Защо Крим не е Косово | webcafe.bg
Webcafe

Защо Крим не е Косово

Webcafe.bg, по материали от чуждестранни издания
24.03.2014, 16:24 (обновена 27.03.2014, 15:22)
косово и крим

Крим, Косово. Имат ли нещо общо, освен първите букви

Опорната точка на Русия: Ситуацията в Крим е като ситуацията в Косово. Защо тогава Запада ни напада?

Опорната точка на ЕС и САЩ: Няма нищо общо между Крим и Косово. И подобна асоциация не може да се прави.

Нека говорят фактите. Заключенията всеки може да си направи сам.

КРИМ

1921 г. - Автономна република в състава на СССР.

1944 г. - Депортация на етническите татари, гърци, арменци и българи.

19 февруари 1954 г. - Съветската власт под ръководството на Никита Хрушчов дават Крим на съветската република Украйна.

1992 г. - Приета е конституцията на Крим, регионът става република с широка автономия в границите на Украйна.

1995 г. - Парламентът на Украйна отменя кримската конституция от 1992 г. и премахва президентския пост.

Според преброяване от 2007 г. населението на Крим е около 2 милиона души.

Според статистика от 2001 г. 58% са етнически руснаци, 24% - украинци и 12 на сто - кримски татари.

КОСОВО

1945 г. - Обявена е за автономна република в границите на Сърбия. Автономията й е разширена с югославската конституция през 1974 г.

През 80-те години на миналия век се създава напрежение между двете етнически групи в Косово - на албанците и на сърбите.

1989 г. - Слободан Милошевич силно ограничава автономията на Косово.

1991 г. - Референдум, бойкотиран от сърбите, прокламира независимостта на Косово. Признат е само от Албания.

1998 г. - Войната в Косово. Създава се АОК (албанската Армия за освобождение на Косово).

1999 г. - НАТО, без санкции от ООН, предприема военна интервенция в Косово. Операцията "Съюзна сила" всъщност е срещу Югославия.

НАТО започва с масирани удари с крилати ракети по военни обекти на цялата територия на Югославия, включително и по Черна гора.

2006 г. - Сръбската Конституция обявява Косово за автономна република, неразделна част от държавата.

Според данни от 2011 г. населението на Косово е близо 1.7 милиона души.

Според статистика от 2005 г. 92% от населението са етнически албанци.

Какво следва след обявяване на независимостта

След като Косово обявява независимост на 17 февруари 2008 г., държавата е призната от България и още 107 страни, 22 от които са членки на ЕС, а всичките 108 до една са членове на ООН. Първи признаха най-младата държава на Балканите САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Естония, Латвия и Афганистан.

Парламентът на Косово гласува декларацията за независимост, но сръбските депутати в него бойкотират вота.

Скъсва с Югославия, последват въздушните бомбардировки от НАТО, както и години на кървави сблъсъци между албанци и сърби, провалят се неколкократно преговори между Прищина и Белград.

Крим не призна легитимността на новата власт, установила се в Украйна след като беше свален проруският президент Виктор Янукович.

На 16 март т.г. 83 на сто от населението на Крим гласува на референдум и 96.7% от гласувалите казаха "да" на присъединяването на автономията, дотогава в границите на Украйна, към състава на Руската федерация.

Законно или незаконно

Общото събрание на ООН се обърна към Международния съд с питане дали декларацията на парламента в Косово, с която беше обявена независимостта, е законна според международното право.

Отговорът на съда, публикуван през 2010 г., гласеше, че международното право няма забрани относно декларациите за независимост.

Властите в Крим също се обърнаха към Международния съд, за да попитат за същото - като обосновка за отделянето им от Украйна.

Военна сила

В Косово е най-голямата американска военна база в Югоизточна Европа - "Бондстийл". Създадена е през 1999 г., като структура на КФОР за стабилизиране на Косово, след войната в бивша Югославия.

В Крим е руският черноморски флот - в Севастопол. Градът е създаден през 1783 г. като военна крепост и пристанище на Руската империя.

За разлика от бомбардировките на НАТО през 1999 г. на Югославия, в т.ч. и Черна гора, и разрушената инфраструктура, както и убитите по погрешка трима китайски журналисти, в Крим руските военни просто нахлуха - и останаха.

Как реагираха ЕС и САЩ

Референдумът в Крим е нарушение на украинската конституция и международното право и няма да бъде признат от международната общност, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

САЩ са решени да получат независимостта на Косово по един или друг начин, въпреки опозицията на Русия, заяви през юли 2007 г. американският държавен секретар Кондолиза Райс.

"Необикновената комбинация от фактори в случая с Косово - в контекста на отделянето от Югославия, историята на етнически прочиствания и престъпленията против цивилни граждани в Косово, и действията на администрацията на ООН - това го няма никъде другаде и прави от Косово специален случай. Но Косово не може да бъде разглеждан като прецедент за друга ситуация", заяви Райс в изявление за признаване на независимостта на Косово.

