Сър Алекс от Банкя печели, ние губим | webcafe.bg
Webcafe

Сър Алекс от Банкя печели, ние губим

Диян Божидаров, в. Сега
16.03.2012, 19:54 (обновена 17.03.2012, 11:39)
Да биеш Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

България затъва и в епохата на ГЕРБ. Комунизмът се видоизмени в нов лозунг: "Всичко в името на човека, всичко за благото на Борисов". Тенис, мачлета, десетина интервюта и лентички изпълват трудовия му ден...

За Бойко Борисов никога не е било трудно да е премиер. Натиска копчето - хоп, проблемът е решен. Сменя министри както сър Алекс - футболисти.

Тенис, мачлета, десетина интервюта и лентички изпълват трудовия му ден.

Магистрали, спортни зали, благоденствие преливат от медиите, ежечасно в тях самодържецът български преобразува слънчевата светлина, доставяйки кислород на околните твари.

Вражески елементи като Станишев и Доган пречат на фотосинтезата, те са размахвани като плашило след всяко дразнещо размърдване на човешкия материал.

И световното положение е виновно, но нека няма объркване - Хилъри, Меркел, Путин и емирът на Катар са големи приятели на Бойко, те даже се допитват до него, когато не знаят какво да правят.

Много българи вярват в тази илюзия, преди месеци бяха още повече. Въпросът тяхната глупост ли я ражда, или са жертва на манипулация и безалтернативност е маловажен.

Човешката глупост не познава нито географски ширини, нито епохи, всяка власт се мъчи да държи на каишка масите.

Въпросът е накъде вървим - материално, духовно. Подобряват ли се икономиката, културата, въвеждаме ли непознати за нас добри ценностни практики, съграждаме ли. Никога нищо не е идеално, въпросът винаги е до баланс.

За две години и половина, ако видяхме някакъв приоритет в управлението на ГЕРБ, то това е рейтингът на премиера. Нищо по-първостепенно няма от него, нищо заради което да не си струва да хвърчат глави или цяла държава да е строена чинно.

Стана комично как дори откриването на клозет се ознаменува с лентичка "от г-н Борисов и благодарение на него". А на г-н Борисов очевидно му харесва.

През комунизма имаше лозунг: "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека." Хората се подсмихваха, че дори знаят името му.

И сега е така. Но вече престана да е смешно. Вчера Борисов очаквано смени здравния министър Стефан Константинов и неочаквано икономическия Трайчо Трайков. Десислава Атанасова, родом от Дулово, завършила политология, право и европейска интеграция, бивш юрисконсулт на русенска болница (единственият й досег със здравната система, преди да стане депутат), ще оправя здравето. Тя е четвъртият ресорен министър за две години и половина.

Трябва ли въобще да се коментира тази смяна, нужни ли са анализи, оценки, да дебатираме как сър Алекс от Банкя вижда оправията в здравеопазването? То е обида. Всекидневна обида е дори за журналистите, които трябва да ретранслират:

"Фен съм на Константинов, ама се скара с всички", "Да се стегне до ден-два, иначе го сменям" и т.н.

Трайков пък си отивал заради изоставането на важни проекти и провалената сбирка с катарските бизнесмени. Ами нали 2012-а щеше да е годината на Трайков?

Заместникът му Делян Добрев щял да задвижи нещата. Кога? Сега или в предизборната 2013-а? Катарската история, ознаменувана с черешката за "плажуващия" Трайков като мотив за смяната, е унижение не за премиера. А за всеки, който го слуша.

Преди месец тръгна скандалът с бонусите. Започна със здравната каса, а точно тогава "изникна" и проблемът с поскъпващите от години лекарства. Махнат бе шефът на касата, зам.-министър, а от вчера и министър.

Вчерашният ден доведе до още една министерска рокада, зам.-шеф на ДАНС напусна, обявено бе, че на президента Плевнелиев ще бъде пратено искане за референдум за шистовия газ и АЕЦ "Белене". Не е важно ще има ли референдуми. Важно е, че в размътеното от скандалите море Борисов направи отдавна планирани кадрувания.

Всичко накуп, на един дъх, за да могат многото въпроси и изненада да потулят отговорите и причините. И естествено, над всичко това да грее премиерът - чист, неопетнен, готов винаги да даде зрелище.

В старите революционни времена народът бе щастлив, когато му подхвърлят глава на аристократ. В днешните демократични е щастлив, когато главата е на министър или депутат.

Това е изкуство, не се съмнявайте. Борисов е явление в това отношение. Здраве, икономика, газ, "Белене", ДАНС, бонуси, плаж, яйца, лобистки скандали - къде по-напред да се търси истината? При стрес хората се свиват, морето от информация удавя самата информация. Остава само жизнеутвърждаващото:

"Хей, момче, да не пътуваш много и да не се печеш на плаж" (Борисов към Делян Добрев).

Но да се върнем към важния въпрос - носи ли всичко това съзидание. Магистралите носят. Също и пречиствателни станции, метрото. Но фискалният резерв е опоскан, безработицата се увеличава, бизнесът фалира, престъпността е все така голяма, старите червени пеликани се премениха в граждани за европейско развитие, кич и простотия заливат все по-оредяващата ни територия.

Министри говорят за милиарди инвестиции, хората тънат в отчаяние, младите бягат или съжаляват, ако не избягат. Дойдат ли избори, печелят ги Гочоолу и Дочоолу.

