Милиони хора по света ежегодно изпадат в крайна мизерия, за да се хранят | webcafe.bg
Webcafe

Заради кризата ядем малко - и кофти храни

Webcafe.bg , По CNN
17.06.2011, 16:33 (обновена 21.06.2011, 10:35)
жени, храна

Снимка: © Getty Images

Високите цени променят хранителните навици

Ново проучване показва, че хората по целия свят променят начина си на хранене заради растящите цени на хранителните продукти. Според изследването, проведено от агенцията за международна помощ Oxfam, мнозинството хора в повечето държави не ядат същите храни, която са консумирали преди две години.

39% от анкетираните обвиняват за това повишените цени на хранителните продукти, а 33% посочват като причина различни здравословни проблеми. Проучването говори красноречиво и за ефектите от глобализацията върху хранителния режим на хората - в много от държавите пицата и спагетите са сред трите любими храни.

Навсякъде хората консумират по-малко - и по-нискокачествена храна

Сред 17-те държави, в които се е провело социологическото изследване, са и Русия, САЩ и Индия. "Начинът ни на хранене се променя бързо и за прекалено много хора тази промяна е към по-лошо," казва Джеръми Хобс, изпълнителен директор на Oxfam. "Голям брой хора, особено в най-бедните държави в света, ограничават количеството и качеството на храната, която консумират, заради повишаващите се цени".

По мнението на Абулреза Абасян, икономист в организацията за Плехрана и земеделие към ООН - ФАО, високите цени на храните представляват нарастващ (и непредсказуем) дял от разходите за едно домакинство в развиващите се държави.

"Хората в по-бедните държави вече се хранят веднъж дневно, а при повишените цени почти всичките им доходи отиват за храна," коментира Абасян. "Те не могат да се снабдят с повече пари, затова единственото нещо, което им остава, е да консумират по-малко и по-некачествени храни".

Засегнати са не само най-бедните страни...

Седемдесет и шест на сто от анкетираните в Кения са посочили промяна в хранителния си режим, като 79% от тях изтъкват като причина за това цените на хранителните продукти. В Мексико 65% са променили диетата си, като над половината от тях също винят цените за това.

Въпреки че цените на хранителните продукти се отразяват най-зле върху развиващите се страни, и развитият свят не остава незасегнат. В САЩ 55% от анкетираните са отговорили, че вече не потребяват същите храни, които са консумирали преди две години, като 31% от тях посочват като основна причина нарасналата им стойност.

От 2008 г. насам милиони хора изпадат в крайна бедност, за да се хранят

След 30 години на относителна стабилност, цените на основните храни като месо, варива и захар се покачиха рязко през 2008-а, като тогава експертите сочеха какви ли не възможни причини - от климатичните условия до производството на биогорива и краткосрочната визия на икономическите политики.

През февруари тази година, индексът на ООН за цените на храните - стойност, която изразява средните цени на пет основни храни, включително месо, млечни продукти и варива - е достигнал най-високото ниво за всички времена - 238, което е близо 20% по-висока стойност от тази при хранителната криза през 2008 г.

От юни 2010 г. насам, близо 44 милиона души по целия свят са достигнали до крайна бедност заради високите цени на хранителните продукти, като до този момент броят на тези хора е 1.2 милиарда. Всички те живеят много под прага на бедността, като оцеляват най-често с около 1.25 долара на ден (по данни на Световната банка).

Няма шанс цените на храните да тръгнат скоро надолу

Абасян казва, че ФАО не очаква цените да спаднат скоро. "До 2020 г. вероятността цените на храните да спаднат значително е нищожна," което от своя страна се дължи на липсата на фундаментални промени в световния земеделски пазар, допълва тя. Това се дължи и на факта, че има пет милиарда хора по света, които не се намират под прага на бедността.

"Цените днес, колкото и да са високи, може би не се струват достатъчно високи на хората, които живеят в икономически развитите страни, така че те продължават да купуват, а по този начин цените се запазват непроменени," коментира Абасян тезата, че в момента, в който цените на храните стават толкова високи, хората спират да ги купуват.

"Опасността произлиза оттам, че хората продължават да потребяват - независимо от цената, и това я покачва още повече за тези, които дори в настоящия момент не могат да си я позволят".

Дали Г-20 са готови за някакви реални мерки по въпроса

Според Абасян, тъй като системата на свободния пазар на храните не може да се грижи за най-бедните в света, възможно решение на проблема е да се предоставя целенасочена помощ, а цените на хранителните продукти да се субсидират за тези, които се намират под прага на бедността.

Министрите на земеделието на страните от Г-20 ще се срещнат в Париж тази седмица, за да обсъдят проблема с високите цени на хранителните продукти. Макар че предишните срещи от този вид са довели до незначителни резултати, Абасян е оптимистка, че този път нещата ще бъдат различни.