EС реши, че признаването - или непризнаването, на Косово е индивидуално право на всяка една от страните-членки на общността.

Като европеец мога да кажа, че съм доста разочарован от факта, че бъдещето на Косово зависи от Вашингтон - и в някаква степен от Москва, но не и от Европа, казва тогава министърът по европейските въпроси на Испания Алберто Наваро пред BBC. Смятам, че много хора имат големи съмнения относно признаването на декларацията за независимост на Косово, заявява Наваро.

Европейският съюз обяви, че отхвърля референдума в Крим и няма да признае неговата законност.  Референдумът е нелегитимен според украинската Конституция и според международното право, заяви дипломат №1 на ЕС Катрин Аштън. "Не можем да седим със скръстени ръце и да позволим това да се случи", добавя Аштън.

Как реагира Русия

Русия се противопостави на обявената с декларация независимост на Косово, заявявайки, че това е опасен прецедент. "С това на практика се разрушава цялата система на международни отношения, формирани не просто в продължение на десетилетия, а на векове... С този акт е натиснат спусъкът за непредвидими последствия". Това обяви президентът на Русия Владимир Путин през 2008 г.

Това е двуостър меч - и той ще ги прободе един ден, каза Путин.

Русия се позова на прецедента с Косово, за да присъедини автономната република Крим, доскоро в състава на Украйна, към РФ.

"Ако нашите партньори казват, че Косово е специален случай, то тогава нашият отговор е, че Крим е още по-специален. Всеки е наясно, че Крим е много по-важен за Русия, отколкото Фолклендите за Великобритания и Коморските острови - за Франция", заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на 14 март т.г.

Още няколко факта

Първи признаха най-младата държава на Балканите САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Естония, Латвия и Афганистан.

Сред държавите, които не признават независимостта на Косово, са Русия, Китай, Испания, Аржентина, Бразилия, Израел, Иран, Грузия и Украйна.

Сърбия също не признава Косово, но се върви към нормализиране на отношенията и наченки на диалог - условие, поставено от ЕС заради членството на Сърбия в общността.

Етническото напрежение в Косово затихва и се подновява с променлив успех. В населените предимно със сърби северни части на Косово беше създадена паралелна власт и се чуват призиви за автономия или отцепване от Прищина.

Русия е единствената страна член на ООН, която е признала независимостта на Крим. На 18 март договорът за присъединяването на Крим към Руската федерация е подписан в Москва и ратифициран на 21 март.

САЩ и ЕС обявиха санкции срещу Русия заради тази стъпка.

Oще: анексия  косово  крим  независимост  прилики  русия  слободан милошевич  територия  украйна  югославия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

111 theo | 28.03.201420:38

Дето има една приказка: "Таз година Крим, догодина - АйсКрим (Аляска)!" Честито на младоженците!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

110 KingoftheROAD | 27.03.201423:10

Стрелка https://www.youtube.com/watch?v=keZ8YJUYj0U
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

109 sim4o | 27.03.201418:55

Крим не е Косово .. и Слава Богу!


"...резолюцията в края на юни въз основа на доклада на специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти, в който се твърди, че подобни престъпления са били извършени в Косово по време на въоръжения конфликт там... "

"Търговията с човешки органи е една от най-ужасните форми на престъпление, особено когато се извършва срещу невъоръжени цивилни в район, засегнат от конфликт," заяви тогава ръководителят на сръбската делегация Сузана Грубешич пред асамблеята на ОССЕ..... "

. "Великите сили спират разследването на търговията с човешки органи " - сръбския външен министър Вук Йеремич. ..

----------------------
И няма Крим да стане Косово никога, не вярвам да има варварство, изгаряне на молитвени храмове (80% от православните църкви и манастири са запалени и унищожени ) , убийства на хора по нивите .. защото едно е албанци-мюсулмани , друго е православни славяни ...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

108 sim4o | 27.03.201418:48

"deowin | 27.03.2014 17:02
Липсва ти сигурност за това, което щеше да се случи, ако силните не бяха наложили "демокрация".....
------------------------------
С достатъчна сигурност можем да кажем - НЯМАШЕ ДА ИМА ОТВЛЕЧЕНИ ХОРА И ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ ОРГАНИ!

Тези невинни момчета и момичета, умрели в нечовешки мъки и страдания - щяха да са живи!

"...резолюцията в края на юни въз основа на доклада на специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти, в който се твърди, че подобни престъпления са били извършени в Косово по време на въоръжения конфликт там..... .. "Търговията с човешки органи е една от най-ужасните форми на престъпление, особено когато се извършва срещу невъоръжени цивилни в район, засегнат от конфликт," заяви тогава ръководителят на сръбската делегация Сузана Грубешич пред асамблеята на ОССЕ..... . .. "Великите сили спират разследването на търговията с човешки органи," отговори тогавашният сръбски външен министър Вук Йеремич. ..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

107 янаки | 27.03.201418:19

Крим не е Косово, защото ако беше Косово, щеше да говорим за анексия на Косово, а не на Крим от Русия.

