9-ти май - неизбежната победа в неизбежната война | webcafe.bg
Webcafe

9-ти май - неизбежната победа в неизбежната война

Емил Джасим
09.05.2014, 13:37 (обновена 08.09.2014, 20:27)

1 от 3 снимки Назад Напред

ден на победата

Подписване на Пакта "Рибентроп–Молотов" под усмихнатия поглед на Сталин

Днес навсякъде около нас ще се говори за Денят на победата по един или друг повод. Около тази дата изникват няколко въпроса: Защо изобщо се стигна до тази война? Кой реално принуди германците да капитулират?

Ясно е, че Адолф Хитлер и неговата националсоциалистическа партия търсят реванш за загубата на Германия през Първата световна война (наречена тогава Голямата/Великата война). Също така е ясно, че става въпрос до голямаp степен за геополитически съперничества, развивани със столетия. Винаги обаче един въпрос не спира да тревожи целия свят - как т.нар. международна общност допуска да избухне една война, особено пък такава от такъв мащаб?

Разбира се, този текст няма претенцията да бъде максимално изчерпателен, а фрагментирано посочва някои размисли на автора за Деня на победата и за Деня на Европа.

Великобритания - неадекватната империя

На 30 септември 1938 г. британският премиер подписва Мюнхенското споразумение, което на практика дава възможност на Хитлер постепенно да анексира цяла Чехословакия. Чембърлейн обаче самодоволно размахва договора на летището в Лондон и заявява след това пред британския парламент: "Аз донесох мир за нашето поколение!"

В отговор на това лидерът на опозицията в този момент Уинстън Чърчил, виждайки необузданата реакция на мнозинството британски депутати, които пляскат и акламират дори покачени на депутатските банки изказването на премиера, заявява от парламентарната трибуна: "Вие имахте да избирате между войната и позора. Вие избрахте позора. Но ще получите и войната."

Макар да няма спор, че британците показват дух в т.нар. Битка за Британия, също така е безспорно, че ако САЩ не се бяха включили във войната през 1941 г., англичаните нямаше да издържат.

СССР - скритият съюзник на Хитлерова Германия

Популярното мнение за влизането на СССР във Втората световна война приема за начална дата 22 юни 1941 г., когато Германия напада Съветския съюз на 2900 км дълъг фронт. Всъщност СССР влиза във войната близо две години по-рано, като анексира Полша на 17 септември 1939 г. Това се случва, тъй като е заложено в т.нар. "Пакт за ненападение Рибентроп-Молотов", който германският външен министър Йоахим фон Рибентроп подписва в Москва на 23 август 1939 г. заедно със съветския външен министър Вячеслав Молотов, под усмихнатия поглед на Сталин. Този договор за ненападение гарантира на Германия спокойствие на изток и възможност да разгърне огромния си военен потенциал в Западна Европа и на Балканите. Същщо така обаче гарантира на Сталин и СССР възможността да анексират Прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония, части от Финландия и Беларус, а също и близо половината от Полша.

България - отново на грешната страна

Да виним цар Борис ІІІ, че застава на страната на Тройната ос (Берлин-Рим-Токио), би било наивно. Винаги трябва да се има предвид, че за разлика от Великобритания, която не смее да обещае нищо на българското правителство, защото трябва да се съобразява с интересите на Гърция и Югославия, то Хитлер без колебание принуждава Румъния да върне на България Южна Добруджа през късното лято на 1940 г. За българското общество няма кой знае какво съмнение към коя от воюващите коалиции трябва да се присъединим. И въпреки това не липсват гласове, които въпреки очевидната на пръв поглед прагматичност на взетото решение, застават зад принципите на свободата.

Още по-интересно е, обаче, че БКП не обелва и дума в заседанията на Народното събрание против съюза с Германия до германското нападение на СССР през юни 1941 г. В стенограмите от НС през този период може да се види, че депутатите на комунистическата партия разискват всякакви други проблеми, но не и външнополитически.

Победата в Европа

На 9-ти май 1945 г. Германия капитулира пред съветските войски в Берлин. Не е тайна, че Червената армия и западните съюзници бясно бързат да стигнат първи в Берлин, за да могат да се окичат с лаврите на онези, които са подписали германската капитулация в столицата на Райха.

Малко известен е фактът, че първата безусловна капитулация на германските войски е подписана в Реймс на 7-ми май, като от страната на германците стои подписът на генерал Алфред Йодъл, главнокомандващ германските въоръжени сили и представител на новия президент Карл Дьониц (Хитлер е обявен за мъртъв на 1-ви май). Съюзниците са представени от американския ген. Уолтър Смит и съветския ген. Иван Суслопаров. Единственото условие, което е поставено от руснаците, е капитулацията да бъде потвърдена от Москва.

