Как се оцелява в България | webcafe.bg
Webcafe

Как се оцелява в България

Николай Цеков, DW
11.01.2013, 07:49 (обновена 11.01.2013, 07:55)
Баба на пейка в Банско

Снимка: © Стоян Георгиев

Българите, които могат да си позволят лукса да мислят за развитие, са около един милион. Останалите преследват една-единствена цел - да оцелеят, твърди социалният антрополог Харалан Александров и дава конкретни примери.

„В България демографският срив придобива все по-застрашителни размери, а населението на страната падна под 7 милиона. И в това няма нищо учудващо. За повечето българи развитието отдавна вече не е приоритет. Приоритет е оцеляването. Надеждите и стремежите на повечето хора са сведени до това да не изпаднат в пълна мизерия. Вече никой на прави дългосрочни планове, вече никой не се впуска в нови начинания. Винаги съм призовавал към гражданска и предприемаческа активност, но демографските показатели и новите данни за нарастването на бедността и имотното разслоение подсказват, че за развитие могат да мечтаят не повече от милион-милион и половина българи", твърди социалният антрополог Харалан Александров.

Българското бедствие

Той припомня и следните неприятни факти: значителна част от активните и високообразовани българи отдавна вече са напуснали родината си, а останалите едва успяват да поддържат жизнения си стандарт. Все по-голяма става и групата на така наречените „работещи бедни" - хора, които имат работа, но доходите им са толкова ниски, че ги обричат на мизерно съществуване. Междувременно корумпираната прослойка в държавното и общинско управление и безскрупулната олигархия продължават с политически протекции да изсмукват оскъдните ресурси на държавата. Нищо чудно тогава, че през 2012-та в България са се родили осезаемо по-малко деца, отколкото през „Виденовата" 1997-ма, когато беше достигнат абсолютният минимум в това отношение. "Изглежда политическият елит отказва да осъзнае както мащабите на българското бедствие, така и собствената си безпомощност да го овладее", обобщава Александров.

Контрастите на кризата

В Източните Родопи Александров е открил интересни проявления на демографската и стопанската криза. „Обезлюдяването на селата е характерно вече и за районите с турско население. Все повече родопски турци търсят спасение от бедността и заминават за Турция, която за разлика от България изживява икономически подем. Очертава се нова изселническа вълна, сравнима по мащаби с прогонването на българските турци през 1989 година. В същото време все повече гърци се заселват в България - но не защото България е забогатяла, а защото Гърция обеднява все повече заради кризата, обяснява Харалан Александров.

Експертът добавя, че все още почти няма хора, които да бягат от бедстващите градове към селските райони, макар че там поне осигуряването на прехрана е донякъде гарантирано. За разлика от всичко останало - голяма част от селата и малките градчета не разполагат нито с училища, нито с медицински пунктове, нито с що-годе нормална инфраструктура. А основният ресурс - земята - се контролира от големите арендатори, при които отиват европейските субсидии. Единствената добра новина е, че днес се обработват много повече ниви, отколкото преди десетина години, казва Александров, споделяйки впечатленията си от живота в районите край южните граници на България.

Светлини и сенки над българското село

„Възлагах големи надежди на европейската програма за развитие на селските райони и дори участвах като консултант по програмата „Лидер". За жалост обаче резултатите от приложението й са разочароващи. Програмата се провали в основната си цел - да направи селата по-добро място за живеене, като насърчи предприемчивостта на местните хора. Но единствено субсидиите за обработваема площ носят някакви дивиденти на селскостопанските производители. На базата на субсидиите израсна дори нещо като селска олигархия - арендаторска прослойка, която има значително по-висок стандарт на живот в сравнение с останалите селски жители. В България развитието на селата върви май по латиноамерикански образец", коментира Харалан Александров.

