10 причини да се преместите в Канада след падането на визите | webcafe.bg
Webcafe

10 причини да се преместите в Канада след падането на визите

теодТеодор Спасов
24.10.2016, 13:23 (обновена 26.10.2016, 18:06)
отава, канада

Снимка: © Getty Images

В сравнение с нивата на престъпност в по-голямата част от света, Канада е просто рай - тя е една от най-безопасните страни в глобален мащаб

Ако Валония най-после склони на CETA, има голяма вероятност в скоро време да пътуваме без визи до покритата с кленове и секвои Канада. Отава изпрати писмени гаранции до София и Букурещ с уверението, че през 2017 г. ще пуска съвсем свободно българи и румънци.

Честито да ни е!

Сега когато никакви визи не възпират бъдещата българска експанзия в Северна Америка, можем да изпълним нашия патриотичен дълг - настъпи моментът да си върнем златото, дето ни го изнесоха канадските капиталисти! Да, знам, че никой не го е виждал това фантастично злато, но пък за сметка на това всеки е чувал за него.

Блянът на прехода да продадем червената Лада за билет до Канада, вече ще може да се осъществи изключително лесно. Достатъчно е просто да се юрнем вкупом, да поплакнем очички и да се тагнем от Ниагара във Фейсбук.

А ако вземе, че ни хареса - можем просто да останем да си поживеем там, в дървени къщички сред безкрайни езера и диви борови гори!

Ето ги и 10-те основни и доста мотивиращи причини, поради които да се преместите да живеете в Канада.

1) Канада е най-миролюбивата страна от нейния ранг

Канадците са щастливци. Вероятно затова не участват във войни с други страни, въпреки че Канада е член на НАТО, а въоръжените й сили са на много високо ниво.

Канадците представляват микс представители на различни раси, култури и религии. Повечето от тях имат своя живот в Канада, но и поддържат силни връзки със своите корени в Европа, Азия, Африка, Южна Америка и Австралия. Ако се наложи да се бият за честта на Канада - те със сигурност ще го направят, но мирът и приемствеността са възпитават у тях още от ранна детска възраст.

Канада насочва своето влияние основно върху мироопазващи мисии, а не върху инвазии, за разлика от много страни от нейния икономически ранг. Може да се каже, че Канада е най-миролюбивата велика сила в света. Представяте ли си колко хубаво би било, ако всички велики сили бяха такива?

2) Мултикултурното общество

В който и по-голям град в Канада да се настаните, със сигурност ще се почувствате така, сякаш се намирате едновременно в няколко различни страни.

Това културно разнообразие напомня за Балканите, но за разлика от нашия полуостров, културният микс в Канада не е само между Ориента и Европа, а има влияние и от Китай, Индия, Индонезия, Франция и Италия едновременно.

Официалните езици в Канада са два - английски и френски. Всяка провинция възприема един от двата езика като официален, но повечето местни жители владеят добре както френски, така и английски език.

Няма никакво съмнение, че канадците обичат разнообразието. Точно това отключва пред вас възможността за изключителна и доста патриотична бизнес стратегия: открийте ресторант ресторант в Монреал, кръстете го „Хан Българан" и издигнете величествения трибагреник пред него.

Задължително включете в менюто му шкембе-чорба, туршия, кисело зеле и люта гроздова ракия! Ако пък вземе, че им хареса на канадците (то няма как да не им хареса всъщност), създайте цяла верига кръчми. Първо в съседния квартал, после в съседния град, след това в съседния щат... И така, докато окупираме цяла Канада, което да доведе до нейното анексиране и поставянето на паметник на цар Самуил във всяка канадска махала!

3) Има достатъчно място за всички

Канада е една от малкото силно проспериращи западни страни, която не е заплашена от пренаселване. Значителна част от населението е съсредоточена в и около големите градове като Торонто и Монреал. Остават още много огромни територии, които може да бъдат заселени в бъдеще.

Населението на Канада е едва 35 160 000 души, което е 2 пъти по-малко от това на Обединеното кралство. И всиките тези едва 35 милиона души живеят във втората по площ държава в света. Повечето от тях населяват провинциите Онтарио, Квебек, Британска Колумбия и Алберта. Едва 2 500 000 души заедно обитават Нунавут, Юкон, Северозападните територии, островите „Принц Едуард", Нюфаундланд и Лабрадор, Нова Скотия и Ню Брънзуик.

В Онтарио - най-населеният щат в Канада - живеят 13 милиона души или повече от 1/3 от канадското население. За сведение, само населението на Ил дьо Франс (парижката агломерация) се състои от 12 милиона души. Толкова хора живеят и в Москва. А в най-населения град в Европа, Истанбул, живеят 14 милиона души - с милион повече от населението на на целия щат Онтарио.

Най-слабо населената територия на Канада е Нунавут. Площта й е повече от 2 милиона кв. км, а населението й не надвишава 37 000 души - два пъти по-малко е от това на Пазарджик.