Американският президент Хари Труман и британският премиер Уинстън Чърчил още на 8-ми май обявяват войната в Европа за приключила.

На 9-ти май рано сутринта маршал Василий Жуков, който вече веднъж е бил в немилост пред Сталин, подписва от съветска страна германската капитулация, което дава възможност на Сталин да припише почти изцяло победата на Червената армия.

Сред победителите са много държави, но не и България, която след 9-ти септември 1944 г. се включва активно срещу хитлеристката коалиция, но така и не получава правото да бъде сред страните-победителки. Интересно е, че България се озовава в парадоксална ситуация в началото на септември 1944 г. - в рамките на две седмици е на практика във война с всички - на 5-ти септември СССР обявява война на България, а на 8-ми пък България обявява война на Германия. С обявената вече война от страна на САЩ и Великобритания, на практика България е във война с всички. За България официално Втората световна война свършва едва с Парижкия мирен договор от 1947 г.

Ден на Европа или Ден на победата?

Не е случаен фактът, че именно на този ден се чества и Денят на Европа. На тази дата  през 1950 г. френският външен министър Робер Шуман представя на света т.нар. "Декларация Шуман", в която споделя своята визия за обединена на икономически принцип и общи ценности Европа, в която няма да има войни.

В точно този ден на обединена Европа, която успя да се обедини въпреки трупаната със столетия неприязън между Германия, Франция и Великобритания, друга уж европейска държава всяка година провежда военен парад в наричания от нея Ден на победата.

Две неща е хубаво да бъдат ясни. Първо, няма спор, че СССР има принос в спечелването на Втората световна война, като в същото време тя съвсем не е единствената сила, която допринася за това. Без намесата на САЩ тази война надали щеше да бъде спечелена. Второ, няма спор, че съветската армия и народите в състава на Съветския съюз дават най-много жертви, но не бива да се забравя, че жертвите на партийния терор в Съветския съюз, заедно с тези на глада през 30-те години надвишават тези, които са загинали във войната. Към тях дори не включваме жертвите на комунистическите режими в останалите държави от т.нар. соц-лагер.

И все пак е добре да помним, че винаги при честването на някаква победа има и победени. Днес победената Германия е икономически лидер в Европейския съюз, който на практика претвори идеала на Шуман, а победилият Съветски съюз не съществува в този си вид. Победената Германия не е влизала в нито една война след 1945 г., а победителите САЩ, Великобритания и Русия имат по няколко само за последните 30 години.

Честит Ден на Европа!

Oще: 9 май  втора световна война  история  комунизъм  нацизъм  ссср 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

100 Vladimir Pavlov | 16.05.201402:24

"И още нещо - фактът, че пишете на пръв поглед анонимно не означава, че не знам кой сте или къде сте. Усмивка Приемете последното изречение като любезно предложение да се държите възпитано." Изцяло се съгласявам с коментар 59. Другаря историк доста се е поувлякъл и силно е излязъл от добрия тон. Всякакви негови оправдания и опити да се представи като "диалогичен" са несъстоятелни. Един, двама малко му се връзват, ама...
Както един коментар загатна /№73/, Емил Дж малко ми напомня на д-р Хаус, когато опита да заплаши полицая, а той му каза "общуването ви с медицински сестри замъглява преценката ви за това, какво е да заплашваш мъже...", както и мима пише /разбира се анонимно, ще ги наказва Ем Дж такива анонимници/ "Вие сте арогантен и агресивен, отличните оценки не винаги означават отличителен ум" - агресивен за шестокластници. С две думи - даскале, даскале срам ни е от вас.
И изобщо.. Винаги е много смешно, когато смешник заплашва и отгоре на всичко опитва да замаже глупостите..
А аз да се напиша ли името и адреса или самичък ще ме откриете Ем Дж?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

99 sim4o | 13.05.201420:24

Крив Макарон | 13.05.2014 08:54
Много глупаво послание, г-н Джасим. ...

.....свежда до това да бъдат популяризирани някой по-малко известни факти относно сключените договори. ..."
----------------------------
Благодарение на статията на уважаемия господин Джасим и на моите коментари, по този повод установихме следното ..