Двадесетте най-големи държави "вече са осъзнали, че цените на храните са сериозен проблем и че той не може да бъде разрешен с празни обещания," казва тя. "И това само по себе си е значителна стъпка"...

Oще: бедност  мизерия  оон  продукти  проучване  фао  хранене  храни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

13 Копче | 21.06.201118:26

Тая криза май е универсално извинение за всичко напоследък. Много щастлив А пък всъщност и хората , които имат повече възможности предпочитат да се натъпчат с тлъста пържола, отколкото да си хапнат свежа салатка.Докато сме толкова непоправимо месоядна нация само с дебеланковци ще се разминаваме.А за белият хляб просто нямам думи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 20:13

12 Явор Руменов | 21.06.201115:22

Кризата няма нищо общо - просто нямаме и никога не сме имали хранителна култура.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 14:57

11 MiaWallace | 20.06.201116:08

Да, българската кухня може да не е от най-здравословните, обаче аз си мисля, че проблемът е другаде. А и не смятам, че хората вече се ограничават с типично български ястия, тъй като има доста голям избор на продукти и рецепти.
По-скоро съм склонна да заложа на липсата на време или чист мързел и избора на готови и полуготови храни, приготвени в незнайно какви условия. Никога не съм разбирала хората, чиято храна се състои предимно от сандвичи на крак, катми, дюнери и пр. Същите тези хора не се и движат достатъчно, отново оправдавайки се с липса на време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

10 Borracho | 20.06.201115:51

никак не съм съгласен с това, че в България много пържено се яде, нито пък съм съгласен с това, че растителните мазнини пречат. Съгласен съм с това, че именно безумните комбинации са причина за лошото здравословно състояние на българина. БГ е една от малкото страни в които е нормално да ядеш свинско, картофи и хляб в голямо количество на едно ядене...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 20.06.201114:49

fALLEN, вече няколко пъти правиш едно и също - хващаш някакви думи произволно и то само и само за да се заядеш. Не четеш ли целите коментари, или просто си търсиш причини?
Тараторът, сармите, мусаката дадох за пример като ястия, които са взаимствани от гръцката и турската кухня. Къде съм написала, че тараторът е вреден?!
Зехтинът все още не се използва толкова много, колкото слънчогледовото олио. Това е въпрос на навик. Отделно, колкото и да е по-полезно, маслиновото олио все пак е мазнина и не бива да се прекалява с него.
Препичането, както всяка прекалена топлинна обработка, носи много вреди. Не е случайно, че приготвянето на една хубава пържола си е цяло изкуство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

8 fALLEN | 20.06.201114:34

*пообразоваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

7 fALLEN | 20.06.201114:32

мануелче, за пърженето в мазнина и т.н. си права, но що реши, че зелена салата със зехтин е вредна, ми е мноу чудно. а тва за таратора не го разбрах, и него ли го ръгна при вредните храни?

не е зле да се побразоваш малко преди да се цепиш.

освен това - печенето е по-малко вредно от пърженето. прегорялото месо винаги е вредно (да не кажа канцерогенно), но веднъж на 1-2 седмици не е проблем, като няма смисъл всичко да се препича като в адска пещ.

и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2011, 10:30

6 axyaxy | 20.06.201113:30

2005 година България беше доста добре, хората забогатяваха, но пак храните бяха лоши ;) е сега може да са станали още по-лоши, но през 2005 година когато в България имаше милиарди инвестиции, лично аз имам много познати производители на храни, и мога да кажа, че през 2005 година ми се плачеше като знаех какво се предлага в хранителните магазини ;) откакто има демокрация е нямало и няма да има хубави храни ;) Американците са най-богати, но ядат най-кофти храните ;) просто това е капитализма, и никой земеделец или месар, няма да цел да продава качество.. дори един килограм ябълки да е 100 долара, пак ще са боклук, а печалбата ще е по-голяма.. в капитализма алчността няма край, а мързела да произвеждаш екологични храни, е достатъчно голям
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

5 Rowan | 20.06.201112:44

Бля, на калпав водолаз, водораслите му пречат, че и нашата кухня била виновна. Те слабите хора сигурно друга кухня изповядват. Наскоро спорих с един мой приятел, десет години по-млад от мен и тежи двойно - 140 кила. Седнахме един ден и си сметнахме дневните дажби. Е моята се оказа 20-30% по-калорична от неговата и твърдо по-нездравословна. Той обаче има по над 16 часа на ден пред компа, аз не събирам и 2. Този сайт и един новинарски посещавам, сурат тефтера го изтрих преди повече от година и телевизия не гледам. Стойте си на задниците по цял ден, после се чудете защо са стигнали астрономически размери. То е като при фитнеса, която част от тялото натоварваш най-много, тя нараства Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

4 Manuela Gerenova | 20.06.201112:20

Хаха, приема се Много щастлив
Оня, сутрин в Борисовата е половин София - кой да бяга, кой с федербал. Хубаво е, че ми е наблизо, много е приятно.
   

оценка

+0 -0