При баба на село за марихуана | webcafe.bg
Webcafe

При баба на село за марихуана

Мирела Иванова , Дойче Веле
30.08.2011, 11:27 (обновена 31.08.2011, 10:17)
марихуана

Снимка: © Уикипедия

Дано не провиждаме бъдещето поносимо, само когато сме се напушили с канабис

Канабисът изглежда е последният моден писък на българското "черно" предприемачество. Всички възрастови групи, от деца до старци, са заети с отглеждането му по плантации и балкони. И се надяват на финансова благодат.

"Дядо и баба отглеждат канабис в гора близо до Петрич". Из в."Новинар"

Само който не се е вмислял в българските "чудеса" на икономическа и социална адаптация, в паралелното труженичество по десетки полулегални фронтове, само той би се удивил от факта, че отглеждането на канабис в плантации, в градини и в саксии по балконите е новооткрит от петричката полиция поминък.

Канабисът е зелено злато за мнозина български сънародници, от деца до старци. За пречупено стръкче миналата седмица едно шестнайсетгодишно момче уби друго, дванайсетгодишно.

Възрастни хора, прехвърлили седемдесетте, се бъхтят от заран до вечер, за да отгледат добра реколта от хипнотичното растение. Новите български реалности В югозападните краища на България, по места, забравени и от Бога, и от държавата канабисът избуява със страшна сила.

И това далеч не се дължи единствено на благоприятните климатични условия. Не се дължи и на позитивни и подканящи предизборни лозунги, на евросубсидии или вдъхновение от старата поговорка "Залудо работи, залудо не стой".

Причините да се отглежда канабис с тонове са простички. В основата е високата доходност: печели се толкова добре, че е достатъчно и предостатъчно за всички по веригата. Организацията е изградена, от раздаването на семената до прибирането на готовата продукция.

Налице е и нагласата, че щом законът не сработва за едни, извършили къде-къде по-крупни престъпления, ще пропусне и други, пък все ще се намери верният човек, комуто да се плати, за да си затвори очите.

Експлоатира се трудът на бедни и недотам образовани възрастни хорица, оставени на собствената си невъзможност да оцеляват, изпаднали трайно и крайно от разбриданата социална мрежа. С други думи, избягват се и моралните бариери, защото хванатият в капана иска да излезе на всяка цена, нравствените терзания са последното, което го измъчва.

Жилавата "черна" предприемчивост

Ако съществуваха перспективи в оранжериите за канабис да се отглеждат домати или други зеленчуци и от тях да се печели добре, тогава картината щеше да изглежда другояче. Сега е с афганистански оттенък - и там мизерстващото население се прехранва главно от производството на опиум.

С което твърдя не, че България е Афганистан, а друго: от години в страната съществуват дълбоки и незапълнени пробойни в икономическо-социалната структура на държавата.

Неслучайно във времето след промяната преживяхме бум на т. нар. "ментета": за сметка на здравето на гражданите се произвеждаха и разпространяваха изумителни фалшификати в почти всички отрасли на леката промишленост. Пак по това време направо със скоростта на светлината се изградиха мрежите за наркоразпространение, каналите за внос на крадени коли и прочие.

Докато т. нар. "черна" предприемчивост се развиваше и богатееше с пари и територии, държавата сякаш спеше. Сега дава признаци на събуждане тук и там. Особено важно е това в навечерието на местните избори, когато кандидатите за кметове и общински съветници вместо да се млатят по кръчмите, трябва да помислят за икономическите перспективи и програми на своите региони.

