София ще получава две субсидии - като община и столица | webcafe.bg
Webcafe

ГЕРБ готви скандални привилегии за София

Таня Петрова , в. Сега
06.07.2011, 14:34 (обновена 06.07.2011, 14:46)
София

Снимка: © Bulpete.wordpress.com

Втората субсидия ще компенсира града за това, че като столица пропуска множество ползи - например при данък сгради, от който са освободени редица държавни имоти, музеи, университети, храмове.

Скандални привилегии за финансирането на Столичната община предвижда обещаваният отдавна проектозакон за София. Според текста, изготвен по заръка на премиера от общинската група на ГЕРБ, София занапред ще получава 2 отделни субсидии - като община и като столица. И двете субсидии обаче ще изхождат от безпринципни постановки.

В момента София получава пари от бюджета по общия за всички общини ред, с които се покриват делегираните от държавата дейности като образование, социални услуги и др. Тъй като градът е по-богат от много населени места, някои елементи в субсидията за него са по-ниски. Авторите на проекта за закон са се погрижили това да се промени. Те настояват при изчисляването на субсидията населението на София изкуствено да се завишава. Така един жител на столицата ще се равнява на 1.3 жители на друг град. "По-високият коефициент за населението се налага, защото през субсидията се изпълняват функции на града като столица," твърдят вносителите. Проверка на "Сега" показа, че въвеждането на по-висок коефициент ще засегне главно субсидията за капиталови разходи. За цялата страна в момента тя възлиза едва на 27.7 млн. лв.

Наред с това София ще получава ежегодно и втора субсидия. Тя трябва да компенсира града за това, че в качеството си на столица пропуска множество ползи - например при данък сгради, от който са освободени редица държавни имоти, музеи, университети, храмове. Бюджетът ще изплаща на града и отстъпките в картите за транспорт на студенти и ученици от други градове, както и извършените разходи за чистота и осигуряване на обществения ред около провеждането на митинги, държавни церемонии и други национални прояви. От текста не става ясно как точно ще се планират тези компенсации от държавния бюджет, след като много от разходите трудно могат да се прогнозират, като например тези за предстоящи протести и церемонии.

Столицата ще получава допълнителни пари от бюджета и за изграждане и ремонти на общински пътища и друга инфраструктура, които обаче са със столични функции. Държавата ще поема 50% от разходите за тях, а колко и кое да се ремонтира, ще решава правителството.

Не е ясно с колко точно се очаква да нарасне бюджетът на София след тези мерки, защото към момента проектът не е придружен от мотиви. Много от компенсираните дейности не са запазена марка за столицата - държавни имоти има навсякъде, на много места има университети и пътуващи студенти, протести и митинги, а също и важна инфраструктура. Не е ясно защо останалите градове няма да получават подобни компенсации. Столицата и в момента получава приоритетно финансиране от бюджета - както за метрото, така и за други обекти, като ремонта на бул. "Брюксел" например.

"Не сме виждали още законопроекта, до момента има поне 8 версии на подобен проект. Като се запознаем, ще коментираме", заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Според нея София е онеправдана, доколкото са онеправдани и всички останали общини заради ниските субсидии. "Поемат ли се нови отговорности от града, та да се предвиждат допълнителни компенсации", попита Чавдарова.

До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да се свърже за коментар с кмета Йорданка Фандъкова. От обяснения се въздържат и общинските съветници, защото законопроектът официално не е представен. Не е ясна и позицията на премиера, който преди време обеща да приеме идеите на общината. Той обаче като кмет искаше и държавата да връща на София 50% от генерирания в града данък общ доход. После обаче като премиер забрави това и финансистите му отхвърлиха идеята като невъзможна.

 

в. Сега

Oще: бюджет  закон  софия  столица  субсидия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

21 Deyan Savov | 07.10.201119:55

Съвсем резонно звучи да получава допълнителни пари в качеството си на столица - това си носи съответните негативи и позитиви, а при положение, че пише, че някаква част ще се управлява от правителството, а не от регионалната власт изглежда дори по-обосновано. Другите пари не пишат, защо ще бъдат разпределяни, там не мога да коментирам може там да е скандално, но в другото не е... А това за софиянец=1.3*жител на друг град е толкоз евтиноо, че....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.10.2010, 15:44

20 Любима Стайкова | 07.07.201123:24

Коментари 14, 15, 16 ДА!
Особено експресията на Миле! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

19 Miss Ivano | 07.07.201113:48

Ровън, там сме тази година, че гърците стачкуват Плези се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2010, 20:40

18 Miss Ivano | 07.07.201113:10

Как общините в др.държави могат да се поддържат инфраструктурата по различни от предложения начин??? Чуди се

Малко ще са и 50% - ама, какво ще се промени? Тук е нЕкво село от прах и изтърбушени пътища. НЕ! Най-гнусното място за живеене… /Даже да не броим екстрите от смърдящи храсталаци и хора и помяри/.