Този процес е стар и никой не е в състояние да го промени за две години и половина. Но при Борисов продължава. Електоралната вяра е удавник за сламка.

Всичките истории за бонуси, прасета, кокошки, яйца, хванати министри от кръстовището и т.н. са цвят. Те ежеминутно будят смях, гняв, възхищение и всякакви други емоции, които ни помагат да заметем безнадеждния въпрос за бъдещето на България.

Segabg.com

Oще: бойко борисов  герб  кадрова политика  министри  премиер 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

18 nakadetaka | 19.03.201216:49

@ фата моргана

Както вече казах, явно сме на съвсем противоположни мнения относно ГЕРБ, но уважавам начина, по който си изказваш мнението и няма да влизам в спор...дано си права всъщност - би било по-добре за всички нас. Много хубава вечер от мен :-)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

17 Калоянчо | 19.03.201215:49

Само 2 думи: Уникален анализ! Браво!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

16 fata morgana | 19.03.201212:37

Вярно националните приоритети все още не сме ги степенували.
Но смятам, че на хора, които сега навлизат в управлението трябва да се даде възможност. Шефът на Лукойл каза, че в началото е бил голям противник на Трайков, но наскоро са се сработили добре. Това за Трайков може да говори колкото добре толкова и зле. Но в него аз виждам нещо много положително – човек, който разсъждава активно по една много добра идея – енергийната независимост на България. Не забелязах в изказванията му намерения да се отказва от политиката. Мисля, че по-скоро ще остане в сянка.
От много време се говори за стабилен политико-икономически климат за инвестиции. В ляво се мъчат да предизвикат предсрочни избори. А това няма да е добре. Всеки следващ зае*ава, с извинение, замисъла на предишния, определя нови приоритети.
Цялото това движение на махалото е нещо много порочно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

15 fata morgana | 19.03.201212:34

Nakadetaka, просто си мисля, че цялата тази смяна на министри не става толкова хаотично и невротично колкото ние си мислим. Ако зад всичките смени стоеше само хаос и безсилие на хора, по зла случайност докопали се до властта, до сега икономиката ни да е станала на сол.
До неотдвана се забелязваше една тенденция в думите произнесени в общественото пространство – деконструктивизъм - т.е. да не се говори по същество, думите, които се говорят са толкова лъжливи, че губят значението си. В момента с изказването на премиера, че изгони Трайков заради историята в Катар, явлението деконструктивизъм беляза своя екстремум . И това се очакваше. Стигнали сме до етапа, в който информация просто не се изнася.
Положителното, което виждам в управлението на ГЕРБ е в самото съществуване на алтернативна на БСП партия. Сама видя: БСП организираха протести срещу АКТА, достатъчно мащабни, до подписване не се стигна. Вдигна се шум срещу шистовия газ, даде ни се възможност хубавичко да помислим. Не че в БСП нямаше да се намерят хора, които да подпишат и под двете.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

14 nakadetaka | 19.03.201211:40

И мисля, че в момента имаме нужда от силни управляващи, а не от силна опозиция, каквато БСП до колко е, е доста съмнително. И като сме почнали - ок - според теб за две години толкова много смени в един кабинет знак за добро управление и стратегия ли са? Кой новоприет закон е в наше благо? Освен магистрали ( 2 ли колко ли в 21 век!!!) и спортни зали с какво ББ допринесе за общото благоденствие? Все по страшната цензура, която се налага и по медии и навсякъде - за това ли се борим? ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

13 nakadetaka | 19.03.201211:34

фата моргана :
ок, макар и крайно да не съм съгласна с твоето мнение за управлението на ГЕРБ, напълно уважавам правото ти на такова :-)

Просто да се намесва БСП за всичко - на мен лично ми е омръзнало.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

12 fata morgana | 19.03.201211:29

Nakadetaka, виж имам познати привърженици на БСП, които се занимават със сериозен бизнес и за разлика от мен разбират от икономика. И питам: толкова зле ли ръководят ГЕРБ, на зле ли вървят нещата? Въпреки, че го наричат Бойко Тиквата, отговорът е не. Няма някаква сериозна стратегическа грешка. Нещото, от което недоволстват е, че напоследък бизнесът им не върви. Бизнесът, от който намазват само те еднолично. Всъщност всичко, което си мисля изхожда от преките ми впечатлния. Имам и други такива. Това е моята гледна точка. В средите, в които аз се движа, това виждам. Иска ми се всеки да напише какво вижда в неговата среда. Истината е сред хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

11 Бояна | 19.03.201211:15

Като че ли не си даваме ясно сметка , че Б..Б. ни готви далеч по страшна от гръцката НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

10 nakadetaka | 19.03.201211:12

Трагедията е, че дори под подобно четиво, за което си мислиш, че думите са излишни - все ще се намери някой пак да каже : ама БСП!!!... и какво фата моргана - като намеси БСП - кретенизма на ББ стана по-малък, какво ли? Решенията му по-мъдри? Народът по-добре? Смешни сте вече с това БСП и за сведение само не, не съм комунистка (дори пях на времето по площадите "и никога няма да бъда"). Това че Вуте е лайно, не е довод, че Нане не е - схването го най-после!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2011, 15:29

9 pepi_pie_capi | 19.03.201210:27

Абе Пъдпъдъкова ша ремонтира ли т'ва лято Борисово шосе ( Цариградско море)? Чуди се
   

оценка

+0 -0