Да предложат конкретни визии за развитие и възможности за живеене от почтен и регламентиран труд. Инак си е преливане от пусто в празно, от една партия в друга, но на това се и нагледахме, и наживяхме. Дано не провиждаме бъдещето поносимо, само когато сме се напушили с канабис.

www.dw-world.de

Oще: деца  канабис  марихуана  отглеждане  село  старци 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.09.2011, 10:26

22 Svetoslav Harizanov | 11.09.201110:30

ei tupi alkoholici ste umrete ot tupia alkohol,LEGALIZE
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.03.2011, 22:19

21 rapidfire | 31.08.201109:39

21 Badabas | 30.08.2011 21:17

По повод ползата не си прав. Полза има за раково болните и болните от глаукома. Също така за болните от мултиплена склероз и сродните ѝ заболявания.
Мрухуаната е единственото засега познато средство за лечение на глаукома без отвратителните странични ефекти на тривиалните медикаменти.
Тя също така облекчава последствията (по точно неудържимото повръщане след вливанията) от химиотерапията и също засега не е намерен еквивалент, поради което е разрешена за употреба от раковоболните в много страни.
Същото важи и за болните от мултиплена склероза, но там наблюденията са по-малко на брой, тъй като по-малко хора с това заболяване са я използвали.
Освен всичко останало, канабисът е много добро обезболяващо, приспивателно и успокоително, към което няма привикване, за разлика от широко продаваните по целия свят медикаменти, от които са зависими милиони хора, но това явно не притеснява никого, особено мултинационалните фармацевтични гиганти, които печелят милиарди от това.
Степента на привикване към обикновения тютюн е около 40%, докато при марихуаната е между 15% и 20%. За различните обезболяващи, приспивателни и успокоителни изобщо няма да говоря.
Сравнена с алкохола, тя има много по-късо действие и практически никакви интоскикационни последствия.
Странното е, че в човешкия мозък има специални рецептори за тетрахидроканабинола, които реагират само и единствено на него и засега никакви синтетични еквиваленти не са в състояние да предизвикат същия ефект.
Преминаването към по-твърда дрога става, когато се купуват свити цигари, в които освен марихуана се слагат и други нещица.
Така че починът всеки сам да си отглежда забавлението и лекарството може да срещне само моите адмирации.
Другите изводи си ги правете сами.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2011, 12:08

20 bareta | 30.08.201121:17

Г-н Зашев, притежанието на семена канабис в България забранено ли е? Палав
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.03.2011, 14:08

19 Badabas | 30.08.201121:17

Отивам там, където буйната трева
Поклаща тихичко листа
И сякаш вика ме - ела!

Първо й намираш място
После я садиш,
Не забравяй да я наториш!
Следва лятото горещо,
После есента,
А със нея идва радостта!

Но внимавай, има зли очи!
Зад всеки храст те дебне кука
Вижда твоята сполука,
Ще трябва да я излежиш.

Мястото е много важно,
Може би в гора,
Но да е далече от властта...
Добива употребявай смело
И помни - няма полза,
Но пък не вреди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

18 Оня Дето Го Трият | 30.08.201120:56

Е Теа, не може и ти......ше почнеш с капризи, та Зашев и разни подправки да трябва да сади заради тебе Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

17 Thea Atanasova | 30.08.201120:49

И аз идвам да знаете... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

16 Оня Дето Го Трият | 30.08.201120:33

Зашев

Ако боцнеш напролет на терасата и корнишони и от "доматиту" два стръка за салата, милицията незнам, ама ние ше ти дойдеме на гости със сигурност Намига пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

15 Mile Manolov | 30.08.201118:35

немотията не мори , а мАчи ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

14 Borracho | 30.08.201115:38

Не само тревата а всички наркотици трябва да се легализират. Това ще подобри качеството им, а парите от данъците - в образование.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

13 Оня Дето Го Трият | 30.08.201115:30

Мен пък ме кефи новата мода за съобщаване на полицейски подвизи
(тържествено): Полицията залови незнам си колко хиляди къса незаконни цигари!
Като го разделиш на бройки в кутия и после на стекове, се получава, че са един багажник цигари или две пазарски торбиСмее се
Може да ги отчитат и на брой дръпвания ако искат за още по-представителноНамига
   

оценка

+0 -0