1.Април, 1939 година имаме военни преговори - адмирал Даркс, генерал-лейтенант Локтионов, генерал-лейтенант Хейтуей, нарком Ворошилов, адмирал Кузнецов и т.н. ...и т.п. се сговарват, за конкретни действия за нападение НАД ГЕРМАНИЯ ...
2.Тези разговори , са отразени в докладните на посланика - граф фон Шуленбург .. Докладните ги има в Интернет, разсекретени са ...
3.Докладните са разгледани на поредица от съвещания - протоколите от тях се пазят и ги има! ..Разсекретени са- в Интернет са , саде иска четене и мислене ..
Ясно е, какво е обсъждано, ясни са различните гледни точки и аргументи .. Примерно- съвещанието във външното Министерство на Райха от юни ...
4.Ясна напълно е и реакцията на германската Дипломация - отиването към пакт Молотов - Рибентроп ... ясни са и аргументите за и аргументите против!

Въобще е ясна предисторията на Втората Световна Война и са ясни изчадията,траница от с които имат принос ..
Симчо даде данни - да се отваря, да се чете ...

Ама ако я нямаше статията на уважаемия Джасим - нямаше да поотворим тази страница от Световната История

Поздрави
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

98 Крив Макарон | 13.05.201408:54

Много глупаво послание, г-н Джасим. Не ми се обсъждат отделните му детайли, просто си казвам мнението относно структурата му. Преди всичко е незряла. С целия ентусиазъм да бъде отречен денят на победата, се е стигнало не по-далеч от някакво блудкаво словоизлеяние. Нито приносът на СССР е успешно отречен, нито е даден различна гледна точка към смисъла на 9-ти май. Текста е ниво "клозетни размисли на развълнувана тийнейджърка", и приносът му към преосмисляне на тази дата се свежда до това да бъдат популяризирани някой по-малко известни факти относно сключените договори.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

97 sim4o | 12.05.201422:17

ето кой започва войната - на 15.04.39 - запомнете тези хора! ....

...адмирал Даркс, маршал Барнет, генерал-майор Хейвуд, маршал Шапошников, нарком Кузнецов,нарком Локтионов, нарком Ворошилов, генерал-лейтенант Смородинов.

Позор за гнусните изчадия !!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

96 sim4o | 12.05.201422:15

...ето и с още кого трябва да свързваме войната.
..адмирал Даркс,маршал Барнет,генерал-майор Хейвуд,маршал Шапошников,нарком Кузнецов,нарком Локтионов,нарком Ворошилов,генерал-лейтенант Смородинов.
...............................
Ето и как се АРГУМЕНТИРАМ ... Преговорите от април 1949 !!!!!!!!
... между Англия,Франция и СССР през пролетта на 39 г. за общо нападение над Германия, може би Германия да е разбрала за тия преговори?
....................................
http://warmech.narod.ru/war_mech/ww2_viv.html
Что же произошло к 15 апреля, а именно эта дата считается началом переговоров СССР с Англией и Францией?
Для ведения военных переговоров Советское правительство назначило делегацию во в главе с народным комиссаром обороны маршалом Ворошиловым. Членами делегации были назначены начальник Генерального штаба РККА Шапошников, народный комиссар Военно-морского флота Кузнецов, начальник Военно-воздушных сил РККА Локтионов и заместитель начальника Генерального штаба РККА Смородинов.
В состав английской делегации входили адмирал Дракс, маршал военно-воздушных сил Англии Барнет и генерал-майор Хейвуд. Велись они с достаточной откровенностью, прежде всего со стороны начальника Генерального штаба Советских Вооруженных Сил Шапошникова, наркома Военно-Морского Флота Кузнецова, начальника Военно-Воздушных Сил Локтионова. В моем понимании они докладывали истинную картину того, что будут представлять собой Советские Вооруженные Силы в первый день начала конфликта. Называлось число дивизий, самолетов, танков. Адмирал Дракс, адъютант короля Англии, глава делегации, говорил, что английский военно-морской флот не будет действовать в Балтийском море, а лишь на океанских просторах, тут ему, собственно, и развернуться негде. Не очень обнадеживающе, но, по меньшей мере, ясно. В первый же день глава советской делегации Ворошилов предъявил полномочия не только на ведение переговоров, но и на заключение военной конвенции..."
Реакцията на Германия е била само ответна-това става ясно от разсекретените документи на Външното министерство.
"...3 августа по телеграфному указанию из Берлина, посол фон Шуленбург докладывает: "Мое общее впечатление таково, что Советское правительство в настоящее время решило заключить договор с Англией - Францией, если те выполнят все его пожелания..." Германская дипломатия бросается вперед; 15 августа Риббентроп объявляет...."
http://www.ng.ru/polemics/1999-12-25/7_stalin.htmlЕто планът за нападение над Германия от всички страни!

