Ромският проблем и узаконяването на гетата | webcafe.bg
Webcafe

Ромският проблем и узаконяването на гетата

Филип Миразчийски
13.06.2013, 12:58 (обновена 14.06.2013, 22:44)
ромски гета

Така изглеждат у нас ромските гета (вляво), вдясно - в Словения (снимка от WhATA)

Чудите се какво е общото между горните две снимки? Ами, лявата се намира в България и е на циганско гето, а дясната се намира в Словения и също е на "циганско гето".

Да, да, точно така, блокът вдясно, който по българските стандарти би бил сметнат за луксозен, е блок, в който живеят словенски роми. Намира се в град Марибор, ако не вярвате и искате да проверите. Също така може да прочетете и какво WhATA казват за него.

Мислите, които ще последват след малко, могат да се разглеждат и като една своеобразна реплика на г-н Ангел Джамбазки (който е общински съветник в София) и неговата статия: Незаконните цигански катуни трябва да бъдат разрушени, а не "узаконени". Всичко, разбира се, ще е и трябва да е в рамките на добрия тон, а той, ако сметне за уместно, може да има дуплика към мен...

И на последния човек в България, трябва да му стане ясно, че най-големия и най-трудно решимия проблем, който стои пред България, е този с ромското малцинство. Малцинството е с много голям размер, растящо много бързо, с ниско средно ниво на грамотност, още по-ниски работни навици и изключително изолирано от българското мнозинството. Ромите съставляват също така огромен процент от 12-14% безработица в България.

В този ред на мисли, ако тяхното социално равнище се запази и в бъдещите 30-40 години, икономиката няма как да помръдне, каквито и реформи да правим и да искаме да направим. Просто няма да има кой да работи. Или поне не и на скъпо-платените позиции в модерните индустрии, които всички искаме и които носят някакво "забогатяване".

Освен икономиката, пред колапс ще са изправени и здравната и пенсионната системи (ако и след 30-40 години, те са базирани на същия принцип), защото ако ромите не са включени в трудовия пазар, а техния брой стане много висок, то те няма да плащат никакви осигуровки. И като се почнат едни дефицити, едни заеми - лош сценарии, който трябва да се предотврати със сигурност.

Дотук разбрахме, че неинтеграцията на ромското население, ще убие икономиката, здравеопазването и социалните услуги. Ами какво остава да кажем за нивото на битовата престъпност, което и сега не е никак ниско.

Нивата му ще скочат до небесата, защото ще има огромен брой граждани, които са без образование, без сигурност, без препитание, здравеопазване, достъп до основни човешки блага и какво ли още не.

Точно за това смятам, че игнорирането на ромския проблем е най-голямата заплаха за национална сигурност на България и търсенето на решение за него, трябва постоянно да бъде на дневен ред.

Логично, всеки ще се запита, какво можем да направим... как да решим този проблем. На първо място, трябва да премахнем фобията, насаждането на страх и разделение, както и погнусата, която някои хора изпитват от ромите. Вечно циганите са ни виновни. Циганите крадат, мърсят, колят, бесят, източват социалната система с надбавките за деца и безработица, виновни са за глобалното затопляне, обедняването на българите и изчезването на птицата додо.

Да, правят някои от тези неща, но също така и много българи ги правят. Българи, които не са опряли дъното, както мнозинството от ромите. Затова трябва да спрем да смятаме, че някой е лош, защото е циганин, българин, евреин, негър, американец, турчин и т.н. В 21. век няма и не трябва да има място за такива предразсъдъци.

Тук е моментът да спомена за "Пирамидата на потребностите на Маслоу". Според неговата теория, един човек няма как да премине на по-горното й ниво (започва се от физиологични нужди, сигурност, принадлежност, увереност и се стига до самоусъвършенстване), ако не е получил това, което е на долното.

Нека дам пример: ако вие нямате достъп до питейна вода, храна и електричество, със сигурност няма да мислите как да си намерите работа, да започнете хоби или да научите чужд език. И доколкото аз мога да кажа, че смятам, че се намирам на най-горното ниво, то на кое смятате, че се намира средно-статистическия ром?

И докато за някои това може да са твърде общи и абстрактни неща, нека се обърна и към една по-"реална" и актуална тема: узаконяването на циганските гета в България. Наистина, г-н Джамбазки е прав донякъде, че това е своеобразна дискриминация спрямо българи, чиито незаконни къщи са били разрушени, но не напълно. Гетата ще бъдат узаконени, не защото са населявани специфично от роми, а защото има огромен брой хора, които живеят там от десетилетия в нехуманни условия и няма как да бъдат преместени с едно щракване на пръстите (пък и да си кажем правичката, кой квартал, село или град ще ги приеме?). По същата логика, ако в това гето живеят българи, арменци, турци или американци, техните къщи ще бъдат легализирани. Ето това е тънката нишка, която не трябва да се изпуска, иначе отиваме стремително към популизма.

Легализирайки гетата, общините ще могат да кандидатстват по европейските оперативни програми за финансиране на строежи на инфраструктура, облагородяване и подобряване на състоянието им. Защото на практика, в момента те се явяват просто едни бели петна в устройствените планове. Не могат да се построят канализация, пътища, водоснабдяване, сметосъбираща система и т.н.

От тази гледна точка, узаконяването на гетата е ключово за решаването на проблема с интеграцията на ромското малцинство и удовлетворяването на най-ниското ниво от нужди в пирамидата. Не става дума за разни незаконни вилички покрай язовирите или за някой незаконен хотел на плажа, които ще бъдат узаконени. Става дума за места, някои от които с размерите на малък български град.

