Въже или вратовръзка | webcafe.bg
Webcafe

Въже или вратовръзка

Мария Касимова
22.02.2015, 07:57 (обновена 25.02.2015, 16:03)

1 от 4 снимки Назад Напред

янис варуфакис на даунинг стрийт

Снимка: © Getty Images

Тесните черни панталони в комбинация с разгащената синя риза са за излъчване на делнична деловитост

„По дрехите ще ме познаете!" Това трябва да си е казал новият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис, преди да отлети за Лондон за среща с колегата си Джордж Озбърн. След това е скочил в тесните черни панталони, метнал е синята риза без да я загащва, нахлузил е графитеното сако, опаковал е всичко това в кожена дълга куртка тип „канадка" и е опрашил за Даунинг стрийт.

Делови до небрежност към такива дребнобуржоазни претенции като стил и дрес код, той е политик, зает да спасява затъналата си в безпаричие страна, да връща националното достойнство на обеднелите гърци и да демонстрира на световния политически и финансов свят, че... му дреме на кожените боти за техните рестрикции и условия!  Е да, ама не съвсем.

Дрес кодът на един разгащен финансов министър

Ако някой все още си мисли, че цялостното стилово присъствие на новите гръцки политици и демонстративното им противопоставяне на общоустановения политически дрес код е просто проява на небрежност, трябва да е изключително наивен. Защото в политиката, била тя и тази на леко гаменската по поведение социалистическа СИРИЗА, всяко копче има право на глас и добре знае какво може да каже.

В този смисъл дни преди въпросната сутрин на Варуфакис облеклото му със сигурност е било обсъждано и посланията на всяка една част от него - добре обмислени. Тесните черни панталони в комбинация с разгащената синя риза са за излъчване на делнична деловитост. Един вид, като трябва да се решават такива кървави финансови проблеми, какви ти тук костюми, какви ти ризи и вратовръзки! Обличаш първото чисто и що годе прилично ансамбълче и беж да им се поежиш на европейските ковчежници!

За по-голяма тежест, а и за да противостоиш рязко на префинените им британски маниери, туряш кожената кутка и гледаш на всички снимки поне едната ти ръка да е в джоба й. Не я изваждаш оттам и когато се здрависваш с разните там финансови клечки от ранга на Озбърн. Трябва да приличаш на току-що паркирал до някоя лондонска ограда мотопеда си средностатистически европейски гражданин, който най-после разбутва с лакти света на фалшивите костюмари и заговорва с народен глас.

Целият ти непукизъм относно дрехите трябва да е най-яркото и най-лесно разбираемо послание, отправено както към световните политически лидери, така и към твоя собствен народ. За първите веднага ще се обозначиш като своенравен и непредсказуем политически опонент, който няма да им скача по европейските свирки и напук на изисканите им обрани костюми, ще си носи дрехите за уикенда.

За вторите пък моментално ще влезеш в категорията „наш човек", който открито отказва да се маскира в някаква дипломатическа изисканост и който ще търси работещите начини да освести страната си, след като ножът вече е опрял до кокал. Така в дългата верига от човешки субекти, започваща с баба Ставрула от малкото гръцко селце Пефкохори и завършваща с Джордж Озбърн на Даунинг стрийт в Лондон - няма неразбрали.

Политическият език на дрехите

В светът на политиката установеният дрес код не е просто някаква традиция или приумица. Там, където се управляват много пари и много интереси, начинът на обличане е част от комуникацията. Eдва ли ще внесеш всичките си спестявания в банка, която е похарчила милиони, за да обзаведе офисите си с фонтани, позлатени колони и полилеи Baccarat. Няма да се довериш и на банка, която те посреща със скърцащи, очукани бюра, олющени стени и немощно примигващи лампи.

В политиката е същото. Всеки попаднал в нейния свят, вече няма работно време, защото винаги и навсякъде е публична личност. Начинът му на живот става достояние на всеки и в този смисъл може да бъде обсъждан, осъждан и осмиван. Под прицел са не само почивките, ваканциите, уикендите, колите, къщите и приятелствата на политика, но и неговата визия.