И все пак: европейските фондове са допринесли и за възникването на нещо като средна класа в селата. Макар и съвсем крехка, тя все пак съществува. Съставена е предимно от дребни собственици на лозя и стада. „Като цяло обаче селата са застрашени от обезлюдяване и гетоизация, предимно заради демографския срив и лошото управление. Чиновниците на всички нива, вместо да подкрепят инициативните хора и да им предоставят експертна помощ в усвояването на средствата по програмите, правят всичко възможно да затруднят достъпа до тези ресурси. Не мога да разбера дали го правят от некомпетентност или от арогантност, но подозирам, че и този процес е пропит от корупция", заключава социалният антрополог Харалан Александров.

DW.de

Oще: бедност  безпаричие  безработица  село 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

63 Blagovest Iordanov | 14.01.201310:42

Всичко за групировките и ДС е вярно, вероятно някой тенденции в политическото ни развитие са подкрепени от големите на деня.

И какво от това - толкова е силен този мастър план, че не можем нищо да направим, освен да се превърнем в Куба или Северна Корея?
Не виждам какво общо има тук държавата - или имате предвид, ако ни управляват мъдри, знаещи и дейни държавници колко добре би било...
С този простичък рефрен ви заглавичкват от 1998г. - какво ли не изпробвахме - от цар до пожарникар. И става ли по-добре Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

62 Vasil | 14.01.201309:18

Държавна сигурност създаде групировките по нареждане на Андреуй Луканов и Любен Гоцев
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

61 Harry | 14.01.201300:16

О не, всичко започна още в средата на 80те г., спомням си когато Максуел издаде "трудовете" на др. Т. Живков, разрешиха частен бизнес само на техни хора, а Кристалина Георгиева по това време е заминала да учи гнили западни науки в университета в Хавай. Когато нас не ни пускаха без открит лист до Петрич!
Мафията ,която виждаме сега, всъщност е Държавна Сигурност .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

60 Vasil | 13.01.201323:26

Мафията си я създадохме ние още след 90-та година .... иначе с иправ че САЩ ни бутат в калта а нашите тъпаци усложиво ни вкарват вътре !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

59 Harry | 13.01.201323:12

Казвам че България, такава каквато е сега и в частност повсеместната корупция дължим изцяло на САЩ. Бутат ни в калта и нагло ни сочат с пръст: Виж колко сте окаляни!
Тези политики се прокарват чрез НПО, организирани, платени и закриляни от САЩ, те пишат и адаптират съответните закони, депутатите само гласуват.
Наглостта е характерна за американците, казал го е големия американски писател Кърт Вонегът (1922 - 2007).
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

58 Vasil | 13.01.201322:57

м дам авторът явно е прав че са умните българи са напуснали държавата като гледам болшинството от коментари .... общо взето в Бантустана са останали предимно тъпаци ....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

57 Оня Дето Го Трият | 13.01.201321:54

Васе

Ако спреш малко битиви-то и весниците Труд и Атака, може малко да ти се избистри погледа.
Говориш като пенсионер на третата ракия
Не си струва да си губиме времето с такива тук
Сполай ти Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

56 Vasil | 13.01.201321:53

Хари много си прав .... организираната престъпност ако функционира в такива големи размери както е у нас няма как да е без протекцията на държавата !

в Булгаристан полбожението дори и по - таргично от Италия в тази връзка последните години .... поовечето от застреляните босове в наркотрафика , търговията с оръжие и контрабандата в България бяха сътнрудници на тайните служби .....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

55 Harry | 13.01.201321:43

Корупцията и организираната престъпност винаги, ВИНАГИ се инициира, организира и поддържа от горе надолу, никога обратното. Ако властта (елита) реши може я ликвидира.
Пример: Бенито Мусолини решава че че няма да дели власт с мафията и я унищожава. Сегашната мафия в Италия е възродена от САЩ, с дебаркирането и напредването на американските войски на север, назбачават за кметове на селищата босовете на местните нелегални банди.
Народа никой не го пита.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

54 Vasil | 13.01.201321:03

а иначе България отдавна няма икономика защото не произвежда почти нищо съществено което да изнесем в чужбина .... това е така защото приватизацията осъществена от няколко правителства поред но най-вече от другаря Костов закри всички предпрития ....
   

оценка

+0 -1