Партиите vs Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Партиите vs Интернет

Пламен Тачев
18.03.2011, 14:11 (обновена 21.03.2011, 17:20)
Компютър

Снимка: © Getty Images

Очевидно българските партии не се разбират добре с Интернет...

Слушам CNN с последните новини около Япония. Заглавието "Радиацията е "екстремно висока", алармира американски наблюдател" крещи безмълвно от екрана, но аз няма да влизам в ролята на поредния нереализиран ядрен специалист и ще насоча вниманието си към нещо, което отдавна ме вълнува.

Българските партии и интернет

Следя тази тема за себе си от онзи далечен момент, когато Явор Колев опита да затвори Читанката. Тогава светна първата ми лампичка. В онова време "харесвах" фейсбук-профила на Менда Стоянова (депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия - бел.р.) и бях писал на стената й:

"Г-жо Стоянова, разглеждайки профила ви тук и уебсайта ви, забелязвам, че все по-рядко се посещава и от вас, и от нас - избирателите... В тази връзка, преди съвсем да загубим контакт, бихте ли коментирали акцията на ГДБОП, касаеща затварянето на най-голямата онлайн безплатна библиотека chitanka.info? Упорито търсих коментари по темата, излизащи от ГЕРБ, но сякаш партията няма мнение и мълчи...".

Тогавашните ми опасения, че ще остана без отговор, се оправдават и днес, 9 месеца по-късно. Разбира се, едно такова гласче във Фейсбук няма как да бъде чуто, си помислих и реших да разгледам сайтовете на всички големи (парламентарно представени) партии и да видя тяхното отношение към аудиторията.

Година и половина след победата

ГЕРБ ни посреща бодро с акцент върху "Бойко Борисов даде символичен старт на превеждането на 1,018 млрд. лева директни плащания на земеделски производител" с дата 14 март (ъъъ, сори, някъде четох, че системата забила след 6500 плащания, но не разбрах искала ли е разрешение от Бойко да забие). Вдясно се мъдри скромно каренце "Становища и позиции", в което ще видите датите 11-02-2011, 07-12-2010 и 24-11-2010. Дотук с надеждите да съм наясно с позицията относно цените на горивата или ставащото в Япония (иле с АЕЦ "Белене").

Скролвам надолу, където с дата 16 март има 4 пресни новини относно пречиствателните станции по морето, випуск '83 на Тракийския и младежкия ГЕРБ във Варна. Страх ме е да натисна бутона "посети ГЕРБ ТВ"(все пак посещавам БНТ, бТВ и НоваТВ всеки ден), а и е опасно близо до надписа "SOS спаси образованието сега" (от кого?). Притеснено натискам Хикса.

Червеното винаги ще е на мода,

напомня с визия следващият сайт, където червени снимки се комбинират с червени надписи на червен фон и първият вдясно веднага ми поднася БСП ТВ (уау, и ти ли, Бруте!) с "Реч на С. Станишев в Малта" (24.02.2011). Иначе новините тук изглеждат свежи - пепел на "Тракия", чуждестранни наблюдатели на изборите, оставка на Фандъкова...

Докато не скролнеш надолу, където виждаме "А. Мерджанов стана горд баща на четвърти наследник" (леле, пич, ти си на заглавна, честито!), Конкурс за стипендии за учебната 2010-2011 г. (ъъ, че тя свършва?) и коментар за атентата в Москва (фреш, със снимка на Вигенин).

Оставям на въображението ви какво се случва, като натиснете "Невероятно, но факт!" - все пак не бих искал да замърсявам статията с неприлични думи, вижте сами. За разлика от английския хумор на БСП,

ДПС ме посреща с английски хостинг,

скривайки датите от публикациите си, затова се налага да разровя всяка новина и да видя дата на производство и срока й на годност. О, изненада, всичко е от 15 и 16 март! Дотук добре. Да прочетем заглавията: "Рушен Риза помага на абитуренти", "Рушен Риза: Получихме пълна подкрепа от изселническите организации...". Хм, според мен да си на 2 от 6 новини в ДПС означава, че ще бъдеш кандидат в някои близки избори. Бих загубил на бас една боза с баклава, ако греша.

Скролването надолу ме води към "ДПС в медиите" с дата 10-03-2011: Себихан Мехмед, кмет на община Крумовград: "Правим максималното, пък да става каквото ще." Прекрасно мото за финал, но да не забравяме да отбележим, че за разлика от горните два сайта, тук имаме избор на език: Türkce, English. Връщане към български няма, но пък 2/3 от чуждоезичните секции са абсолютно ПРАЗНИ.