Ангела Меркел, в началото като канцлер на Германия, беше обект на върли подигравки за недодялания си стил, а всички знаем, че точно немската традиция изобщо не предполага заигравки и претенции към външния вид. В края на краищата известната дама се довери на екип от стилисти и имидж мейкъри, които установиха, че на нея добре й стои един тип сако и съответно го мултиплицираха в десетки цветови вариации.

Същото се случи и с прическата й, която е непроменена от почти десетилетие. В света на скритите политически послания нейният стилов консерватизъм й донесе само плюсове - никой не може да я обвини, че е жертва на модата, че харчи пари за скъпи марки, че изглежда неугледно, несериозно или пък предизвикателно.

Освен това, със своите пъстри сака тя винаги и моментално се отличава на многолюдни световни обществени форуми, където принципно мъжете все още са мнозинство, при това облечено единствено в черно-графитената гама.

Съвсем същата е логиката, по която се облича и английската кралица

Всъщност „се облича" е доста пресилено казано, защото достолепната носителка на британската корона изобщо не застава сутрин рошава и сънена пред отворените врати на гардеробната си, за да се чуди кое с кое да комбинира днес - дали розовите обувки с пухчетата с жълтата права рокля или пък костюма на Армани с ботите на и чантата на Луи Вютон.

Така че тя, милата, не разполага с избор. Нейният гардероб трябва да е консервативен, изчистен и в същото време по кралски изискан. Тя може и почти винаги носи шапки, докато в последните петдесет години модата ги е извадила трайно като задължителен аксесоар от ежедневното облекло и ги е натоварила със задачата или просто да пазят от слънце и студ или да придават повече тържественост в нужните моменти. Кралица Елизабет обаче сама по себе си е тържественост, точно както е и монархията, която тя представлява. Тя трябва да олицетворява нейните ценности и да ги излъчва както с поведението си и решенията си, така и с външния си вид.

Монархията е стабилна институция, в която излишното харчене на пари не се толерира. В дрехите на Елизабет също. Монархията е консервативна дотолкова, доколкото трябва да пази историята и традициите. Облеклото на нейната кралица също. Английската монархия е най-представителната в света и в този смисъл тя се откроява като пример за добра и далновидна политика на световния обществен хоризонт. Облечена в своите ярки, видими и в същото време непредизвикателни цветове, английската кралица се откроява в което и да е общество по точно същия начин.

Разговорът на аксесоарите и малките детайли

Първата жена държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, една от най-емблематичните фигури на световната политическа сцена, ще остане известна не само с начина си на водене на политика, но и с... брошките си. Тя превърна този аксесоар в истински малки, но многозначителни знаци както за настроението й, намеренията и поведението й по време на дипломатически срещи, така и в добре обмислени отговори на политически нападки.

Когато беше наречена от един арабски лидер змия, не първата обществена среща от международен характер г-жа Олбрайт беше засечена от камерите да носи брошка змия. На реверите й се появяваха какви ли не произведения - лицето на статуята на свободата, сребърни розетки, ангели и птици, сини камъни и кралски жезъли.

С начина си на обличане разговаряше още един друг германски поитик от световен ранг - канцлерът Хелмут Кол. Той, известен с манията си да носи скъпи и шити по мярка костюми, се появава на среща с Елцин, облечен в плетена домашна жилетка. З всички посланието е ясно - „Спете спокойно, мили хора, аз ще се оправя с Елцин, с когото си ходим на гости по пантофи и не спазваме никакви официалности!".

Че умее да режисира вида си подобаващо, покаха и Герхард Шрьодер през 1997 година, когато при огромните наводнения на Одер той се появява на мястото на събитието с гумени ботуши. Българските политици добре усвоиха това режисирано обличане като подход и родната ни близка история разполага с достатъно примери на министри в анцузи, с шапки, дънки и спортни куртки, появаващи си в критични ситуации като „едни от народа.

