Русия въвежда цензура в Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Русия въвежда цензура в Интернет

Mobilecafe, по BBC
02.11.2012, 17:34 (обновена 05.11.2012, 12:29)
Кремъл

Под прикритието на "закрила на непълнолетните"

Закон, чиято цел е да защити децата от вредно интернет съдържание, позволявайки на властите да свалят "опасни" сайтове, влезе в сила в Русия. Властите вече са способни да съставят "черни списъци" и да затварят определени уебсайтове без необходимост от съдебен процес.

Всъщност законът бе одобрен и от двете камари на парламента и бе подписан от президента Владимир Путин още през юли. Според редица организации за защита на правата обаче новият закон може да доведе до повишена цензура в държавата. 

Законът е внесен като поправка в настоящия Закон за информацията 

Според властите, неговата цел е да се защитят непълнолетните от уебсайтове, съдържащи сексуално насилие над деца, подробна информация за извършване на самоубийство, насърчаване на употребата на дрога и сайтове, които подстрекават деца към участието в порнографски материали.

Ако самият уебсайт не може да бъде затворен, доставчиците на Интернет услуги и компаниите за уебхостинг могат да бъдат принуждавани да блокират достъпа до опасните материали.

Списъкът със забранени уебсайтове ще бъде управляван от "Роскомнадзор" (Руското федерално бюро за надзор на телекомуникациите, информационните технологии и масовите комуникации). Той ще бъде обновяван ежедневно, ала съдържанието му няма да бъде достъпно за широката общественост.  

Според критиците, това е поредният опит на президента Путин за упражняване на контрол над населението 

"Разбира се, че съществуват сайтове, които не бива да са достъпни за деца, ала не мисля, че новият закон ще се ограничи до това," коментира Юрий Вдовин, вицепрезидент на организацията за защита на човешките права Citizens' Watch (от англ. "Граждански патрул"), основана в Санкт-Петербург.

"Правителството ще започне да затваря и други сайтове - например такива, ориентирани към демокрацията и свободното слово. Това е поредната атака срещу свободата на изразяването в Интернет".

Вдовин пояснява, че за да затвори даден уебсайт, правителството просто ще трябва да констатира, че неговото съдържание е "опасно за деца". "Ала вече в Интернет има доста опасни уебсайтове - например фашистките - и те лесно биха могли да бъдат затворени досега , обаче не - на правителството не му пука и съответно не прави никакви опити в тази насока," допълва той. 

Риск за всички уебсайтове? 

Освен НПО-тата и активистите за човешките права, уебсайтове като руската търсачка Yandex, порталът  за социални медии Mail.ru и руската версия на Wikipedia също протестират срещу закона. 
Руската Wikipedia например мина офлайн за един ден преди изборите от юли, заявявайки, че законът "може да доведе до създаването на извънсъдебна цензура върху целия интернет в Русия, включително и до забранен достъп до Wikipedia на руски език".

Yandex пък демонстративно задраскаха думата "всичко" в своето лого "всичко ще бъде открито". "Начинът, по който ще работи новият закон, зависи от практиките по неговото прилагане," коментира говорителят на търсачката. Yandex, редом с други ключови играчи на руския Интернет пазар, е готов да обсъди със законодателите начина, по който ще работи новият закон". 

През юли социалната мрежа Vkontakte публикува съобщения на страниците на своите потребители, предупреждавайки, че новият закон е риск за бъдещето му

Въпреки това, телекомуникационният министър на държавата Николай Никифоров заяви по време на конференцията за блогове NeForum тази седмица, че подобни притеснения са пресилени.
"Интернет винаги е бил свободна територия," коментира той. "Правителството не се стреми към налагането на цензура там. LiveJournal, YouTube и Facebook  са се доказали като социално отговорни компании".

"Това означава, че те ще бъдат блокирани, само ако откажат да спазват руското законодателство, което по мое мнение е слабо вероятно да се случи". 

Освен това са налице и доказателства за обществена подкрепа на този ход, макар и да остава спорно до каква степен тези данни е възможно да са манипулирани

Проучване, извършено от агенцията "Левада Център" в края на юли показва, че около 62% от запитаните подкрепят идеята за създаването на черен списък на сайтовете в Интернет и едва 16 на сто й се противопоставят.

Oще: владимир путин  деца  закон  интернет  нпо  порнография  протести  русия  уебсайтове  цензура 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

8 янаки | 03.11.201218:07

la-marin

Наистина трябва човек да е дрогиран за да твърди, че някъде съществува демокрация, управление на народа.
Има управление на парите.

Ако имаш един милион долара можеш да убиеш някого пред парламента и да се отървеш от затвора. Ще си наемеш екип от печени скъпо платени адвокати и те си знаят работата. Едни ще подкупят, други ще сплашат.......

