Кога, къде, какво - календар на българското европредседателство | webcafe.bg
Webcafe

Кога, къде, какво - календар на българското европредседателство

Webcafe
11.01.2018, 11:20 (обновена 08.02.2018, 15:59)
европредседателство, клип, клип на българия

Снимка: © Facebook @ Българско председателство на Съвета на ЕС - Bulgarian Presidency Council of the EU

В българската столица ще се проведат 200 от събитията

След ремонтите на сгради и улици, пребоядисването и подмяната на пътни настилки, България официално е готова да посрещне делегациите от председателството на Съвета на Европейския съюз на ротационен принцип. Девизът е "Съединението прави силата" - същият, който стои и върху герба.

Въпреки сериозната подготовка, София няма да бъде домакин на всички събитията от програмата на ЕС за следващите 6 месеца.

От общо над 3000 мероприятия само 200 ще бъдат в българската столица. Останалите ще бъдат разпределени между двете "административни столици" на Европа - Брюксел и Люксембург. Въпреки това за тези шест месеца се очаква през България да преминат около 25 хиляди делегати и гости.

Ето някои от датите и важните събития, които ще се проведат по време на европредседателството:

11 януари - официално откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.

Символичното начало ще бъде дадено с церемония, която ще се състои от 19:30 часа в Народен театър "Иван Вазов". На нея пред гостите ще бъдат представени автентични фолклорни песни, народни танци и църковни песнопения.

Встъпителни думи ще произнесат министърът на европредседателството Лиляна Павлова, както и президентът Румен Радев. От страна на чуждестранните дипломати реч ще държат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и Доналд Туск - председател на Съвета на ЕС.

След това в програмата ще вземат участие ансамбъл "Българе", Стоян Янкулов-Стунджи, ансамбъл "Чинари" и други изпълнители.

12 януари - Заседание на Колежа на комисарите в София

За първи път Европейската комисия ще проведе съвместно заседание заедно с българското правителство. Темите на срещата ще засягат приоритетните точки от програмата на българското председателство.

1 февруари - официално откриване на българското председателство в Брюксел.

То ще се състои в Центъра за изящни изкуства БОЗАР в 20:00 часа местно време. Програмата на тази церемония се очертава като по-еклектична и ще заложи повече на произведения от европейската класическа музика. Те ще бъдат в изпълнение на Софийската филхармония и на един от най-известните български женски хорове - "Ваня Монева".

Публиката ще чуе четири арии от Джузепе Верди, както и концерт за пиано от Шопен. Включени са и български фолклорни песни и кантата "Корени" на композитора Александър Текелиев, която е написана за симфоничен оркестър в акомпанимент на народен хор.

Концертната зала на БОЗАР е с капацитет от 2 200 места, а всеки желаещ да присъства на събитието може да закупи билет онлайн от сайта на Центъра. Цените са от 16 до 20 евро.

12 февруари - концерт в Москва, посветен на българското европредседателство.

В рамките на календара с официални събития е включен и концерт в столицата на Русия.

Тържественото мероприятие ще бъде в Болшой театър. Негов акцент е представянето на рапсодия "Вардар" със солист известният цигулар Павел Минев. Той е от български произход, но от 20 години живее в руската столица, където е солист на Московската филхармония. В програмата на концерта са включени и изпълнения на български оперни певци.

22 февруари - 5 март - салон на музеите в НДК.

На него ще бъдат изложени някои от най-атрактивните и интересни експонати от български музеи. Проектът е под надслов "България - среща на цивилизациите в Европа. Експонатите ще са разположени във всички фоайета и коридори на Двореца на културата.

Този салон представлява изцяло нов културен формат, който обединява държавни и общински институции, за да представят заедно българското културно наследство. Събитието трябва да послужи и за отправна точка за обсъждане на проблемите около реставрацията и опазването на историческите ценности.

2 март - събрание на работна група по изграждането на газовия хъб "Балкан".

Проектът за строежа на газовия хъб беше лансиран още през 2015-а година от премиера Бойко Борисов. Целта на подобно съоръжение е да превърне България в газоразпределителния център на Балканите. За изграждането му ще са необходими приблизително между 1,4 и 2,4 млрд. евро. Предвижда се разходите да бъдат покрити от газовия оператор "Булгартрансгаз", както и от заеми.

В момента българо-швейцарският консорциум "АФ-ЕМГ консулт" извършва предпроектните проучвания. Според Борисов изграждането на интерконекторните връзки със съседните Гърция, Сърбия и Турция върви по план. Проектът е от особено значение за правителството, защото може да направи страната ни основен фактор за доставките на природен газ от Русия, Румъния и Азербайджан към другите балкански държави.

