Българският етнически модел | webcafe.bg
Webcafe

Българският етнически модел

Стоян Торлаков
23.07.2012, 14:28 (обновена 27.07.2012, 08:17)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Един от малкото феномени в историята, традициите и културата ни, които безспорно ни поставят на по-високо стъпало от повечето нации, имащи самочувствието, че са флагмани на цивилизоваността, е българският етнически модел. Макар и историческата ни съдба да ни превръща в народ ала "и ний сме дали нещо на света", този факт не може да бъде оспорен от никой.

Толерантността е заложена у нас още от самото възникване на държавата ни, а може би и по-рано. Няма как по друг начин да си обясним симбиозата между славяните и т. нар. прабългари, която в продължение на векове работи отлично и не изчезва, а напротив, задълбочава се чак докато двата народа се превръщат в един.

Възприемане на различията и уважение към другия внушава и прословутият съюз между предците ни и куманите, стоящ в основата на всички значими военни успехи от първите десетилетия на Второто българско царство. Да не забравяме и брака между един от последните ни средновековни владетели - Иван Александър, и еврейката Сара, приела християнското име Теодора - постъпка почти без аналог в епохата.

Едва ли е необходимо да споменаваме безбройните примери за мирните и добронамерени отношения между българите и обикновените мюсюлмани в Османската империя. Макар и ние да обръщаме внимание на редките моменти на драматизъм, животът като цяло си течал спокойно и дори сговорно. Подчертавам, че визирам само обикновените хора, а не откровените разбойници, наречени "башибозук" или "кърджалии" и официалната власт.

Да не забравяме стотиците българи, спасени от мюсюлмани по време на въстанията за освобождение. Да си спомним и думите на Левски, чиято 175-годишнина отбелязахме наскоро. Той описва бъдещата свободна България като място, което ще е дом на всички, независимо от произхода и религията им.

След 3 март 1878 г. мирното съжителство продължава, като, разбира се, има и изключения, но те обикновено са дело на пишман патриоти или на недомислени правителствени решения, които бързо остават в миналото. Примерите за забележителна толерантност са много повече. Достатъчно е да се сетим за спасяването на българските евреи от нацистките лагери на смъртта.

Най-големите изпитания за мирното съжителство на различните етноси в България бяха поставени от комунистическия режим. Именно оттогава са най-гнусните извращения както от страна на българите (Възродителният процес), така и от страна на родните мюсюлмани (атентатът на гара "Буново" от 9 март 1985 г). Дори и те обаче не са достатъчни, за да предизвикат масова омраза или погроми, както се е случвало неведнъж по света.

Но да се върнем към настоящето. През тази откачена седмица, в която бомбени атентати и терористи камикадзе си оспорваха яростно факлата на общественото внимание с депутати изнудвачи и кметове лъжци, дойде и поредното доказателство, че хората са изначално добри и положително настроени едни към други.

Главното мюфтийство и Районното мюфтийство в София оповестиха инициативата си да направят дарение на добилия популярност приют на отец Иван край Нови хан. Помощта на мюсюлманите към изпадналите в затруднение хора, за които християнски отец прави ежедневно чудеса от храброст, е красноречив отговор на всички опити взривът от "Сарафово" да се използва за насаждане на омраза.

В случая не са важни нито мюфтийствата, нито манастирите. Важното е, че само дни, след като се случи най-кошмарният атентат в новата българска история, хората недвусмислено затвориха устата на всички комплексари и осакатени мозъци, призоваващи към конфронтация и отмъщение.

Човещината на хората е по-силна от омразата на шовинистите, страха на агресивните, алчността на религиозните лицемери. Защото само откровената тъпота, граничещото със слепота късогледство и (или) зле прикритият личен интерес могат да поставят име на бог или етноним над общочовешките добродетели.

Ние не сме убедени като израелското и американското правителства, че "Хизбулла" стои зад атентатите. Нито пък си кроим планове да започваме война, за която атентатът и смъртта на хора е само повод, а причината е друга и всички я знаем. Не сочим с пръст никого. Разграничаваме се от шепата озлобени глупаци, които искат да не приемаме повече израелски терористи у нас или сравняват случилото се на летище "Сарафово" с това на гара "Буново".

Не го правим не защото сме страхливци или слабаци. Просто знаем, че единственото, до което води омразата, е омраза. Знаем, че не искаме да започваме безкрайни войни, в които никой няма да излезе победител.

Знаем, че съчувстваме на роднините на жертвите от атентата на "Сарафово". Знаем, че благодарим на българските мюсюлмани за съпричастността им към съдбите на настанените в приюта на отец Иван. И им пожелаваме изпитанията за тялото и душата през започналия вчера месец Рамазан да ги направят по-добри и по-човечнии.

Това е всичко. Защото мислим, че именно такава е позицията, която ни прави истински хора и истински българи.

Oще: атентат  българи  дарение  мюсюлмани  мюфтийство  отец иван  прабългари  приют  славяни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

91 паяка | 30.07.201210:02

Баш па е важно какво са дали. Прочетохме ПРОДУКТИ за около 1000лв. Както около Коледа задръстват даряваните с банани. Верно, че на аризан кон не се гледат зъбите, но в това мероприятие най-важното е да се шуми, оповести, информира, рекламира. Целта на статията е изпълнена - РАЗБРАХМЕ, че едни богати са подхвърлили нещичко на едни крайно нуждаещи се от какво ли не.
Отец Иван, който е велик духовник, с огромно сърце и предприемачески способности, впрегнати да служат и помагат на изпаднали в беда се нуждаят особено от държавна подкрепа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2012, 14:40

90 Стоян Николов | 27.07.201218:01

Дарението е почти символично, но все пак е в помощ на тези закъсали хора - 1 000 лева. Нарочно не съм конкретизирал, защото не това е целта на статията. Важното е, че са го направили, а размерът в случая едва ли има значение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

89 limula | 27.07.201215:14

Добре. Много хубу посланието от дописката, ама все пак: Какво дариха? Сграда ли, храна ли, пари ли....
Покрай многото други думи е т'ва май е пропуснато.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

88 Bobby_gBG | 26.07.201212:51

Тъй кат гледам накрая всички стигнахте до моя извод - че става дума за ПР на мюфтийството...


