Фондът, оглавяван от Никита Михалков, взе допълнителна субсидия от още 550 млн. рубли | webcafe.bg
Webcafe

Режисьори пишат на Медведев заради Михалков

Webcafe.bg
27.04.2010, 10:38 (обновена 27.04.2010, 11:19)
сибирският бръснар

Във филма "Сибирският бръснар" Никита Михалков се появи като руски император - на бял кон...

Фондът на Никита Михалков получи половин милиард рубли от бюджета. Преди Михалков да се докопа до парите, средствата бяха планирани за финансиране на документални филми и авторско кино.

Гилдията на документалното кино и телевизия изпратиха писмо до президента Дмитрий Медведев с призив да не съкращава държавната субсидия за филми от т.нар. „специални категории". По данни на гилдията парите, отделени от руското Министерство на културата, за документално, авторско, детско, анимационно и дебютно кино през 2010 г., са били намалени с 40%. Именно тези „икономисани" 40 процента, които се равняват на 550 милиона руби (над 180 млн. долара), са отишли във федералния фонд за социална и икономическа подкрепа на руската кинематография - фонд, ориентиран към потенциално касови филми. Документалистите и Министерството на културата се опитват да си върнат средствата, но шансовете им са почти нищожни.

Идеята за създаването на фонда, който да „поддържа" лидерите на кинематографията  (блокбастери, патриотични филми), принадлежи на президента на руския Съюз на кинематографистите Никита Михалков. Освен това напълно се вписва на „задачата", издигната преди време от премиера Владимир Путин, че руското кино трябва да стане „за износ". 

Никита Михалков е и в попечителския съвет на фонда, който се оглавява от вицепремиера Александър Жуков. Постановлението за създаването на фонда беше подписано от Путин на 31 декември 2009 г. Първоначално ставаше дума за фонда да се отделят 2,31 млрд. рубли (близо 800 млн. долара). Сега средствата за документални, авторски, детски, дебютни и авторски филми бяха намалени с 1,4 млрд. рубли до  850 милиона, а финансирането на блокбастерите от фонда нарасна до 2,86 млрд. рубли.

Писмото до руския държавен глава е подписано от президента на Гилдията на неигралното кино и телевизия Владимир Герчиков и още 13 души от ръководството й. В него кинотворците изразяват безпокойството си, че финансирането на  документалното кино през 2010 г. в сравнение с 2009-а е намаляло с поне 50%, а вероятно и повече. Миналата година държавата е отделила за производството на филми, които не са игрални, 332 милиона рубли.

„Убедени сме, че в интерес на държавата и обществото финансирането ни не трябва да намалява, а да се увеличава. За модернизация на страната е необходимо да се отделят средства на първо място за развитието на интелектуалните и духовни възможности на гражданите й, а именно това е задачата на неигралното кино: учебните и научно-популярни филми помагат за образованието, документалните - за по-хуманно общество. Освен това документалистите пишат съвременната история на Русия, и икономиите на средства ще се „отпечатат" като бели петна в историята. Между другото, нещо подобно се случи през 90-те години, когато нашият бранш практически не беше финансиран, и днес в архивите няма запечатани на лента най-важните исторически за страната събития", пишат авторите на писмото.

Решението за съкращаване на бюджета в областта на документалното кино нанесе съкрушителен удар и в перспектива. Почти двойното съкращаване на производството ще принуди много талантливи творци да търсят друго приложение за себе си, коментират от Гилдията. Те прогнозират, че поне половината от колегите им в провинцията ще попълнят редиците на безработните. А младите творци ще обърнат гръб на неигралното кино като непреестижно и икономически безперспективно, убедени са документалистите. По думите на Владимир Герчиков, борбата за парите продължава, но надеждата за успех е малка.

„Писмото пристигна в президентството и оттам беше препратено в Министерството на културата за да се предприемат мерки, което е обичайната практика- казва той. -Но в този случай ни е непонятно защо се търси министерството - все пак не може то да вземе взетите от него пари! Борбата продължава, Министерството на културата преговаря с фонда, но шансовете за успех, уви, клонят към нула".

Секретарят на Съюза на кинематографистите на Русия Сергей Мирошниченко казва, че е рано да се дават оценки за дейността на фонда, тъй като той на практика още не е заработил. Но, по думите му, предишната схема на финансиране на т.нар. „специални категории филми", в това число и документалистиката, изисква реформиране.

„Ние произвеждаме от порядъка на 400 документални филми на година, от тях едва двайсетина срещат отзивите на публиката и критиците, - констатира той. - Всички останали не са били поискани нито от телевизии, нито на фестивали, нито като социални проекти. Отдавна не получаваме и награди на международни фестивали. Затова е крайно необходима основна реорганизация на системата за получаване на грантове. Запазването на досегашната практика на отделяне на средства неизвестно за какво, просто да се усвоят едни пари от едни хора противоречи на интересите на кинематографистите".

Сергей Мирошниченко смята, че е необходимо да се намали броя на документалните филми до 100-150 на година и да се издигнат бюджетите до европейско ниво, за да може руското кино да се конкурира с чуждестранните продукции.

Oще: гилдия  дмитрий медведев  игрално кино  кино  никита михалков  фонд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.