Предлагам ви линк към една статия в Stratfor - САЩ, посветена на стратегията на САЩ след Украйна. Нито дума няма за такива високи цели, като демократизация, европейски ценности и цялата „лай, лай, кучка” за защита на суверинитета на съседите на Русия .

В основата на стратегията на САЩ е залегнала една основна цел, да се ограничава Русия по пътя на увеличаване на гео-политическата и тежест в света, и най-вече да не се допусне РУСИЯ ДА ОГЛАВИ ГРУПА ОТ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ и доминирайки над тях да възстанови междублоковото противопоставяне от времето на СССР.

А това, че Косово е едно, а Крим, съвсем друго е за да имаме повод за какво да „размишляваме” вече три дена във вебкафето.

http://www.stratfor.com/weekly/estonia-azerbaijan-american-strategy-after-ukraine
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

106 sim4o | 27.03.201418:10

--------------
"deowin | 27.03.2014 15:50

Любоффта .."
-----------------
Свинчо??
"Ф" или пък "В" .. ама помисли, помисли ...

П.П.
Абе, ако ще вземаш участие в Дискусията, що не поотвориш, па не видиш Големите Батковци за каквдо си пишат?.. И да помислиш, да видиш фактите, да поотвориш рюбезно дадените линкове??
Или като малко дете, весело и още необидено от Строителни Работници, ще подскачаш наоколо тъдява и ще викаш "тоя изпусна буква, тоя изпусна буква,тоя изпусна буква.."
Всъщност- правилно!
Роденият да пълзи- да лети не може .. този който може само да види - има ли ги всичките букви, няма ли ги - да не се опитва по нататък да дава мнения!
Sutor ne supra crepidam – Обущарю, не по-високо от обувките – Не се занимавай с това, което не разбираш!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

105 sim4o | 27.03.201418:10

--------------
"deowin | 27.03.2014 15:50

Любоффта .."
-----------------
Свинчо??
"Ф" или пък "В" .. ама помисли, помисли ...

П.П.
Абе, ако ще вземаш участие в Дискусията, що не поотвориш, па не видиш Големите Батковци за каквдо си пишат?.. И да помислиш, да видиш фактите, да поотвориш рюбезно дадените линкове??
Или като малко дете, весело и още необидено от Строителни Работници, ще подскачаш наоколо тъдява и ще викаш "тоя изпусна буква, тоя изпусна буква,тоя изпусна буква.."
Всъщност- правилно!
Роденият да пълзи- да лети не може .. този който може само да види - има ли ги всичките букви, няма ли ги - да не се опитва по нататък да дава мнения!
Sutor ne supra crepidam – Обущарю, не по-високо от обувките – Не се занимавай с това, което не разбираш!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

104 sim4o | 27.03.201418:01

О-о-о Свинята-Граматик .. не гледаме гредата в своето око, а гледаме сламката в чуждото, а??
Научено ли е Чуждите Имена, как да се пишат на Български Език??
Как е правилно .. КАЙТЛ ... или Кайтел ...??
Съвет пирятелски, към обидения от Строителните Работници. .. да се провери набързичко в Уикипедия!

Иначе .. отрадно е, да се види, как вече се Уважава Знанието и как се стремим да говорим и пишем ПРАВИЛНО! Ей така те искам, Свинчо .. да четеш, да се самообразоваш и да се стремиш да не показваш постоянно Простотия!

Още веднъж обаче, ще си позволя, да приканя за съчувствие към Свинчо .. той комай, като невръстен отрок, е лумкан по главицата с чук!
От там - от Детството му ..идва този образ на Чука ковящ нещо , с който Свинчо понякога изпълва страници постинги ... от там, от Детството му е и неадекватността - ей го, ние си говорим по същество и си имаме Русло на Дискусията, а той ни в клин, ни в ръкав се обажда за някакъв Член (Членът е също образ, появяващ се в свинчовото подсъзнание) ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

103 abductor | 27.03.201417:33

Охо, Свинята ни е навестила, за да брани безпросветните в името на негърската чурка, на която се кланят ближат. Колко трогателно. Интересно каква точно рожба ще се роди от формуните деца на Сорос? Най-вероятно - неграмотна негро-свиня дебил (от гените на Оная), която по стара семейна традиция ще се изхранва с проституция.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

102 паяка | 27.03.201417:13

11 deowin | 27.03.201416:29
Същото се отнася и за abductor, който охотно се присмя над моята твърде безгрешен правопис, а сега сипе хули върху чуждия лош такъв..

смешник

Казах ти да идеш да учиш родовете, прасе!
   

оценка

+0 -0