Невинно коледно оглупяване | webcafe.bg
Webcafe

Невинно коледно оглупяване

Мария КасимоваМария Касимова
24.12.2015, 17:23 (обновена 30.12.2015, 08:05)
коледа

Снимка: © GettyImages.com

"Коледа е едно голямо кичозно оглупяване, което обаче всички обичаме"

Идеята беше да напиша чисто информативна, леко закачлива и разтоварваща спретната статия за това как хората празнуват Коледа по света. Взех да ровя из интернет, налазих останалата налична литература от семейната библиотека и изпратих няколко подобни на анкета писма до приятели чужденци, за да ги помоля да ме въведат малко в техния коледен свят.

Първата изненада дойде именно от тях.

Всъщност прилежно на въпросите ми отговори само една приятелка гъркиня, която отдели цели две страници, за да ми разкаже за различните коледни дръвчета (традицията била те да не са елхи и да са украсени със светлини и дървени играчки), обичаят да се правят декоративни макети на лодки, приготвянето на специален коледен хляб с кръст отгоре, който се разчупва след полунощ на Бъдни вечер, ходенето на църква, парти времето след дванайсет през нощта и обилното ядене на местни ястия на другия ден.

Та, благодаря ти, Василико, че така сериозно се отнесе към анкетата ми!

Всички останали обаче - приятели американци, германци, французи, британци и мексиканци - ми отвърнаха горе-долу в един и същи дух, който мога да обединя така:

"Коледа е едно голямо кичозно оглупяване, което обаче всички обичаме".

Вместо отговор, от Щатите до мен със скоростта на онлайн размяната на данни при мен пристигна статия със сериозното заглавие "Пет метода да празнуваме Коледа".

Така че да си знаете - ако нещо сте заблудени в стъпките по празнуване на "Кристмас", нямате нужните познания или опит или пък се нуждаете от пътеводна светлина по въпроса - вашето място е тук.

Там ни дават четири (нищо че са обещани пет) метода за празнуване на празника, като всеки един от тях претендира да влезе в синхрон с духовните ви нагласи и лайфстайла ви, каквито и да са те.

Първият метод е, така да се каже, светски.

Той е презназначен да улесни всички градски чеда, които не висят по църквите, нямат кандила в домовете си, не са непременно спазващи религиозните традиции, но са готови да се включат в купонджийската част.

Според този традиционен метод (в сайта към стъпките има и картинки, за да се ориентирате по-лесно, а и да не губите време в четене, я) празнуването на Коледа може да се побере в цели дванайсет стъпки.

Не знам дали в това число има някаква символика (дванайсет апостола, дванайсет месеца... нещо такова), след като методът претендира да е възможно най-светски, но сред тези стъпки има дори и такава, в която трябва да гледате коледни програми (или филми) по телевизията, да правите снежен човек (има, няма сняг - ще измислите нещо), както и да пеете коледни песни.

Най-любим обаче ми е специалният съвет как да се отнасяте с тези свои приятели и роднини, които гневно ви обясняват, че мразят Коледа и за нищо на света няма да се включат в празнуването и изпълняването на разни там ритуали.

В тази стъпка в подточки са описани психологическите жестове, приложими спрямо тези коледни негативисти, които, общо взето, са в стила "it's OK!".

Заедно с това върви нежният и тих тон, усмивката, проявата на любезност, както и готовността да изслушате причините, довели коледомразецът до тази войнстваща празнична нещастност.

След това, като един добър психолог, трябва да се съгласите, но и да предложите на вашия човек все пак да опита да бъде един добър коледен празнуващ, като се присъедини към празника, без да се натоварва с всичко, което се случва.

Идеята е някак да внедрите в гневната му душа коледния дух и да го оставите да се бори вътрешно с побеснелия такъв на сърдиткото.

Така че, нямате извинения - ако все пак не успеете да убедите кристмас хейтъра да празнува с вас, просто не сте следвали точно стъпките или изобщо не ви бива за психолог.

Вторият вариант на празнуване на Коледа в статията е за религиозно обречените. Там стъпките са по-малко - само седем.

Вероятно защото, като си си религиозен, ти тези неща си ги знаеш и едва ли ти се налага да ровиш онлайн, за да разбереш как да се радваш на рождението на Исус Христос.

Въпреки това дори и само да хвърлите един поглед на картинките, ще ви стане ясно, че вечерта ви следва да премине предимно в молене, самовглъбение и божествена радост. За да сте истински силно изповядващ християнин, е добре да приготвите примерно допълнително храна за хора в болница, да дарите нещо на бездомници или изобщо да направите някакъв богоугоден доброволчески акт.

Тук обаче скуката е властваща, така че да преминем на следващия метод.

Това си е отново светско празнуване на Коледа, но с деца.

Т.е. да разделим нещата - има си светско празнуване БЕЗ деца и такова С деца, което означава, че децата са основен фактор в коледната нощ и трябва да изберете как точно да ги преведете през нея.

В този метод всичко се върти около детето, така че ако сте от онези работохолици, чиито деца израстват пред очите им само в спящо състояние (когато излизат сутрин, те още не са станали, а когато се връщат вечер от офиса, те вече са си легнали) сега е моментът да понаваксате малко.