Накрая да се върна на Янис Варуфакис. Като известен блогър и „голяма уста" в гръцкото общество, той е напълно наясно какво иска да каже с дрехите си. Облечен в думи, неговият аутфит при Озбърн, най-добре би се изразил с „Я не ми се превземайте, я ми плащайте!".

Че това послание, макар и обидно популистко, е добре обмислено, доказва и самият нов гръцки премиер Алексис Ципрас, който демонстративно не носи вратовръзки. Колегите му политици веднага разчетоха знака, а и той в предизборната си кампания обеща, че ще си наниже елегантния аксесоар едва, когато Гърция си предоговори дълговете.

Намекът му с разкопчаните ризи под сакото не остана некоментиран и италианският премиер Матеро Ренци публично му подари вратовръзка, като не пропусна да каже, че се надява Ципрас да започне да я носи веднага, щом страната му се възстанови от дълбокта финансова криза. Разчетено по-дълбоко обаче това послание далеч не е само така модно ориентирано и в него ама хич и не става дума за промотиране на и без това неподражаемата по качество и стил мъжка италианска мода.

На дипломатичен език всъщност Ренци каза на Ципрас нещо много важно. И, ако мога по примера на делничното облекло и аз да го събера в един делничен израз, то той е „Мойто момче, първо гледай да станеш един от нас, защото не вратовръзка, а въже ти се вие около напереното вратле!". Сигурна съм, че на Ципрас, въпреки слабия му политически опит, това му е станало пределно ясно.

Oще: алексис ципрас  ангела меркел  джордж озбърн  дрес код  лидери  мода  облекло на политици  протокол  сириза  стилисти  стил на обличане  янис варуфакис 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

9 daysydogy | 22.02.201519:01

Браво, Пенелопа! Кратко, ясно, точно!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

8 Виктория Пенелопова | 22.02.201517:57

Роуане, да не си се чу.....ал с византийците, че толкова си наясно с телата им Много щастлив Това по права червена линия ли го правите вече? бам! бам!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 22.02.201516:03

Касимова , хайде поупражнявяй се и върху лондонския кмет

https://www.google.bg/search?q=%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD&hl=bg&biw=1366&bih=589&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=2-DpVLa2F9LeapHigYAI&sqi=2&ved=0CDAQsAQ&dpr=1
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.11.2012, 10:34

6 Stefan Tsonev | 22.02.201515:45

Както казва Елинор Рузвелт "Големите умове обсъждат идеите. Средните умове обсъждат събитията. Малките умове обсъждат хората." .. или дрехите им.

Статията е типична за дребно буржоазния провинциален стил на изданието. Авторката едва ли разбира и половината от нещата, които казва Варуфакис, но пък може да критикува дрес кода му.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 22.02.201515:36

Винаги съм се възхищавал от майсторлъкът от нещо дребно да напишеш статия с възможно най много думи.С думи прости това се нарича словоблудство.Няма лошо–професия.Тест за зомбитата.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.06.2014, 20:25

4 Mario Cheung | 22.02.201515:22

Политикът трябва да работи за народа - дреме ми дали има врътовръзка. Вратовръзката е буржоазна предвзетост.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 22.02.201511:17

Касимова, пак не си разбрала. Носят се така, защото могат. Млади са със стегнати тела и дрехите подчертават това. Я си представи Осбърн по тениска и къси гащи и Меркел по късо потниче и прилепнало клинче? Или пък среща между четиримата на някой гръцки плаж?
   

оценка

+5 -3

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

2 Виктория Пенелопова | 22.02.201510:28

"Тесните черни панталони в комбинация с разгащената синя риза са за излъчване на делнична деловитост" какво?
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 22.02.201508:40

Вратовръзките имат много предназначения. Някой даже ги дъвчат. Начи шъ бесим.,а?То ясно че живеем т.н."банков феодализъм ", следващ" развития капитализъм", нормално е да бесим. Изроди.
   

оценка

+2 -3