Има обаче линк към несъществуваща фейсбук-фен-страница на Ахмед Доган, както и към Пресцентъра, който "гледа" bTV, Pro.bg, TV+ и новините на турски по БНТ. Сори за НоваТВ, не са ви фенове, май. Общо взето, сайтът изглежда живичък, затова бързо преминавам към

"РЗС на живо"

Програмата обаче е постничка - Яне Янев в Търговище I и ІІ част (02 и 04.03.2011), Яне Янев в Силистра, Яне Янев в Добрич и т.н., и за да избегна асоциацията с "Бай Ганьо на море" и "...на планина", се връщам на заглавната. Горещите теми за РЗС очевидно са: Как Цветанов увеличи богатството си, като влезе в политиката (Актуализирана: 25.02.2011), Царските имоти (Актуализирана: 18.12.2009) и други свежарски истории. Копи-пейста от медиите обаче е актуален. Анкетата кой да подаде оставка от правителството - също, но тя винаги е актуална. Има и бутон за дарения (не за сайта, за съжаление), но тактично го пропускам и скачам в

Синьото безвремие,

което цари на сайта на СДС. Вдясно лъвчето, с което отраснаха и остаряха някои надежди преди 20 години, подпира надписа "СДС 2010", но мен надеждата не ме оставя и разглеждам датите из сайта. В петте секции хитро са оставили само най-новите статии, и макар че "предстоящото" свършва на 14 март, всичко друго е сравнително ново. Има изказвания за цените на горивата, за енергетиката, супер.

Най-долу откривам линкове към блоговете на главните седесари, както и рекламка на агенцията, направила сайта. Поне си признават, че сайтът не е тяхно дело, за разлика от горните 4. Явно Димитров, Нейнски & Co. не са си оставили интернет-магарето в калта, затова спокойно ги зарязвам, добавям червено в синьото, за да стане лилаво (технически вярна, но политически некоректна шега) и отивам при

ДСБ. Големи букви и големи думи

Отдръпвам се назад, за да прочета огромните заглавия: "Война с мафията", "Къде си ти?", "Европейски доходи и пенсии чрез ниски данъци и акцизи". Хм, цъквам на последното, но то ме води към цитат от Учредителната декларация на ДСБ. Греда. Цък на другите - пак цитат от същото. Всичко с големи букви води към 20-редови постинги в блог-стил, всички от 1 март.

Очебийно това не е най-актуалното, затова поглеждам надолу. Линковете с речите на Костов водят към 14 март и после - към февруари. Старо. Но пък под всеки блог-пост има бутони за споделяне, браво.

Я да видим обаче надолу... О, не, ДСБ ТВ! Явно манията да имаш онлайн-телевизия (или да наречеш видео-секцията си така) тресе всички. Странно обаче къде са били ДСБ ТВ между 16.09.2010 и 10.02.2011? Не намирам отговор, затова поглеждам към

светлия образ на Волен,

който се опитва да ме хипнотизира на сайта на Атака. Тук акцентите са: Как парламентът пренебрегна паметта на милионите българи, избити от турците (10.03.2011), Прессъобщение на АТАКА по повод изказването на турския вицепремиер Бюлент Арънч (13.03), Новините на турски - долу до 2 седмици (на 18-ти изтича срокът) и ред други новини, по-нови и по-стари, но определено са в най-голямо количество и разнообразие на темите, сравнено с всички други сайтове.

Вляво и вдясно има форум, клипчета, плакати за разпечатване, дори рингтонове за теглене (еха!), въобще - богато съдържание. Линкът към вестник "Атака" води към стария им сайт, който пък казва, че трябва да идеш на новия им сайт, където пък веднага се вижда рекламата на книгата на Капка Сидерова. Хитро. Хикс на вестника.

Връщам се към началото, което на бял фон вече ми изглежда доста шаренко, затова хвърлям поглед към дъното - © 2004 - 2009 АТАКА. Хм, звучи като период, през който някой е живял и вече го няма, но да не навлизам в политически коментари, а да обобщя.

Очевидно присъствието в интернет за повечето ни партии е някак насила.

Очевидно вътрешно-партийният живот е на системи, за разлика от медийните изяви.

Очевидно в огромните им щабове и централи рядко се намират (млади, активни и интернет-образовани) хора, които да се ангажират с развитието на сайтовете им.

Очевидно предпочитаният начин за комуникация е "те" да ни съобщят нещо по телевизора, а ние да им го върнем по форумите.

Очевидно ако търсите каква е позицията им, трябва да ровите в новинарските сайтове, а не в собствените им.

Очевидно желанието за пряка комуникация понакуцва (единствено БСП имат форма за коментар под новината!).

Очевидно тези сайтове не изпълняват функциите си.

P.S. Забравих НДСВ, но пък те ме посрещнаха с банер "Ако НДСВ е в парламента"... Ще пропусна анализа.

Забравих и кой сайт ме посрещна с видео-клип на цял екран, който или трябваше да изгледам и изслушам, или да затворя нетърпеливо, за да видя самия сайт. Но вие ще го видите.

Oще: актуалност  интернет  онлайн  партии  сайтове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.