Правосъдието било състезание между обвинението и защитата.
Fair play! Trabant contra Bugatti.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

7 la-marin | 03.11.201217:02

Янаки преди малко се шегувах с химикалите надявам се не съм те обидил Усмивка
Напълно съм съгласен за Щатите там пък е най-лошата демокрация и най-голямата цензура.
Но аз реагирам така на тези новини независимо в коя страна са. И аз искам в Русия да е най-добрата демокрация, харесвам руснаците. Обаче реалността е съвсем различна, много ресурси и съответно голяма борба за кокала. Според мен там е почти невъзможно да съществува каквато и да било демокрация. При нас е подобно с изключение на ресурсите.
Такава ни е орисията, на различните народи им въздействат различни програми за контрол. Нас ни борят с мизерия, американците с потребителска зависимост и прочее.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

6 янаки | 03.11.201214:22

la-marin

Аз не съм казал, че в Русия има демокрация, но задавам така въпроса си: защо всички са избрали тази страна да следят за демократичните свободи точно в нея, при положение, че има десетки други страни, където те се погазват много по-драстично? Дори в самите САЩ? Там в момента има толкова много затворници на глава от населението, колкото по времето на Сталин в СССР. (741 на 100 000)

И такъв е отговорът ми. Русия трябва да стане за пример на света!
Затова са загрижени за демократичните свободи там.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 03.11.201213:42

lамарине,те оня ден разпрааха,чи екипа на Гомни,събирали данни за избирателите,за навиците им,за имотното и финансово състояние и ходили от врата на врата,да ги омайват с приказки,съответстващи на състоянието на индивида.И потрошили маса пара за това.а тва как ти се струва:

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/10/30/1933830_glasuvai_specheli_pushka_-_reklama_na_gurba_na/
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

4 la-marin | 03.11.201213:19

Янаки ти явно си се надишал с някакви химикали.
Каква идеална демокрация бе братче, отиди в Русия и извън Москва и тогава пак пиши за идеалната демокрация. Не че в Москва е демокрация, там е малко по-лъскаво и по-трудно се забелязва.
Те там връщат феодализма ти за демокрация говориш. Несериозно.
Идеална демокрация то това си е оксиморон отвсякъде.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 03.11.201213:18

Самите доставчици и свързаните с тях компании нямат проблем с това. Потребителите вероятно ще имат. Ето вчерашния майл, който получих.. хората ще го автоматизират по желание на клиентите. Няма особена драма.

"Добрый день, Milen Manasiev Милен

С 1 ноября вступил в силу закон № 149 о «черных списках» сайтов. Он позволяет без санкции суда приостанавливать работу ресурсов, содержащих порнографию, подталкивающую к суициду информацию, сведения о способах изготовления и местах продажи наркотиков.

Как известно, на сегодня нет полноценного технического решения для обеспечения требований закона.

Мы обращаемся к Вам с просьбой ответить на несколько вопросов для того, чтобы мы могли выпустить продукт с учетом Вашей сети:

Интересно ли Вам воспользоваться готовым решением, которое позволит обеспечить требования закона?

Какой способ фильтрации является подходящим для Вас?

На сегодня разработчиками предложены 3 схемы:
фильтрация в разрыв канала для малых провайдеров;
фильтрация зеркального трафика с отсылкой RST-пакета сброса сессии для средних и больших провайдеров;
перенаправление исходящего трафика на фильтрующий сервер для крупных провайдеров;
возможно Вы предложите свой способ?Мы хотим предложить Вам комплексное решение , включающее в себя программное обеспечение, техподдержку сервера, подготовку и автоматическое обновление списков, решение всех вопросов, связанных с производительностью и масштабируемостью.

Наиболее подходящим для этого решения предполагается ежемесячная подписка. Какая сумма в месяц для Вас является объективной и справедливой в расчете на 100 Мбит/c трафика или в других единицах измерения?

Вся информация будет являться конфиденциальной.

Ответы присылайте на ььь@ьььь.ььь Огромное спасибо за помощь!

С уважением, ьььь ьььхина. Куратор проекта"

Сега да помислим какво се случи в родния бантустан. Трафичните данни се събират и в момента. Всеки оператор пази всичко за клиентите си. При нужда се изискват от съответния орган... Полицията забранява или да използвам думата блокира достъпа до определени сайтове без да им пука за съд и етк. Сключиха "тайно споразумение с частна бизнес-структура" (меморандум между вътрешното министерство и организациите на звукозаписната индустрия (IFPI) и издателите на софтуер (BSA) и т.н.
скотове.. банту-скотове muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 03.11.201212:34

На някои в този сайт не им е ясно, че световната демократична общественост гледа на Русия като на единствената страна, където е възможно да се изгради идеалната демокрация, която да служи за пример на всички.
Затова са толкова критични и към най малкото нарушение на демократичните права там.
Иначе биха били на 100% лицемери, като се има в предвид какво се прави в собствените им страни, да не говорим за Саудитска Арабия, Катар, Израел.........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 03.11.201211:51

Aбе вий що бийти негрите бе?У хамерика и ойропата пък,има Патрриотичен закон и следене на кореспонденцията,зарад 'Борбата со терора'.Ваш'та леля лицемерна.
   

оценка

+0 -0