Г-н Джамбазки предлага тяхното разрушаване, но не предлага нищо, което да се направи след това. Оставяме стотици хиляди души в полето? Вкарваме ги в интернати? Изпращаме ги в Сомалия? Какво точно следва, след като багерите сринат гетата? Наистина, колосално количество пари трябва да бъде вложено в този процес на интегриране, но това е неизбежно зло в краткосрочен план. Малка саможертва, сравнена с това, което може да се случи в средносрочен и дългосрочен план, ако не я направим. Затова, ако искаме да имаме едно по-светло бъдеще, трябва да преглътнем фобията и предразсъдъците си и да започнем да действаме като хора...

Oще: гета  интеграция  роми  цигани 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.08.2012, 11:26

44 Politically incorrect | 17.06.201310:49

Хвърлянето на пари по циганите няма да реши никакви проблеми. Най-удачния подход е да се улесни и стимулира тяхната Емиграция към Северна европа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

43 stizi | 17.06.201310:32

Прочетох около 20 коментара и останах потресен. Всички ли са расистки, съзиращи вселенска конспирация и оперирани от дългосрочно виждане.
Как е възможно на всички да са ви виновни циганите? За какво точно? Така или иначе циганите са тук. Те са българи, български граждани и реално са като всеки един от нас. Това не са имигранти първо поколение, които да можем да изпратим да си ходят. Това са хора с които трябва да живеем заедно. Как точно зависи от нас. Авторът казва две много точни неща:
- човек, който няма ток, вода и подслон, не мисли за кариера, обучение и развитие (не зависимо от цвета на кожата)
- човек, който не е виждал някой около него да работи, до трето коляно, няма как да се научи на трудова етика.
И един въпрос към всички, които обясняват, че трябвало циганите да си изработят всичко и т.н. (с което съм напълно съгласен), колко от вас биха назначили на работа циганин? Колко от вас биха поверили част от дейностите в своя бизнес на циганин или биха работили заедно с такъв?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

42 hidden_in_the_shadows | 16.06.201317:10

Той баща ми си търси човек да пали и наглежда парната инсталация през зимата, но без успех. Парите били малко : )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 00:06

41 Мирослав Чернев | 15.06.201313:29

Цяла Европа чака на нас да се вземем в ръце и да почнем да ги ИНТЕГРИРАМЕ в обществото. Това означава да ги накараме да спазват правилата. Не да им създаваме възможности за нарушаване. Дотук с правата. Те вървят и с отговорности. От това ,че е неграмотен и неконкурентноспособен да се пребори на пазара на труда, не означава че трябва да поемем изхранването му. Каквото за всички това и за гол Хасан.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.03.2013, 09:03

40 burgos2009 | 15.06.201308:42

до щастливия автор на статията - момче запомни нещо и не пиши ученически глупости повече за циганите . Дядо ми казваше - циганин или ще те окраде или ще те излъже. Нищо не се е променило за 100 години Ние подценяваме интелигентността им и това е проблема ни . Навсякъде този който играе по правилата е считан за глупак от този който ги нарушава .И ти като пишеш умни глупости изкривяваш действителността и я караш по цигански . Използваш момента . Карай да върви щастливецо .Място има .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.03.2013, 09:03

39 burgos2009 | 15.06.201308:20

Не е прав автора .Той просто хитрува и защитава това елементарно и неправилно решение за узаконяването на гетата . Не може циганина да каже как трябва . Трябва стопанина да реши кое е правилно .Автора се самообладава от желанието да угодничи на циганите и политиците на власт .
Циганите трябва да се принудят да работят и учат.Не искаме гетото да влезе в града и да диктува начина ни на живот . Трябва процеса да е обратен и насилствен .Принуда трябва , Както ние сме принудени да играем по правилата на държаната, така и за тях ще се приложат няколко правила. Сега гетата са язви и узаконяването им е нова далавера за бързи пари.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

38 skd911 | 15.06.201306:55

@CYLON1912


Манго не може да си плаща сметките, защото прави само престъпления... а престъпниците не си плащат сметките, не само мангалите и БГ престъпниците също не си плащат сметките... защото не им пука от нищо.

Та поради тая причина социалните помощи трябва да са обвързани с престъпленията. Като върши манго престъпления му спират социалните помощи и го вкарват в затвора, да си изработи това дето е потрошил... колкото е потрошил и унищожил да си го изработи. А не да им дават някакви фиктивни присъди, краденето на кабели не е тривиално престъпление и нанася големи щети.

Освен това държавата научи манго да живее без правила, защото правилата важат само за Българите. Това е допълнителен проблем.

За съжаление нищо никога няма да се промени, защото на нашите управници не им пука за държавата и за населението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

37 skd911 | 15.06.201306:51

Аз предлагам просто решение на проблема..... върши престъпления манго... няма социални помощи, за цялото семейство не само за него, не върши престъпления манго, дават му социални помощи. Така всички ще са доволни. Но никой никога няма да го направи това.

Тоягата и моркова трябва да са заедно, иначе никога нищо няма да се промени и само ще си приказваме.

Идеята е хем да им дават социални помощи хем да ги оставят да вършат престъпения, за да могат да тормозят обикновените хора. Аз съм сигурен че социалните помощи са капка в морето сравнение с разрушението на обществото което нанасят циганите с безобразното си поведение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2013, 07:01

36 CYLON1912 | 14.06.201322:27

То и на киро рашков мангала може палатите да узаконят....а кога мангалите ще започнат да си плащат сметките и данъците?Тая паплач и сега скъпо ни излиза,а какво ще стане след няколко години когато са повече от нас?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

35 Georgi Tashev | 14.06.201313:42

Браво, Мима! Това е най-точното и ясно обяснение на проблема.
   

оценка

+2 -0