Нова година - ново начало | webcafe.bg
Webcafe

Нова година - ново начало

Webcafe.bg
29.12.2010, 17:39 (обновена 03.01.2011, 17:10)
птици, изгрев

Снимка: © Getty Images

Новогодишните ни обещания бързо отлитат от нас като птици, прогонени от зимата на делниците ни на юг

Да сваля десетина килограма и да се отърва от тресящите се сланини на кръста. Да вляза във форма и може би дори да участвам в маратон (как бихте се смели на това, ако ме познавахте по-добре). Да науча испански.

Да пестя повече или да печеля повече (за предпочитане и двете). Да направя пролетно почистване на шкафовете, къщата, финансите и... живота като цяло. Да бъда по-добра съпруга, майка, дъщеря, роднина и приятел. Да си пренапиша завещанието и да видя как стоят нещата с пенсията.

Да си подредя снимките в албуми (не съм го правила, откакто бях на 19 години). Да гладя, да чета по-добри книги, да играя повече голф и да посещавам галерии. Да бъда по-организирана (особено в документите) и да стана много по-търпелива, мила, приятна и щедра.

Всичко това е присъствало в списъка ми с обещания за Новата година в един или друг момент. Някои, признавам, вписвам всяка година. Повечето нарушавам на третия ден и окончателно ги зарязвам на седмия.

По-малко от 1/4 от хората спазват обещанията си за догодина

Не съм единствена. Учените твърдят, че по-малко от една четвърт от хората спазват обещанията си за следващата година, което ме кара да се чудя защо изобщо ги поемаме? Смятам, че това някакси е свързано с оптимизма от новото начало.

Шансът за промяна, усъвършенстване, шанс да станеш най-добрата възможна версия на себе си. Полунощ по Нова година е като черта, теглена в пясъка: оставяме назад всички грешки и провали от миналото и влизаме в бъдещето с всичкия му безграничен потенциал.

Това ми напомня времето, когато бях дете - и усещането, че всичко е възможно, на първия учебен ден след лятната ваканция. Тогава отварях девствено чистата, празна тетрадка, вземах новата си химикалка и обещавах да положа реални усилия да се справя възможно най-добре.

В първите няколко дни използвах най-чистия си почерк, структурирах всичко добре и се концентрирах като побъркана, така че да не правя никакви грешки. Към втората седмица (ако не и по-рано), ръкописът ми се разваляше и обичайните корекции от учителя започваха да се появяват върху страницата.

Намесваше се реалността, старите навици се връщаха и аз си обещавах, че следващият път ще бъде различно.

Защо се проваляме в януарските обещания

Защо толкова много от нас се провалят в януарските си обещания... А някои от нас го правят дори преди да са махнали украсите от Коледа? Вярвам, че твърде много се подлагаме на натиск и стрес; поставяме си цели само защото смятаме, че "трябва" или "е редно"; не сме достатъчно конкретни с целите си; не планираме да успеем...

Или просто се чувстваме твърде мързеливи, стресирани, уморени, гладни, болни, разочаровани, отегчени или демотивирани, за да направим нещата така, че да се случат сега - а утре вече е твърде късно, желанието ни е надделяло над волята за пореден път.

Наскоро попаднах на формула за успешни промени: Н + В + П > С. За да се получи каквато и да е промяна, нашето Н (неудовлетворение от статуквото), В (визия за по-добро бъдеще) и П (първи стъпки, които са постижими), трябва да бъдат по-големи от нашата С (съпротива).

Приложете това към нашите обещания за Новата година - за да успеем, трябва да бъдем наясно със себе си "защо" желаем да се случи тази промяна, трябва да си представяме "какво" ще бъде различно и ни е необходим план "как" (с малки, измерими стъпки).

Аз бих добавила във формулата и подкрепа. Много помага да имаш някой (без значение приятел, съпруг/съпруга или треньор), който да те насърчава, да ти държи сметка и да те сръчква при нужда.

Нека да не бъдем толкова строги към себе си

Също така мисля, че е необходимо да не бъдем толкова строги към себе си и да не се предаваме при първите признаци на провал. Твърде много от нас възприемат подхода "всичко или нищо" към обещанията си - и поради това се предаваме при първата хапка на забранения шоколадов сладкиш, пропуснат час във фитнеса или надвишен бюджет.

Добре е да помним, че промяната е процес - и няма проблем да направиш грешки. Важното е да си даваш нов шанс, докато промените, които желаеш да постигнеш, се превърнат в навик.

Така че ще ви разкрия една тайна. Вече не правя списъци с обещания. Вместо това използвам целия януари, за да внеса ред. Съпругът ми и аз изпадаме в един вид хибернация. Отказваме покани (не че и без това има много такива през януари), не се забавляваме и не гледаме филми на DVD.

В спечеленото време се концентрираме върху това да подредим дома си, да премислим приоритетите си и да решим накъде искаме да вървим в предстоящата година.

Също така използваме времето, за да си направим кратък "технически преглед" на връзката ни. Проверяваме как се справяме като двойка и също така разсъждаваме дали отделяме достатъчно време на най-важните хора в живота ни.