Я сега пред строя да излезе свинчо да ми повтори колко не съм бил прав. Ама той толкова си може човека - трябва да е срещу мен. Ограничен тип.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2012, 14:40

87 Стоян Николов | 26.07.201211:37

Не съм убеден, че е безкористно. Радва ме обаче фактът, че не е дадено на Патриаршията, а там, където ще се използва наистина пшо предназначение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

86 strawsPulledAtRandom | 26.07.201211:33

Може би трябваше да поясня какво имам предвид - явно толкова ти се иска да има толерантност между религиите и етносите, че по дефиниция приемаш за безкористно това дарение. Без да го подложиш на критична преценка, както си направил за "архонтите".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2012, 14:40

85 Стоян Николов | 26.07.201211:32

Защото в конкретния момент по стар български обичай всички се нахвърлиха върху мюсюлманите. А към загиналия шофьор на автобуса (също мюсюлманин) институциите проявиха обидно и стряскащо пренебрежение. Затова исках да покажа, че българските мюсюлмани нямат нищо общо с идиотщината, която се случи и не трябва да бъдат въвличани в нея.
Българският ислям за щастие е стар и в никакъв случай не е радикален. Затова и разните "емисари", които се опитват да прокарат войнстващата версия на тази религия у нас се провалят.
Така че, ако ние показваме толерантност към мюсюлманите у нас, те никога няма да се омотаят с взрив и да се гръмнат някъде с викове "Аллах Акбар".
Що се отнася до Мюфтийството, постъпката им е пиарска, безспорно. Това обаче не променя факта, че е положителна. А Слави Бинев и Чомбе са дали пари за църквата, но за какво са отишли те, не е ясно. Според мен са потънали в дълбоките джобове на расото на някой бивш агент на ДС.
Както и да е, исках да направя каквото мога, за да са обединени българите след зловещия атентат, а да не се изправят едни срещу други, каквато несъмнено е била една от целите на атантаторите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

84 strawsPulledAtRandom | 26.07.201211:18

Стояне, ти сам си го писал в блога си:
"...Бинев, Манджуков и Чомбе не даряват с чисто сърце. Те дори не даряват, за да замажат гузната си съвест. Напротив, правят го показно, само защото са суетни. Но защо пък не? След като и вие сте готови да четкате извратеното им его…"
Значи и ти го мислиш. Защо, обаче, ти трябваше да пишеш горната статия?? По-точно защо ти трябваше да намесваш мюфтийството? Иначе без него статията щеше да се чете, но така...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2012, 14:40

83 Стоян Николов | 26.07.201210:53

Отец Иван съм го обсъждал в други мои текстове. Той е личност, на която можем само да се възхищаваме. Дори съм предлагал на Светия синод да направи него архонт вместо пи,шман бизнесмените, с които се занимава в момента. Убедете се сами http://stoyantorlakov.wordpress.com/2012/06/23/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%81-%D0%BE/.
А що се отнася до обвиненията, че съм бил взел пари, за да напиша статията, погледнете това и ще си промените мнението: http://stoyantorlakov.wordpress.com/2012/06/22/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%85%D0%B0%D0%B1%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D1%81%D1%8E-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BC-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80/.
Наистина задълбахме за глупости, а това е тъпо. Ясно е, че всички искаме доброто на България, но всеки вижда по различен начин как да стигнем до него.
Със здраве!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

82 strawsPulledAtRandom | 26.07.201210:23

"... Не искам да споря и спирам да го правя. След ден, седмица или месец със същата положителна емоция ще напиша и статия за това как българин е спасил давещия се деветгодишен Хасан например... "
----------------
Добре, защо не спомена една хубава дума за самия отец Иван, който приютява не само българи, но и цигани (може би итурци, не зная)? А той не се свързва с медиите за да ги уведоми, че ще работи безплатно този месец като строителен работник и ще дари труда си за 1000 лева на бездомните... Разбираш ли защо се нервим с паячето - на показността, а не на нещо друго. Знаеш ли колко по-добре бих се почувствал, ако бяха дали тихомълком тези пари и някой друг бе уведомил медиите?

Както и да е, нека малко да успокоим топката. Сега като видях снимката и профила на Стоян, се оказа, че с теб се познаваме отпреди 7-8 години, докато учеше в Търново. Отговорно мога да твърдя пред целия форум, че Стоян е стабиляга и се учудвам, че заема толкова крайна позиция по въпроса - "крайна" в смисъл, че не обмисля всички гледни точки, а бърза да обвини хората (включително мен) в хейтване, при положение, че ние просто питаме защо трябва да се бие тъпана за благотворителност за 1000 лева, особено когато помагащият е институция, не по-малко противоречива от пълната с агенти на ДС БПЦ? Стояне, учудвам се как можеш да се хванеш и да приемеш действието им за чиста монета. Щеше да бъде, ако не бяха уведомили лично медиите! Уважавам отношението ти към етническата толерантност и ще се радвам светът да стане такъв, какъвто искаш, но за съжаление реалността е друга.
Аре, поздрави. И без конфронтации. Борим се за едно и също, но по различен начин.
   

оценка

+1 -0