Колко е голяма безработицата | webcafe.bg
Webcafe

Колко е голяма безработицата

Николай Киров
05.08.2012, 14:57 (обновена 01.11.2012, 14:44)
Безработни

Най-големият проблем на българската икономика

Колко точно е реалната безработица в България. Последните данни на НСИ показват безработица в България от 12.3%.

Това обаче не са 12.3% от населението на страната, а от икономически активното население. Тук не влизат хората, които се трудят на черно, тук не влизат и тези, които са обезкуражени и са се отказали да търсят работа. Така че тези 12.3% не дават информация за реалните измерения на проблема.

Друг източник на данни за безработицата са съобщенията на социалното министерство, което обикновено отчита по-малко безработни от НСИ, тъй като информацията му идва само от бюрата по труда.

Според ведомството, управлявано от Тотю Младенов, безработицата в страната, противно на докладите на НСИ, не само не расте през последните месеци, но всъщност намалява и през юни е паднала до 10.8%.

Данните на министерството на труда обаче не са сезонно изгладени и не отчитат броя на хората, които си търсят активно работа, но не са регистрирани в бюрата по труда.

Така че как да разберем колко е реалната безработица? Според НСИ през  второто тримесечие на 2012 г. икономически активното население в страната на възраст 15 - 64 навършени години е малко под 3.3 млн. или близо 67% от населението в същата възрастова група. От тези 3.3 млн., 409 700 са безработни. Към тях трябва да прибавим и т. нар обезкуражени лица, които са близо 250 хил.

Дотук безработицата се качва до близо 19%. Освен обезкуражените, според НСИ има над 100 000 българи, които желаят да работят, но по някаква причина не могат. Така реалната безработица минава 22%.

Освен тези 22% от работната сила, има 2.7 млн. българи, които според статистическите проучвания на НСИ, не желаят да работят. Става въпрос за хора във възрастовата група между 15 и 64 г. Много от тях са пенсионери, около половин милион са ученици и студенти, други имат здравословни или семейни проблеми. Част от тях със сигурност се трудят в сивия сектор на икономиката.

Защо от април насам безработицата според министерството на труда намалява, а според НСИ расте? Причината е сезонната заетост, която е основен източник на препитание за голяма част от хората с ниско образование, които са основният контингент от регистрираните в бюрата по труда.

И така, защо безработицата е толкова страшна за икономиката? Исторически погледнато, от неолита насам, повечето икономически модели, възприемани от човечеството, изискват от хората да произвеждат блага, които после се преразпределят в рамките на общността.

През средновековието мнозинството от населението се е занимавало със земеделие и е работело срещу правото да ползва земята, собственост на благородниците. Разбира се, част от продукцията е била отделяна за краля, в качеството му на суверен на цялата на страна.

Този модел се е усложнил още повече в днешно време. Повечето хора вече не са земеделци, те не притежават никаква част от продукта на труда си, а работят за някой друг, срещу средства за препитание. Част от благата, създадени от тях, се преразпределят от държавата, друга част се превръщат в инвестиции или служат за покриване на производствените разходи.

А в масовия случай средствата за препитание се използват за обезпечение на кредити към банките, с които хората финансират стандарта си на живот.

Така безработицата се превръща от личен в системен проблем, в прът в колелата на икономическото развитие.

В България проблемът има още едно измерение - голяма част от безработицата е структурна. Става въпрос за хора, които не са безработни в резултата на проблеми в отделно предприятие, а в резултат на сривове на цели сектори от икономиката, като например строителството. Хора, за които просто липсват постоянни работни места.

Решението на този сериозен проблем обикновено е преквалификацията, защото в други сектори има търсене на работна ръка, но няма кандидати. За жалост много от безработните са ниско образовани и им липсват необходимите умения да се преквалифицират. Твърде трудно е за строителен работник с основно или с не много добро средно образование, на средна възраст, да стане компютърен инженер например, докато обратното е много по-лесно.

В момента безработицата е най-големият проблем на българската икономика. Как може да бъде решен?

Първо с мащабна образователна реформа, защото структурната безработица обикновено е следствие от недостатъците на образователната система. А както знаем, българското образование има сериозни недостатъци на всички нива.

Второ, чрез икономически стимули. Докато образованието заработи както трябва, проблемът с безработицата има временни решения, като големи инфраструктурни проекти, финансирани от държавата.

Необходима е и реформа на пазара на труда. За целта повечето икономисти предлагат либерализация и по-малко права за трудещите се. Но в България, където съдебната система е ужасяващо бавна и не винаги справедлива, а правилата масово се нарушават, правата на трудещите се в частния сектор и без това често се пренебрегват от работодателите. Либерализацията само ще задълбочи този проблем.

В дългосрочен план далеч по-ефективни ще бъдат подобряване на връзките между бизнеса и учебните заведения и превръщане на бюрата по труда от каси за социални помощи в частни квалификационни центрове, които получават средства от държавата в зависимост от това колко от регистрираните в тях започват работа.

С оглед на дълбочината на проблема с безработицата, може да се наложи отлагане с една година на планираното през 2012 г. вдигане на изисквания стаж при пенсиониране с 4 месеца. Добра идея е и замразяване на повишенията на минималните осигурителни прагове и минималната работна заплата, докато трендът на безработицата не тръгне надолу.

Oще: безработица  данни  източник  икономика  население  нси 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

99 mima | 12.08.201219:30

Така е, закони подкрепящи дребни търговци и предприемачи биха осигурили повече работни места и в пъти по-голяма покупателна способност на населението, което от друга страна ще доведе до откриване на още работни места.