14 - 16 март - Работна група за разширяването на ЕС

Заседанието ще се проведе в Резиденция Бояна в София, като темата ще е подготовката на Съвета на ЕС - Западни Балкани през май и обсъждане на визията за интеграция на страните от Балканите.

26 - 27 март - Конференция за създаването на Службата на европейския прокурор

Единната европейска прокуратура е една от важните теми за България - страната е сред първите подкрепили идеята за основаването на структурата, която ще се занимава с разследване на финансови средства, свързани с бюджета на ЕС.

30 март - 15 юни - Европейски музикален фестивал.

Събитието се провежда още от 2001-а година, като в София фестивалът е организиран от "Кантус Фирмус"АД и ще представя само класическа музика.

Откриването ще бъде на 30 март в Зала 1 на НДК с концерт на руския цигулар Максим Венгеров заедно със Софийската филхармония. Билетите бяха пуснати на цени между 30 и 80 лева.

4-5 април - експертна среща между представители на Европейския съюз и Русия по въпросите за миграцията.

Според министър Лиляна Павлова темата за миграцията е най-тежката, която ще се разисква по време на европредседателството. Ще се дискутира доколко е ефективен така нареченият Регламент Дъблин, според който само първата държава, регистрирала молба за закрила и бежански статут на чужденец, трябва да се грижи за настаняването и социалното му осигуряване. Ще бъдат обсъдени и релокациите на мигранти в рамките на Евросъюза.

13 април - среща на високо равнище, чиято тема е железопътният транспорт в България и в ЕС.

Във фокуса ще бъде подкрепата от страна на Европейския съюз за развитието на жп транспорта в страната, който е от голямо значение и за целите Западни Балкани. На срещата ще бъде обсъден и проектът за единна европейска система за управление на железопътното движение (ERTMS).

Основната цел на въвеждането на тази система е да замени различните системи за жп сигнализация в отделните европейски държави с единна, която ще позволи влаковете да преминават свободно и без прекъсване през границите. Проблемът е, че в момента внедряването й е нехомогенно.

18 април - изложба на прототипи на автомобили със соларни батерии.

Колите, които се задвижвани благодарение на слънчевата светлина, са разработени и сглобявани от български университети.

16-17 април - в хотел "Хилтън" ще се проведе Годишна среща на публичните банки в Европа.

17 май - среща на върха на ЕС - Западни Балкани.

Очаква се  срещата да бъде ръководена лично от лично Председателят на Съвета на Евросъюза Доналд Туск, по чието предложение е организирана срещата.

На нея да присъстват държавни ръководители от всички страни-членки.

През октомври миналата година  Бойко Борисов обсъди с Туск приоритетите на българското европредседателство, сред които е и развитието на Западните Балкани. Срещата през май месец ще е продължение на разговорите относно ангажиментите на Евросъюза към региона.

Освен това ще се акцентира на необходимостта от свързаност между балканските държави в областта на инфраструктурата, енергетиката, транспорта, комуникациите и дигиталната свързаност. Трябва да бъде гарантиран мирът и сигурността на Балканите.

8 юни - конференция на високо ниво, чиято тема ще е бъдещето на кохезионната политика на ЕС след 2020-а година.

Във форума ще вземат участие министри, в чийто ресор влиза териториалната кохезия в рамките на Евросъюза, представители на Европейската комисия, както и на Европейския комитет на регионите. Министър Павлова нарече тази среща "Пактът на София" или "Декларацията от София".

Кохезионната политика е една от основните теми както по време на българското председателство на Съвета на ЕС, така и на предшественика ни Естония и на Австрия, която ще поеме щафетата след страната ни. Целта на инициативата от българска страна е да представим нашата визия по темата.

В рамките на европредседателството ще се проведат и над девет неформални съвета, включително по въпросите за здравеопазването, околната среда и енергетиката. Към момента в официалния календар не фигурира кога и по какъв начин ще бъде отбелязан краят на председателството.

Oще: антонио таяни  брюксел  доналд туск  европейски съюз  европредседателство  ес  жан-клод юнкер  люксембург  председателство на ес  председателство на съвета на ес  софия  съединението прави силата 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

2 Kenny McCormick | 12.01.201809:16

Да, а си е в официалния им календар, няма скрито-покрито. Е*аси м*м*т*... Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

1 gothic | 11.01.201817:07

"12 февруари - концерт в Москва, посветен на българското европредседателство."

Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос Въпрос
   

оценка

+0 -0