Само така можете да избиете част от чувството си за родителска вина, така че смело посветете тези дванайсет часа на клетото си наследниче и правете всичко с него поне сега.

Украсете елхата, разкажете му за дядо Коледа и семейните традиции, направете заедно коледни сладки.

Цялата информация тук е само в шест стъпки, така че не си мислете, че трябва да правите кой знае какво. Децата са си деца, а от следващия ден всичко ще си влезе пак в обичайната делничност и спокойно ще можете да ги отпращате в стаята, когато ви нарушават спокойствието с игри, въпроси и шум. Така де, да почакат за внимание до следващата Коледа!

Четвъртият Коледен метод е възможно най-адекватен на консуматорската ни природа - той и сам себе си определя като "комерсиален".

Не се заблуждавайте обаче, че седемте му стъпки ще ви подтикват да правите неразумни харчове и да храните мощно великата китайска коледна индустрия!

Тъкмо напротив. От него ще разберете как да контролирате надигащия се консуматорски дух, как да се опазите от безразборно пазаруване, но и как въпреки това да не се превърнете в един предколеден скъперник, на който му се свиди да си купи дори елха.

Този метод е много подходящ за хипита, силно природно ориентирани активисти, членове на зелени партии и еко организации, както и за такива, за които именно тази Коледа ще е отбележи началото на новия им био-еко-натурален-вегън-живот.

Най-интересното от този онлайн наръчник за празнуване на божественото рождение обаче е, че обещава да предложи пет начина за това, а те са всъщност четири.

Според личните ми предположения това е така, защото петият начин си е вашият и този, който само на вас си ви харесва такъв, какъвто е.

Така че спокойно - имате опция и да си останете в леглото цяла вечер, и да си правите лицеви опори примерно, и да си слушате безобразно силно рок музика, и да си мръхтите пред телевизора, и изобщо всичко, което ви е приятно.

Като съм заразправяла за начините да празнуваш Коледа, трябва да спомена и още едно онлайн място, което истински ме забавлява с идеите си за празнуване.

В него със сериозен тон и в едно изречение авторът представя няколко коледни "традиции" по света.

Според професионалните му наблюдения например в Китай нацията се събира и в коледната нощ започва да опакова в коледна хартия великата китайска стена. В Лихтенщайн пък лихтенщайнци празнували празника точно както си трябвало по лихтенщайнски... (няма повече информация по въпроса). За италианчетата нямало Дядо Коледа, а вещица, наречена Ла Бефана, която си летяла с метлата, кискала се истерично и давала подаръци на децата. Доста creepy, а?...

В Япония нещата още повече загрубяват - там семействата се събират заедно, за да гледат любимото си телевизонно шоу, наречено Hinshi No Kurisumasu Shōfu No Odori, в което голи мъже се състезават да си чупят един на друг носовете, докато стоят върху бързо топящ се лед!

Сред интернационалните начини на коледно празнуване е споменат и този на някой си Дан.

Та информацията за коледната нощ у Дан е следната: "Дан е евреин, така че не празнува Коледа. Обаче това е ОК".

Сега и хубавата новина - България този път присъства сред коледните международни традиции.

Според автора на този кратък инфомативен текст у нас нещата по това време на годината изглеждат така: "България - семействата декорират домовете си в традиционния коледен сив цвят - светло сиво и тъмно сиво"... Първо ми беше смешно, после ми стана тъжно. Сигурно, заради факта, че авторът без да иска е уцелил нюанса на принципното извънколедно настроение у нас.

В края на този текст трябва да кажа още, че посъбрах и класическа информация за това как се празнува Коледа по света.

Нея обаче можете да си я прочетете навсякъде в мрежата, така че няма защо да ви разказвам за всички онези глупаво изглеждащи обичаи по света, в които се хвърлят обувки, метат се огнища, жени се крият зад хлябове, мъже си слагат заколени птици по главите, деца се въргалят в сено с кравешка тор, възрастни хора лазят през врати и влизат през прозорци, съседите се поливат с вода или се набиват с пръчка (сурвачка по нашему), въртят се огнени обръчи и животни се тъпчат с жито.

Истината е, че като на всеки празник, и на Коледа имаме право леко да изтрещим и да се впуснем в масово, празнично оглупяване.

Всеки има право да си го направи по своя си начин или ето - да използва вече предлогените и отъпкани такива от други "пострадали" от празника. Каквото и да правите обаче, важно е на всички да ви е забавно и последиците от налудничавата веселост да не са свързани с огън, пари, скандали или болничен престой.

Весела Коледа! И Merry Christmas, Мary Poppins или... Marry me - както ви харесва!

Oще: коледа  коледни изненади  коледни пожелания  коледни традиции  коледно оглупяване  мария касимова  празници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2015, 08:13

2 Scrofasemilanuta | 26.12.201508:22

Пълни глупости! За италианчетата нямало Дядо Коледа!?! А Бабо Натале какво е? Даже преводът на български е дословен. Бефана е съвсем различно нещо. Тя носи подаръци в нощта срещу Богоявление. Авторката на статията или е попрекалила с източниците, или много повърхностно ги е попрехвърлила.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

1 jens xp | 25.12.201514:07

Мария, празнувай Ханука, по-лесно ще ти бъде! Пък и е политически коректно, така малко кашер да знаеш!
   

оценка

+0 -1