4) Ще гледате хокей вместо футбол

Казват, че каквото е футболът за европейците, това е хокеят за канадците - макар че не всеки канадец играе хокей, така както почти всеки европеец е играл футбол с тайфата от махалата поне веднъж в живота си.

Неоспорим факт е обаче, че хокеят е националният спорт на Канада. И когато дават мачове по телевизията, можете да предположите какво правят повечето канадци в този момент.

Макар и Канада да е спокойна страна, а жителите й да са тихи и миролоюбиви хора, нищо не може да се сравни с настроението им след хокеен мач. Когато канадският отбор губи, по улиците на големите градове започват размирици. Когато печели - радостните „размирици" са още по-големи.

5) Социалната система

Искате да станете майка или баща в Канада? Няма проблем! В Канада, също както и в България, може да си вземете едногодишен отпуск след раждане на дете, като ще получавате значителна част от заплатата си. Това всъщност е привилегия, която малко родители по света имат.

Разликата с България е, че ако детето е припознато от двама родители, те трябва да си поделят това време за майчинство и бащинство, като най-често майката остава да се грижи за детето вкъщи през първите 6 месеца след раждането, след което се връща на работа.

Бащата поема грижата за детето и не ходи на работа от шестия му месец до навършването на една годинка.

6) Ниските нива на насилие и престъпност

В сравнение с нивата на престъпност в по-голямата част от света, Канада е просто рай - тя е една от най-безопасните страни в глобален мащаб.

През 2010 г. в Канада са регистрирани 554 убийства. За сравнение, през същия период в САЩ са регистрирани 12 996 убийства. Това означава, че 5 на 100 000 души биват убити в САЩ, а в Канада едва 2 на 100 000.

7) Евтиното, но качествено образование

По данни от 2014-а година, Канада е седмата най-популярна дестинация за образование в света. Но защо млади хора от цял свят отиват в Канада с единствената цел да учат там? Високата толерантност и традиционното за канадците гостоприемство към представители на чужди култури са сред основните причини, които студентите от чужбина най-често посочват за избора на Канада за своята образователна дестинация.

Университетът „Мак Гил", намиращ се в Монреал, е едно от най-престижните висши учебни заведения в света и попада в глобалния топ 30 на университетите. Сред най-добрите в света са Университетът в Торонто и Университетът в Британска Колумбия.

Чуждестранните студенти обаче трябва да заплащат доста високи такси, за да се обучават в Канада, докато за канадските студенти таксите са по-скоро символични, също както и за повечето специалности в България.

8) Отличното здравеопазване

Здравна система се финансира директно от данъците на гражданите и повечето услуги са на символични цени, особено в сравнение с тези в САЩ. Поради тази причина щатски граждани често прибягват до фиктивни бракове, за да може да се възползват от евтиното лечение.

Здравното осигуряване в различните провинции включва различни услуги. Общото межу тях е, че клиничното лечение е напълно безплатно. Очните прегледи и посещенията при стоматолог обаче се заплащат допълнително и не се покриват от базовата осигуровка.

За да посетите лекарски кабинет в Канада, понякога ще ви се наложи да чакате с часове, също както и в България. В общи линии, може да се обобщи, че здравето на нацията в Канада е в ръцете на нейните граждани, като отделяните за здраве средства се разпределят доста по-разумно, отколкото в България.

9) Мощната икономика е в хармония с дивата природа

Канада е една от страните с най-много диви кътчета, където човешки крак вероятно никога не е стъпвал. Страната е втората по площ държава в света след Русия, като държи дял от 7% от световното производство на енергия от възобновяеми източници.

Добре позната е със своите красиви пейзажи - огромни сладководни езера, реки, океани, обширни планини и полета. А по-голямата част от северните й територии, където не живее почти никой, са покрити с лед и сняг.

Освен че природата на Канада е изключително красива и разнообразна, тя е богата на полезни изкопаеми и природни горива, най-вече на злато, никел, диаманти и нефт. А това означава, че другите страни по света гледат на Канада като износител на тези суровини (да, знам, че изнесеното току-що е в противоречие с твърдението на едни националисти от една телевизия, която пък телевизия си има дори и партия, но това е самата истина).

И именно наличието на толкова много природни богатства е причината икономиката на Канада да е 10-ата в света.

10) Равноправието, толерантността и европейският дух са на висока почит

Канадското общество е едно от най-добре развитите по отношение на секуларизма. В него всеки може да се води от своите вярвания и желания, всеки може да бъде щастлив по своему, като е налична изключително добре утвърдена етническа, културна, религиозна и сексуална толерантност.

В кандаското правителство на Джъстин Трюдо броят на мъжете и жените е равен. Някои министри са не само чужденци по призход, а и чужденци по рождение.

Еднополовите бракове са легални в цяла Канада от 2005 г. - цяло десетилетие преди САЩ (и кой знае още колко десетилетия преди България).