Обаче...Дребните търговци и предприемачи нямат средства, с които да си закупят така необходимите закони (докато големите предприятия и компании разполагат с добър бюджет заделен точно за тази цел - обработване на политическата класа с цел гласуване на закончета). Затова малките умират, големите просперират, а България се топи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

98 иван | 12.08.201219:04

Производителността на труда има значение за фирмата както стопански субект, който при минимални разходи цели да постигне максимална печалба. Колкото е по-голяма производителността на труда, резултатът е по-малко работни часове за единица производство, по-малки разходи и по-голяма печалба. С иновациите в производството, при което крайната цел е пълната автоматизация, се създават непрекъснато излишни хора, или казано по друг начин безработни.

А в статията се поставя проблема с безработицата, а не за ефективността на производството. Първото има значение за наемните хора като цяло, а второто към икономическите резултати на фирмата.

Ако се полагат усилия от държавата да се подпомагат дребните фирми, производствени, търговски и за услуги, ще има повече работни места и по-малко безработни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

97 Оня Дето Го Трият | 12.08.201217:21

Иван

При теб работните места са 6 към 1, големите фирми биха ти възразили, че при тях пък производителността на труда е 1 към 6 - какво правим тогава? Намига
Явно че имаме парадокс - това за което се борим, високата производителност на труда е което ще ни изяде главите, ама кво да правиш.... не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

96 иван | 12.08.201212:52

Във втория абзац на поста си съм пропуснал "места", имал съм предвид работните места.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

95 иван | 12.08.201212:35

Предполагам че никой не си прави илюзии, че големите фирми са тези, който създават работните места. Ще ви дам пример:

Една малка фирма, като пример в търговията на дребно, с екип от четири човека, може да реализира за месец оборот толкова, колкото един супермаркет с 24 човека на ден. Няма да споря за цифрите, може и да не са точни, може разликата да е много по-голяма. Но работните са в отношение 6 към 1.

Отделно от това при малките фирми, доставчиците също са малки фирми, които не могат да допрат до супермаркетите по понятни причини. По този начин те подпомагат дребните производители да запазят работни места
Отделно тези фирми ползват външен счетоводител, често пъти и външни превозвачи и всякакви други услуги, което също по косвен начин има отношение към работните места.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2011, 14:19

94 Голямо Дърво | 12.08.201208:55

Изключително не харесвам , още от студентските години това мислене тип , имам толкова трябва да се свия в него. Вместо имам толкова какво да направя, за да се чуствам комфортно. Един човек занимаваш се със сериозни инвестиции веднъж каза , за да живееш без да си притиснат от нищо в България ти трябват 7000 лв заплата. Аз не мога да кажа , че съм го постигнал , но се боря с всички средства , към нещо такова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

93 upliftinGKhai | 10.08.201215:51

Нормално е и вкъщи и навън да се храним пием , но не като средна цена да слагаме само тази от навън
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

92 Elena Dyakova | 10.08.201214:46

Истината както винаги е някъде по средата. Да, излиза по-евтино да си сготвиш вкъщи, но пък да мъкнеш буркани или канчета манджа на работата и да ядеш няколко дни едно и също не си е работа. Още повече, че на повечето работни места няма обособени кътове за хранене - предполага се, че ще ядеш навън или ще мушнеш някоя сухоежбина скришом, пускайки възможно най-малко трохи по клавиатурата. Други професии пък, свързани с много пътувания, съвсем не стават да си носиш храна от къщи, след като 3 дена примерно нямаш възможност да си се прибереш у дома. Също така в по-малките градове, където няма големи търговски вериги, хранителните продукти, ако не са произведени вкъщи, са доста по-скъпи. И въпреки това излиза по-евтино, когато човек има възможност, да яде вкъщи, а не постоянно по заведения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

91 upliftinGKhai | 10.08.201214:25

Е добре де така е само че за 60 стотинки не се пие по качествено кафе от нова бразилия. Пък и мисля дори да вземеш някакво марково кафе пакет и си го правиш вкъщи ще ти излезе под 60 стотинки чашата и т.н. с другите неща
За мен по 'нормално' е да си взема хубаво кафе и да си го направя от колкото да дам 60 стотинки за чаша струваща 5 или 1.10 за чаша кола струваща 30 ст. Няма значение просто тия неща бяха вписани в сметките за нормален живот .

А заведенията предлагащи кафе за 60 стотинки едва ли предлагат някаква такава атмосфера че да е по-нормално'' да пия боклук кафе там отколкото хубаво вкъщи

същото и с бензина - реално не прави никаква икономия със 98
едва ли колата му със 95 не може да изпреварва тировете и 98 да дава голяма разлика в мощността и едва ли колата е Порше на което не можеш да налееш 95

и кое му е по нормалното да пиеш вода за 70 стотинки от колкото да пиеш от хубавата вода на чешмичките Много щастлив и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

90 Mile Manolov | 10.08.201209:01

пичове... не размахвам секи ден кирката като египетски строител на пирамида за да пия "нова бразилия". За първи път в живота ми ставам сутрин в 8 и отговарям на мейли на началства, вземам си наклон на уя от тях и етк и цената на това не е да живея като скот. За първи път от 13 години имам шеф.. ако не ми стигат парите ще си намеря втора работа. Ще си правя и странични проекти, на "частно" поработване и прочие. Но нова бразилия няма да пия. "Нормалните" ора така правят.
   

оценка

+5 -0