Вероятно вие също може да решите да анализирате взаимоотношенията си. Ето 10 точки, които бихте могли да изпълните, за да направите положителна инвестиция в тях.

Пробвайте поне една, или всичките 10 - и съм сигурна, че ще забележите полезни резултати от всичките ви усилия.

1. Отделете време да поработите по приоритетите си. Твърде често се занимаваме със спешните въпроси за сметка на важните неща - и откриваме, че любимите ни хора получават само трохи от времето, енергията и вниманието ни.

Защо да не решите кой или какво е най-важно за вас - и да се уверите, че получава вниманието, от което има нужда? Може да звучи изкуствено, но определяне на време с любимите хора понякога е единственият начин да гарантирате, че няма да минат дни и седмици, без да прекарате качествено времето си заедно.

2. Увеличете времето "лице в лице". Следващия път, когато се изкушавате да изпратите електронна поща до колегата ви на съседното бюро, или SMS на приятел, който живее на две преки от вас, изберете да говорите с тях лично.

3. Ограничете критиката. Ако имате нещо негативно, което да кажете някому, уверете се, че имате към него поне пет положителни аспекта. Негативните коментари се запомнят много повече от положителните, така че е необходимо да внесете много повече позитивност, ако не искате балансът на взаимоотношенията ви да мине на червено.

4. Учете се от гнева си. Гневът е като алармена система: той ви информира, че нещо не е наред. Обръщайте внимание на него и се запитвайте каква е причината. Дали е нещо, което някой ви е казал, или показва проблем в самия вас, на който е необходимо да обърнете внимание? Понякога гневът ни казва повече за нас самите, отколкото за очевидния обект на нашата ярост.

5. Тренирайте да бъдете добър слушател. Когато наистина слушаме другия човек, му предлагаме голям дар. Това демонстрира, че желаем да го разберем по-добре. Ако някой ви казва нещо важно, опитайте се да се въздържите от това да го прекъсвате, да давате съвети или да прехвърляте темата отново към "вас".

6. Поемете отговорността за своите действия. Когато взаимоотношенията тръгнат в погрешна посока, изглежда съблазнително да обвинявате другия и да се концентрирате върху всички начини, по които той е необходимо да се промени.

Истината е, че не можем да накараме друг човек да се промени, но можем да променим собствените си реакции и поведение. И един човек е достатъчен, за да промени динамиката на взаимоотношенията.

7. Бъдете готови да кажете "Съжалявам". И наистина да го чувствате. Може да е трудно да признаете, когато не сте прав, или когато сте оплескали нещата, но когато го направим, това отваря вратата към оправянето на взаимоотношенията, както и до по-голяма дълбочина в тях.

8. Демонстрирайте признателност. Никой не харесва да бъде приеман като даденост - а повечето хора не могат да четат мисли, така че ако сте благодарни, че някой присъства в живота ви, или за нещата, които той е направил за вас, кажете му го. Дори още по-добре, напишете му цяло писмо - на хартия, с химикалка, така че той да може да го запази и препрочете.

9. Поемете инициативата. Каквато и промяна да желаете да видите във взаимоотношенията си, започнете, като поемете инициативата. Ако желаете вашият партньор да ви обича повече, демонстрирайте му любов по начин, по който той би желал да я получи.

Ако сте неангажирани и желаете да отидете на среща, поканете някого. Ако сте самотни, потърсете някой друг, който може също да се чувства сам. С други думи, отнасяйте се с другите по начин, по който бихте желали да се държат с вас.

10. Нека вашето "не" да бъде "не", а вашето "да" - "да". Ако кажете "да" за нещо - помощ, запазване на доверие или изнасяне на боклука - спазвайте думата си. А ако сте някой, който казва "да", когато всъщност мисли "не", не давайте отговор под външен натиск. Кажете на човека, че ще обмислите въпроса и ще му дадете отговор впоследствие.

Твърде много взаимоотношения страдат, и твърде много хора са под стрес, тъй като не могат да казват "не". Ако вие сте от тях, може би обещанието ви за тази година трябва да е да казвате по-често "не".

Oще: бъдеще  грешки  нова година  обещания  отношения  провали  промяна  усъвършенстване  хора  шанс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

5 Anton Andonov | 09.01.201116:14

Нова година - по старо му!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

4 vanko | 03.01.201115:44

Номер 6 е нещо много вярно и необходимо. Колкото и генерално да звучи, ние българите не умеем да носим отговорност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

3 Anton Andonov | 02.01.201120:42

Нова година по старо му - на мене така ми е добре!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.10.2010, 16:08

2 weblady | 02.01.201118:39

Не успях да я прочета, първите два параграфа ми бяха достатъчни, толкова много думи, думи, думи и добре познати клишета ... рецепта за какво е написаното? Една дата не променя нищо, абсолютно нищо, не разчитайте на това.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

1 Милена | 02.01.201115:59

Усмивка Много 'земна' статия! Усмивка)
   

оценка

+0 -0