При всички положения Канада е много по-близка до Европа, отколкото до САЩ, при това в почти всяко едно отношение. Това си личи и на пръв поглед - както от начина на обличане на канадците, така и от архитектурата на сградите в големите градове, от многото театри и кафената.

Oще: английски език  билети за канада  визи  здравеопазването в канада  канада  култура  монреал  най-голямата по площ държава в света  населението на канада  национален спорт  онтарио  отава  падане на визите за канада  престъпност в канада  северна америка  територията на канада  торонто  университет в канада  университетът в торонто  университетът мак гил  френски език  хокей  хокей на лед 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.10.2017, 16:16

71 Димитър Учиков.2428613274029996 | 25.10.201716:17

Аха, значи много голям бил напредък, че еднополовите бракове били разрешени.Ами на тези и деца ше им разрешат да осиновяват.А дете израстнало сред двама педали какво ще стане от най-нормалните ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

70 7 | 28.10.201611:33

2017- наесен- с песен:
https://www.youtube.com/watch?v=0YlwNY0DnT0

.......... Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

69 KingoftheROAD | 27.10.201623:35

7 | 27.10.201619:39
Ловкост и ...класа.
Поздравления


The first thing I remember knowing
Was a lonesome whistle blowing
And a young'un's dream of growing up to ride...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

68 KingoftheROAD | 27.10.201623:31

дедо Аджи, борбата със себе си е най-трудната Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

67 7 | 27.10.201619:39

Ловкост и ...класа.
Поздравления. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

66 dedo adji | 27.10.201619:33

7, забелязвам също и, че прекаляваш със самокритичността. Така ме възпитаваха и мене, виж първо гредата в своето око, че тогава сламката в чуждото. Дай, преди да искаш. И това много ми попречи по-късно в живота. А трябва да бъдеш номер едно за себе си. разбира се, че трябва много добре да осъзнаеш собствените си кусури, но не за да се изповядваш и самообвиняваш, а за да ги преодолееш или насочиш така, че да не ти пречат да си вземеш своето от света. Защото светът няма да ти го поднесе на тепсия, а ще използва кусурите ти, за да ти го отнеме. Обаче първите 7 години не могат да се изличат и до 77.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

65 7 | 27.10.201616:34

"7, правилно ли забелязвам някакъв спад във възхищението ти пред евро-атлантическата цивилизация? Така ще бъде колкото повече задълбаваш в прелестите и. "

Смее се Не. Представата ми за ЕС съвсем не е идилична. Просто избирам по-малкото зло.

Цацата може да откаже на голямата риба,само ако плува достатъчно бързо. Същевременно, цацата обича топлите, плитки води през лятото -явно сега все още е политическо лято и не можем да се направим, че не виждаме очевидното- хората емигрират на запад, а не на изток. Също така, нещата търпят промени с времето. И там, и тук.-Проблемът е, че някои от тях са козметични. Имам предвид основно нашата действителност, т.е. преди да търсим кусурите на ЕС, да видим собствените си-на нас и подобните на нас...Идеални ли сме? Или сме били такива до неотдавна?-
Не го вярвам. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

64 dedo adji | 27.10.201616:14

7, правилно ли забелязвам някакъв спад във възхищението ти пред евро-атлантическата цивилизация? Така ще бъде колкото повече задълбаваш в прелестите и.
За цацата си прав. Но и цацата може да има достойнство и да каже "Не ти ща ни жилото ни меда. Каквото повикало, такова се обадило." Както напра ви Бразилия (Наистина много по-едра риба) по повод пръстовите отпечатъци при визите. Както направи един достоен българин, за съжаление не запомних името му. Преди доста години четох в пресата за този режисьор, чийто филм бил номиниран за оскар. Като кандидатствал за виза му поискали отпечатъци. Той казал "Не съм престъпник да давам отпечатъци." "Няма да ви допуснем в САЩ" "50 години съм преживял без САЩ, ще преживея и останалите."
Прехваленият ЕС можеше и трябваше да постави въпроса и без наша молба, въпросът е принципен. Ама той самият 7 години ни държа като второ качество членове. Ама като ви казвам, че е същият като съветския не вярвате.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

63 Bichkiiata | 27.10.201615:46

Знам, знам, много народ ми е споделял, че има трудност да прочете и осмисли по-дълъг текст..

сим4о

ти сериозно ли мислиш, че текстовете над 10 изречения които пишеш имат такава стойност та си заслужава да ги дочетеш. Нарцисист си ти, сим4о, нарцисист
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

62 7 | 27.10.201615:44

дедо Аджи

Напълно подкрепям- НО!- цацата макар и риба, не е като калкана...
Много сме малки, за да поставяме условия на равна нога, освен евентуално при специални случаи-като този. Освен това, искането ни би трябвало да е и към ЕС/ЕП/ЕК да ни подкрепят, настоявайки за солидарност и равнопоставеност на европейските нации при подобни процедури.Съгласен ли сте?

Докс

Историята е пълна с блъфове. -
С хитрост ги правят, как иначе.- Професия "посредник".
Не подкрепям, но констатирам.
Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0