Добре, че поп-фолк тузарите Смее се с джипове за оф роуд движат. "Който не може си позволи такава кола - да бЕга - че газим" Смее се Смее се После били тъпи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

17 lele male | 07.07.201111:27

мдаааа
Г-н Rawan и желание да има човек, така както сте го подали Вашият член – просто няма как да му се духне без да се счупи...
Но ако държите мога да Ви нося топките! Съвсем сериозно!
В очакване на хубавия концерт съм, за това ще бъда бяла и добра т.е. няма да се заяждам...

П.П. Единствената причина ”Лукойл” да не сваля цените на горивата е желанието да се облекчи трафика по софийските улици... Намига

Уек ден на всички! Перник - столица!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

16 Mile Manolov | 07.07.201101:03

Мое ли да отпуснат субсидия от 20 лева за у селото да турат една лампа барем до хоремага, че се съпиням вечер подпийнал? Или да си одим с челнико на кръчма деба тая крива нива деба! За дваесе годин една крушка не смогнаа да турат извън кенефо столица мамицата им селска ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

15 Оня Дето Го Трият | 06.07.201120:52

Като гледам "стратегическото" мислене на политиците, не е далеч момента, когато София и Варна ще се слеят в един град през Пловдив, а магистрала "Тракия" (ако я има някога) ще е нещо като централната улица....
Другите територии отгоре и отдолу спокойно може да ги подариме на Турция и Румъния. На нас очевидно не ни трябват!
Па и за кво са ни, долу тютюн се сади, горе пшеница, демек само работа. Кой е луд да работи, не сме по тая част ние.......я си джиткай нагоре-надолу с 200 по магистралата шофирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

14 Rowan | 06.07.201118:43

леле мале или както там се казваш, тези дето завършват и остават са ти последния проблем, особено онези от тях които успеят да се реализират и направят кариера. Лошото на столицата е, че покрай тях за да върви бизнеса трябва и една камара обслужващ нискоквалифициран персонал в самите фирми. И не само тези, всичко това предизвиква и нарастване броя на магазините, заведенията и една камара дейности в сверата на услугите, които пак се заемат от нискоквалифицирани хора. Тяхната селяния ви мъчи, но като искате да живеете в града с най-високи доходи в страната, ще си траете. И мен ме дразни задръстването на Варна със софиянци през лятото, но си трая.

Това само в случай че те дразни селянията като манталитет, ако си комплексирана, че тези от провинцията, като завършат, ти заемат апетитните работни места, които ти се полагат по произход - да го духаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

13 strawsPulledAtRandom | 06.07.201117:52

"...Искам следното: Искам да се върне софийското гражданство! Те това искам! Идват студенти от останалата част на България. Учат, завършват и ДА СИ ХОДЯТ... но уви - те винаги се завръщат. ..."
------------
Именно заради описаното специално отношение в статията не се връщат. Не защото някой много държи да ти паркира на тротоара пред входа, а защото се предприемат административни мерки бизнесът изкуствено да бъде съсредоточен в София. Не ме питай за причината.

А за връщането на софийско жителство - това е все едно да поискаш връщане на всички визи, нова Желязна завеса, варненско и бургаско жителство (подразбирам, че не обичаш да ходиш на море) и т.н.

Уж интелигентни хора... а като напишат нещо на нивото на 11-годишен...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

12 lele male | 06.07.201117:08

Тате, татеее,
А ти откъде знаеш как да практикували първо поколение дружбенци и люлинци с корен в Радомирско.
Не се заяждам. Само за информация искам да кажа, че заселването в столицата е ограничено през месец юли 1942 г. с „Наредба за предотвратяване на жилищната криза в София". Член 1 от нея изрично казва: „Забранява се заселването в гр. София и записването на нови софийски жители." Това не се отнася до лица, назначени в София на държавна, общинска или друга служба на публичната власт.
Наредбата търпи много промени, като промяната от 1943 г. остава в сила до март 1955 г., когато е отменена, по-право заменена, от „Наредба за временно ограничаване приемането на нови жители в градовете София, Пловдив, Сталин (дн. Варна), Бургас и Русе".
Не мисля, че е нужно да превъзпитавам някого. Имам си деца за възпитаване! И отново – това е само лично мнение!

П.П. Яко се псуаам, че ни съ пуснах на Вуката от Голомоминско бърдо... Ама нали бех глезена, а у тех немаше нужник... Много мъ е яд... щееме да си построим един у дворо. Екологически исправен. Секи път като се размерише и почне да люти на очите, щеахме да му фъргаме вар.... еех мечтиии...
Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0