другата статия за бурките. Скоро очаквайте включване от рязаните чифтета. Те нямат спирачки по отношение на такъв вид насилие, дори им се предписва. Така че какво коментирате някаква практика, която до преди 100-тина години си е била законово регламентирана, а след известно време отново има шанс да стане такава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 22:27

109 Кифла | 16.04.201109:48

Мile,ако няма какво да кажеш си замълчи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

108 Mile Manolov | 15.04.201123:07

кифла философията винаги ме е изумявала със своята дълбочина и смис ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.04.2011, 22:27

107 Кифла | 15.04.201123:03

"Ако някой пребие жена си с мотив, че му изневерява, това е недопустимо, защото е слаба и беззащитна. Ако обаче същият човек пребие чекиджия с мотив, че стряска децата, той е герой, макар че чекиджията също е по-слаб от него?"

Ти да не откри себе си в образа на чекиджията та така се засягаш Шокиран и ще те светна, че изневярата не е престъпление, защото по този начин не вредиш на никого, докато чекиджиите и изнасилвачите в градините са си престъпници, няма да ти обяснявам защо, дано сам се сетиш Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

106 fALLEN | 15.04.201119:43

бесна, без да искам да вменявам нещо, но - всепак зависи и от броя сигнали - т.е. кой колко сигнали е подавал. може некои да ги е повече срам. реално процентите може да са други. ;)
   

оценка

+0 -0