....А, ПОНОМАРЕВ: Но несмотря на это, Ворошилов собрал нашу делегацию и сказал, что переговоры продолжаются и что к ним надо подходить со всей серьезностью. Он доложил англичанам и французам план действий Советских Вооруженных Сил в случае возникновения войны, определил основные направления. И добавил, что СССР, не имея общих границ с Германией, лишен возможности, как говорил Ворошилов, драться с общим врагом. Он сказал, что мы хотим драться с общим врагом, а надо еще умолять об этом, упрашивать. Когда же возник разговор о том, чтобы дать возможность советским войскам пройти через некоторые районы Польши,....

.................................
Та ето кой започва войната, на 15.04.39- запомнете тези хора! .... адмирал Даркс,маршал Барнет,генерал-майор Хейвуд,маршал Шапошников,нарком Кузнецов,нарком Локтионов,нарком Ворошилов,генерал-лейтенант Смородинов.Позор за гнусните изчадия
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

95 Boicho Boichev | 12.05.201412:47

Германия малко ли понася по време на войната, че и след войната?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

94 Starija hush | 12.05.201401:26

Войната си беше за преразпределяне на пазарите и колониите.Германия се развиваше икономически бързо.Но и липсваха суровини.Колониалните държави си беха подсигурили безплатни суровини и пазари.Без война беше невъзможно да им задушат колоните и така да се развиват нормално.В речите на Гьобелс четох да казва.Ние не воюувахме с червената армия а с целия руски народ.За тех живота немаше никаква цена.Това не са го очаквали във войната.Затова и жертвите беха толкова много.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

93 kovatz | 11.05.201421:24

Значи изводите, които можем да си направим от постовете на Джон Смит са следните:
Всъщност Сталин не е чак такъв злодей, за какъвто го представят. Голяма част от лагеруващите на ГУЛаг са си отишли по живо - по здраво у дома. Той е нахлул в Полша с войските си, но не е бил първи, така че не се брои. Освен това е имал и някакъв основатвлен повод, да спасява... нищо, че после подписват "договор за дружба" с германците. В действителност Сталин е отговорен за смъртта на само около 1 милион души, част от които са били контрабандисти и крадци.
Джон, трябва ли за да си русофил да обичаш всичко руско, в т.ч. диктаторите? Аз харесвам руския народ, руските гении на литература, обожавам руските живописци и т.н. Свалям шапка на обикновените руски войници, които са загивали по фронтовете, но не обожавам диктаторите - значи съм русофоб?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

92 Von Bl | 11.05.201418:27

Всъщност един военен конфликт незнайно защо винаги има хиляди тълкования и мистерии,мистерии до безкрай...! Ниемен + е от мен, в историята не съществува АКО? другото е фентъзи,фантастика и романистика. Тъй като прехвърлих статията набързо мога да кажа: Има и истини, има и преувеличения. Безспорно СССР е била пред абсолютен крах и поражение защото почти цялата техника е била по новата граница с Райха и съответно е хвръкнала във въздуха първите 45 дни на военни действия> Доставени са "Доджове" и "Вилиси"> Най титолуваният АС от съветските пилоти лети на изтребител "Аерокобра". До тук с помоща ,която там в Русия не признават. Обаче в Русия имат неизчерпаем човешки ресурс. При война печели този,който има повече резерви и числено превъзходство това 300- 500' тири и пантери, спартанци е пак към романистиката. Това цялата истина! Инак, когато отидеш на море в България намери някой плаж, където не е останал поне един бункер...толкова по темата или се отклоних? Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

91 niemen | 11.05.201417:04

Вземам наслуки... "Малко известен е фактът, че първата безусловна капитулация на германските войски е подписана в Реймс на 7-ми май,..."

Малко известен за кого, г-н Емил? За вашите ученици? В ерата на Интернет, Нешънъл Джиографик и Хистъри, малко известните факти стават все по-малко.

"Да виним цар Борис ІІІ, че застава на страната на Тройната ос (Берлин-Рим-Токио), би било наивно. Винаги трябва да се има предвид, че за разлика от Великобритания, която не смее да обещае нищо на българското правителство, защото трябва да се съобразява с интересите на Гърция и Югославия, то Хитлер без колебание принуждава Румъния да върне на България Южна Добруджа през късното лято на 1940 г."

Бихте ли споделил Вашето мнение, какво би станало, ако цар Борис III не беше застанал на страната на Оста? Ей така, хипотетично, какво би се случило с България, ако беше застанала на другата страна?
Между другото, какво значи "завършил история"? Не е ли по-правилно да се каже, "учил, или изучавал история"? Може ли изобщо историята за бъде завършена? Пък било то и историята на 20-ти век?
   

оценка

+4 -1